Dodaj do ulubionych

Kolejny apel

11.07.13, 15:39
Kolejny apel

W komentarzu ja mam swoj wlasny apel. Apeluje, zeby przestac apelowac. Mam wrazenie, ze czesc polskich uczonych zamiast zajmowac sie praca naukowa, zajmuje sie apelowaniem. Gdyby tak przerzucili energie z pisania apeli na pisanie artykulow, polska nauka dokona skoku jakosciowego :-).
Obserwuj wątek
    • spokojny.zenek Re: Kolejny apel 11.07.13, 15:52
      Ja tu widzę dość konkretne i uargumentowane propozycje. Nie wnikam, czy słuszne. Z "apelowaniem" nie ma to wiele wspólnego. Widocznie mam jakiś inny link.
      • dala.tata Re: Kolejny apel 11.07.13, 16:13
        Nie mamy. ja nie widze najmniejszego sensu w takich 'konkretnych uargumentowanych propozycjach' pisanych publicznie. Rownie dobrze mozna je wyslac listem do ministra, jesli uwazaja autorze, ze one sa takie wazne.

Co wiecej, wiekszsoc apeli zawiera lepsze, inne gorsze propozycje. I co? Nic. I na koniec, dlaczego to akurat Obywateli Nauki mialaby minister posluchac? A nie mnie czy ciebie? Nasze propozycje moga byc rownie dobrze uargumentowane, a isc w dokladnie odwrotnym kierunku.

To pytam - po jaka cholere kolejny publiczny apel.
        • spokojny.zenek Re: Kolejny apel 11.07.13, 16:28
          Nie upieram się. Zauważam tyko, że apel apelowi nierówny.
        • chilly Re: Kolejny apel 11.07.13, 18:53
          dala.tata napisał:
          > (...) To pytam - po jaka cholere kolejny publiczny apel.
          Dlatego, że tylko upublicznienie i nagłośnienie problemu może przyczynić się do jego rozwiązania. O czy pisano np. tutaj:
          wyborcza.biz/biznes/1,100896,14250824,Naukowcy_nie_beda_musieli_organizowac_przetargow.html#ixzz2Ycos3dz7
          Dala, nie broń Ministry z taką gorliwością! Nie warto. Za to trzeba przeczytać, czym P. Śpiewak uzasadnia spadek popularności PO ( o naukowcach tez tam mowa): (wyborcza.pl/politykaekstra/1,133138,14250327,Dlaczego_Platforma_traci_zwolennikow_.html ).
          • dala.tata Re: Kolejny apel 11.07.13, 20:21
            Mam w nosie ministre, szczrze powiedziawszy. Ja po prostu uwazam, ze apele nic nie daja, a im ich wiecej tym bardziej tanieja. Mamy co dwa tygodnie apel. Naprawde myslisz, ze ktokolwiek kwinie palcem w bucie na kolejny?

Ja sie nawet nie chcialbym wypowiadac nt sensownosci tych postulatow. Moze sa, moze nie. Nie ma to najmniejszego znaczemia, bo to jest 45. apel w tym roku. Ktory przejdzie rownie niezauwazony jak poprzednie.

Pomijam juz to, ze ja naprawde nie wiem, dlaczego ktos sie chce wypowiadac na tematy dotyczace wszystkich na podstawie wyniow ankiety w grupie znajomych. Bo tyle ta ankieta mowi, nie? Grupa znajomych wypelnila, a oni chca zmain, ktore maja dotyczyc dziesiatek tysiecy ludzi. Jakim, pytam, prawem, ktos uzurpuje sobie prawo do tego, zeby wplywac rowniez na moje zycie nie konsultujac tego ze mna, co? A ja sie kompletnie nie zgadzam z czescia tego, co panstwo obywatele napisali i uwazam ich postulaty za tyle durne, co niebezpieczne.

Wiec prosze mi laskawie nie fanzolic o naglasnianiu sprawy, bo ja sobie nie zycze.
            • adept44_ltd Re: Kolejny apel 11.07.13, 20:34
              mnie co najwyżej irytuje głupota apeli, bo to strzał we własną stopę (tu np. co do NPRH wystarczy przyjrzeć się grantom przydzielonym, by zobaczyć, że nie ma patriotycznego wędzidła); natomiast sama instytucja apelu, Dala, wynika z bezradności. Z tego, że ministressa powołuje ciała doradcze wyłącznie do potwierdzania jej światłych decyzji, a ciała, które tego nie robią, w najlepszym przypadku są ignorowane... A apele, nawet najdurniejsze, świadczą, że komuś się jeszcze czegoś chce..., i nie wszyscy stali się trybikami w tej biurokratycznej maszynie, w którą zamienia się uniwersytet. Byle tylko przed apelowaniem pomyśleć :)
              • chilly Re: Kolejny apel 11.07.13, 23:05
                Ministressa... Ładne. Może się przyjąć :)
              • dala.tata Re: Kolejny apel 11.07.13, 23:33
                Eeee tam, wyraz bezradnosci my arse! Jedni apeluja, ministra powoluje ciala i tak sobie wszyscy pieprza bez skladu i ladu.

Co do tego, ze sie chce....no coz, ja bym wolal, zeby im sie chcialo popracowac.
                • chilly Re: Kolejny apel 12.07.13, 08:30
                  dala.tata napisał:
                  > ...no coz, ja bym wolal, zeby im sie chcialo popracowac
                  A skąd to przekonanie, ze im się nie chce? Ja zakładam, że tworzący apele (a nawet piszący na forum) to akurat ta bardziej aktywna część społeczności naukowej.
                  • dala.tata Re: Kolejny apel 12.07.13, 09:35
                    Oj tak, najbardziej aktywna, choc niekoniecznie chyba aktywnoscia naukowa.

Ja nie mam pojecia, co kieruje ludzmi, by pisac takie apele i listy otwarte, szczegolnie ze one sie pojawiaja co chwile. W tym roku omawialismy juz ich z 7? A pewnie to nie wszystkie. Przeciez nie da sie myslec, ze one przyniosa jakikolwiek skutek. Gdybym byl ministrem, to odmowilbym reakcji, chocby przez forme przekazania postulatow! Zostaje wiec co? Chec zaistnienia? Pokazanie sie jako walczacy bohater? Doprawdy nie wiem.

chilly napisał:

> dala.tata napisał:
                    > > ...no coz, ja bym wolal, zeby im sie chcialo popracowac
                    > A skąd to przekonanie, ze im się nie chce? Ja zakładam, że tworzący apele (a na
                    > wet piszący na forum) to akurat ta bardziej aktywna część społeczności naukowej
                    > .
            • felisdomestica Re: Kolejny apel 12.07.13, 14:33
              Apele nic nie dają? Nie wydaje mi się. Kropla drąży kamień, nie siłą, lecz częstością padania.
              Naukowcy i tak już za długo siedzą cicho. Opon nie palą, za to wypowiadają się na łamach prasy. Gdyby nie to, pan premier nie zorientowałby się, że pani minister wcale taka wspaniała nie jest.
              • spokojny.zenek Re: Kolejny apel 12.07.13, 14:48
                A zorientował się?
                • chilly Re: Kolejny apel 12.07.13, 16:24
                  Król dobry, tylko generałowie źli? Ja, niestety, wciąż pamiętam, kto powołał Ministressę (prawa autorskie do tego określenia ma adept).
                  • spokojny.zenek Re: Kolejny apel 12.07.13, 16:33
                    Ja zaś pamiętam co wtedy było mówione o perspektywie czasowej. Stąd moje zdziwienie tym "zorientował się".
              • dala.tata Re: Kolejny apel 12.07.13, 18:34
                to ja poprosze o jeden apel, ktory cokolwiek zmienil.

To o premierze, ktory sie orientuje, badz nie, wywolalo u mnie parskniecie. Zaiste premier, ktory przejmuje sie tym, co mowi kilkudziesiat przypadkowych osob bylby dziwolagiem nad dziwolagi.

felisdomestica napisała:

> Apele nic nie dają? Nie wydaje mi się. Kropla drąży kamień, nie siłą, lecz czę
                > stością padania.
                > Naukowcy i tak już za długo siedzą cicho. Opon nie palą, za to wypowiadają się
                > na łamach prasy. Gdyby nie to, pan premier nie zorientowałby się, że pani minis
                > ter wcale taka wspaniała nie jest.
                • adept44_ltd Re: Kolejny apel 12.07.13, 18:37
                  tę myśl powinieneś przekazać np. Dalajlamie i jego ekipie... będą mogli zająć się czymś pożytecznym.
                  • dala.tata Re: Kolejny apel 12.07.13, 18:42
                    Pisalem, w kontekscie, o apelach takich, ktore omawiamy.

Co do Dalajlamy, no coz, trafiles, mysle, ze powinien sie zajac czyms pozytecznym. A przynajmniej moglby pojechac dzielic dole tych, o ktorych tak walczy. On mi przypomina nas wszystkich, ktorzy strasznie sie przejmujemy dziecmi w Afryce w telewizji, siedzac w wygodnym fotelu i popijajac zimne piwko. No i oczywiscie nie ruszajac palcem w bucie, by zmienic ich los.
                    • adept44_ltd Re: Kolejny apel 12.07.13, 19:00
                      ech, jak widzę, forum buddyzm się zamknęło... ;-)
                • chilly Re: Kolejny apel 12.07.13, 21:01
                  dala.tata napisał:
                  > Zaiste premier, ktory przejmuje sie tym, co mowi kilkudziesiat przypadkowych osob bylby dziwolagiem nad dziwolagi.
                  Ależ, dala! Przecież nie od dziś wiadomo, że przypadkowe jest całe społeczeństwo:
                  pl.wikipedia.org/wiki/Halina_Nowina_Konopka
                  • spokojny.zenek Re: Kolejny apel 12.07.13, 21:06
                    Tym bardziej więc przypadkowe musi być środowisko naukowe składające sie raptem z kilkudziesięciu osób.
                    A tak swoją drogą - słyszałem o pladze wieloetatowości, ale żeby kilkadziesiąt osób "obskakiwało" wszystkie szkoły wyższe w Polsce??? I jak to sie ma do tej czterdziestoosobowej katedry o której obok dyskutowaliśmy? Pracuje tam połowa przypadkowych krytyków ministressy?
                  • dala.tata Re: Kolejny apel 12.07.13, 22:17
                    no rzeczywiscie, ankieta przeprowadzona na 100 osobach jest po prostu w pelni reprezentatywnym obrazem srodowiska naukowego w Polsce. I mysle, ze rzad powinien sie podac do dymisji, a przynajmniej co do joty wypelnic postulatu Obywateli Nauki. Proponowalbym tez, zeby oni zmienili nazwe na Prezydentow Nauki, ewentualnie na Najjasniejszych Reprezentantow i Wyrazicieli Woli Nauki Polskiej.
                    • adept44_ltd Re: Kolejny apel 12.07.13, 22:32
                      rozkręcasz się, aż mam ochotę pisać w tym wątku, choć w sumie jakoś nie kręcą mnie obywatele nauki...
                      • dala.tata Re: Kolejny apel 12.07.13, 23:12
                        eeee tam. Mnie po prostu wkurza uzurpacja prawa do reprezentowania rowniez mnie.

adept44_ltd napisał:

> rozkręcasz się, aż mam ochotę pisać w tym wątku, choć w sumie jakoś nie kręcą m
                        > nie obywatele nauki...
                        • adept44_ltd Re: Kolejny apel 12.07.13, 23:39
                          dala.tata napisał:

