Dodaj do ulubionych

no i są wyniki NPRH

01.04.14, 09:27
www.nauka.gov.pl/komunikaty/rozstrzygniecie-iii-edycji-konkursow-narodowego-programu-rozwoju-humanistyki-2013-2014-r.html
Obserwuj wątek
    • nauko.wiec Re: no i są wyniki NPRH 01.04.14, 10:49
      1. Inwentaryzacja, dokumentacja, digitalizacja, archiwizacja, periodyzacja, opracowanie, katalogowanie, wykonanie bazy danych... Czy ci wszyscy ludzie nie umrą z nudów w trakcie wykonywania tych projektów?

2. To nie jest program dotyczący humanistyki tylko wyłącznie historii polski i filologii polskiej. Praktycznie nie ma reprezentantów żadnych innych dyscyplin humanistycznych.

3. Co wspólnego z humanistyką mają projekty typu: "digitalizacja i udostępnianie w internecie". Przecież to może robić asystent bibliotekarza. Proponuję stworzenie modułu pt. Narodowy Program Skanowania i Wrzucania do Sieci (NPSWS).

4. Od dawna się zastanawiam, dlaczego nie udostępnia się żadnych szczegółów projektów, które otrzymały dofinansowanie publiczne (dotyczy to też NCN, które publikuje tylko abstrakty wybranych projektów).
      • adept44_ltd Re: no i są wyniki NPRH 01.04.14, 12:48
        hm, no tak wyszło, że jest mnóstwo innych dyscyplin... bo wydział historii jest dość pojemny ;-), no i inne filologie też są :)))
        • dala.tata Re: no i są wyniki NPRH 01.04.14, 13:35
          wyszlo jak wyszlo. niektore projekty, szczegolnie tlumaczenia ksiazek i 'umieszczenie ich w internecie', wywoluja u mnie opad szczeki. z drugiej strony jest wiele naprawde ciekawych projektow.
      • pan.toranaga Re: no i są wyniki NPRH 01.04.14, 23:48
        nauko.wiec napisał:

> 1. Inwentaryzacja, dokumentacja, digitalizacja, archiwizacja, periodyzacja, opr
        > acowanie, katalogowanie, wykonanie bazy danych... Czy ci wszyscy ludzie nie umr
        > ą z nudów w trakcie wykonywania tych projektów?

> 3. Co wspólnego z humanistyką mają projekty typu: "digitalizacja i udostępniani
        > e w internecie". Przecież to może robić asystent bibliotekarza. Proponuję stwor
        > zenie modułu pt. Narodowy Program Skanowania i Wrzucania do Sieci (NPSWS).

NPRH w zamyśle miało wypełniać pewną lukę w działaniu NCN: 1) finansować projekty długofalowe (jak np. PSB, które zaczęto wydawać przed wojną) 2) projekty przy których niektórzy ludzie może faktycznie umrą z nudów, ale które są niezbędnym narzędziem pracy w dyscyplinie. No bo co ma ekspert NCN kliknąć recenzując opracowanie kolejnego tomu "Katalogu Zabytków Sztuki w Polsce", że wyniki będą publikowane w topowych żurnalach? Tyle, że to jest seria dla historyka sztuki do pracy niezbędna. NPRH w zamierzeniu nie ma finansować badań frontowych, ale raczej badania zaplecza.
    • dala.tata Re: no i są wyniki NPRH 01.04.14, 12:28
      Mnei sie najbardziej podobala calkiem duza kasa na tlumaczenie ksiazki jednak dra hab. wreszci podatnik bedie mial poczucie value for money.
      • kardla Re: no i są wyniki NPRH 01.04.14, 13:54
        Szerzysz nastroje defetystyczne!

A kasa jest duża bo zadanie (przekładania zagadnień polskiej humanistyki na angielski) jest niewypowiedzianie trudne z powodu wrodzonej złożoności naszego języka (co zostało wielokrotnie wykazane na tym forum).

Ale, mój niepokój budzi znacznie niższa ilość tłumaczeń na języki inne niż angielski. Na angielski chce się przetłumaczyć 20 polskich humanistów. Na szczęście są też (nieliczne) granty na inne języki: ukraiński sztuk 1, nieokreślony język obcy sztuk 4. Mam tylko nadzieję że ci ostatni nie chcą tłumaczyć swoich dzieł na angielski! Użytkownicy koreańskiego i suahili też zasługują na kontakt z polską humanistyką!
        • dala.tata Re: no i są wyniki NPRH 01.04.14, 14:17
          Trudnosc polskiego jezyka akademickiego jest tak wysoka, ze jak juz taki uczony napisze, to jest tak zmordowany, ze nie jest w stanie nie tylko niczego innego napisac, ale nawet pomyslec. I trzeba tlumaczy, ktorzy beda tlumaczyli.

Swoja droga, powazniej, to mnie fascynuje to, ze z jednej strony nieustannie slyszymy, ze taka historia jest narodowa i nie ma miedzynardowej historii, ale z drugiej strony zastep historykow (i ni etylko) dostaje gore kasy na tlumaczenie i umieszczanie w internecie. Po ch....., zapytalbym.
          • podworkowy Re: no i są wyniki NPRH 01.04.14, 14:38
            i to jest bardzo dobre pytanie;)
            • kardla Re: no i są wyniki NPRH 01.04.14, 14:54
              A jakby jakiś John Smith chciał poczytać sobie co o norwegach i norwegiości myśli polski badacz kultury? Przecież nie można go pozbawiać możliwości obcowania z dziełem: "My Norwegowie. Tożsamość narodowa norweskich elit w czasach nowożytnych", tylko dlatego że nie zna polskiego!

A jakby chciał sobie poczytać o tym co polski historyk myśli o Sparcie ("Symmachia spartańska w VI-V w. p.n.e.")? To co? Będziemy go dyskryminować?

Albo o ormianach ("Symmachia spartańska w VI-V w. p.n.e.")!? No ormianie też ludzie i taki John Smith może się nimi interesować!
          • charioteer1 Re: no i są wyniki NPRH 01.04.14, 15:45
            Jak napisal, to sie tak zmachal, ze sam juz nie wie, o co mu wlasciwie chodzilo.
          • pfg Re: no i są wyniki NPRH 01.04.14, 18:07
            dala.tata napisał:

> Swoja droga, powazniej, to mnie fascynuje to, ze z jednej strony nieustannie sl
            > yszymy, ze taka historia jest narodowa i nie ma miedzynardowej historii, ale z
            > drugiej strony zastep historykow (i ni etylko) dostaje gore kasy na tlumaczenie
            > i umieszczanie w internecie.

Wydaje mi się, że to był szatański pomysł jednego ex-wiceministra, fizyka. Humaniści powiadają, że nikt ich na świecie nie cytuje, bo język niszowy a publikacje niedostępne. No to przetłumaczmy i umieśćmy w sieci, powiedział wiceminister, poczekajmy parę lat i wtedy albo okaże się, że bariera została przełamana, albo że król jest nagi.
            • adept44_ltd Re: no i są wyniki NPRH 01.04.14, 18:44
              nie wiem, czy król jest nagi, ale nie mam przekonania do większości propozycji do tłumaczenia, widzę na rynku ciekawsze prace.
            • pan.toranaga Re: no i są wyniki NPRH 01.04.14, 23:26

> Wydaje mi się, że to był szatański pomysł jednego ex-wiceministra, fizyka.

Z zemsty wiceminister historyk sztuki opracuje program obejmujący wysokobudżetowy konkurs pozwalający wyłonić najwybitniejsze dzieła polskich fizyków, które zostaną wyryte w marmurze złotymi zgłoskami.
        • nullified Re: no i są wyniki NPRH 03.04.14, 18:52
          kardla napisała:

> Szerzysz nastroje defetystyczne!
          >
          > A kasa jest duża bo zadanie (przekładania zagadnień polskiej humanistyki na ang
          > ielski) jest niewypowiedzianie trudne z powodu wrodzonej złożoności naszego jęz
          > yka (co zostało wielokrotnie wykazane na tym forum).

śmiało ;p zacznij robić przekłady polskiej klasyki z ostatnich 200 lat (niekoniecznie tej budującej i przyjemnej) zasypując dziurę w historii nauki i w uczonych głowach niektórych (może wtedy byłoby mniej głupot chodzących w glorii odkrycia koła)
          przeciez to proste kardla, just make it happen

Niezrozumiałe dla mnie jest tłumaczenie tych akurat tekstów (no ale widać "recenzenci docenili" albo wgląd nastapił albo co innego) gdy zdecydowanie lepiej byłoby tłumaczyć rzeczy dawno wydane (i znaczące) by uzupełnić bazę potencjalnych cytowań.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka