anfa05 16.07.13, 12:36 CK uchyliła negatywną decyzję Rady Wydziału Nauk Humanistycznych w sprawie habilitacji dr S. Bober lublin.gazeta.pl/lublin/1,48724,14280555,KUL_znowu_na_deskach__Bezprawnie_zwolniona_ma_racje.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
charioteer1 Re: KUL nie ma ostatnio dobrej passy 16.07.13, 12:52 Sami na ta zla prase zapracowali. Przegrana w sadzie pracy jednak bardzo wplywa na ocene calej sytuacji. Rada wydzialu historii UAM bedzie miala ciezki orzech do zgryzienia. Odpowiedz Link
flamengista nie mają lekko 16.07.13, 13:21 w zasadzie tylko jedna decyzja będzie uznana przez media za "słuszną". Z Panią Doktor się solidaryzowałem i cieszę się, że problem dostrzeżono. Ale chciałbym też, by habilitację oceniano obiektywnie. W tym konkretnym postępowaniu popełniono stary grzech - eufemizm w recenzji. Decyzja ma być tak/nie, a nie "tak, ale w zasadzie nie". Odpowiedz Link
charioteer1 Re: nie mają lekko 16.07.13, 14:02 Konkluzja recenzji prof. Szulakiewicz jest jednoznacznie pozytywna. Recenzentka zglasza pewne zastrzezenia, ale prawem recenzenta jest decyzja, na ile istotne i decydujace powinny byc wymienione mankamenty. Obowiazkiem recenzenta jest przedstawienie uwag krytycznych, ale swietym prawem recenzenta jest wystawienie ostatecznej oceny na podstawie zarowno negatywow, jak i pozytywow. Tego prawa nie mozemy recenzentom odbierac. Jezeli wszyscy recenzenci podniosa identyczne zarzuty, ale w konkluzji opowiedza sie za nadaniem stopnia, rada nie moze decydowac inaczej, a przynajmniej decyzja odmowna w takim przypadku moze zostac zakwestionowana. Odpowiedz Link
sendivigius KUL is cool 03.04.14, 15:22 Wiara sie umacnia na wschodnich rubiezach: Magdalena I. (absolwentka prawa na KUL, w przeszłości stażystka w urzędzie marszałkowskim) .... miała namówić Przemysława S., a on Szczepana P. do akcji przeciwko parlamentarzyście. Była rozgoryczona, bo nie zapłacił jej 200 zł za seks. Rozpoznała go w telewizji, gdy szedł na czele pochodu w obronie TV Trwam. Cały tekst: lublin.gazeta.pl/lublin/1,48724,15734707,Posel_nie_zaplacil_za_seks_i__brutalne_traktowanie__.html#BoxSlotII3img#ixzz2xpRwLsSF Mamy tez sojusz tronu i oltarza - pani Magdalena I., nie tylko byla "studentka" KULu ale tez "stazystka" w urzedzie marszalkowskim. Odpowiedz Link
nullified Re: KUL is cool 03.04.14, 18:44 i do tego prywatna inicjatywa, powinieneś być dumny sendi - wzięła sprawy w swoje ręce ehm. Odpowiedz Link
komplexzbrojeniowy Re: KUL is cool 03.04.14, 19:31 sendivigius napisał: > Wiara sie umacnia na wschodnich rubiezach Czy to przypadkiem nie ty sendi pisalec i jedynym slusznym zrodle prawdy? I czy KUL nie polega ta tym zrodle? Z prawdy tylko prawda moze wynikac. Odpowiedz Link
pigwa_polska KUL nie ma ostatnio dobrej passy 04.04.14, 12:04 Prostytutka szantarzująca posła z SP Magdalena I. (absolwentka prawa na KUL), Podejrzany o podpalenie i zabójstwo własnej żony i dzieci Razem z żoną studiowali też teologię na KUL. Każdy kto skończył studia - gdzieś studiował. Media ewidentnie dodają w tych artykułach KUL aby KULowi przywalić. KUL nie ma ostatnio dobrej passy. Odpowiedz Link
sendivigius Re: KUL nie ma ostatnio dobrej passy 04.04.14, 13:33 pigwa_polska napisała: > Każdy kto skończył studia - gdzieś studiował. Ale KUL to nie jest uczelnia jak inne. Co wiecej aby zostac studentem trzeba miec swiadectwo moralnosci od proboszcza ! Podadto uczelnia nie twierdzi ze jest (cokolwiek przez to rozumiemy) "neutralna swiatopogladowo" ale ze wyznaje i wdraza pewien swiatopoglad. Ja rozumiem pigwo, stardardem edukacyjnym w uczelniach publicznych obecnie jest bzyknac studentke za 200. Naprawde wielki swiat. Europa i te rzeczy. Odpowiedz Link
pigwa_polska Re: KUL nie ma ostatnio dobrej passy 04.04.14, 15:20 Przecież jest finansowana z judaszowych srebrników - zatem na pewno musieli zrezygnowac z moralnosci i swiatopogladu a przyjmowac wszystkich jak leci o ile maja religie w ponadgimnazjalnej Jesli najlepsi z najmoralniejszych katolikow z wyzszym wyksztalceniem konczą tę szkołę - to jakie morale mają inni? Odpowiedz Link
spokojny.zenek Re: KUL nie ma ostatnio dobrej passy 04.04.14, 16:02 sendivigius napisał: > Ale KUL to nie jest uczelnia jak inne. Co wiecej aby zostac studentem trzeba mi > ec swiadectwo moralnosci od proboszcza ! Tak. A Seweryn Blumsztajn miał nawet dwa! Odpowiedz Link
dobrycy Re: KUL nie ma ostatnio dobrej passy 04.04.14, 16:17 sendivigius napisał: > Ale KUL to nie jest uczelnia jak inne. Co wiecej aby zostac studentem trzeba mi > ec swiadectwo moralnosci od proboszcza ! Podadto uczelnia nie twierdzi ze jest > (cokolwiek przez to rozumiemy) "neutralna swiatopogladowo" ale ze wyznaje i wdr > aza pewien swiatopoglad. > Jezeli w kosciołach jest 2 razy do roku zrzutka na KUL, to znaczy że kosciół szczególnie firmuje tą uczelnie i jej absolwenci oraz pracownicy są szczególną wizytówką kościoła. Podobnie jak abp Michalik i abp Głódź. Odpowiedz Link
dala.tata Re: KUL nie ma ostatnio dobrej passy 04.04.14, 17:33 Zapomniales o ks.dobrodzieju Oko. To jest ta prawdziwa wizytowka. Odpowiedz Link
chilly Re: KUL nie ma ostatnio dobrej passy 04.04.14, 18:21 sendivigius napisał: > Ja rozumiem pigwo, stardardem edukacyjnym w uczelniach publicznych obecnie jest bzyknac studentke za 200. Dla kogo? Odpowiedz Link
bfp Re: KUL nie ma ostatnio dobrej passy 07.05.14, 07:51 O absolwencie z Lublina - zaszczytny zawód: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15912812,Adwokat_zatrzymany__Zarzuty__okradal_kolegow_z_silowni.html#BoxWiadTxt Odpowiedz Link
spokojny.zenek Re: KUL nie ma ostatnio dobrej passy 07.05.14, 08:42 "Nie wiem już, czego mogę się spodziewać. Nie mamy żadnych możliwości, aby weryfikować kandydatów do zawodu - mówi dziekan rady adwokackiej" Chcieliście umasowienia no to macie... Odpowiedz Link
pan.toranaga Re: KUL ... co ten wątek ma z KULem? 07.05.14, 09:17 Rozumiem, że jak w Biłgoraju ukradną rower, to też KUL nie będzie miał dobrej passy? > Chcieliście umasowienia no to macie... Obawiam się, że przed umasowieniem korporacje prawników też miały niejakie problemy ze staniem na straży moralności swoich członków. Jasne, że to były absolutnie wyjątkowe wypadki, ale też korporacje załamywały ręce i na tym się kończyło. Odpowiedz Link
mn7 Re: KUL ... co ten wątek ma z KULem? 07.05.14, 11:45 Przed umasowieniem samorządy miały realny wpływ na to, kto trafiał do zawodu (co często zresztą - jak wiemy - wykorzystywały w sposób patologiczny). Co więcej, jeżeli ukarany dyscyplinarnie adwokat był zawieszony w wykonywaniu obowiązków to był zawieszony. Dziś samorząd (po prawdzie nikt) nie ma wpływu na to, kto zostaje adwokatem zaś zawieszenie nie ma znaczenia, bo taki zawieszony w ogóle się tym nie przyjmuje a wielu klientów nawet woli takiego - bo "prześladowany przez korporacje". Adwokatów przybywa lawinowo a poziom etyczny i fachowy zjeżdżają na twarz. Takich przypadków będzie coraz więcej. Odpowiedz Link
spokojny.zenek Re: KUL ... co ten wątek ma z KULem? 07.05.14, 18:36 Ani wtedy ani teraz z pewnością nie kończyło się na załamywaniu rąk. Sęk w tym, że ten wielotysięczny tłum aplikantów składa się w znacznej części z osób, które w żadnym wypadku i pod żadnym pozorem nie powinny być nigdy dopuszczone do wykonywania zawodu adwokata. A większość będzie. Po kilka tysięcy rocznie. Odpowiedz Link
pan.toranaga Re: KUL ... co ten wątek ma z KULem? 08.05.14, 10:22 Do zenka i mna: ano - widać byłem w błędzie. Newsem jest jak dziecko pogryzie psa, newsem jest, że mec. XYZ nabroił a Rada Adwokacka nic na to, a nie, że nabroiło paru innych i mają dyscyplinarkę. W prasie co jakiś czas o tym pisano i stąd moje mniemanie. Bardziej wierzę Wam niż gazetom i dobrze, że mnie wyprowadziliście z błędu. NB kiedyś gazety lubiły news, że jednak to pies pogryzł bardzo dotkliwie dziecko. W kraju z prawie 40 mln ludzi i porównywalną liczbą psów pewno wiadomość była raz na dwa miesiące. W efekcie jednak jak szedłem z moim kundlem na spacer to mamusie nerwowo czekały kiedy rzuci się ich pociechom do gardła, no bo "codziennie czytam w prasie, że pies rzucił się na dziecko". Odpowiedz Link
spokojny.zenek Re: KUL ... co ten wątek ma z KULem? 09.05.14, 08:05 Zjawisko o którym piszesz ma bardzo bogatą literaturę. Wiadomo, że poczucie bezpieczeństwa jest kształtowane przed wszystkim przez media. W kraju, gdzie nauka jest najprawdziwsza robiono wręcz ekserymenty polegające na tym, że przez tydzień donoszono o jakichś przypadkach typy: napady na osoby starsze, kradzież w metrze i tak dalej. Natychmiast i bezpośrednio ksztłtowało to przekonania "publicznosci" o tym, że dane zjawisko jest "oststnio" wyjątkowo nasilone. A do statystyk miało się to nijak. Gigantyczna fala strachu przed przestępczością jaką obserwowaliśmy w Polsce ok. 2000 roku była w całości sztucznie wykreowana i nie miała żadnego związku z rzeczywistą dynamiką zagrożeń. Pijani rodzice zostawili małe dziecko bez opieki - nagle dzień w dzień dowiadujemy sie o kolejnych przypadkach. Do czasu, gdy dziecko pogryzie psa (albo odwrotnie). Wtedy się okazuje że dzień w dzień takie przypadki powtarzaja sie w całej Polsce. A potem z dziury wyłazi jakiś pedofil. A za nim cały tłum podobnych. Do czasu, gdy pijany kierowca spowoduje wypadek. I tak w kółko. Odpowiedz Link
mn7 Re: KUL nie ma ostatnio dobrej passy 07.05.14, 11:46 spokojny.zenek napisał: > "Nie wiem już, czego mogę się spodziewać. Nie mamy żadnych możliwości, aby wery > fikować kandydatów do zawodu - mówi dziekan rady adwokackiej" > > Chcieliście umasowienia no to macie... Skumbrie w tomacie, pstrąg... Odpowiedz Link
piotrek-256 Re: KUL nie ma ostatnio dobrej passy 07.05.14, 09:49 Ale gdzie jest problem? Że nie było wykładu o tym jak nie sp....ć sobie kariery w głupi sposób i żeby uważać na monitoring? Kulowi, można dużo zarzucić, no ale litości. Odpowiedz Link
mn7 Re: KUL nie ma ostatnio dobrej passy 07.05.14, 11:47 Może źle szukam, ale gdzie tu jest coś o jakimś związku tego osobnika z KUL? Odpowiedz Link