> eeee tam. Mnie po prostu wkurza uzurpacja prawa do reprezentowania rowniez mnie
                          > .
                          >
                          > adept44_ltd napisał:
                          >
                          > > rozkręcasz się, aż mam ochotę pisać w tym wątku, choć w sumie jakoś nie k
                          > ręcą m
                          > > nie obywatele nauki...
                          >
                          >

powinieneś do nich napisać... następne apele będą sygnowane ON (zbliżający się 2000 osób popierających) bez Dali... :)
                          • dala.tata Re: Kolejny apel 12.07.13, 23:55
                            Oj, nie napisze, bo sie okaze, ze jestem reakcjonista, nic nie rozumiem, a na dodatek dobro polskiej nauki nie lezy mi na sercu.
                            • adept44_ltd Re: Kolejny apel 13.07.13, 00:00
                              gorzej gdyby ci nie leżało na wątrobie...
                              • dala.tata Re: Kolejny apel 13.07.13, 00:05
                                a swoja droga, skoro maja juz 1664 podpisy, dlaczego nie rozeslac ankiety do wszystkich?
                          • chilly Re: Kolejny apel 13.07.13, 07:43
                            adept44_ltd napisał:
                            > powinieneś do nich napisać... następne apele będą sygnowane ON (zbliżający się 2000 osób popierających) bez Dali... :)
                            Zła interpretacja! Myślę, że problemem jest to, że nie poprosili Dali o podpis. Najlepiej na samej górze :)
                            • dala.tata Re: Kolejny apel 13.07.13, 09:10
                              Cilly, rozgryzles mnie. Jak ty to robisz?! Dokladnie o to chodzilo, zeby sie podpisac na pierwszym miejscu. Niewazne pod czym, grunt, zeby na pierwszym miejscu. I bym sobie do CV wstawil jako OSIAGNIECIE!!!

Niestety, nie udalo sie. :( i ten hajlajt mojej kariery kolo nisa mi przeszedl :((( wspolczuj mi!!
                              • adept44_ltd Re: Kolejny apel 13.07.13, 10:01
                                dala.tata napisał:

> Cilly, rozgryzles mnie. Jak ty to robisz?! Dokladnie o to chodzilo, zeby sie po
                                > dpisac na pierwszym miejscu. Niewazne pod czym, grunt, zeby na pierwszym miejsc
                                > u. I bym sobie do CV wstawil jako OSIAGNIECIE!!!
                                >
                                > Niestety, nie udalo sie. :( i ten hajlajt mojej kariery kolo nisa mi przeszedl
                                > :((( wspolczuj mi!!
                                >

jak zostałem hejterem ;-)))
                • felisdomestica Re: Kolejny apel 13.07.13, 10:20
                  Takie apele to rodzaj sondażu, a na wyniki sondaży premier jest bardzo czuły.
                  • dala.tata Re: Kolejny apel 13.07.13, 11:41
                    Nie, te apele nie maja nic wspolnego z sondazami.

felisdomestica napisała:

> Takie apele to rodzaj sondażu, a na wyniki sondaży premier jest bardzo czuły.
                    • dala.tata Re: Kolejny apel 13.07.13, 11:47
                      chyba hajlajterem!
    • charioteer1 Re: Kolejny apel 11.07.13, 21:06
      Te apele nie maja wiekszego sensu. Pokazuja, ze srodowisko jest podzielone i wlasciwie sklada sie z roznych grupek, z ktorych kazda chce czego innego. Jednak z drugiej strony pokazuja tez, ze ludzie maja dosc. Wzbiera ferment, ktory szuka sobie ujscia. Przy wielosci cial, ktore maja reprezentowac interesy ludzi nauki, okazuje sie, ze wiekszosc nie czuje sie nigdzie i przez nikogo reprezentowana, stad nieformalne i polformalne grupki apelujacych i do tego jeszcze pojedyncze listy protestacyjne osob, ktore mowia we wlasnym imieniu.
    • sendivigius Juz czas sie pozegnac 12.07.13, 00:19
      Dala przeszedl na pozycje "sendizmu" i na dodatek ma zwolennikow.

Nic tu po mnie wiecej. Moje dzielo jest skonczone. :D
      • adept44_ltd przeżegnać? n/t 12.07.13, 00:29

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka