Dodaj do ulubionych

jakiej muzyki wypada słuchać doktorom

20.03.09, 02:51
Czyli temat natchniony wątkiem obok o dyskotekach i innych niegodnych rozrywkach.

Ja bardzo przyzwoicie słucham dużo klasyki i muzyki dawnej, ale moje zbiorki
muzyczne 'na imprezy' już zdecydowanie odbiegają od tego, co przystoi
doktor(ant)owi. Z lat nastoletnich mam pozostałą mase sentymentów do różnych
szarpidrutów (Nirvana, Metallica, Led Zeppelin), słucham takich tanich mikstur
jak Apocalyptica albo cheezy music jak Buena Vista Social Club. Z
dyskotekowych łupów bardzo lubiłam kiedyś, w latach nastoletnich, the Prodigy.
Mój osobisty (też doktorant) słucha jakichś weselnych polek mehikańskich albo
jakiegoś koszmarnego ryku co się nazywa death metal albo jakiś inny metal. W
kazdym razie nie da się tam rozróżnić melodii. Mój przyjaciel z Polski, już
doktor pełną gębą, bardzo podobnie - ryki jakieś dzikie.

Czy słuchacie czegoś, czego wam nie wypada? ;-D
Obserwuj wątek
    • winoman Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 03:00

> Czy słuchacie czegoś, czego wam nie wypada? ;-D

Ja teraz słucham mszy c-moll Mozarta,a zaraz włączę sobie "Dazed and confused"
      Led Zeppelin, wersja koncertowa. Nie wiem, czy wypada, czy nie, w każdym razie
      jestem dość mało oryginalny.

Kto jest bardziej obciachowy: Janis Joplin, czy Maria Koterbska? Ja słucham obu
      :-))

Pozdrawiam!
      • eeela Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 03:09
        Ja obecnie w ramach pogłębiania swej obciachowości słucham soundtracku z Matrixa :-)
        • winoman Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 03:14
          Już wiem. Gdybym słuchał Kombi, to bym się nie przyznał. Do Trubadurów chyba
          też :-)
          • eeela Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 03:31
            Nie wiem do końca, o czym mówisz, ale z odległych reminiscencji wnioskuję, że to
            coś jak ja nie przyznałabym się do słuchania Mydełka Fa albo Lubelskiego Fullu :-)
            • winoman Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 03:38
              A teraz słucham duetu Stuarta Staplesa (Tindersticks) i Lhasy:
              www.youtube.com/watch?v=rWj7IEWpcxA
              Pozdrawiam!
              • eeela Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 04:14
                Co za kraina łagodności ;-) ja się właśnie zamiast robotac zaplątałam w krążenie
                po youtube, gdzie znalazłam zaskakujące i zaskakująco mi się podobające połączenie:

www.youtube.com/watch?v=hHkhzNLHC4g&feature=related
                Jeszcze to video! To musi być jakaś super gra! (gry komputerowe są następną
                niegodną pracownika nauki rozrywką, za którą przepadam ;-) ).
                • winoman Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 04:20
                  To jeszcze coś na dobrano:
                  www.youtube.com/watch?v=BLtGDFTOLCs
                  Pozdrawiam!
                  • eeela Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 05:28
                    www.youtube.com/watch?v=3OvPzmEKGmc&feature=related

Dobranoc :-)
                    (Rany, za 4 godziny muszę wstać).
                • 4wilk Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 24.03.09, 10:30
                  rammstein się podoba?

nie mogę sobie odmówic więc:

www.youtube.com/watch?v=nXsKWi9FIjY

znałaś?

a tę wersję:?

www.youtube.com/watch?v=QI6jBe6cLlQ

ta też mi się podoba:

www.youtube.com/watch?v=79KbS5Sdj6w
                  ----------
                  Czekam aż zapadnie noc
                  Tak świetnie pachniesz
                  Zaraz będę Cię miał

---------

połączenie z Tatu moim zdaniem chybione

osobno co innego

www.youtube.com/watch?v=YfwgPDxuhv4
                  Zwariowałam
                  nie ma mnie bez Ciebie
                  przestań...

www.youtube.com/watch?v=Es9q2mHCBmA
                  20:10 Otwórz mi swą duszę
                  20:20 Kula w głowę, mózg na ścianie

trzeba tylko wiedzieć, że obie pokazane Panie to oczywiście Tatu, wg oficjalnego
                  wizerunku homo-para

A jak juz sobie w tym języku gram to koniecznie to:

www.youtube.com/watch?v=GQ6zTI-YLwk
                  Na wojnie jak na wojnie
                  Strzelaj albo zabiją

• adept44_ltd Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 09:57
              no dobra, a skąd wiesz o istnieniu wyżej wymienionych??? ;-)))
              • eeela Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 10:37
                Bo mam oczy otwarte na świat :-)
                Wyżej wymienione oczywiście słyszałam, i to niejednokrotnie, ale raczej nie
                słuchałam ich nalogowo ;-)
                • winoman Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 10:44
                  eeela napisała:

> Bo mam oczy otwarte na świat :-)

Rozumiem, że uszy zasłaniałaś, a "Mydełko" chłonęłaś jedynie wzrokowo:-)

Pozdrawiam!
                  • eeela Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 10:47
                    Moje pierwsze zetknięcie z 'Mydełkiem' było czysto uszne - na targu w małej
                    mieścinie Serock, na samym początku lat dziewięćdziesiątych, piosenka leciała ze
                    stoiska z pirackimi kasetami - no czad po prostu :-D
    • herrkagan Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 08:42
      Gomółki (Mikołaja, nie Stanisława ani Władysława).
    • herrkagan Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 08:44
      C:\Users\LECH\Music\German Military Marches - Preussens Gloria
      Marsch - eSnips, share anything.mht
      • adept44_ltd Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 09:58
        to jak wyruszasz na forum??? :-)
    • adept44_ltd wyłącznie muzyki sfer ;-) n/t 20.03.09, 09:55

• dala.tata Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 10:24
      a ja slucham jazzu i muzyki od baroku w dol (starszej i starszej).

a to jest jeden z najbardziej odlotowych kawalkow muzycznych jakie napisano i
      zagrano. polecam.

www.youtube.com/watch?v=6mFRFITt7Vs
      • winoman Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 10:37
        dala.tata napisał:

> a ja slucham jazzu

To posłuchaj tego:
        www.wrzuta.pl/audio/4UClP8V4Ja/lennie_tristano_requiem
        ("dodaj do playlisty"-->"Odtwórz")

Pozdrawiam!
        • dala.tata Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 10:45
          to ja zarpoponuje to:

www.youtube.com/watch?v=Gzd8_A3W_CU
          • winoman Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 10:47
            Niestety:
            "Film jest niedostępny w Twoim kraju."

• dala.tata Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 10:52
              oj przykro mi. En la orilla del mundo. Charlie Haden & Gonzalo Rubalcaba
              • winoman Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 11:00
                dala.tata napisał:

> oj przykro mi. En la orilla del mundo. Charlie Haden & Gonzalo Rubalcaba

Obaj są wielcy, Charliego nie tak dawno słyszałem na żywo. A co powiesz na to:

www.youtube.com/watch?v=j2T274bXIxU
                • dala.tata Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 11:03
                  alez bomba. ten saksofon jest boski. ale saksofon wole tu

www.youtube.com/watch?v=8Y99tXNxV5s
                  • winoman Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 11:04
                    "Film jest niedostępny w Twoim kraju. "

:-((
                    • dala.tata Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 11:08
                      to bylo I put a spell on you Niny Simone. ale szczegolna wersja, wlasnie z
                      saksofonem. moge ci ja przeslac jako mp3 jesli tylko masz ochote i powiesz na
                      jaki adres. :-)
                      • winoman Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 11:11
                        dala.tata napisał:

> to bylo I put a spell on you Niny Simone. ale szczegolna wersja, wlasnie z
                        > saksofonem. moge ci ja przeslac jako mp3 jesli tylko masz ochote i powiesz na
                        > jaki adres. :-)
                        >

Chyba mam tę wersję :-) A na winoman@gazeta zawsze możesz :-))
                        A znasz pierwsze zarejestrowane solo Parkera?
                        www.wrzuta.pl/audio/6Bl6SLpQH5/21-hootie-blues
                        Pozdrawiam!
                        • dala.tata Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 11:17
                          nie znalem tego. dla mnie w pewnym momencie Parker staje sie nie do sluchania,
                          podobnie zreszta jak i Coltrane.

i tym akcentem zegnam sie na razie i zaczne swoj dzien.
                        • adept44_ltd Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 11:20
                          ech, muszę trochę ten wątek rozruszać, nie odmawiając walorów poprzednim kawałkom!
                          to już też jest klasyka...

www.youtube.com/watch?v=hiQoq-wqZxg
                          a tu w wersji dla mnie wytrwałych (głos tej panny w zestawieniu z kawałkiem,
                          który śpiewa, zawsze mnie rozmiękcza)

www.youtube.com/watch?v=cSX_3rL7THo&feature=related
                          • adept44_ltd Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 11:23
                            a na to co powiecie:

www.youtube.com/watch?v=SLbEZkuIRBk&feature=related
                            i

www.youtube.com/watch?v=XVmhZvpud1Q
                            ale te płyty są do słuchania w całości...
                            • winoman Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 11:32
                              > ale te płyty są do słuchania w całości...

Tylko w lecie, Garbarek działa na mnie strasznie depresjogennie.

Pozdrawiam!

• adept44_ltd Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 11:42
                                mnie się z kolei bardzo dobrze pracuje przy nim
                                • winoman Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 11:50
                                  adept44_ltd napisał:

> mnie się z kolei bardzo dobrze pracuje przy nim

Mi zdecydowanie lepiej przy Mozarcie lub Bachu, ale zwykle pracuję przy II
                                  programie PR.

Pozdrawiam!
                                  • winoman Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 11:59
                                    Jeśli zaś chodzi o klimaty od których dziś zacząłeś, to ja jednak preferuję tę
                                    panią:

www.youtube.com/watch?v=c3coSfks4rQ
                                    I tę:
                                    www.youtube.com/watch?v=fIGEeY4JWU8
                                    Pozdrawiam!
                                    • adept44_ltd Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 12:08
                                      :-))) no!
                                    • adept44_ltd Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 12:10
                                      to powinno pasować i to:
                                      www.youtube.com/watch?v=er5w5MGJSCk
                                      • winoman Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 12:16
                                        adept44_ltd napisał:

> to powinno pasować i to:
                                        www.youtube.com/watch?v=er5w5MGJSCk
                                        I owszem, tamto nagranie zamieściłem zaś dlatego, że byłem na tamtym koncercie :-)

Pozdrawiam!
                                • dala.tata Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 13:40
                                  nie wyapada na pewno, ale mnie sie najlepsiej pracuje przy radio zlote przeboje.
                                  nie moge pracowac przy jazzie czy klasyce. zaczynam sluchac.

adept44_ltd napisał:

> mnie się z kolei bardzo dobrze pracuje przy nim
                                  • winoman Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 14:00
                                    > nie moge pracowac przy jazzie czy klasyce. zaczynam sluchac.

To jest i mój problem, dlatego też nie sięgam podczas pracy po rzeczy, które
                                    bardzo lubię, nie słucham na przykład Glenna Goulda ani Oscara Petersona. Radio
                                    pozwala mi jednak odciąć się od zewnętrznego hałasu, akustyczny chaos zastąpić
                                    oswojonym tłem. A muzyki, która najbardziej mnie angażuje słucham zwykle w
                                    kuchni :-))

Pozdrawiam!
                                    • eeela Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 14:13
                                      A muzyki, która najbardziej mnie angażuje słucham zwykle w
                                      > kuchni :-))

O, tak, muzyka do gotowania jest niezbedna :-) Ja zazwyczaj wlaczam
                                      BBC3. Do gotowania i do sniadan :-)
                                    • petrucchio Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 23.03.09, 01:40
                                      winoman napisał:

> > nie moge pracowac przy jazzie czy klasyce. zaczynam sluchac.
                                      >
                                      > To jest i mój problem, dlatego też nie sięgam podczas pracy po rzeczy, które
                                      > bardzo lubię, nie słucham na przykład Glenna Goulda ani Oscara Petersona. Radi
                                      > o
                                      > pozwala mi jednak odciąć się od zewnętrznego hałasu, akustyczny chaos zastąpić
                                      > oswojonym tłem. A muzyki, która najbardziej mnie angażuje słucham zwykle w
                                      > kuchni :-))
                                      >
                                      > Pozdrawiam!

O, to rozumiem. Przy czymś takim idealnie się gotuje:

www.nme.com/video/id/4X7N0wU2L8o/search/goebel

Do codziennych zajęć mam na ogół włączoną "Dwójkę" radiową. Do pracy najbardziej
                                      lubię kompletną ciszę. Mieszkam praktycznie na wsi, więc nie muszę zagłuszać
                                      chaosu... najwyżej wygonić dzieci z domu i spacyfikować koty ;-).
                                      • winoman Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 23.03.09, 02:20
                                        petrucchio napisał:

> Mieszkam praktycznie na wsi, więc nie muszę zagłuszać
                                        > chaosu...

Na mojej wsi jeżdżą pociągi i latają samoloty, jakieś samochody też
                                        przejeżdżają, no i to jest wieś ze szkołą, a obok szkoły jest boisko ...

Pozdrawiam!
                                      • winoman Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 23.03.09, 02:31
                                        > O, to rozumiem. Przy czymś takim idealnie się gotuje:
                                        >
                                        > www.nme.com/video/id/4X7N0wU2L8o/search/goebel

W moim przypadku groziłoby to wykipieniem i/lub spaleniem potrawy i garnka. Jajka na miękko jeszcze tak, ale od 6:13 zwykle odlatuję :-))

Pozdrawiam!
                            • dala.tata Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 13:39
                              z Garbarkiem to ja nigdy nie wiem, czy mi sie podoba czy nie. ael to pierwsze
                              jest bardzo fajne.
              • dala.tata Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 11:00
                na koniec polecam to: www.youtube.com/watch?v=xV0IcFyXUWs

Menuhin i Grappelli graja Jealousy
                • dala.tata Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 11:09
                  na koncu tego klipu jest wypowiedz Menuhina - o tym, ze nie byl w stanie
                  improwizowac jak Grappelli. w tym przyznaniu sie do ograniczen jest jeszcze wiekszy.
      • eeela Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 10:41

> i muzyki od baroku w dol (starszej i starszej).

Ooo, widzisz, od początku Cię instynktownie polubiłam ;-)
        Na studiach magisterskich miałam taką fazę, że nie słuchałam niczego innego. A
        zaczęło się od Cantig Micrologusa, oczywiście :-)

Ale do dziś już rozszerzyłam repertuar, jak widać ;-)
        • dala.tata Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 10:51
          na to odpowiem tak:

www.youtube.com/watch?v=yj7HE35aeH0
          • eeela Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 20.03.09, 12:03
            Nie moge zajrzec, bom w pracy, dranie nie pozwalaja nam tutaj
            sluchac muzyki :-)
            Zobacze pozniej.
          • eeela Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 23.03.09, 00:56
            To ja odpowiem tak:
            www.youtube.com/watch?v=YL8jOZ9yqRE&feature=related
            Nie przepadam za Griegiem przesadnie, ale uważam, że w tej interpretacji duzo
            zyskuje ;-)

Kiedyś myślałam, że wyrosłam z tych szarpidrutowych klimatów, ale okazało się to
            być jedynie chwilowo nabytym snobizmem, z którego właśnie wyrosłam ;-)
            • dala.tata Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 23.03.09, 01:09
              to ja juz wole to:

www.youtube.com/watch?v=AldwAcS1GhA
              • eeela Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 23.03.09, 01:30
                Niezłe :-) Ja jako dziecko nałogowo słuchałam klasyki w wykonaniu duetu
                Marek&Wacek, ale jak dziś wyszukałam ich na youtubie, to stwierdziłam, że nie ma
                co polecać ;-P
    • tocqueville raz jeszcze 20.03.09, 12:31
      nie jestem muzycznym maniakiem i mam duże luki, szczególnie jeśli chodzi o
      przemysł muzyczny ostatnich lat
      mam duży rozrzut zainteresowań - między Loreeną Mckennit
      www.youtube.com/watch?v=FDw3CyOmj20
      a kapelami typu Amon Amrath (dla przykładu:
      www.youtube.com/watch?v=e-UbViuK4fY
      lubię też muzykę o posmaku celtyckim, i to też od tradycyjnych pieści po folk
      punka jeśli to można tak nazwać:
      www.youtube.com/watch?v=3YOEO7jtIs4
      mam sentyment do Irlandii, dlatego z dedykacją dla eeli nieoficjalny "hymn"
      Irlandczyków:
      www.youtube.com/watch?v=a7M-7sOrmPg
    • pils Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 23.03.09, 00:44
      Metallica Enter sadman And justic for all etc doktorat z medycyny (w trakcie)
      • dala.tata Nothing else matters :-) 23.03.09, 01:05
        www.youtube.com/watch?v=erPnyi90cIc
        • eeela Re: Nothing else matters :-) 23.03.09, 01:31
          O taaak, nagrali cały koncert z orkiestrą symfoniczną chyba w 98 roku, strasznie
          za tym wtedy szalałam :-)
        • carnivore69 Re: Nothing else matters :-) 23.03.09, 13:39
          Nothing Else Matters (zwlaszcza w wersji S&M) nie wypada sluchac nawet
          nie-doktorom, a co najwyzej - doktorantkom/paniom doktor ;-)

Kolega za sciana ma wielki plakat Black Sabbath nad biurkiem. U mnie wisza sobie
          bilety z wystepow formacji typu Tool, Megadeth, Down, Metallica czy tez REM, U2
          i The Police.

Natomiast wciaz doktoranci moga sobie ochoczo podspiewywac te oto wersy rapera z
          Kielc:

"na kawę chcę zaprosić ciebie dziś wieczorem
          będę doktorem, będę doktorem"

Pzdr.
        • dominikjandomin Re: Nothing else matters :-) 20.07.09, 15:47
          dala.tata napisał:

> www.youtube.com/watch?v=erPnyi90cIc

Wolę w tej wersji: www.youtube.com/watch?v=g0RCH7OdrSo

Pewnie nie wypada tego słuchać doktorom :)
          • dala.tata Re: Nothing else matters :-) 20.07.09, 16:11
            zdecydownaie nie wypada! tego wolno sluchac dopiero po habilitacji. a ta wersja
            bardzo mi sie podoba.

dominikjandomin napisał:

> dala.tata napisał:
            >
            > > www.youtube.com/watch?v=erPnyi90cIc
            >
            > Wolę w tej wersji: www.youtube.com/watch?v=g0RCH7OdrSo
            >
            > Pewnie nie wypada tego słuchać doktorom :)
            • dominikjandomin Re: Nothing else matters :-) 20.07.09, 16:20
              dala.tata napisał:

> zdecydownaie nie wypada! tego wolno sluchac dopiero po habilitacji. a ta wersja
              > bardzo mi sie podoba.

Śpieszę się robić habilitację zatem. Jest wreszcie po co: mam całą płytę Vienna
              Boys Choir Goes Pop i lubię ją słuchać :)
              • pr0fes0r Re: Nothing else matters :-) 20.07.09, 16:46
                Ja nie mam wyjścia, muszę słuchać tego:

www.youtube.com/watch?v=VrC2WhP61Fc#
                • charioteer1 Re: Nothing else matters :-) 20.07.09, 16:55
                  Chomsky and nothing else matters? Brrr!
              • dala.tata Re: Nothing else matters :-) 20.07.09, 17:12
                czs najwyzszy! bo to prawie bezprawie!

dominikjandomin napisał:

> dala.tata napisał:
                >
                > > zdecydownaie nie wypada! tego wolno sluchac dopiero po habilitacji. a ta
                > wersja
                > > bardzo mi sie podoba.
                >
                > Śpieszę się robić habilitację zatem. Jest wreszcie po co: mam całą płytę Vienna
                > Boys Choir Goes Pop i lubię ją słuchać :)
    • petrucchio The Ph.D Blues 23.03.09, 01:48
      hcs.science.uva.nl/projects/il/blues/
      • eeela Re: The Ph.D Blues 23.03.09, 02:04
        Fantastyczne ;-)
    • mpit78 Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 24.03.09, 09:30
      wszelkiej maści "core" :)

czyli - hard core, grindcore (nawet gram namiętnie ;)) death core, death metal,
      troszkę jazzu (nawet pogrywam czasem)i gitarowego bluesa ... Ale czy od razu
      musi to wypadać? coś się lubi lub nie ot co.
      • petrucchio Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 24.03.09, 19:43
        mpit78 napisał:

> wszelkiej maści "core" :)

Arcangelo _Core_lli też może być? :)
        • mpit78 Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 24.03.09, 23:35
          też ( w tym przypadku) ;)
    • 4wilk Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 24.03.09, 10:36
      W ogóle to prowokujesz ;)

Nie ma czegoś takiego jak cos, zego nie wypada słuchac doktorowi.

Jeśli Frau/Herr Doktor czegoś słuch, to znaczy że warto tego słuchać.

Weźmy mię i Dodę.

Ale obciach, nie?
      Obcinamy Pani maseczkę i mamy Dorotę Rabczewską. Co tam lista Mensy, proszę
      sprawdzić sobie w wikipedii kto to.

A teraz słuchamy...

www.youtube.com/watch?v=GM2dOBY1r14
      ----
      I po co sypiesz sól na rany?
      Nic nie kończy się bez powodu.
      Kochaj nie raz a odnajdziesz radość życia.

• petrucchio Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 24.03.09, 19:45
        4wilk napisał:

> Jeśli Frau/Herr Doktor czegoś słuch, to znaczy że warto tego słuchać.

Podpisuję się pod tym. Elita nie pyta (co wypada). Niech inni pytają, czego
        słucha elita.
        • eeela Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 24.03.09, 20:44
          Pytanie nie było motywowane moimi własnymi wątpliwościami ;-) Ja nie mam
          problemu z tym, co wypada, a co nie wypada. Lubię natomiast drażnić niedźwiedzia
          i rozprawiać się z 'wypada-nie-wypada' u innych :-)
          • 4wilk Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 24.03.09, 23:12
            Ciekawy problem, czy Pani naukowiec wypada drażnić prostego zwierza? :)
            • petrucchio Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 24.03.09, 23:20
              4wilk napisał:

> Ciekawy problem, czy Pani naukowiec wypada drażnić prostego zwierza? :)

Dla dobra nauki pewnie wypada, ale jeśli *lubi* drażnić niedźwiedzie... o, to
              już jakaś komisja etyczna powinna się przyjrzeć tym praktykom ;)
              • eeela Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 24.03.09, 23:24
                Jaka tam ze mnie pani naukowiec :-) Prosta kobieta jestem i lubię proste
                rozrywki, w tym drażnienie niedźwiedzi :-)
                • petrucchio Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 24.03.09, 23:38
                  eeela napisała:

> Jaka tam ze mnie pani naukowiec :-) Prosta kobieta jestem i lubię proste
                  > rozrywki, w tym drażnienie niedźwiedzi :-)

Brak mi słów. Przecież to średniowiecze! A wilki? Wilki też? (:-o
                  • adept44_ltd Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 24.03.09, 23:47
                    jak powszechnie wiadomo, nowoczesne jest drażnienie pingwina!
                • 4wilk Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 24.03.09, 23:42
                  Nigdy się nie spodziewałem, że będę zazdrosny o Brunona*.
                  A jednak.
                  Podpisano: Wilk

*) Bruno, Brunon - imię męskie pochodzenia germańskiego. Wywodzi się od słowa
                  brün oznaczającego "niedźwiedzia" <wiki>
    • dala.tata jeszcze jest Yusef Lateef 29.03.09, 16:40
      wole co innego, ale ten tez jest fajny.

www.youtube.com/watch?v=Z35WXeeCAB8&feature=PlayList&p=9DFA8F84AB17FBEE&playnext=1&playnext_from=PL&index=6
      • dala.tata i ten najwazniejszy: Ben Webster!!! 29.03.09, 16:52
        www.youtube.com/watch?v=PoYc4XV7M8o
    • dala.tata brassed off 05.04.09, 01:06
      ten watek juz przeszedl do lamusa....ale ja czesto wracam do tej sceny z filmu
      Brassed off (nie wiem jak to po polsku)....polecam i scene i film.

tinyurl.com/d6sqzm
      • dala.tata PS 05.04.09, 01:11
        a jak ktos chce to jeszcze ta scena:

www.youtube.com/watch?v=lKx3MUqzCcQ
    • winoman Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 05.04.09, 20:52
      Doktorom w "sile wieku" na pewno wypada słuchać tego:
      www.youtube.com/watch?v=2_tJnj2j5kI
      Doktorzy młodsi mogą zazdrościć wspomnień :-)

Pozdrawiam!
      • adept44_ltd Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 05.04.09, 21:51
        ale Dylan z tym kawałkiem to Dylan...
    • charioteer1 Na zakonczenie dnia przegadanego na forum 17.07.09, 01:02
      Staroć :)
      www.youtube.com/watch?v=Jp6j5HJ-Cok&feature=related
      • eeela Re: Na zakonczenie dnia przegadanego na forum 17.07.09, 03:37

> Staroć :)

Ale za to jaki jary :-D
    • arczello Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 17.07.09, 19:25
      Temat mnie rozbroił. Myślisz, że skoro zrobiłaś (czy tam dopiero zrobisz) dr to
      jesteś już tak bardzo kimś wyjątkowym i teraz to wypada/nie wypada ci słuchać,
      bywać, przyjaźnić się? Żeby sprowadzić Cie nieco na ziemie napisze Ci , że są
      ludzie, którzy faktycznie osiągnęli prawdziwe sukcesy w życiu, nie tylko jakieś
      tam papierki o umiejętności czegoś-tam, są szanowanymi i poważanymi obywatelami
      - np. prezesami dużych film i słuchają tego co lubią - nawet jeśli jest to disco
      polo, wolny czas spędzając na tym co lubią - np. majsterkując w garażu. Nie ma
      jak to być niewolnikiem swojego papierka (nawet zanim się go jeszcze otrzyma)
      • charioteer1 Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 17.07.09, 20:41
        Wyluzuj.
        • pr0fes0r Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 17.07.09, 21:04
          Mnie tam bardziej rozbraja wcinanie się do dyskusji martwej od miesiąca, bez
          znajomości "tła historycznego" i zrozumienia OP.
          • charioteer1 Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 17.07.09, 22:22
            Dluzej niz od miesiaca, ale to fajny watek :)
      • eeela Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 17.07.09, 21:52
        > Temat mnie rozbroił. Myślisz, że skoro zrobiłaś (czy tam dopiero zrobisz) dr to
        > jesteś już tak bardzo kimś wyjątkowym i teraz to wypada/nie wypada ci słuchać,
        > bywać, przyjaźnić się? Żeby sprowadzić Cie nieco na ziemie napisze Ci , że są
        > ludzie, którzy faktycznie osiągnęli prawdziwe sukcesy w życiu, nie tylko jakieś
        > tam papierki o umiejętności czegoś-tam, są szanowanymi i poważanymi obywatelami
        > - np. prezesami dużych film i słuchają tego co lubią - nawet jeśli jest to disc
        > o
        > polo, wolny czas spędzając na tym co lubią - np. majsterkując w garażu. Nie ma
        > jak to być niewolnikiem swojego papierka (nawet zanim się go jeszcze otrzyma)

Wow, ale mi przywaliłeś :-D Szkoda, że nie wczytałeś się uważniej w mój post i
        pominąłeś w swej wnikliwej analizie mej osoby drobny ten fakt, iż wątek był w
        założeniu parodią innego :-)
    • eeela Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 18.07.09, 01:17
      Nie wiem, czy już wrzucałam, ale nawet jeśli, to nie wstydzę się wrzucać jeszcze
      raz. Moje wielkie ukochanie:

www.youtube.com/watch?v=aY95AB8MBXk

Właśnie obejrzałam film dokumentalny o nich i zebrało mi się znów na sentymenty :-)
    • megaborsuk2000 Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 18.07.09, 01:36
      O dyplomie doktora było w
      piosence o jeżach.
      • megaborsuk2000 Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 18.07.09, 01:58
        I jeszcze piosenka o różnych
        motywacjach rozpoczęcia kariery akademickiej
        .
        • megaborsuk2000 Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 18.07.09, 02:01
          I wreszcie: https://www.youtube.com/watch?v=vInuw2f5xn0. Bez odbioru.
          • megaborsuk2000 Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 18.07.09, 02:02
            Coś mi się pozajączkowało z ostatnim postem. Miało być:
            piosenka o nauce polskiej.
    • tocqueville Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 19.11.09, 20:39
      kiedyś słuchałem ostrego metalu, ale ostatnio chyba łagodnieję
      wpadła mi w ucho nowo płyta Anity Lipnickiej - rzadko kiedy polski artysta
      wydaje albumy na światowym poziomie (choć nie ma w tym zbyt wiele oryginalności)
      dwie piosenki z youtube:
      www.youtube.com/watch?v=0pGboB8IKtI
      www.youtube.com/watch?v=yiGKJPFlWsQ
      • chilly Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 21.11.09, 09:10
        Doktor słucha muzyki relaksacyjnej - w celach terapeutycznych.
    • eeela Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 22.11.09, 21:49
      Co do wątków 'wypadających' na forum kobieta ostatnio grasuje jeden, bardzo
      rozczulający :-)

forum.gazeta.pl/forum/w,16,103083983,,Fryzura_u_40_stki_.html?v=2
      A co do muzyki, ostatnio odkryłam nowe polskie nazwisko. W ostatnim programie
      'Late Junction' na stacji BBC 3 leciała jakaś kompozycja pana nazywającego sie
      wdzięcznie Piotr Kurek. Na youtube nie ma go wcale, a i z googla niewiele
      wyskakuje, ale przynajmniej wyskakuje jego profil na Myspace Music, i są tam
      bardzo interesujące kawałki.

www.myspace.com/pekurek
      • tocqueville Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 23.09.10, 11:20

no to zgodnie z konwencją (przyprawioną gębą) może jakieś kawałki konserwatywne,
        dwa utwory historyczno-patriotyczne
        autor jest akademikiem, miałem okazję poznać go ostatnio na konferencji
        przysięga
        epitafium
    • tocqueville VADER 14.07.10, 23:14
      odkupując stary wątek
      dopiero teraz odkryłem ten cover, lepszy niż oryginał
      Rainig Blood

i na dokładkę cover utworu pochodzącego z mojej ulubionego albumu TM
      Fight Fire

• jurny_jerzy Re: VADER 27.07.10, 11:09
        To ma być lepsze od oryginału Slayera? Wolne żarty. ;) A Vader owszem, tyle że
        od dobrych kilkunastu lat nie nagrali nic porywającego, ale stare płyty to
        klasyka. Jeśli już przy death metalu jesteśmy, to z nowszych rzeczy polecam
        Funebrarum na ten przykład: www.myspace.com/funebrarum

BTW, to zapewne o mnie pisała eeela, że niby wyjców po doktoracie słucham. ;)
        • tocqueville Re: VADER 27.07.10, 15:52

Jeśli już przy death metalu jesteśmy

jeśli już jesteśmy, to nie lubię dm (jakieś ryki do mikrofonu, zbyt
          posępne i wolne dźwięki) - covery Vadera mi się podobają bo są
          thrashowe - szkoda, że Vader nie gra thrashu :)
          • jurny_jerzy Re: VADER 28.07.10, 09:44
            A Lich King znasz? Bardzo fajny debiut, dawno nie słuchałem tak dobrego thrashu,
            jeden z lepszych tegorocznych albumów, moim zdaniem - człowiek się czuje jak w
            latach 80, góra na początku 90 (już sama oprawa graficzna budzi wiele wspomnień
            ;) ). Jest też cover Slayera ("Aggressive Perfector") i to, o dziwo dobry. :)

www.myspace.com/lichkingmetal
            Z nowych thrashowych rzeczy niezły jest też Vektor i zeszłoroczny album "Black
            Future", ale to już takie bardziej techniczne granie bardziej w stylu Voivod,
            trochę Coronera też słychać:

www.myspace.com/vektor
            • tocqueville Re: VADER 28.07.10, 20:54

dzięki za namiary, w wolnej chwili posłucham uważniej
              największy sentyment mam do amerykańskiego TM z lat 80.
              miałem studenta który uważał się z metala i chciał o tym pisać
              pracę i jak go podpytałem to mi żal zrobiło, bo on nawet o TM nie
              słyszał, tylko jakieś nudy black i doom, czego jak słuchac nie
              mogę
              a o blackmetalu fajny jest ten utwór LK:)
              www.youtube.com/watch?v=o-nTrB0gkGk
              • jurny_jerzy Re: VADER 29.07.10, 12:10
                Ja tam się nie uprzedzam do żadnej szufladki (zresztą jeśli jesteś takim tradycjonalistą to powinieneś lubić przynajmniej praszczurów blacku czyli Celtic Frost, albo Venom, za którym ja osobiści nigdy nie szalałem). ;) Black metal lubię i sporo się tego w LO słuchało (fakt, że zestarzało się to wszystko raczej bardzo źle, z tych starszych rzeczy to tylko chyba "A Blaze in the Northern Sky" Darkthrone oraz Emperor i stare Ulvery (dziś Ulver nie gra już BM), Mysticum i takie tam jeszcze goszczą w odtwarzaczu), ale nowy black jest jak dla mnie bardzo dobry, być może nawet lepszy od starego. Nie będę namawiał na posłuchanie na przykład takiego Funeral Mist, ale wydaje mi się, że każdy zainteresowany metalem powinien przynajmniej spróbować posłuchać (bez gwarancji, że się spodoba ;) ) Deathspell Omega "Fas, Ite Maledicti in Ignem Aeternum" - nie wszystkim to podchodzi, ale od strony formalnej oraz samego podejścia do muzyki na pewno jest to kamień milowy, jeden z krytyków określił to jako metalowe "Święto wiosny" i coś w tym na pewno jest.
                Problem z doomem jest taki, że tak naprawdę nie jest to podgatunek jednorodny. Wiem, że thrasher nie będzie szalał za funeral doomem i trudno mu zachwalać np. Esoteric (chociaż zgodzę się, że większość tego klasycznie pojętego funeral doomu to faktycznie nudy i ciężko tu o perełki, choć ostatnio dosyć mi się spodobał australijski Murkrat). Trzeba jednak pamiętać, że doomowe granie zostało de facto wymyślone od a do z przez Black Sabbath i co bardziej tradycyjnie nastawione zespoły odwołują się do nich bez żadnej żenady, jak na przykład nieodżałowany Reverend Bizarre, który może cieszyć ucho wielu nostalgicznie nastawionych rockmanów (tylko trzeba lubić stare płyty Sabbathów), tu przykład: www.youtube.com/watch?v=CibxhxngDzs&feature=related

Ja osobiście uwielbiam także na przykład Electric Wizard, ale to już mniej jajcarsko-nostalgiczne podejście. ;)
                • tocqueville Re: VADER 29.07.10, 12:34
                  po prostu preferuję pewną wąską odmianę metalu :) - warunek
                  zasadniczy: niski ale klarowny wokal, szybkie gitary, potężna
                  rytmika i jak najmniej infantylnej "rogatej" stylistyki
                  pewnie to tradycjonalizm, a może brak czasu na przekonywanie się
                  do monotonnej klawiszowej muzyki i charczenia, tudzież smarkania
                  do mikrofonu
                  wolę po raz kolejny posłuchać
                  tego
              • flamengista najlepsza parodia BM 30.07.10, 21:34
                tu jest klasyk:

www.youtube.com/watch?v=IDYHZMYMOSs
                Zostawili oryginał, za to napisy rządzą. Tylko przy tym nie pić kawy, bo z
                pewnością oplujecie monitor!
        • eeela Re: VADER 28.07.10, 18:13
          > BTW, to zapewne o mnie pisała eeela, że niby wyjców po doktoracie słucham. ;)

Dokładnie tak, i jeszcze śmieje się ze mnie, że lubię nową Metallicę dla
          dziewczynek ;-P

(Ściskam mocno i pozdrawiam :-) )
          • tocqueville Re: VADER 28.07.10, 20:57

niestety nowej metaliki słuchać się nie da
            metallica niestety skończyła się po Kill... no dobra, po MoP :).
            ale RtL to najlepszy album wszech czasów :)
            • jurny_jerzy Re: VADER 29.07.10, 11:51
              O, proszę, nareszcie ktoś z właściwym stosunkiem do Metalliki, bo zazwyczaj jak
              mówię ludziom, że zjazd w dół zaczął się już na "...And Justice for All", który
              to album jest potwornie nierówny, za długi, przegadany i nic niewnoszący i że
              nic by się nie stało, jakby się rozpadli po śmierci Burtona, to patrzą na mnie
              jak na duchowego pobratymca ajatollaha Chomeiniego. ;)
      • flamengista a propos 28.07.10, 15:44
        Vadera.

Kiedyś był to jeden z moich ulubionych zespołów, a De Profundis czy przede
        wszystkim Black to the Blind miażdżyły. Petera i spółkę oglądnąłem na żywo z 10
        razy.

Niestety, widać wyraźnie że zespół odcina kupony od dawnej sławy. Nie ma tej
        dawnej ikry i przyjemności z grania. A obecny skład, porównując z dawnym
        (Szambo, Doc, Mauser) też nie powala.

Widziałem w tym roku Vader 2 razy. Za pierwszym wyszło tragicznie (w porównaniu
        z Mardukiem zabrzmieli jak podstarzała kapela góralska), za drugim nieco lepiej,
        ale i tak blado (grali przed Pestilence i Deicide, co nieco ich tłumaczy).

Obecnie z polskich zespołów znacznie fajniej grają Behemoth, Lost Soul i
        reaktywowane niedawno Decapitated (świetny nowy wokal).
        • adept44_ltd Re: a propos 28.07.10, 15:50
          coś takiego ;)!!!
          • flamengista po prostu 30.07.10, 21:31
            trzymamy się w tej samej paczce od szkoły średniej i razem chodzimy na koncerty.

Co więcej: na koncertach widzę przede wszystkim tych samych ludzi, co 10 lat
            temu. Niektórzy są już pod 50tkę;)
    • mr.mud Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 28.07.10, 17:15
      W roli wakacyjnego ogórka hehe...

jako doktorant:

www.youtube.com/watch?v=eR17NYtLRqk&feature=related
      i jako "dohtór"

www.youtube.com/watch?v=DD7sXbMryPM&feature=related
      ktoś kiedyś coś że nie wypada - dla mnie ważne że odskocznia ;)
      • tocqueville Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 28.07.10, 21:34

ty tam robisz na wokalu? :)
        • chilly Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 29.07.10, 09:13
          Jest gdzieś dalszy ciąg - jak już skończą stroić instrumenty? :)
        • flamengista właśnie 31.07.10, 08:52
          Też mnie to interesuje.

I drugie pytanie: czy na tym wokalu prowadzi zajęcia;)
    • oxygen.100 Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 23.09.10, 19:59
      A dlaczego czegos sluchac nie wypada?
      Bo co ludzie powiedzą?:))
      coż... ja mam to gdzies i slucham tego na co mam akurat ochote w danej chwili, bez wzgledu na to czy jest to jazz, smooth jazz, rock, punk czy dance
      • eeela Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 11.10.10, 02:54

> A dlaczego czegos sluchac nie wypada?
        > Bo co ludzie powiedzą?:))

Wyczucie ironii zdecydowanie ginie w narodzie. Który to już raz w tym wątku?
    • eeela Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 11.10.10, 02:57
      Ze zgrozą zauważyłam, że nie pisałam jeszcze w tym wątku o jednym z moich najukochańszych utworów w całej historii muzyki. Tym razem należy chyba do gatunku, który "wypada", no ale trudno, przeżyję.

Lamento della ninfa Monteverdiego (jedynie słuszne wykonanie: La Venexiana)

www.youtube.com/watch?v=Xi1h5NPZ7RE
      • loleklolek_pl Re: jakiej muzyki wypada słuchać doktorom 11.10.10, 08:01
        ale, jak studenci przychodzą na konsulty to wyłączasz? :-)

Ja tam słucham sobie czasem nieśmiertelnej pierwszej płytki Akurata, a ostatnio również trochę soundtracka z Machinarium (ale to akurat chyba ekstremalny ekstrawagancyzm jest chyba ;p). Tak więc generalnie słucham muzy, której nie wypada - jazgotu opętanej przez samego szatana polskiej młodzieży oraz sodomitów i gomorów zza południowej granicy ;p... i wcale nie czuję się z tego powodu źle ;p.

A najbardziej wzrusza mnie chyba mimo wszystko krótki szort pleixa e-baby ;-).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka