Dodaj do ulubionych

jak u was z dostępem do czasopism?

08.04.15, 18:57
zauważyłem, że coraz częściej nie mogę dotrzeć do pełnych tekstów. W mojej działce najważniejsze czasopisma są w Taylor & Francis (tu akurat dostępu nigdy nie mieliśmy i dalej nie mamy) i SAGE (dostęp skonczył się rok temu)

jest dostęp do Springer, Willey i Elsevier, ale oczywiście niezbyt daleko wstecz

jak jest u was?
Obserwuj wątek
    • charioteer1 Re: jak u was z dostępem do czasopism? 08.04.15, 19:03
      Skonczyl sie dostep do CUP, ktory mielismy od kilku lat, co mnie akurat boli szczegolnie. Co do pozostalych, to trudno mi cos powiedziec.
    • nullified Re: jak u was z dostępem do czasopism? 08.04.15, 19:33
      dworzec napisał:

> jak jest u was?
      lepiej - teraz przynajmniej nikt nie udaje "że jest" jakiś "dostęp". Sprawa jest jasna: se kup, wyłudź, ukradnij albo "załatw". Bo "czemu niby ma być łatwo" i "dlaczego niby się należy", pfff
    • piotrek-256 hmmm 08.04.15, 20:41
      Nie mam pojęcia co to za link i nie zalecam korzystania z niego, w życiu tego nie robiłem i w ogóle ten link jest tu przypadkiem.

sci-hub.org/
      • dobrycy Re: hmmm 08.04.15, 20:53
        Uzywając tego linku ściągacie komunizm :-) (można kliknąć w sierp :-)
      • dworzec Re: hmmm 08.04.15, 21:02
        dzięki piotrku za ten link, którego nie używasz, ja go też nie będę używać
        ale mam refleksję, że ruskie to jednak jest potęga...
      • nullified Re: hmmm 08.04.15, 22:08
        piotrek-256 napisał:

[...]

w sumie to najlepsze podsumowanie gonienia, normalności i doskonałości oraz wszystkich "wogóle" i "wszczególności" nie licząc "zwłaszcza".
    • flamengista pogorszyło się 08.04.15, 22:14
      do niedawna mieliśmy obszerny dostęp np. do baz wiley dostępnych dzięki MNiSW (tak była ta baza opisana!) - było to o tyle ważne, że w dostępne były również bieżące artykuły. Ale niestety to się skończyło. Teraz siedzę i piszę kolejnego maila do zachodniego profesora, by zechciał mi przesłać swój tekst który ukazał się jako online first, a dostępu do niego nie mam.

Na początku reform NBK dostęp wyraźnie się poprawił i było to - obok nowej habilitacji - jedno z większych osiągnięć Pani Ministry. Niestety, najwyraźniej zabrakło pieniędzy. Jest to o tyle głupie, że akurat to tak drogie (w skali kraju, nie poszczególnych uczelni!) nie jest - a brak dostępu stanowi istotną barierę rozwojową.
      • js.c Re: pogorszyło się 08.04.15, 22:42
        U nas ta poprawa jeszcze trwa. Elsevier, Springer, Wiley, EBSCO, CUP (chyba częściowy) itp.

Czyżby jednak zaszła jakaś zmiana w centrum? Czy może zawsze było wspólfinansowanie i niektóre jednostki nie mogą czy nie chcą już dopłacać?

• whiteskies Re: pogorszyło się 08.04.15, 23:16
        U mnie jest podobnie. Było słabo, potem dobrze a teraz idzie w dół. Wypadło kilka zupelnie podstawowych czasopism (np. Journal of Geophysical Research z okolicami)....
    • yennefer_z_v Re: jak u was z dostępem do czasopism? 08.04.15, 23:37
      Lepiej: www.ciniba.edu.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=608&Itemid=36&lang=pl Od niedawna działa wygodny system HAN UŚ, więc wystarczy mieć konto w uczelnianej bibliotece, żeby się z domu logować.
      • flamengista to bardzo fajnie 09.04.15, 07:44
        tyle że większość polskich uczelni ma taki system od dawna. Ja pamiętam, że u nas był zdalny dostęp od 2008, może 2009 roku.

Problem w tym, co po zalogowaniu dostaniesz:)
        • whiteskies Re: to bardzo fajnie 09.04.15, 10:40
          No właśnie....
          • yennefer_z_v Re: to bardzo fajnie 09.04.15, 12:27
            U nas był już wcześniej zdalny system, OneLog, ale w praktyce konfiguracja na tyle często kończyła się fiaskiem, że łatwiej było iść do biblioteki. Stąd moje poczucie, że teraz lepiej.
            Co do zawartości, to za względu na dyscyplinę przydają mi się głównie CEEOL i EBSCO, więc nie ocenię, jak to widzą ludzie z innych działek. Ale z tego, co tu czytam, wynikałoby, że część wymienionych mamy, a części brakuje. Czyli zapewne średnio.
    • totutotamka Re: jak u was z dostępem do czasopism? 09.04.15, 10:53
      Dostęp ograniczony, ale dla mnie większym problem jest żałosne wyposażenie polskich bibliotek w anglojęzyczne książki zarówno nowości, jak i "klasyczne".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka