negativum
21.09.24, 22:59
Powódź się jeszcze nie skończyła, a poszczególne partie już się oczerniają.
Czy naprawdę interesują Cię sympatie polityczne osoby, z którą nosisz worki z piaskiem? Te worki mają być razem z piaskiem. I tyle. Osobą z którą noszę może być nawet z Marsa. Taki Zielony ludzik. Mamy wspólny cel tu i teraz, ratować wszystko co żyje. Ratować majątek. Pracuję w jednej robocie już od ponad 25 lat. Nie wiem jakie są sympatie polityczne moich współpracowników. I nie interesuje mnie to, zresztą nigdy nie interesowało. Tylko w ten sposób można coś zbudować sensownego. Żadna władza nie jest dana raz na zawsze, no może poza Rosją.
Myślałem, że po wyborach skończy się okładanie kłonicami. Niestety się myliłem. Każdy rząd powinien mieć na początku mandat zaufania społecznego. Nie przepadam za Sutrykiem, ale jeśli zrobi coś sensownego to go chwalę. Lubię ludzi czynu. Wypławki blade mnie nie interesują. Sutrykowi udało się stworzyć sprawną komunikację miejską. Natychmiast liczba samochodów spadła. Utworzył sporo miejsc Park&Ride. Chwała mu za to. Początkowo by z nich korzystać trzeba było mieć Kartę Urbana. Podniósł szlabany i okazało się, że te parkingi nie są użytkowane do innych celów niż przewidziane. Ktoś kto pracuje na stałe ma Kartę Urbana, ale jeśli ktoś przyjeżdża do miasta po to, by wyrobić np. paszport, to nie będzie kupował biletu miesięcznego. Zostawi auto na rogatkach i skorzysta z transportu zbiorowego, który obecnie jest wzorowy. Lepszy mógłby być jakby był "darmowy" ale nie od razu Rzym zbudowano. Właśnie wróciłem z Niemiec. Tam zakup biletu to mordęga. W Polsce wystarczy ci karta bankomatowa lub BLIK. Tą ma teraz nawet noworodek, np. PKO Junior. Zresztą dzieci tu nie płacą za komunikację.
Dyskusja polityczna winna się skupiać na celach. A nie na okładaniu kłonicami. Jeśli ktoś zawiódł, to podaje się do dymisji. A nie wrzeszczy, Kasia też mi ukradła wiaderko. Polityka jest jak Nauka. Nie wiemy jaki będzie efekt naszego grantu. Zobowiązujemy się jedynie do wyjaśnienia niewyjaśnionego według wszystkich dostępnych nam w danej chwili danych. Czasami potwierdzenie lub obalenie jakieś tezy trwa 50 czy 100 lat. A może i więcej. Kiedy żył Einstein, a kiedy stworzono laser, czy potwierdzono istnienie kondensatu Bosego-Einsteina?
KrK może i był konserwatywny, ale stworzył w Europie jedno. Uniwersytety. Uniwersytety wyłączone spod prawa. I pchnął świat to przodu. Teraz na podobnych zasadach działają uniwersytety na całym świecie, Od krajów muzułmańskich po Chiny. Wolno pytać i to wystarczy.