bluemadlen-1 25.01.11, 15:01 jakiś obiadek dla 4 latka.To nie tamto nie, co lubią wasze dzieci, tak na obiad.Mile widziane przepisy. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
papiki Re: przepis na.. 25.01.11, 15:24 mam szczęście, że moja 4-latka jest wszystkożerna. Ostanio wzięło mnie na naleśniki i 3 dni pod rząd jadłyśmy. Uwielbia też "makaron pod pierzynką", czyli makaron typu rurki/ świderki wymieszane z warzywami z patelni i na to duuużo tartego sera żółtego. A dzisiaj frytki z surówką (pierniczę stanie w kuchni przy mdłościach). Odpowiedz Link
bluemadlen-1 Re: przepis na.. 25.01.11, 15:31 a te frytki to jak robisz sama z ziemniaków na patelnie?czy kupne? Odpowiedz Link
papiki Re: przepis na.. 25.01.11, 15:49 jako że pierniczę stanie w kuchni przy mdłościach, to faszerujemy się frytkami gotowymi z piekarnika. W normalnych warunkach to kroję ziemniaki i do gara z olejem. I co tu zdrowsze: sklepowe pieczone czy domowe smażone? Można też ziemniaki w talarki pokroic, na blasze rozłożyc, pokropic oliwą, posolic i posypac kminkiem i do pieca. Mniam! Odpowiedz Link
otojestemtu Re: przepis na.. 25.01.11, 15:59 Papiki - zazdrość mnie dopadła zawsze chciałam mieć takiego jadka, a mam niejadka. U mnie sprawdzają się tylko proste rzeczy: kurczak w sosie pomidorowym z makaronem, smażone nóżki z kurczaka, kurczak w cieście naleśnikowym, do tego kluski śląskie albo kartofle, a mogą być też frytki. Z zup - rosół, pomidorowa i ogórkowa z ryżem pod warunkiem że bez ogórków ;D na słodko naleśniki albo placki. Nie sprawdzają się żadne mocno przyprawione dania oraz żadne dania z dużą ilością warzyw niestety. Uwielbiała ciasto marchewkowe dopóki nie nauczyła się czytać i zobaczyła w prtzepisie że to z marchewki Odpowiedz Link
papiki Re: przepis na.. 25.01.11, 16:13 otojestemtu napisała: > Papiki - zazdrość mnie dopadła > a ja zazdroszczę tym matkom, których dzieci mogą jeśc już wszystko, a ja nadal patrzę na te liszaje i wypryski alergiczne u córki Dziewczyna jest wszystkożerna, ale wciąż z wyjątkami. Odpowiedz Link
otojestemtu Re: przepis na.. 25.01.11, 21:42 papiki napisała: > otojestemtu napisała: > > > Papiki - zazdrość mnie dopadła > > > a ja zazdroszczę tym matkom, których dzieci mogą jeśc już wszystko, a ja nadal > patrzę na te liszaje i wypryski alergiczne u córki Dziewczyna jest wszystkoże > rna, ale wciąż z wyjątkami. Eh, paskudztwo, tego akurat to współczuję Odpowiedz Link
red-truskawa Re: przepis na.. 25.01.11, 21:27 A mój Groch (co prawda dopiero 15 miesięczny) uwielbia kluski kładzione w kazdym wydaniu smakowym czyli: ze szpinakiem, z serkiem homo, z pietruszka, z marchewka, z jogurtem czy takie bez dodatku -czyste np z potrawka z kurczaka. Tez dobrze mu wchodza placki warzywne np z cukini, ziemniaczane z cyckiem kurczaka i marchewka, dyniowe (ale teraz nie sezon na dynie). Ale spróbuj te kluski czy koptyka, zapomniane potrawy a dzieci lubią. Odpowiedz Link
otojestemtu Re: przepis na.. 26.01.11, 12:51 A jak te kluski robisz? Bo mnie ostatnio natchnęło i chciałam zrobić (babcia mi zawsze takie robiła) no i znalazłam przepis: serek, 3-5 łyżek mąki, 1 jajko Z rozpędu (bo chciałam mieć dużo) dałam 2 serki waniliowe, 1 jajko, no a z mąką to była niekończąca się historia, koło 15 łyżek mi weszło, no i wydawało mi się że te ciasto już w końcu dobre będzie, ale lipa, bo w gotowaniu mi się rozlatywały. Co było źle: serek do dupy, mąka do dupy, kucharka do dupy? Odpowiedz Link
red-truskawa Re: przepis na.. 26.01.11, 13:03 Daje cale jajko, bełtam, dodtaje ok 1/2 kubeczka serka homo, albo szipnak zozmrożony ok 1 łuzki, starta drobno marchweka surowa ok 1-2 łyzki, mąka i mieszam. konsystencja taka ciagnaca, łyżka nie moze stac ale nie może tez sie lać. Im wiecej doda sie maki tym twardsze kuski wychodza, ale jak za malo to własnie sie rozłaża przy gotowaniu. Wkałda sie łyzka na wrzaca woda, mozna poslona jak ma byc na słono. Odpowiedz Link