migotka-2 12.03.10, 18:44 Przyniosła mi dzisiaj karkówkę duszoną z cebulką i prawdziwkami! A do tego knedel czeski!!!!!!!!!!!!!! Anioł kobieta!!!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zales239 Re: Kocham moją mamusię!!!! 12.03.10, 18:48 O jejku jak ja uwielbiam takie żarcie-zawiesisty sosik,karkóweczka i jeszcze buraczków na ciepło brakujemniam! Ja jutro mam zamiar zrobic taki obiad,wszystko zakupione jest mlask,mlask Zazdraszczam bliskości rodzicielki! Odpowiedz Link
karra-mia Re: Kocham moją mamusię!!!! 12.03.10, 18:50 no szczęściaro a propos knedla czeskiego - ostatnio skusiłam się i zrobiłam i powiem wam, ze przepyszny i wchodzi w nasze menu na stałe Odpowiedz Link
moonshana Re: Kocham moją mamusię!!!! 12.03.10, 18:51 mnie facet przyniósł chińszczyznę. też Go kocham pozostaje tylko mieć nadzieję że to nie ze względu na wczorajszą grochówkę Odpowiedz Link
esofik Re: Kocham moją mamusię!!!! 12.03.10, 18:51 wiesz co, migotka? paskuda jesteś! o! Odpowiedz Link
migotka-2 Re: CO TO JEST KNEDEL CZESKI 12.03.10, 18:58 A na knedel? Instrukcji nie posiadam! To taka bułka z bułki gotowana! Dobre jak się w tym sosiku pozamacza! Mówię Ci Cudak rewelka! Odpowiedz Link
karra-mia Re: CO TO JEST KNEDEL CZESKI 12.03.10, 18:57 fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,108366556.html z gulaszem przepyszny i bardzo syty obiad Odpowiedz Link
dezetta Re: Kocham moją mamusię!!!! 12.03.10, 18:54 U mnie jutro żeberka z ziemniakami i sosem, surówka z jabłka i cebuli z majonezem, musztardą i odrobiną śmietany.. Czeską knedlę kocham i objadałam się nią na okrągło mieszkając 4 lata w Czechosłowacji. Co do czesko-słowackich dań polecam centymetrowej grubości plaster dobrego salcesonu posypany drobno posiekaną cebulką i polany octem winnym, trochę soli, do tego pajda chleba z masłem i odlot gwarantowany. Aż się zaśliniłam Odpowiedz Link
grave_digger Re: Kocham moją mamusię!!!! 12.03.10, 19:02 o fu, knedle i inne czeskie żarcie i karkówkom też precz a ty spod czeskiej granicy? Odpowiedz Link
aguacate Re: Kocham moją mamusię!!!! 12.03.10, 20:12 A to jest TA knedla??? U mnie w domu sie mowilo TE knedle... W rodz. meskim i zawsze l. mnogiej. Regionalizm? Odpowiedz Link
doral2 Re: Kocham moją mamusię!!!! 12.03.10, 20:18 moja mamusia po powrocie (a nie było jej 3 tygodnie, wyjechana była), czyli dzisiaj zaordynowała barszcz biały, pieczone udka z kurczaka w sosie z torebki, surówkę z kapusty kiszonej i placki z jabłkami. zjadłam surówkę. bo się odchudzam kurde, jak mamunia była wyjechana, to prawie nie gotowałam i łatwiej mi chudnięcie szło Odpowiedz Link
dezetta Re: Kocham moją mamusię!!!! 12.03.10, 21:09 TA knedla nie ma nic wspólnego z TYMI knedlami. Polskie knedle to coś w rodzaju pyz na słodko z owocem w środku. Knedla to coś w stylu naszych pampuchów czy innych drożdżowych "buł" właśnie na parze grzanych. Odpowiedz Link
bernimy Re: Kocham moją mamusię!!!! 12.03.10, 20:28 Moja mama też takie akcje robi Kocham Ją też i za to Nie raz byśmy z głodu poumierali. No albo kanapki jedli. Odpowiedz Link
mathiola Re: Kocham moją mamusię!!!! 12.03.10, 21:50 No. Moja mi dzisiaj bachorki nakarmiła i mnie samą też. Żurkiem. I sałatką. Mamy są fajne jak nie jest ich za dużo. Odpowiedz Link
slimakpokazrogi Re: Kocham moją mamusię!!!! 12.03.10, 21:55 sio paskudo, sio... gruba bedziesz.o. tak Ci z zazdrości powiem Odpowiedz Link
arallia Re: Kocham moją mamusię!!!! 12.03.10, 22:06 Tak trochę OT. Zazdroszczę Ci bardzo Moja też mnie kulinarnie zawsze rozpieszczała, robiła to, co lubiłam. A robiła wspaniale. I niestety od prawie 8 lat nie jadłam pewnych potraw, bo nie umiem zrobić ich tak jak ona. I już nie próbuję. A niby procedurę robienia znam. Mama zawsze będzię mi się kojarzyć z pewnymi smakami, pewne potrawy tylko z mamą Odpowiedz Link