Dodaj do ulubionych

Zarobbing w PAN

24.07.18, 20:32
https://pbs.twimg.com/media/Di3eH8AX4AAdoB4.jpg

"Dyrektorzy pięciu skontrolowanych instytutów naukowych Polskiej Akademii Nauk nie stosowali przepisów ustawy kominowej. W latach 2014-2017 wypłacili ponad 2,7 mln zł nienależnych świadczeń i nagród. Skala nieprawidłowości może być jednak znacznie większa. Dane z pozostałych 64 niekontrolowanych instytutów naukowych PAN wskazują na możliwość wypłacenia w tych instytutach w ciągu czterech lat prawie 8 mln zł nienależnych wynagrodzeń. NIK skierowała pięć zawiadomień do właściwych prokuratur oraz pięć do rzecznika dyscypliny finansów publicznych. "

"Z ustaleń kontroli wynika ponadto, że z dyrektorami czterech z pięciu kontrolowanych instytutów zawarto umowy cywilnoprawne, w których występowali oni we własnym imieniu i na własną rzecz jako druga strona umowy (np. zleceniobiorca). Stwarzało to ryzyko naruszenia art. 108 Kodeksu cywilnego (zakaz czynności „z samym sobą”) na łączną kwotę 800 tys. zł."
www.nik.gov.pl/aktualnosci/finansowe-nieprawidlowosci-w-polskiej-akademii-nauk-wynagrodzenia-naukowcow-niezgodne-z-ustawa-kominowa.html
Obserwuj wątek
    • zitterbewegung Re: Zarobbing w PAN 24.07.18, 20:52
      Ojtam czepianie się

"Prof. Marcin Opałło wyjaśnia, że ten zarzut wynika z problemów w rozliczaniu przyznawanych instytutom grantów na badania. Kiedy instytut otrzymuje grant, a dyrektor wykonuje w ramach finansowanych z grantu badań jakieś prace badawcze lub kieruje badaniami, musi otrzymać za nie wynagrodzenie od instytutu ze środków grantowych. Odpowiedniego rozliczenia tych środków wymagają też sami grantodawcy.
      – W tej sytuacji dyrektor musiał podpisywać umowy ze swoim zastępcą – wyjaśnia Opałło. – Ale dzisiaj robimy to już inaczej, poprzez zwiększenie zasadniczego wynagrodzenia dyrektora na czas prowadzenia badań po zaakceptowaniu przez prezesa PAN."
      "Źródeł wielu nieprawidłowości dopatruje się w niejasnych przepisach"
      • charioteer1 Re: Zarobbing w PAN 24.07.18, 21:15
        Hm, Opałło? Z Instytutu Chemii Fizycznej?
        • zitterbewegung Re: Zarobbing w PAN 24.07.18, 21:35
          Ten sam

sonar.wyborcza.pl/sonar/7,156422,23710487,pan-placi-milionowe-naduzycia-w-instytutach-naukowych-to-kwestia.html

Opałło mówi ze odkąd jest dyrem wszystko jest super w porządku i teraz biorą dodatki zgodniej z literą prawa. A biorą bo rozliczenie grantów ich do tego zobowiązuje. Po prostu brać muszą chcąc nie chcąc.

Nie mówi natomiast, że tym zastępcą który nieprawidłowo podpisywał szefowi te umowy był wtedy ten sam Opałło, będąc Hołysta zastępcą i dyrektorem d/s naukowych.
        • kasia.zillich Chemia broni, leczy... 25.07.18, 12:17
          > Z Instytutu Chemii Fizycznej?
          W pracowni chemicznej w podstawówce był napis Chemia broni, leczy, żywi, ubiera. Zwłaszcza żywi i ubiera.
    • piotrek786 Re: Zarobbing w PAN 24.07.18, 23:26
      to trochę góra lodowa... Kiedy jeszcze pracowałem w instytucie realizując jako jeden z czterech merytorycznych wykonawców projekt za kilkadziesiąt grubych baniek, to w jednym tylko z podpodpodpunktów z budżetem kilku baniek miałem dopisanych prawie 40 wykonawców, w tym kilku dziekanów i rektora. Osoby te nie miały zielonego pojęcia, co robią. Ja nie miałem zielonego pojęcia przed przejściem do tej instytucji, że takie kwiatki mi będą wpinać do kożucha. Jakoś na złość te kilka osób z kilkudziesięcioma indolentami i hochsztapplerami na plecach zrealizowało ten projekt z sukcesem. Ale żaden z tych realizatorów już nie pracuje w instytucie. Zaś habilitacje i doktoraty - to już robiły kochanki, znajomi i osoby popierane. Generalnie mimo całego swojego anarchizmu, cieszę się z tego, ze NIK się za to dziadostwo bierze... Dla mnie to było kilka lat z wiecznie nieprzespanych nocy i horrendalnie głupich sytuacji wynikających z faktu, ze te granty trafiają do zupełnie nieprzygotowanych instytucji, które potem zatrudniają takich naiwniaków jak ja - w efekcie doświadczyłem swoistego "paragrafu 22". Szczerze - szkoda tych lat. Fakt faktem, kadra, która w tym "instytucie" została nadal prowadzi badania w tym samym kierunku :D.
    • henboot Re: Zarobbing w PAN 25.07.18, 07:10
      czlowiek.z.makulatury napisał(a):

> https://pbs.twimg.com/media/Di3eH8AX4AAdoB4.jpg
      >
      > "Dyrektorzy pięciu skontrolowanych instytutów naukowych Polskiej Akademii Nauk
      > .....
      > www.nik.gov.pl/aktualnosci/finansowe-nieprawidlowosci-w-polskiej-akademii-nauk-wynagrodzenia-naukowcow-niezgodne-z-ustawa-kominowa.html
      >

Wnioskuję że czlowiek.z.makulatury jako wzór cnót obywatelskich kopiuje tekst, który pojawiał się n-ty raz kierując się zasadami, normami i wartościami społecznymi uznawanymi za etyczne w trosce o dobro publiczne, nie posiada złych w intencji odwracania uwagi.
      Gdzieś podobne wystąpienia już widziałem www.youtube.com/watch?v=nnzPNWNKWFQ&feature=youtu.be&t=36

• trzy.14 Re: Zarobbing w PAN 25.07.18, 17:48
      Dlaczego na tym obrazku sami faceci, w dodatku w garniturach roboczych?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka