22.11.12, 12:22
Czytaliście? Doniesienia z NASA ?

Ma ktoś może jakies info bardziej szczegółowe? Niby nie moja działka i nic mi do tego ale podekscytowałem sie jak norka
Obserwuj wątek
    • dala.tata Re: mars 22.11.12, 12:45
      Tez to czytalem i sie bardzo zainteresowalem. Ja mysle, ze znalezli zycie na Marsie :)
      • adept44_ltd Re: mars 22.11.12, 12:48
        no to jedziemy...
    • fajnytoster Re: mars 22.11.12, 13:07
      Zacytuję pierwszy komentarz pod artykułem:

CytatRzepa podaje, ze znalazl trotyl.
      :)
      • kardla Re: mars 22.11.12, 13:33
        Cos byc moze znalezli (ale moze tez podgrzewaja atmosfere - NASA wymaga dzialan PRowych od swoich misji).

Ale co? Wszyscy oczekuja ze chodzi o zycie na marsie, ale na razie nic nie powiedzieli, i moze sie skonczyc tak ze stwierdza ze chodzi o dowod na wode na Marsie :P Hehehe :P

Nawet jezeli chodzi naprawde o zycie na Marsie, to mowia "extraordinary claims require extraordinary proof". Wiec zanim cos wypuszcza, musza naprawde byc pewni tego co mowia, zeby nie wyszlo tak jak z ta bakteria z marsjanskiego meteorytu. A przyzady ciagle jeszcze sa w fazie testowej...
        • herr7 wodę na Marsia już znaleziono 22.11.12, 18:21
          i być może chodzi o dowody na istnienie życia. Pytanie jakie testy stosują i na ile ich wyniki mogą być jednoznaczne.
          • kardla Re: wodę na Marsia już znaleziono 22.11.12, 22:28
            To byl taki dowcip branzowy :P

Srednio co dwa miesiace oglaszaja na nowo ze odkryli wode na Marsie. I za kazdym razem niezwykle podniecaja sie tym faktem :P

• charioteer1 Re: mars 22.11.12, 13:40
        fajnytoster napisał:

> CytatRzepa podaje, ze znalazl trotyl.

Ale ile tego trotylu? W ppm? Czy 4 tony?
      • dala.tata Re: mars 22.11.12, 14:33
        Eeee tam. Brzoze znalezli!

fajnytoster napisał:

> Zacytuję pierwszy komentarz pod artykułem:
        >
        > CytatRzepa podaje, ze znalazl trotyl.
        > :)
        • fajnytoster Re: mars 22.11.12, 14:48
          dala.tata napisał:

> Eeee tam. Brzoze znalezli!

chyba podrzucili?
    • pfg Re: mars 22.11.12, 13:25
      Jezus, Maria, Orson Welles miał rację?!
    • detektor01 Re: mars 22.11.12, 14:51
      Znaleźli nakłady na polską naukę i są sami w szoku, że byli w stanie dostrzec coś tak małego.
    • sqro Re: mars 22.11.12, 16:28
      Jeśli znaleźli życie to sądzę że teologowie wszystkich religii beda musieli sie zacząć mocno gimnastykowac intelektualnie z reinterpretacja ksiąg i pism
      • dala.tata Re: mars 22.11.12, 16:38
        To jest dla mnie pol biedy (podobnie jak wszelkie komisje sledcze Sejmu) - jesli znalezli zycie, to po raz pierwszy bedziemy mogli powiedziec, ze nie jestesmy sami. A to odbiera dech w piersi!

sqro napisał:

> Jeśli znaleźli życie to sądzę że teologowie wszystkich religii beda musieli sie
        > zacząć mocno gimnastykowac intelektualnie z reinterpretacja ksiąg i pism
        • adept44_ltd Re: mars 22.11.12, 19:54
          dala.tata napisał:

> To jest dla mnie pol biedy (podobnie jak wszelkie komisje sledcze Sejmu) - jesl
          > i znalezli zycie, to po raz pierwszy bedziemy mogli powiedziec, ze nie jestesmy
          > sami. A to odbiera dech w piersi!

trzeba się będzie jakoś zachowywać, bo wstyd...
      • zitterbewegung Re: mars 22.11.12, 23:08
        To wcale nie musi nam odbierać pierwszeństwa. Życie rozwinięte na Ziemi mogło zostać przetransportowane na asteroidzie wybitej z przez inną, uderzającą w Ziemię, to hipoteza tzw. panspermii.
    • zitterbewegung Re: mars 22.11.12, 22:43
      Mówi się, że chodzi o jakiś ślad wyglądający na skamielinę, prawdopodobnie w przyszłym roku będzie coś wiadomo co dokładnie się tak interpretuje. A tak naprawdę to pewnie dopiero jak Elon Musk zrobi lot na Marsa w obie strony.
      • zitterbewegung Re: mars 22.11.12, 22:58
        Może bardziej odpowiednie słowo to "pachnie" niż "wygląda", bo wciąż chodzi o analizę spektrometryczną. Na pewno łatwo to będzie podważyć i taka dyskusja dyskusja być może wejdzie do podręczników historii, ale pewnie historii chromatografii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka