Dodaj do ulubionych

SE donosi: kandydat na nowego ministra NiSzW to

28.10.15, 10:36
Minister nauki i szkolnictwa wyższego: Piotr Gliński
A tak na marginesie: nie będzie już Ministerstwa Środowiska tylko Ministerstwo Energetyki :)

Cały "prawdopodobny skład rządu" tutaj
Obserwuj wątek
    • cretinophil Re: SE donosi: a czemu nie Macierewicz Antoni? 28.10.15, 16:39
      A czemu nie Macierewicz Antoni?

Byłby odpowiednim kandydatem
      • pan.toranaga Re: SE donosi: a czemu nie Macierewicz Antoni? 28.10.15, 18:41
        Bo będzie rzucony na ważniejszy odcinek.
      • petrucchio Re: SE donosi: a czemu nie Macierewicz Antoni? 06.11.15, 09:02
        cretinophil napisał:

> A czemu nie Macierewicz Antoni?
        >
        > Byłby odpowiednim kandydatem

No właśnie: ma piękny życiorys.
        • herr7 Re: SE donosi: a czemu nie Macierewicz Antoni? 06.11.15, 09:10
          Mając tak "piękny życiorys" dziadek Antoni zostanie kimś bardziej znaczącym.
    • whiteskies Re: SE donosi: kandydat na nowego ministra NiSzW 29.10.15, 12:56
      Mógłby by? jednocześnie ministrem Nauki i Służb Specjalnych. Dowartościowałoby to Nauke przez duże N i podniosło jej prestiż w społeczeństwie.
    • profesor_marian Re: SE donosi: kandydat na nowego ministra NiSzW 30.10.15, 12:49
      Pan Prezes obiecał, że ja będę wiceministrem
      • chilly Re: SE donosi: kandydat na nowego ministra NiSzW 30.10.15, 19:57
        Ministrem nauki będzie Jarosław Gowin:
        wyborcza.pl/1,75478,19116546,fakty-tvn-jaroslaw-gowin-bedzie-ministrem-edukacji-lub-nauki.html
        Bo to mąż tak uczony, że może byc ministrem czegokolwiek.
        A może skorzystać z okazji i połaczyć MNiSW z Ministerswtem Obrony? Będą i zamówienia, i pieniądze.
        • flamengista trochę obiektywizmu 30.10.15, 23:48
          ze wszystkich resortów, które może objąć dr Gowin, akurat najwyższe kompetencje ma do MNiSW. Tworzył i przez blisko 10 lat kierował jedną z najlepszych niepublicznych uczelni w Polsce - WSE im J. Tischnera w Krakowie.

Od razu uprzedzam, że nie mam pojęcia jakie pomysły ma ten kandydat na nasz resort, może nawet bardzo złe. Ale akurat kompetencji w tej materii odmówić mu nie sposób.

Jeśli już miałby obejmować jakiś resort, wolałbym jednak by była to kultura. Ok, koniec OT.
          • trzy.14 Re: trochę obiektywizmu 31.10.15, 01:26
            Wygląda na to, że obiecanki-cacanki, a głupiemu stoi.

serwisy.gazetaprawna.pl/edukacja/artykuly/902476,pis-wybory-zmiany-w-szkolnictwie-wyzszym-budzet.html
            • charioteer1 Re: trochę obiektywizmu 31.10.15, 01:52
              Juz mi ciarki chodza po plecach na mysl o powrocie SUM-ow.
            • piotrek-256 oj oj oj 31.10.15, 07:51
              no i wiatr odnowy niesie ze sobą znajomy smrodek :)

Ale nic, poczekamy zobaczymy, kto będzie ministrem. Ja akurat za Gowina bym się nie obraził, bo on raczej nie jest politykiem chodzącym na sznurku i szansa, że będzie walczył o więcej pieniędzy na swój resort. Ale mogę się mylić...
            • adept44_ltd Re: trochę obiektywizmu 31.10.15, 09:42
              nie lubię się czuć jak prorok, ale gdzieś to tu napisałem w polemice z entuzjastami...
          • nullified Re: trochę obiektywizmu 31.10.15, 20:14
            flamengista napisał:

> ze wszystkich resortów, które może objąć dr Gowin, akurat najwyższe kompetencje
            > ma do MNiSW.

gość dokona deleregulalizacji i wprowadzi konstytucję dla ludzkości ;p jasne, Gowin to ten szczególny typ umysłu, który może i zawiera w sobie więcej niż dwie "komórki" ale niestety nigdy sie one ze sobą nie spotkały. W tej otchłannej próżni rodza się straszne i wielkie idee.
            Oraz kilka potworów, małych i dużych ;p
            • adept44_ltd Re: trochę obiektywizmu 31.10.15, 20:15
              dobre :)
            • piotrek-256 Re: trochę obiektywizmu 31.10.15, 23:48
              Wiesz nuli, ty po prostu spoglądasz na Gowina jako źródło nowych plag i nieszczęść :), a ja widzę wybawienie od Macierewiczów czy Ziobrów :). Przecież, gdzieś ich trzeba będzie upchnąć.

• nullified Re: trochę obiektywizmu 06.11.15, 12:55
                piotrek-256 napisał:

> Wiesz nuli, ty po prostu spoglądasz na Gowina jako źródło nowych plag i nieszcz
                > ęść :), a ja widzę wybawienie od Macierewiczów czy Ziobrów :). Przecież, gdzieś
                > ich trzeba będzie upchnąć.
                >

wybierać miedzy dżumą, cholerą a gorączką krwotoczną...
    • sqro Re: SE donosi: kandydat na nowego ministra NiSzW 06.11.15, 08:54
      Czyżby jednak Gowin?
      wyborcza.pl/1,75478,19145728,uciera-sie-i-uciera-rzad-pis-i-beaty-szydlo.html#MTstream
      • herr7 to źle wróży 06.11.15, 09:00
        gdyż na czele tego ministerstwa będzie stał człowiek, z którym PIS nie wie co począć. Lepszy byłby ktoś, kto zna uczelnie i problemy nauki ze swojej pracy. Postawienie na polityka to nie jest dobre rozwiązanie.
        • petrucchio Re: to źle wróży 06.11.15, 09:09
          herr7 napisał:

> gdyż na czele tego ministerstwa będzie stał człowiek, z którym PIS nie wie co p
          > ocząć. Lepszy byłby ktoś, kto zna uczelnie i problemy nauki ze swojej pracy. Po
          > stawienie na polityka to nie jest dobre rozwiązanie.

Z drugiej jednak strony
          • herr7 Re: to źle wróży 06.11.15, 09:12
            Ma Pan rację. Oznacza to jednak, że będzie jako dotychczas (lub gorzej).
            • petrucchio Re: to źle wróży 06.11.15, 09:37
              herr7 napisał:

> Ma Pan rację.

Uprzejmie proponuję "ty".

> Oznacza to jednak, że będzie jako dotychczas (lub gorzej).

Byłoby oczywiście najlepiej, gdyby rządzący *naprawdę* mieli gdzieś MNiSW i powierzyli je komuś nieistotnemu (z ich punktu widzenia), nie uwikłanemu w gierki o władzę, ale dobrze obeznanemu z nauką i uczelniami. Ale to raczej nie ten kraj i nie ten czas.
          • flamengista ? 06.11.15, 09:31
            Cytatna czele tego ministerstwa będzie stał człowiek, z którym PIS nie wie co począć
            Ale ma silną pozycję, bo niemal w każdym proponowanym składzie był na czele jakiegoś resortu.

CytatLepszy byłby ktoś, kto zna uczelnie i problemy nauki ze swojej pracy.
            Gowin jest doktorem nauk politycznych, pisał pracę pod kierunkiem Roszkowskiego o historycznej roli KK w Polsce. Jest też twórcą i byłym rektorem Wyższej Szkoły Europejskiej im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie. Wcześniej był wieloletnim publicystą i redaktorem naczelnym Znaku, napisał m.in. książkę o ks. Tischnerze. To rzadki (wręcz: ginący) przedstawiciel polskiego inteligenta - Gowin wywodzi się ze środowiska TP, a więc wpływ na niego miały takie osoby jak Tischner, Woźniakowski, Turowicz, Kłoczowski.Cokolwiek by powiedzieć o jego poglądach, jest to osoba dobrze wykształcona, kulturalna i ze sporym doświadczeniem akademickim.

CytatPostawienie na polityka to nie jest dobre rozwiązanie.
            Przecież każdy minister od razu staje się politykiem. Gowin ma doświadczenie i swoje zaplecze polityczne.

Zamiast jednak debatować czy Gowin to dobry polityk czy nie (nie mamy na to absolutnie żadnego wpływu, czy ministrem naszego resortu zostanie on czy ktoś inny), warto zastanowić się co ew. oznacza jego nominacja. Dla mnie sprawa jest dość czytelna:

1. Znacznie większe dowartościowanie polskiej humanistyki, a filozofii i historii w szczególności
            2. Większa rola KK w szkolnictwie wyższym, w tym większe dofinansowanie dla KUL, UPJP i UKSW
            3. Możliwy program ratunkowy dla najlepszych prywatnych uczelni
            4. Wzrost znaczenia krakowskiego środowiska akademickiego jako zaplecza eksperckiego dla obecnego rządu, w tym wykreowanie Klubu Jagiellońskiego jako czołowego think-tanku polskiej prawicy

to są punkty, których realizacji po Gowinie można się spodziewać. Reszta jest wielką niewiadomą.
            • adept44_ltd Re: ? 06.11.15, 09:41
              co do 2 i 4 nie mam wątpliwości, co do reszty - raczej tak..., natomiast, jak słucham ostatnie wypowiedzi Gowina, to cała pierwsza, opisowa, część twojego komentarza wydaje mi się z kosmosu i trudno w nią uwierzyć...

Przecieki wszakże mówią, że jednak nie on..., choć kotłuje się tam tak w tym "fantastycznym rządzie", że kto wie...
            • herr7 Re: ? 06.11.15, 10:52
              Marzy mi się, żeby na czele tego ministerstwa stał przedstawiciel nauk ścisłych rozumiejący znaczenie badań dla rozwoju kraju. Niestety inteligent Gowin nie sprawia wrażenia osoby o wystarczająco szerokich horyzontach. On wyrósł w środowisku przeświadczonym o swojej racji (w praktycznie każdej sprawie), a to nie skłania do krytycznego myślenia i chęci zrozumienia świata. Na tle klasy politycznej się niewątpliwie wyróżnia, ale klasa polityczna to raczej osobliwy "podgatunek" Homo sapiens.
              • kragon Re: ? 06.11.15, 11:15
                To sie nie stanie dopoki nie bedzie odobnego ministersta nauki i osobnego humanistyki.
                • petrucchio Re: ? 06.11.15, 12:39
                  kragon napisał:

> To sie nie stanie dopoki nie bedzie odobnego ministersta nauki i osobnego human
                  > istyki.

W takim razie prosiłbym o przeniesienie językoznawstwa do nauk ścisłych, bo z humanistyką od różnych "komitetów ratowania" nie mam ochoty mieszkać w jednym rezerwacie.
                  • charioteer1 Re: ? 06.11.15, 16:18
                    petrucchio napisał:

> W takim razie prosiłbym o przeniesienie językoznawstwa do nauk ścisłych,

Wypisac z nauk humanistycznych, przepisac do spolecznych.
                    • petrucchio Re: ? 06.11.15, 18:05
                      charioteer1 napisał:

> Wypisac z nauk humanistycznych, przepisac do spolecznych.

Gdziekolwiek, byle dalej od komitetów kryzysowych.
                      • pan.toranaga To pociągnijmy dyskusję z blogu habilitanta 06.11.15, 19:30
                        Lingwistyka jest nauką humanistyczną czy społeczną? Wydaje mi się, że spotkałem się z obiema klasyfikacjami.
                        PS Dala z Podwórkowym zaraz nas przegonią za takie roztrząsania i nam przypomną, że nauka jest jedna.
                        PS2 Panie Podwórkowy, kiedyś Pan napisał, że prawo to nauka indukcyjna. A ja sobie wyobrażam prawo jako naukę całkowicie dedukcyjną (nie mówię o kryminologii, socjologii, historii prawa etc., tylko hardcorze).
                        • petrucchio Re: To pociągnijmy dyskusję z blogu habilitanta 06.11.15, 20:03
                          pan.toranaga napisał:

> PS Dala z Podwórkowym zaraz nas przegonią za takie roztrząsania i nam przypomną
                          > , że nauka jest jedna.

Ja się z Dalatatą zgadzam. Nie co do przeganiania, ale co do sedna, że nauka jedna.
                          • nullified Re: To pociągnijmy dyskusję z blogu habilitanta 06.11.15, 21:25
                            petrucchio napisał:

> Ja się z Dalatatą zgadzam. Nie co do przeganiania, ale co do sedna, że nauka je
                            > dna.

"jedna" jest tylko kalarepa kosmiczna, do której każdy nałkowiec się podłącza aby zażyć Jedności ;p
              • trzy.14 Re: ? 06.11.15, 11:56
                Wolałbym przedstawiciela nauk o nauce (są takie?), a najlepiej kogoś z praktyką w zarządzaniu w zachodnim systemem edukacji wyższej, choć w rzeczywistości potrzeba nam człowieka z DOBRĄ WIZJĄ i SILNYM ZAPLECZEM POLITYCZNYM, potrafiącym spacyfikować Woźnickiego.

No bo weźmy "przedstawiciela nauk ścisłych rozumiejącego znaczenie badań dla rozwoju kraju" - Ryszarda Tadeusiewicza. Albo nawet prof. Karpińskiego, przyrodnika, który zaliczył już romans z PO, ministerstwem, Korwinem, a teraz jest członkiem Narodowej Rady Rozwoju przy Dudzie. Chcecie takich ministrów?
                • herr7 Re: ? 06.11.15, 12:09
                  Zachodni system edukacji to mają m.in. Włochy. Każdy kraj ma inny. Prawdą jest, że nawet najlepszy fachowiec niewiele zdziała bez poparcia ze strony wpływowych polityków.
              • petrucchio Re: ? 06.11.15, 12:43
                herr7 napisał:

> Na tle klasy politycznej się niewątpliwie wyróżnia, ale klasa polityczna to raczej osobliwy
                > "podgatunek" Homo sapiens.

Wyróżnia się? Czym? Otwartością umysłu?
            • nullified Re: ? 06.11.15, 18:19
              flamengista napisał:

sry fla ale odniesienie się do wstępu wymagałoby ode mnie zainwestowania w kancelarię prawniczą ;) Nie stać mnie.

Co zaś do proroctwa
              > 1. Znacznie większe dowartościowanie polskiej humanistyki, a filozofii i histor
              > ii w szczególności

wnajszczególności historii filozofii WielkiegoPolaka (jakby tego mało było)
              za to opędzimy się od genderów i innych takich

> 2. Większa rola KK w szkolnictwie wyższym, w tym większe dofinansowanie dla KUL
              > , UPJP i UKSW

ouh yes

> 3. Możliwy program ratunkowy dla najlepszych prywatnych uczelni

wykażę się taktem całkiem u mnie niespotykanym i nic nie napisze o tych co będą najlepsze

> 4. Wzrost znaczenia krakowskiego środowiska akademickiego jako zaplecza eksperc
              > kiego dla obecnego rządu, w tym wykreowanie Klubu Jagiellońskiego jako czołoweg
              > o think-tanku polskiej prawicy

słowem nocnik intelektualny stanie się świecznikiem (to nic nowego, nowa może być intensyfikacja tego awansu). Oka nam zbielejom.

> to są punkty, których realizacji po Gowinie można się spodziewać. Reszta jest w
              > ielką niewiadomą.

sądząc po owocach w sądownictwie...
              • petrucchio Re: ? 06.11.15, 19:07
                nullified napisał:

> > 4. Wzrost znaczenia krakowskiego środowiska akademickiego jako zaplecza e
                > ksperc
                > > kiego dla obecnego rządu, w tym wykreowanie Klubu Jagiellońskiego jako cz
                > ołoweg
                > > o think-tanku polskiej prawicy
                >
                > słowem nocnik intelektualny stanie się świecznikiem (to nic nowego, nowa może b
                > yć intensyfikacja tego awansu). Oka nam zbielejom.

Historia profesury niejakiego S*n*t*y z Politechniki Krakowskiej (zob. sąsiedni wątek) dużo mówi o zawartości tego tanku. Co w nim jest, nie wiadomo do końca, ale na pewno nie think. Think ładniej pachnie.
                • nullified Re: ? 06.11.15, 21:22
                  petrucchio napisał:

> Historia profesury niejakiego S*n*t*y z Politechniki Krakowskiej (zob. sąsiedni
                  > wątek) dużo mówi o zawartości tego tanku. Co w nim jest, nie wiadomo do końca,
                  > ale na pewno nie think. Think ładniej pachnie.

nocnik myśli, ot widocznie "zbiornik na miarę naszych możliwości"

ew.
                  "zbiornik na jaki zasłużyliśmy" ;p
                • flamengista nie 06.11.15, 22:02
                  to trochę inni ludzie. Ideowcy, więc to może być dużo groźniejsze:)
              • flamengista ja nie mówię, że będzie dobrze 06.11.15, 22:05
                prywatnie miałem przyjemność znać Pana Ministra, znają go również członkowie mojej rodziny i do dziś nie mogą pojąć co się z nim stało. W każdym razie można filozoficznie podsumować: ludzie się zmieniają.

Natomiast co do zmian, to jeśli faktycznie G. będzie naszym ministrem (co przecież nie jest pewne), moim zdaniem pójdą one w kierunku zmian ideologicznych, a nie merytorycznych. Czyli z mojej perspektywy będą to zmiany kosmetyczne.
                • nullified Re: ja nie mówię, że będzie dobrze 07.11.15, 19:45
                  flamengista napisał:

> prywatnie miałem przyjemność znać Pana Ministra, znają go również członkowie mo
                  > jej rodziny i do dziś nie mogą pojąć co się z nim stało. W każdym razie można f
                  > ilozoficznie podsumować: ludzie się zmieniają.

dobra, ja się przyznaję, że też miałem tę nieprzyjemność a człeka znam relata refero dłużej niż znaczna część młodych uczonków żyje. I biję się w pierś wątłą - nie jestem nawet tycioobiektywny. ;) To nader mało udany awans z małego miasteczka w wielkiświat >.>

>
                  > Natomiast co do zmian, to jeśli faktycznie G. będzie naszym ministrem (co przec
                  > ież nie jest pewne), moim zdaniem pójdą one w kierunku zmian ideologicznych, a
                  > nie merytorycznych. Czyli z mojej perspektywy będą to zmiany kosmetyczne.

lekceważenie z jakim się odnosisz (i inni też) do wpływu tych "zmian kosmetycznych" na codzienne pierdoły (z których składa się tzw. "rzeczywistość") trochę mnie płoszy.

Ja mam tylko nadzieję, że nawet jesli ten zaszczyt nas spotka bajzel jaki pozostawiły po sobie Damy Żelazne i Atłasowe szeleszcząc falbanami reform skutecznie uniemożliwi mu jakiekolwiek "bardziej".
          • loleklolek_pl Re: to źle wróży 09.11.15, 09:23
            petrucchio napisał:
            > Z drugiej jednak strony
    • nieopierzony Re: SE donosi: kandydat na nowego ministra NiSzW 09.11.15, 13:44
      Jednak Gowin.
      • petrucchio Coś podobnego!! 09.11.15, 14:30
        nieopierzony napisał:

> Jednak Gowin.

Nigdy bym się nie spodziewał! A do tego jeszcze minister kultury, minister obrony narodowej, minister sprawoedliwości
    • sqro Re: SE donosi: kandydat na nowego ministra NiSzW 09.11.15, 14:55
      Okej, jednak oficjalnie Gowin. Chociaż patrząc na ten gabinet osobliwości i tak uważam, że nie wpaliśmy najgorzej.
      • kragon Re: SE donosi: kandydat na nowego ministra NiSzW 09.11.15, 16:02
        W koncu bedzie fizyka maryjna na uniwersytetach
        • nullified Re: SE donosi: kandydat na nowego ministra NiSzW 09.11.15, 21:34
          kragon napisał:

> W koncu bedzie fizyka maryjna na uniwersytetach

jest (nie żartuję) "medycyna pastoralna" ;p na razie specjalność doświadczonych Wiarą, ale to się wyprostuje.

'brace for impact!
          • kragon Re: SE donosi: kandydat na nowego ministra NiSzW 09.11.15, 21:46
            no to juz mamy dwa innowacyjne kierunki studiow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka