klamczuchosiedlowy 16.11.13, 19:13 www.nauka.gov.pl/g2/oryginal/2013_11/a25f572f64367bc776f8159ca7449d7d.pdf Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chilly Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 16.11.13, 21:52 Liczba publikacji osób nagrodzonych czyni mnie pokornym, więc milczę. Ale zadziwiła mnie taka informacja: "Laureat nagrody jest promotorem 27 prac doktorskich oraz opiekunem kolejnych 11". Odpowiedz Link
gruszka_wierzbowa Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 16.11.13, 23:43 27 dziwi? A to: "Był promotorem 77 prac doktorskich, z których ponad połowa uzyskała wyróżnienie." Tylko zanim zaczniemy oceniać spójrzmy ile lat stażu mają poszczególni profesorzy i jaka jest specyfika danej dziedziny. Odpowiedz Link
trzy.14 Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 17.11.13, 01:50 Moją uwagę zwróciło 550 publikacji z fizyki. Na zgniłym Zachodzie to się robi tak, że obywatel A koleguje się z obywatelem B, każdy z nich ma kilku(nastu) doktorantów i z reguły obie grupy publikują wspólnie. Niestety, nie potrafię jednoznacznie wskazać grup A i B w polskim przypadku; podejrzewam, że tych grup zwyczajnie jest więcej niż dwie. Ale po nitce do kłębka trafiłem na stronkę ciekawą: info.ifpan.edu.pl/ Polecam kliknięcie w lewą kolumnę i góry w linki dotyczące wykorzystania środków strukturalnych UE, te wszystkie PO IG, Na przykład projekt MIME za 18 milionów zaowocował 56 publikacjami i 9 patentami krajowymi (po co patentować w PL?). Odpowiedz Link
chilly Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 17.11.13, 10:45 gruszka_wierzbowa napisała: > 27 dziwi? Nie, ale troszeczkę jednak dziwi, że jest "opiekunem kolejnych 11" (co wytłuściłem). Rozumiem, że obecnie i razem prowadzonych. A my się tu czasem dziwimy, że ktoś prowadzi naraz 30 prac magisterskich czy licencjackich. Odpowiedz Link
gruszka_wierzbowa Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 17.11.13, 11:10 Spada ilość studentów, rośnie ilość doktorantów. A samodzielnych aż tak dużo nie ma, to i każdy z nich zaczyna kompletować swoją drużynę piłkarską. Pytanie ilu się obroni, na jakim poziomie. I ile faktycznie włoży w to pracy opiekun. Odpowiedz Link
trzy.14 Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 17.11.13, 12:38 40 artykułów naukowych w samym 2009 roku: www.chem.uni.torun.pl/~pinez/profiles/p_bbusz.html Wracamy do tematu wątku: czy ilość świadczy o jakości? Odpowiedz Link
gruszka_wierzbowa Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 17.11.13, 12:56 Nie, nie świadczy. W mojej opinii zbyt duża ilość publikacji może budzić wręcz wątpliwości co do ich jakości. Z tym, że nie oceniałabym tego z góry. Bo może ktoś jest geniuszem, może szybko czyta i szybko pisze, może 40 publikacji w rok było poprzedzone chudymi latami prowadzenia badań. Odpowiedz Link
sendivigius Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 17.11.13, 13:36 trzy.14 napisał: > 40 artykułów naukowych w samym 2009 roku: www.chem.uni.torun.pl/~pinez/profiles/p_bbusz.html > > Wracamy do tematu wątku: czy ilość świadczy o jakości? Ilosc swiadczy o posiadaniu sprawnych sekretarek/doktorantow. Te angielskobrzmiace nazwy sa czesto mylace dla nieobeznanych w branzy. Jak z tego odcedzic to co dobre, to troche rzeczywiscie zostaje ale na kolana nie powala biorac pod uwage ile osob na to pracowalo. > Odpowiedz Link
nullified Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 18.11.13, 17:42 gwałtowny skok publikacji (choć kompletnie nie wiem czy może to dotyczyć chemika) może tez zwyczajnie być przypadkowy - teksty oddane do A,B,C,...,Z w trzech kolejnych latach mogą ukazac się równocześnie z powodu cyklu wydawniczego, procesu recenzyjnego, fazy księżyca, stanu lasów w Amazonii etc. Fakt - prowadzi to czasem do komicznych rzeczy i jest raczej przypadłością humaniorów najróżniejszych. Odpowiedz Link
dobrycy Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 19.11.13, 19:41 dobrycy napisał: > blue_pencil_bemowo napisał(a): > > > Nadchodzi moment kiedy studia III stopnia stają się kolejnym etapem eduka > cji, k > > tóry dostępny jest dla zdecydowanie zbyt dużej części społeczeństwa. > > > > __________________________________________ > > Język angielski Warszawa Bemowo | [u > rl=htt > Dlatego trzeba otworzyć studia IV i V stopnia (habilitanckie i profesoranckie), > już 30 lat temu Zajdel to przewidział. Zawsze uwazałem że w polskiej karierze > akademickiej jest za mało stopni (w ZSRR było całkiem sporo) przez co ludzie zb > yt wielką uwagę przywiązują do rzeczy przelotnych takich jak pieniądze a zbyt m > ałą do tytułów. Dzisiaj nawet nie każdy na nagrobku ma wypisane mgr inż, a jesz > cze 30-40 lat temu było to powszechne. tak w ogóle w kontekscie wcześniejszych rozważań o możliwości uprawiania przez humanistów nauki tylko w języku polskim (faktycznie analiza twórczości Ewy Szelburg-Zarembiny czy interpretacja koziołka matołka może być trudna w innych, bardziej poślednich językach, na czym zagraniczna nauka sporo traci), można by stworzyć instytucję profesora wiejskiego (publikuje tylko w gazetce parafialnej), polskiego (publikuje tylko po polsku) oraz światowego (publikuje w popularnym zagranicznym jezyku). Można by wtedy dorobić skróty (prof wie. , prof pol. , prof św. ) co usuneło by do pewnego stopnia deficyt szczebli kariery, który powoduje że tak wielu uczonków mamią pieniądze a nie tytuły i sława. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 19.11.13, 19:59 można by :), ale również w Francji, Niemczech i paru innych krajach ..., w sumie okaże się anglistyka i amerykanistyka jest po angielsku... co nie znaczy, że jest międzynarodowa... bywa... podobnie jak i inne styki... Odpowiedz Link
dala.tata Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 19.11.13, 21:15 Tyle, ze z jakich nie tylko postkolonialnych powodow to my raczej cytujemy ich, a nie oni nas. I to pomimo, ze piszmey w tym sam jezyku. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 19.11.13, 21:19 a tu już się zgodzę, mnie tylko chodzi o odpowiednie ustawienie problemu... (choć o powodach można by napisać książkę) - no i jak piszą o naszych sprawach, to nas cytują... jak najbardziej :) Odpowiedz Link
dala.tata Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 19.11.13, 21:27 odnosilem sie do anglistyki i amerykanistyki. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 19.11.13, 21:52 no to też jakby nic odkrywczego, tak jakoś wyszło, że centrum germanistyki to Niemcy i głównie się ich cytuje... itp., itd... i postępują tak nawet germaniści z USA... Odpowiedz Link
dala.tata Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 19.11.13, 21:59 wiesz, zalezy jakiej anglistyki i amerykanistyki. w lngwistyce to nie do konca dziala. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 19.11.13, 22:04 w lingwistyce pewnie tak, ale ja nie wiem, czy to, co ty masz na myśli, mówiąc o lingwistyce, jest anglistyką, czy amerykanistyką... jest właśnie lingwistyką i rządzi się swoimi prawami... Odpowiedz Link
dala.tata Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 19.11.13, 22:08 dla mnie anglistka to tez literaturoznawstwo, nie? Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 19.11.13, 22:10 no to w literaturoznawstwie nie jest tak, jak piszesz... Odpowiedz Link
dala.tata Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 19.11.13, 22:19 No wlasnie, a najciekawsze wg mnie opisy angielskiego nie wyszly z UK. Mysle szczegolnie o Hallidayu, ktory jest australijczykiem (nie wiem, na ile mozna nazwac Chomskiego anglista), choc dlugo pracowal w Edynburgu. Odpowiedz Link
dala.tata Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 19.11.13, 22:22 Jesli do tego dodamy Wierzbicka, ktora jest nudna, ale ciekawie pisze o angielskim, to znow nie UK. Takich przykladow jest wiecej. Podejrzewam tez, ze znajdziemy wielu nieangielskich/nieamerykanskich specjalistow odposzczegolnych autorow, kotrzy odcentrowia anglistyke i amerykanistyke. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 19.11.13, 22:24 tak, ale to nie jest statystyka, znajdziemy, oczywiście, choć w literaturoznawstwie najczęściej będzie to dotyczyć autorów międzynarodowych... i będzie to kanon powiedzmy 30 nazwisk, na tysiące... Odpowiedz Link
dala.tata Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 19.11.13, 22:31 bez watpienia. ja jednak chce pokazac, ze te centra, nawet filolgoiach nie sa az takie oczywiste. I jasne ze takich Todorowow czy Bachtinow jest niewielu, jednak umowmy sie, ze te znaczna wiekszosc tych tysiecy liczy sie znacznie mniej niz tych 30. i to tych 30 sa punktami odniesienia dla tych tysiecy. Gdy jednak wyjdziemy z litratury do lingwwistyki, centrum sie zaczyna rozmywac, gdy pojdziemy do socjologii czy antropologii, mowimy o trzonie miedzynarodowym. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 19.11.13, 22:36 dokładnie to pisałem :) (tylko z 30 i tysiącami chodziło mi o coś innego), natomiast generalnie chodziło mi tu o to, że lokalne dyscypliny są na całym świecie, to nie jest polska specjalność... Odpowiedz Link
dala.tata Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 19.11.13, 22:44 bez watpienia tak jest. tylko ze te lokalne dyscypliny sa dokladnie tym: lokalnymi dyscyplinami. I przynajmniej tutaj nikt nie udaje, ze one sa czymkolwiek innym. Natomiat, powiedzmy, socjolog polski, ktory wszystko publikuje tylko w Szczecinie, usiluje nam wmowic, ze jest Goffmanem, a nie cytuja go tylko dlatego, ze sie zajmuje polskim spoleczenstwem. W przytlaczajacej wiekszosci, z niego Goffman jak z koziej dupy oboj, a nikt go nie cytuje, bo on nie ma nic cytowalnego do powiedzenia. I to, co powiedziales wczesniej, jest wazne. H=0 jest bardzo rzadko wkazowka, ze swiat jest straszny i ni echce sie zainteresowac pieknymi umyslami naszych kolosow intelektualnych. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 19.11.13, 22:49 dala.tata napisał: > bez watpienia tak jest. tylko ze te lokalne dyscypliny sa dokladnie tym: lokaln > ymi dyscyplinami. I przynajmniej tutaj nikt nie udaje, ze one sa czymkolwiek in > nym. Natomiat, powiedzmy, socjolog polski, ktory wszystko publikuje tylko w Szc > zecinie, usiluje nam wmowic, ze jest Goffmanem, a nie cytuja go tylko dlatego, > ze sie zajmuje polskim spoleczenstwem. > > W przytlaczajacej wiekszosci, z niego Goffman jak z koziej dupy oboj, a nikt go > nie cytuje, bo on nie ma nic cytowalnego do powiedzenia. > > I to, co powiedziales wczesniej, jest wazne. H=0 jest bardzo rzadko wkazowka, z > e swiat jest straszny i ni echce sie zainteresowac pieknymi umyslami naszych ko > losow intelektualnych. no tak, anglistyka literaturoznawcza uprawiana w Cambridge jest lokalna i nikt z tym nie ma problemu... więc może nie o to chodzi? może chodzi o jakość? żadna uniwersalność nie istnieje w społ-humach, międzynarodowość jest raczej mniejszą częścią całości, więc trzeba szukać zupełnie innych kryteriów... Odpowiedz Link
dala.tata Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 19.11.13, 22:59 Hmmmm, mysle, ze to troche bardziej skomplikowane. Bo jak juz powiedzialem, to ci z Cambridge beda czesciej cytowani. Co do jakosci....no jakos trzeba ja okreslic. I nasza parametryzajca przynajmniej chce oceniac w kontekscie miedzynarodowym. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 19.11.13, 23:04 he he, no nie będą... ewentualnie będą po prostu więcej cytowani, bo anglistka z wielu powodów jest dyscypliną o dużym zasięgu, co nie zmienia zasady tego mechanizmu... Odpowiedz Link
pan.toranaga No bez jaj 19.11.13, 23:02 anglistyka literaturoznawcza jest dyscypliną równie międzynarodową jak astronomia, a bardziej niż geologia i ekologia. Germanistyka i romanistyka trochę mniej, ale w sumie też to są dyscypliny międzynarodowe. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: No bez jaj 19.11.13, 23:06 pan.toranaga napisał: > anglistyka literaturoznawcza jest dyscypliną równie międzynarodową jak astronom > ia, a bardziej niż geologia i ekologia. Germanistyka i romanistyka trochę mniej > , ale w sumie też to są dyscypliny międzynarodowe. no bez jaj... :), jak astronomia..., a tam trochę mniej... z racji, że są uprawiane na świecie nie do końca znaczy, że są międzynarodowe... (bywają). Odpowiedz Link
nullified Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 19.11.13, 22:44 jeno z racji tego, że w skutek historycznych przypadków wyrazane sa w języku metropolii, choć nader lokalne, nagle stają się "naukowa nauką uniwersalną" ojej... Już to przerabialiśmy z łaciną, francuskim, niemieckim... /sigh Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 19.11.13, 22:22 mam jakieś takie niejasne poczucie, że w Australii język angielski jest dość powszechnie znany..., ale nie będę się upierał i zacznę świętować wyczyn Hallidaya ;-) Odpowiedz Link
dala.tata Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 19.11.13, 22:26 jest, jednak podobnie jest powszechnie znany w Nigerii i RPA, ktore do centrum nie naleza. Odpowiedz Link
pan.toranaga Re: ilość świadczy o jakości - nagrodzono za iloś 19.11.13, 23:04 A ja z zazdrością czytam o tych, co prowadzą 11 doktorantów (kurcze normalnie własne seminarium). Inni muszą się dobijać i łapać takich nie wiadomo skąd. A belweder nieubłaganie się oddala. Odpowiedz Link
pan.toranaga Stachanow 19.11.13, 23:05 I taki urobek: 18 monografii. Dla ścisłości: nie mam zielonego pojęcia o ich jakości, pewno są dobre, natomiast ta ilość mnie powala. Odpowiedz Link