Dodaj do ulubionych

Nowa jakość w NPRH

18.10.16, 20:20
Można się było niezgadzać z decyzją o dostaniu niedostaniu grantu, ale przynajmniej było tak, że jak człowiek dostał, to mógł się czuć dumny, teraz takim osobom powinno być wstyd...

www.nauka.gov.pl/g2/oryginal/2016_10/8f83f6cb74a467445481934aa5d860ed.pdf
Obserwuj wątek
    • dobrycy Re: Nowa jakość w NPRH 18.10.16, 20:27
      czemu?
    • felisdomestica1 Re: Nowa jakość w NPRH 18.10.16, 20:34
      Hmm...milion złotych na "Opracowanie merytoryczne i redakcyjne niepublikowanych zapisków kard. Stefana Wyszyńskiego „Pro memoria”. Co takiego wartościowego kardynał zapisywał?
      • pan.toranaga Re: Nowa jakość w NPRH 20.10.16, 13:45
        Akurat ten wydaje mi się najsensowniejszym z listy projektów. Cokolwiek by nie mówić, Wyszyński był bardzo ważną i wpływową postacią PRL, do tego podobno bystrym obserwatorem. Mogę zgadywać, że to jest istotne źródło historyczne.
        • felisdomestica1 Re: Nowa jakość w NPRH 20.10.16, 13:58
          No ale to są nieopublikowane wybiórki. Naprawdę jest tam coś wartościowego? No i czy to ma kosztować milion złotych? Ile tego jest? Ile osób będzie to procesować?
          • pan.toranaga Re: Nowa jakość w NPRH 20.10.16, 14:21
            Ok. na żadne z tych pytań nie potrafię odpowiedzieć. Podobno dużo. Czy milion? Nie mam pojęcia. Tzn. wiem, że ludzie nie z branży historycznej nie mogą zrozumieć, czemu "wydrukowanie" źródła ma tyle kosztować. Kosztem jest cała praca z tekstem - jego odczytanie (w tym wypadku to pestka, ale duży problem przy źródłach średniowiecznych), ustalenie tekstu, zrobienie przypisów, identyfikacja osób, miejsc itp. Dla jasności - nie zajmuję się historią współczesną, więc potrafię tylko powiedzieć, że źródło jest (zapewne) istotne. Co do budżetu się nie wypowiadam.
          • pfg Re: Nowa jakość w NPRH 20.10.16, 16:16
            felisdomestica1 napisała:

> Ile tego jest?

Profesor-senator Żaryn mówi, że jakieś 15 metrów bieżących.
        • adept44_ltd Re: Nowa jakość w NPRH 20.10.16, 15:14
          hm, ale nie wiesz, o czym mówisz, nie? bo gdybyś sięgnął, to wiedziałbyś, co to jest i jaka jest tego jakość...
          • pan.toranaga Re: Nowa jakość w NPRH 20.10.16, 15:33
            A skąd mam wiedzieć, skoro jest niewydane? Żebym wiedział, to potrzeba bańki :)
            A tak serio: źródło to źródło, źródłu nie potrzeba pańskiej sympatii bądź antypatii.
            • adept44_ltd Re: Nowa jakość w NPRH 21.10.16, 18:14
              no ale nie tylko to jedno źródło mamy do wydania ...
    • kragon Re: Nowa jakość w NPRH 18.10.16, 20:45
      Tylko 3/5? To pisiowy minister powiniec sie wstydzic.... A gdzie pomnik ojca grzyba?
    • sqro Re: Nowa jakość w NPRH 18.10.16, 20:52
      5 baniek na mniemanologie i makulature dobreeeee - cofam co mówiłem o 500 plusach - jesteśmy najwyraźniej tak bogatym krajem ze stać nas na przepieprzanie kasy
      • pigwa_polska Re: Nowa jakość w NPRH 19.10.16, 00:47
        to jest inwestycja - obiecali zainwestować bilion - to inwestują
    • sambor7 Re: Nowa jakość w NPRH 18.10.16, 21:17
      dobra zmiana w dobie płynnej nowoczesności :-p
    • nullified Re: Nowa jakość w NPRH 19.10.16, 19:42
      czego chcecie o wy niewdzięczni, marudni malkontenci gorszego sortu - system grantów obroni się sam swoją wszechjakością i "jórz" ;p

/* tu jest to miejsce w którym zazwyczaj wstawia się "aniemówiłem" */
    • adept44_ltd Re: Nowa jakość w NPRH 19.10.16, 23:27
      krążą wieści tu i ówdzie, że eksperci zdziwili się efektem swoich obrad...
      • nieopierzony Re: Nowa jakość w NPRH 20.10.16, 17:23
        oko.press/gowin-ujawnia-rankingu-pomnikowych-grantow-a-piata-laureatka-tez-byla-swoja/
        • pan.toranaga Re: Nowa jakość w NPRH 20.10.16, 21:44
          Tamże stoi że prof. Bolecki jest "literaturoznawcą o konserwatywnych poglądach". Jakoś nie przypominam sobie, żeby podpisywał list otwarty Klubu im. Profesora, albo coś w tym guście, ale może o czymś nie wiem. Z tym, że IBL to raczej siedlisko dżęderów niż konserwy.
          NB w tzw. dyskursie prasowym można mieć albo "poglądy (skrajnie) konserwatywne" albo poglądów nie mieć. Różni tam mają poglądy konserwatywne, ale nigdy nie przeczytałem że prof. Środa/Płatek/Szyszkowska ma "poglądy skrajnie progresywne".
    • nieopierzony Re: Nowa jakość w NPRH 21.10.16, 16:24
      Minister o wyborze beneficjentów programu:

"To jest moja decyzja. O tym, komu przyznano te granty, decydowałem ja osobiście, w oparciu o opinie przedstawione przez komisję. (...) Rozstrzygałem ja".

www.polskieradio.pl/9/299/Artykul/1683064,Jaroslaw-Gowin-rzad-nie-ma-zadnych-planow-podniesienia-podatkow?utm_content=buffera58a8&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka