kardla
06.12.17, 12:32
Uczestniczę w recenzowaniu grantów w ramach jednego z programów UE. Proces polega na tym że na początku jest trzech recenzentów którzy oceniają niezależnie, a potem mają dojść do wspólnej oceny (w kilkunastu kategoriach).
W listopadzie zrobiliśmy oceny indywidualne do połowy grudnia mamy ustalić wspólną ocenę. Przedwczoraj wieczorem napisał do mnie człowiek wyznaczony na sprawozdawcę że koniecznie musimy to zrobić wczoraj bo on będzie miał wakacje. No i z tą drugą osobą wymienili po 2 maile (ustalenia na zasadzie - "jak ty trochę podniesiesz to ja trochę opuszczę i będziemy mieli taką samą ocenę - ok?").
Wieczorem po 21.00 jak wróciłam z pracy odpisałam grzecznie że przepraszam za to 24 godzinne opóźnienie w odpowiadaniu na maile i czy mogliby mi powiedzieć na jakiej zasadzie doszli do wspólnej oceny, bo mam wrażenie że mnie ominęła część dyskusji. I dałam przykład kategorii co do której nie rozumiem ich decyzji - z dokładnym omówieniem punktów sprzecznych. I poprosiłam o dyskusję na temat kategorii w których nasze oceny najbardziej się rozjeżdżają.
Dzisiaj rano dostałam odpowiedź od jednego z co-recenzentów "Hi, i accepted current version and will not return to the Evaluation. Grades are sufficient."
Która to odpowiedź mnie mocno wpieniła (bo ja zapytałam na jakiej podstawie doszli do decyzji, a w odpowiedzi dostaję info że "ocena jest wystarczająca"). grrr
Czepiam się, czy mam rację?
Uważam że projekt jest dobry i zasługuje na finansowanie, a z ocenami które wystawili pozostali recenzenci nie ma szans na przejście do kolejnego poziomu . Uwagi recenzentów wskazują że jeden z nich zna się naukowo na temacie, ale chyba nie do końca orientuje się jakie są cele programu do którego grant został złożony (bo jego uwagi, chociaż ogólnie słuszne, nie są dostosowane do celów programu), drugi (ten co maila wysłał) nie bardzo zna się na temacie i nie bardzo go to obchodzi (uzasadnienia jego ocen są 1 zdaniowe i zwykle mówią coś w rodzaju "projekt doskonale spełnia (lub NIE) to kryterium".
Cisnąć dalej czy odpuścić?
(ok. ok. i tak nie odpuszczę - ale chętnie usłyszę wasze zdanie na temat tej sytuacji).