Dodaj do ulubionych

Praca magisterska

21.02.14, 23:02
Witam wszystkich, pisze prace magisterska na temat kary pozbawienia wolności, próbuje zebrać respondentów do mojej ankiety, bardzo was proszę o wypełnienie jej zajmie wam chwile a mi bardzo pomoże;) Z góry wszystkim Wam dziękuje :) Oto link: Proszę o wypełnienie ankiety do mojej pracy magisterskiej, zajmie ona Ci chwile z góry dziękuje moje-ankiety . pl/respond-59486.html Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • fajnytoster Re: Praca magisterska 21.02.14, 23:14
      We have a winner!
    • dala.tata Re: Praca magisterska 21.02.14, 23:15
      nastepna genialna praca magisterska.....
      • podworkowy Re: Praca magisterska 21.02.14, 23:19
        chyba wypełnię. W pytaniu "za jakie przestępstwo powinna grozić kara śmierci" napiszę wszelako, że za robienie durnych ankiet...
      • fajnytoster Re: Praca magisterska 21.02.14, 23:20
        O kurczę, wypełniłem do końca... Już nigdy nie będę takim człowiekiem jak kiedyś...

Tak, moim zdaniem to najgorsza ankieta ze wszystkich, które się tu pojawiły. Ever.
        • podworkowy Re: Praca magisterska 21.02.14, 23:25
          a tak w ogóle z ciekawości - czy jakiś biegły socjolog może mi wyjaśnić, jaki jest w ogóle sens takich internetowych ankiet (nawet zakładając sensowny dobór pytań)?
          • fajnytoster Re: Praca magisterska 22.02.14, 00:05
            podworkowy napisał(a):

> a tak w ogóle z ciekawości - czy jakiś biegły socjolog może mi wyjaśnić, jaki j
            > est w ogóle sens takich internetowych ankiet (nawet zakładając sensowny dobór p
            > ytań)?

To zależy od tego, czemu miałaby taka internetowa ankieta służyć. Jestem w stanie sobie wyobrazić takie sytuacje, w których jakiś sens by był. W większości przypadków jednak nie ma.
          • nullified Re: Praca magisterska 22.02.14, 00:30
            "zależy" ;) jak dotąd jest to skądinąd świetne (choć mamy małą próbkę ;( ) narzędzie do badania stanu głowy ankietujących i ich promotorów.

Zawsze coś ;)
          • kala.fior Re: Praca magisterska 22.02.14, 12:25
            podworkowy napisał(a):

> a tak w ogóle z ciekawości - czy jakiś biegły socjolog może mi wyjaśnić, jaki j
            > est w ogóle sens takich internetowych ankiet (nawet zakładając sensowny dobór p
            > ytań)?

..a może antropolog ? rezultaty ankiety są losowe ale jednak studentka chce żeby przypadkowe osoby ją wypełniały zamiast sama rzucić kostka, wiec w tym rite of passage trzeba "wysilić się" i zachowa jakiś stopień iluzji, i ta granica tego samooszukiwania się jest fascynującą
    • 5sally7 Re: Praca magisterska 21.02.14, 23:34
      pewnie byłby sens, gdyby ktoś traktował to poważnie a nie pisał w odpowiedziach spadaj albo że sam sobie jestem autorytetem ;) gratuluje. Jeżeli uważasz że ankieta jest durna i niepotrzebna nikomu to po co ją wypełniasz ? Ciekawe, o czym ty pisałeś/aś, jeśli w ogóle. Oceniać prace po ankiecie, nie znając założeń całej pracy też w porządku. Pozdrawiam was serdecznie.
      • dala.tata Re: Praca magisterska 21.02.14, 23:41
        Niestety, traktowanie tych ankiet powaznie nie jest mozliwe. Mogloby doprowadzic do znacznego obnizenia jakosci zycia. Rowniez niestety, nie ma takich zalozen, ktore pozwolilyby na sformulowanie takiej ankiety.

Uwazalbym tez z tymi zlosliwowciami. Kto wie, moze kolega podworkowy, jako profesor prawa, bedzie recenzentem tejze pracy.
        • 5sally7 Re: Praca magisterska 21.02.14, 23:52
          Nie uważam to za złośliwości. Mam nadzieje, że są ludzie, którzy traktują innych poważnie, na pewno osoby, które to skomentowały lub uzupełniły nie zrobiły tego. Byłoby mi bardzo miło, gdyby okazało się, że ten pan jest recenzentem mojej pracy, może wtedy podyskutowalibyśmy inaczej.
          • dala.tata Re: Praca magisterska 21.02.14, 23:58
            No ale tej ankiety nie da sie trakotowac powaznie. Ona jest naprawde bardzo zla. Bywaly tu gorsze, ale ona jest po prostu zla. przykro mi.
            • fajnytoster Re: Praca magisterska 22.02.14, 00:06
              > . Bywaly tu gorsze,

Przykłady, proszę o przykłady
          • podworkowy Re: Praca magisterska 22.02.14, 00:10
            to ja odpowiem troszkę poważniej. Ta ankieta jest pozbawiona sensu z co najmniej 2 powodów. Ankiety i sondaże mają sens o tyle, o ile są robione na próbach, które mogą być uznane za reprezentatywne. Zbieranie odpowiedzi od przypadkowych osób w internecie nie pozwoli Pani na wyciągnięcie żadnych racjonalnych wniosków. Po drugie, niesłychanie wadliwe są poszczególne pytania. By się nie znęcać nad wszystkimi, bo - sorry - mi się nie chce, tylko jako przykład: "Czy w Polsce jest możliwość wprowadzenia kary śmierci?". Droga Pani, możliwość jest zawsze (można wypowiedzieć protokół 6 itd.). Inny przykład: "Jak wysoka powinna być kara za różne przestępstwa". Odpowiedź na to pytanie in abstracto byłaby absurdalna (w niemal każdym cywilizowanym systemie prawnym są widełki...); pozostając jeszcze przy tym pytaniu, nie różnicuje Pani uszczerbku na zdrowiu (lekki?, ciężki?) i zrównuje bójkę z pobiciem. Już nie wspomnę o tak oczywistych błedach, jak niesymetryczne odpowiedzi.
      • fajnytoster Re: Praca magisterska 22.02.14, 00:03
        I nie trafiłeś, bo to odpowiedzi moje, a nie podworkowego.

I nie, akurat TA ankieta nie miałaby żadnego sensu, choćby założenia do niej wymyślił najgenialniejszy socjolog. Niemal każde kolejne pytanie było druzgocące i głęboko traumatyczne dla wypełniającego. To JEST najgorsza tu ankieta, choć konkurencja jest wyjątkowo silna.

Durne odpowiedzi są szczere, tzn. innych na tak durne pytania nie mogłem sformułować. Po prostu nie dało rady, pomimo najszczerszych chęci. Poważnie.
        To samo dotyczy odpowiedzi "spadaj". Jest jedyną, która przyszła mi do głowy kiedy dostałem pytanie "Jakiego jesteś wyznania?", mimo że 2 minuty wcześniej zaznaczyłem, że niewierzący. I tak samo odpowiedziałbym ankieterowi na ulicy.

Pewnie dobrze byłoby się nad tym zastanowić, ale widzę, że twojego dobrego samopoczucia zaburzyć się nie da. Nie studiujesz przypadkiem na UMCS?
        • 5sally7 Re: Praca magisterska 22.02.14, 00:21
          Nie, nie studiuje. Podając taki przykład, obrażasz mnie. Dla was może ankieta jest kiepska, jednak przed rozpoczęciem badań mój promotor zatwierdził moje narzędzie. Nie musisz się martwić o moje samopoczucie, na pewno nie popsują go osoby z forum, którym nie podoba się moja ankieta. Serdecznie was pozdrawiam.

Tyle ode mnie.
          • dala.tata Re: Praca magisterska 22.02.14, 00:31
            Niestety, to tylko fatalnie swiadczy o promotorze. I nie, nikt cie nie obraza. Niestety, jesli publicznie wypowiadasz sie i pokazujesz ankiete, musisz sie liczyc z odpwoiedzia.

I ja na twoim miejscu zapytalbym, co jeszcze wtej ankiecie mozna zmienic, zamiast sie dasac.
          • fajnytoster Re: Praca magisterska 22.02.14, 00:45
            Nie jest moim zamiarem obrażanie nikogo, link nie odnosił się do poziomu intelektualnego, ale do podobnego schematu reakcji na wskazanie, że coś nie tak:
            1. foch (no, bo jak to, jestem super)
            2. negacja kompetencji tego, kto coś powiedział (nie zna się, a czepia: "Ciekawe, o czym ty pisałeś/aś, jeśli w ogóle")
            3. liścik (może być post na forum, a może i list do redakcji)
            Niestety, w schemacie tym autorefleksja, ba, choćby jakieś miejsce na wątpliwości się nie pojawia. A szkoda.

Co do promotora, to napisał już dala. Albo zupełnie nie zna się na prowadzeniu badań (przynajmniej takich), albo olewa swoje promotorstwo i dopuszcza wszystko co mu się podsuwa pod nos. Niestety, w obu przypadkach jesteś poszkodowany(a?). I w obu zalecałbym dodatkowe konsultacje z kimś kompetentnym/nieolewającym zamiast błogostanu pt. "promotor dopuścił".
            • daifuku Re: Praca magisterska 22.02.14, 01:06
              Jedziecie po dziewczynie jak po lysej kobyle a prawda jest taka, ze ktos ja przez te 5 lat studiow przepchnal i ktos jej te zlote mysli w ankiecie zatwierdzil. To wam, jako srodowisku naukowo-dydaktycznemu powinno byc wstyd, ze produkujecie takich studentow (i serio w tym momencie nie ma znaczenia czy to wina zlego systemu czy krolewny sniezki) a nie jej, ze po prostu sie w ten system wpasowuje i z niego korzysta.
              • fajnytoster Re: Praca magisterska 22.02.14, 01:20
                Szczerze mówiąc, to też uważam, że większa jest tu wina promotora, systemu edukacji, whatever (choć wolałbym, żeby student tak bezkrytycznie nie łykał tego, co mu się daje; są przecież dobre podręczniki do metodologii, tylko trzeba je poczytać i przemyśleć, a więc włożyć więcej pracy niż wymaga ów "promotor").
                I rzeczywiście ciekawiej by było, gdyby na forum zajrzał promotor i zechciał podyskutować o swojej etyce w pracy zawodowej. Ale raczej nie zajrzy, więc jedynym co pozostaje to porozmawianie ze studentem, co wiązać się może niestety z naruszeniem jego wrażliwości.
              • podworkowy Re: Praca magisterska 22.02.14, 01:24
                ja serdecznie przepraszam, ale pieprzysz Waszmość jak potłuczony. Mnie ma być wstyd za kogoś, kto ma w nosie swoje obowiązki promotorskie? A co ja, ku..wa jestem, jakiś portret Doriana Gray'a, który ma brać na siebie błędy innych?
                Sorry za język, ale mam naprawdę dość tej zbiorowej odpowiedzialności.
                • daifuku Re: Praca magisterska 22.02.14, 02:09
                  90% watkow na tym forum to wieczny bol dupy o wszystko - ze za malo placa, ze kiepscy studenci przychodza, ze system zly etc. Na takie zbiorowe narzekanie z ktorego nic nie wynika mozna jeszcze przymknac oko, mimo iz to wy ten system wspoltworzycie.

Ale gdy przychodzi studentka na forum a wy sie na niej wyzywacie, ze jest kiepska - to hipokryzja w najczystszej postaci. Mozecie mowic, ze to jej wina ze od siebie niczego nie wymaga ale jak moze od siebie wymagac, skoro nikt przez 5 lat studiow (i pewnie cale lata szkoly) niczego od niej nie wymagal? Czyja to wina?

Wiec, nie ma ci nie byc wstyd za kogos, masz przestac sie wyzywac na kims za to, ze ma kiepskiego promotora.

• dala.tata Re: Praca magisterska 22.02.14, 02:34
                    Nie, to nie jest hipokryzja. jest tu watek o ankietach. Prawie azda proba tlumaczenia autorowi konczy sie tym, ze auotr mowi, ze krytykujacy jest glupi i nie zna 'zalozen' pracy. a na dodatek promotor zaakcpetowal.

Bez wapt[ienia jest jednak tak, ze to, ze ta ankieta wyglada, jak wyglada, jest tylko neiwielkiej czesci odpowiedzialnoscia studentki. Jednak czy nie jest odpowiedzialnoscia studentki przedstawienie sie na formularzu ankiety? Opisanie swych badan? Nonszalancja i kompletny brak szacunku dla ludzi, ktorzy maja jej 'zrobic badania' powala na kolana.
            • 5sally7 Re: Praca magisterska 22.02.14, 01:11
              Nie dąsam się. Krytykując ankietę, mogliście napisać jakie macie do niej zastrzeżenia. Niestety nie zrobiliście tego. Napisaliście durna ankieta, zupełnie nie uzasadniając swojego zdania. Podałeś jedynie przykład z pytaniem na temat wiary, pytanie jakiej wiary jesteś wyznawcą miały wypełniać jedynie osoby wierzące, skoro jesteś niewierzący jest to chyba oczywiste. Uważam, że krytykując coś zawsze należy to uargumentować. Krytyka durne bo durne nie jest dla mnie żadną krytyką.
              • podworkowy Re: Praca magisterska 22.02.14, 01:25
                jak rozumiem, do mojego wpisu nie zamierza się Pani odnosić...Why am I not surprised...
                • pfg Re: Praca magisterska 22.02.14, 12:28
                  podworkowy napisał(a):

> jak rozumiem, do mojego wpisu nie zamierza się Pani odnosić...

A, bo z panem ona "podyskutuje inaczej". Ostrzegam, że w tym pokoleniu modna jest krav maga, nie jakieś tam tai chi dla profesorów w średnim wieku.
              • fajnytoster Re: Praca magisterska 22.02.14, 01:27
                > Nie dąsam się. Krytykując ankietę, mogliście napisać jakie macie do niej zastrz
                > eżenia. Niestety nie zrobiliście tego.

Sorry, ale tam jest za dużo błędów, żeby punkt po punkcie rzeczowo omawiać. Moim zdaniem robienie pierwszej ankiety w życiu do pracy magisterskiej nie jest dobrym pomysłem. Bo zrobienie dobrej ankiety jest trudniejsze niż się na ogół ludziom wydaje.

> y, pytanie jakiej wiary jesteś wyznawcą miały wypełniać jedynie osoby wierzące,
                > skoro jesteś niewierzący jest to chyba oczywiste.

Nie, nie jest oczywiste. Wypełniając ankietę idzie się pytanie po pytaniu, o ile odpowiednie instrukcje nie wskazują inaczej. A tu tym bardziej, bo formularza bez wypełnionego pytania nie da się w ogóle wysłać.
                Na marginesie, a propos obrażania - to właśnie zadawanie pytania o wyznanie komuś, o kim wiesz, że jest niewierzący jest obraźliwe. I poczułem się obrażony gdy się na nie natknąłem. Poważnie.
          • nullified Re: Praca magisterska 22.02.14, 01:08
            proszę zmienić promotora.
      • katriel Re: Praca magisterska 23.02.14, 03:45
        > pewnie byłby sens, gdyby ktoś traktował to poważnie a nie pisał w odpowiedziach
        > spadaj albo że sam sobie jestem autorytetem ;)

Spadaj - OK. Ale dlaczego uważasz, że odpowiedź "sam sobie jestem autorytetem"
        jest niepoważna?
    • chilly Re: Praca magisterska 22.02.14, 10:04
      Utknąłem na pytaniu: Czy jesteś za wprowadzeniem kary śmierci w Polsce? Wpisałem odpowiedź w rubryce NIE, ale system uporczywie mnie informuje, że "odpowiedź jest obowiązkowa". Odpowiadam nieprawomyślnie?
    • pfg Re: Praca magisterska 22.02.14, 13:23
      Próbowałem wypełnić tę ankietę. Noniedasię. Ja padłem na pytaniu "Jaka wartość jest dla ciebie najmniej ważna?". A jeśli jakieś inne są dla mnie mniej ważne od wszystkich podanych to co mam zrobić? Gdybyż więc pytanie brzmiało "która z poniższych wartości jest dla ciebie mniej ważna od innych", ale nie: Jest absolutne "najmniej ważna".
    • spokojny.zenek Re: Praca magisterska 22.02.14, 15:28
      Też próbowałem wypełnić, po prostu nie jest to możłiwe. Ankietę sobie zapiszę, będe wykorzystywać do pokazywania studentom jak nie wolno budować kwestionariusza i do omawiania najdrastyczniejszych błędów.
      Zarozumiale uważam, ze byłbym w stanie w celu dydaktycznym zbudować jeszcze gorszą i bardziej nasyconą błędami, zajęłoby mi to jednak troche czasu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka