totorotot 02.01.10, 23:09 Tak, to wątek prowokacyjny ) Ale chętnie poznam Wasze zdanie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bswm Re: Humanista a ścisłowiec- kto mądrzejszy? 02.01.10, 23:14 Wiadomo, że ścisłowiec, on rozumie wiele rzeczy - fizykę, matematykę, a ścisłowiec umie tylko lać wodę Odpowiedz Link
figrut Re: Humanista a ścisłowiec- kto mądrzejszy? 02.01.10, 23:14 Jeden i drugi. Pytanie trochę z serii "bardziej kocha się córkę, czy syna". Odpowiedz Link
mathiola Humanista ;) 02.01.10, 23:15 - powiedziała humanistka Tak naprawdę mądrzy mogą być obydwoje, jeśli są mądrzy, tylko humanista bardziej wyszczekany, bo ma większy zasób słów Odpowiedz Link
karra-mia Re: Humanista a ścisłowiec- kto mądrzejszy? 02.01.10, 23:20 ale mądry czy "mądry"? Co znaczy wg ciebie mądry? W życiu to przede wszystkim trza być inteligentny to jest różnica. Myślę, ze rodzaj wykształcenia nie ma tu nic do rzeczy. Ja jestem humanistka, a jedna podchodzę do pewnych spraw bardzo logicznie, bardziej jak ścisłowiec. Odpowiedz Link
gizmaaa Re: Humanista a ścisłowiec- kto mądrzejszy? 02.01.10, 23:22 każdy ma swoją dziedzinę w której najmądrzejszy Odpowiedz Link
dragica Re: Humanista a ścisłowiec- kto mądrzejszy? 02.01.10, 23:23 Zaden.Nie wierze w taki podzial. Czesto problem wynika z braku podstaw jednej albo drugiej dziedziny albo podstawowkowej traumy-zly nauczyciel,zastraszanie /glownie matematyka/ i tym samym niechec do przedmiotu.Tak bylo np ze mna-mialam fatalnych nauczycieli matematyki i fizyki,przedmiotow tych nie umiem i nie lubie,a wystarczylo zainteresowac,a nie nadawac miano "humanisty".I tak w ogole-jesli slowo "scislowiec" jest zrozumiale,to "humanista" oznacza kogo?Kogos kto rozumie poezje?Ladnie pisze? W samych naukach humanistycznych jest wiele dziedzin "scislych"-gramatyka czy np strukturalisci w lingwistyce i teorii literatury,ze nie wspomne o zapamietywaniu dat historycznych... Odpowiedz Link
lisek78 Re: Humanista a ścisłowiec- kto mądrzejszy? 02.01.10, 23:31 humanista to ścisłowiec,ale mondrzejsy Odpowiedz Link
arallia Re: Humanista a ścisłowiec- kto mądrzejszy? 02.01.10, 23:27 Ani jeden ani drugi. Ważniejsze jest to, aby swoją mądrość w mądry sposób wykorzystać. Odpowiedz Link
grave_digger Re: Humanista a ścisłowiec- kto mądrzejszy? 03.01.10, 09:46 mądrość nie pochodzi o tego czy jest się ścisłowcem czy humanistą, ale od dojrzałości emocjonalnej i intelektualnej. Odpowiedz Link
totorotot Re: Humanista a ścisłowiec- kto mądrzejszy? 03.01.10, 11:07 Masz rację. Tylko zastanawia mnie, ze w TV promowane są obecnie intensywnie kierunki ścisłe. Jest to spowodowane zapewne tym, ze młodzież nie wybiera tych kierunków. Dlaczego? Czy to wg współczesnych maturzystów passe studiować takie kierunki? Mały splendor czy co? Odpowiedz Link
grave_digger Re: Humanista a ścisłowiec- kto mądrzejszy? 03.01.10, 11:21 nie, sądzę, że ścisłe kierunki są albo dla większości za trudne, albo mało dochodowe. znak naszych czasów. Odpowiedz Link
mamolka1 Re: Humanista a ścisłowiec- kto mądrzejszy? 03.01.10, 11:48 kierunki ścisłe są trudniejsze - wymagają więcej dyscypliny i nauki, nad tym trzeba dużo więcej pracować . Dlatego właśnie nauki ścisłe teraz są promowane - przez parę lat ludziom bardziej zależało na tytule niż wiedzy - stąd tyle dziwnych pseudouczelni. nauki ścisłe są dochodowe - właśnie dlatego w Polsce teraz jest deficyt inżynierów , jak który coś porządnie umiał to wyjechał za granice i tam kasę trzepie. W końcu matematyka, informatyka,inżynieria wszędzie jest taka sama... Historyk, filolog czy socjolog tak szybko intratnej roboty poza krajem nie złapie. poza tym jedno nie wyklucza drugiego - wielu ścisłowców to humanistyczni hobbyści, a sama znam kilka osób z wykształceniem humanistycznym z zacięciem rozwiązujących zagadki matematyczne. To ciekawość świata czyni ludzi mądrymi Odpowiedz Link
minerallna Re: Humanista a ścisłowiec- kto mądrzejszy? 04.01.10, 00:38 Cytattotorotot napisała: > Masz rację. Tylko zastanawia mnie, ze w TV promowane są obecnie intensywnie kie > runki ścisłe. Jest to spowodowane zapewne tym, ze młodzież nie wybiera tych kie > runków. Dlaczego? Czy to wg współczesnych maturzystów passe studiować takie kie > runki? Mały splendor czy co? A ja myślę że rośnie nam "piękne" pokolenie ludzi z papierami mgr i tylko tyle. Matura z matematyki to coś, co powróciło po bodajże 20 latach niebytu i z wielkim zdziwieniem. Czemu to takie zadziwienie budziło, nie kumam. I to nie passe studiować kierunki ścisłe, tylko nie ma komu ich studiować. Młodzież idzie na łatwiznę, chyba chodzi tylko o mgr. Zresztą magistrów na pęczki, a fachowców ze świecą szukać O inżynierskich kierunkach nie wspomnę. Społeczeństwo idiocieje, ot co! Odpowiedz Link
zefirekk Re: Humanista a ścisłowiec- kto mądrzejszy? 03.01.10, 12:49 no wiadomo, że humanista - przecież zna się i na medycynie i na literaturze, i na matematyce, i na historii, fizyce. No chyba, że masz na myśli dzisiejszą definicję "humanisty". To się nie wypowiem. Odpowiedz Link
doral2 Re: Humanista a ścisłowiec- kto mądrzejszy? 03.01.10, 12:53 Humanista a ścisłowiec- kto mądrzejszy? to tak jak dyskusja o wyższości świąt bożego narodzenia nad świętami wielkiej nocy. Odpowiedz Link
bernimy Re: Humanista a ścisłowiec- kto mądrzejszy? 03.01.10, 13:03 Źle zadane pytanie, nie da rady odpowiedzieć. Odnośnie mądrości, musisz sprecyzować co masz na myśli. Bo jak chcesz porównać fizyka, który odkryje może jeszcze mniejszą cząsteczkę z np. humanistą powieściopisarzem? Gdzie tu wspólny mianownik? Dodam tylko, że zarówno z naj naj mądrzejszym humanistą jak i z naj naj mądrzejszym ścisłym umysłem ani nie pogadasz ani sobie życia nie ułożysz, bo Ci the best z własnej dziedziny zazwyczaj nie radzą sobie w codziennym życiu. I nie jest to tajemnicą. Odpowiedz Link
totorotot Re: Humanista a ścisłowiec- kto mądrzejszy? 03.01.10, 14:19 No fakt, zle sformułowałam tytul wątku. Nie wiem, jak to zgrabniej ująć- kto inteligentniejszy albo która wiedza bardziej wartościowa? No kurcze, byl taki wacik na forum humorum bodajze, ale nie dotrwałam bo sie gdzies tak w polowie watku wszyscy pozabijali ;D Odpowiedz Link
truscaveczka Re: Humanista a ścisłowiec- kto mądrzejszy? 03.01.10, 14:11 Jako ścisłowiec po studiach humanistycznych odpowiem: ja Kocham matematykę, literaturę, geografię, chemię, wszystko muszę mieć stabelkowane, zwykresowane i obliczone. jednocześnie mam głowę do poezji itd. Pamiętacie moją starą sygnaturkę? Jeśli robisz błędy ortograficzne, to nie znaczy, ze jesteś ścisłowcem. Nieumiejętność dodawania nie czyni cie humanistą Odpowiedz Link
wzosia Przewaga 03.01.10, 23:46 Na poziomie końca liceum ścisłowiec ma przewagę. Na polskim coś skleci a umysł ścisły pozwoli mu na systematyczne przygotowanie prezentacji. A ponieważ od tego roku matma obowiązkowa (moim zdaniem słusznie) - drżyjcie humanistyczno poezyjne duszyczki! A później inteligencja, rodzice lub inne mające na młodego człowieka wpływ osoby, wydarzenia i zbiegi okoliczności pokażą jak i czy sobie radzi w życiu. Odpowiedz Link
semida Re: Humanista a ścisłowiec- kto mądrzejszy? 04.01.10, 00:11 Można być mądrym i wyedukowanym,można być mądrym i niewedukowanym,można być niewedukowanym i mądrym. Odpowiedz Link
semida Re: Humanista a ścisłowiec- kto mądrzejszy? 04.01.10, 00:23 Niewywyedukowanym.No Odpowiedz Link
figrut Re: Humanista a ścisłowiec- kto mądrzejszy? 04.01.10, 01:27 Tak wyczytałam gdzieś po drodze w tym wątku, że humanista studiuje bardziej dla splendoru. Znając towarzystwo z liceum, doszłam do wniosku, że część z nich wybierała studia dla kasy, część z racji pasji. Moja córa zdecydować się nie mogła. Kocha matematykę, nie lubi fizyki. Kocha angielski miłością ogromną, polski traktuje "trzeba znać, bo Polka jestem". Chciałaby połączyć kasę z miłością, ale na początek jedno musiała wybrać, więc wybrała europeistykę (angielski z politycznym ukierunkowaniem). Ustawia się na dodatkowe kierunki w trzecim roku. Odpowiedz Link
prigi Re: Humanista a ścisłowiec- kto mądrzejszy? 04.01.10, 06:52 i ścisłowiec i humanista. każdy jest dobry w czymś innym. ja mam dobrze, bo cokolwiek wyjdzie z tej dyskusji jestem naj naj jestem humanistą po liceum, który wylądował na studiach technicznych. i skończyłam je bez jakiś spektakularnych problemów. a co do tego, że studia techniczne są trudniejsze. w sumie nie mam porównania ze studiami humanistycznymi-tutaj pewnie trzeba dużo czasu poświecac czytaniu, na moich studiach dużo czasu spedziałam natomiast nad kalką techniczną A0 z repitodrafami w ręce, tuszem po łokcie i rozwiazując dziwne działania matematyczne, które w rezultacie miały udowodnić, że woda sama w górę nie popłynie. no cóż, mi raz na projekcie popłynęła w górę-nie poznali się wtedy na moim geniuszu Odpowiedz Link
lolinka2 Re: Humanista a ścisłowiec- kto mądrzejszy? 04.01.10, 07:25 Humanista to człowiek renesansu... mający rozległą wiedzę z różnych dziedzin... plus więcej niż przeciętny dar uzewnętrzniania tej wiedzy w słowie. Myślę, że ten podział się uprościł mocno: głąby mat-fiz zaczęły się nazywać humanistami, jełopy nie znające ortografii zaczęły mówić, że są ścisłowcami... i obie grupy idą w kanał. Ja jestem jednak humanistą, lingwista z zacięciem do pisania... aczkolwiek romansowałam/ romansuję z naukami ścisłymi: matura z fizyki, dziedziny przekładu, którymi się zajmuję... etc. Jednak zawsze w centrum uwagi pozostaje człowiek i ciekawość innych jest motorem moich działań - chyba w ten sposób powinno się rozgraniczać. Kto mądrzejszy? Dobre pytanie... fajnie zburzył jego zasadność jakieś 2 tys lat temu pewien stolarz z Nazaretu... ani humanistą był, ani ścisłowcem oficjalnie... był stolarzem... zresztą nigdy w fachu ojca kariery nie zrobił... nigdzie nie czytam, jakoby meble jego ręką strugane nosiły znamiona wyjątkowości. A jednak to on zasłynął jako największy człowiek, jaki żył dotychczas i to jego mądrość opisuje kilku chłopa na licznych stronach... Chyba jednak mądrość nijak się do wykształcenia odnosi, opierając się na podanym przykładzie. Odpowiedz Link