19.03.15, 14:44
Tylko aktualny "Przegląd", ale prawie wszystko mi się kojarzy :)
Władza, która liczy się tylko z silnym oporem i ostrymi protestami, ma (...) w nosie wszystkie uwagi krytyczne, wyważone protesty, ppłacze i jęki (J. Domański)
Specyfiką naszego systemu (...) jest to, że nikt za nic nie odpowiada (M. Morozowski)
Trudno sie dziwic jego irytacji, skoro budżet placówki (Instytutu Zachodniego, podległego MNISW - dopisek mój) zmniejszył się z ok. 2.4. mln. zł w 2010 r. do ok. 870 tys. złł obecnie. (...) Zarabiam teraz jako profesor 1591 zł netto (...) Dla porównania: budżet IPN wynosi ok. 240 mln zl, a średnia miesięczna zarobków pracowników znacznie przekracza 5 tys. zł (K. Wasilewski)
Obserwuj wątek
    • herr7 wspiera się instytucje potrzebne 20.03.15, 08:27
      z punktu widzenie obecnej elity "polityczno-celebryckiej". IPN z pewnością do takich instytucji się zalicza, Instytut Zachodni już niekoniecznie. Ponieważ sytuacja w Polsce jest "dynamiczna", to można się spodziewać, że do instytucji z punktu widzenia "interesu państwowego" zbędnych będą wkrótce zaliczać się i PAN i nauka, jako taka. W końcu, nadmiar sfrustrowanych naukowców przynosi rządzącym więcej szkód niż pożytku.
      • chilly Re: wspiera się instytucje potrzebne 20.03.15, 11:08
        Oczywiście, z punktu widzenia dzisiejszych elyt IPN jest niezbędny (trzeba pisać historię na nowo...). A i w przyszłości się przyda. Na przykład opiniując kandydatów do pracy na uczelniach (jak dawniej POP PZPR).
        Tylko po co mówić o pozycji czy znaczeniu naukowym. To nie moja działka, ale czytywałem poważne pozycje IZ, znam kilka znaczących nazwisk. Pewno IZ wykazywał się niezgodnym z linią Partii (min. Sikorskiego?) stanowiskiem wobec Niemiec. Podobnie jak Instytut Śląski w Opolu czy podobny w Olsztynie.
        No to może jeszcze jeden cytat:
        Trudno jednak opierać przyszłośc jednostki i jej pracowników na grantach. Na całym swiecie sa one jedynie uzupełnieniem bieżącej działłalności naukowej, a nie podstawą. Zwłaszcza, że większość środków przyznawanych przez NCN i tak trafia do UW i UJ. Reszata uczelni i intytutów badawczych stanowi dla nich zaledwie tło .
        • linia_ab Re: wspiera się instytucje potrzebne 20.03.15, 17:34
          >Zwłaszcza, że większość środków przyznawanych przez NCN i tak trafia do UW i UJ. Reszata uczelni i >intytutów badawczych stanowi dla nich zaledwie tło .
          Warto by dyskutujący tu naukowcy trzymali się elementarnych faktów. Np. w ostatnim rozstrzygniętym konkursie OPUS 7 UW i UJ dostały w sumie 36,7 mln zl, a rozdzielono 214, 6 mln zł.
          • linia_ab Re: wspiera się instytucje potrzebne 20.03.15, 17:35
            A powyższe dane znalazłem na: ncn.gov.pl/sites/default/files/pliki/statystyki/statystyki-opus7.pdf
        • nullified Re: wspiera się instytucje potrzebne 20.03.15, 18:14
          chilly napisał:

> Oczywiście, z punktu widzenia dzisiejszych elyt IPN jest niezbędny (trzeba pisa
          > ć historię na nowo...). A i w przyszłości się przyda. Na przykład opiniując kan
          > dydatów do pracy na uczelniach (jak dawniej POP PZPR).
          > Tylko po co mówić o pozycji czy znaczeniu naukowym. To nie moja działka, ale cz
          > ytywałem poważne pozycje IZ, znam kilka znaczących nazwisk. Pewno IZ wykazywał
          > się niezgodnym z linią Partii (min. Sikorskiego?) stanowiskiem wobec Niemiec. P
          > odobnie jak Instytut Śląski w Opolu czy podobny w Olsztynie.
          > No to może jeszcze jeden cytat:

btw Instytut Wschodni jeszcze żyje? (nie w sensie administracyjnym)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka