Dodaj do ulubionych

Problem z samochodem i mechanikiem

08.01.12, 12:21
Podpowiedzcie jak się zachować w takiej sytuacji.
Samochód zaczął dymić na biało, jeden mechanik go wziął zmienił uszczelki, zapłaciliśmy, 3 dni ok, później zaczęła się świecić kontrolka chłodnicy i uciekał płyn.
Znowu do mechanika tylko innego bo samochód dymił od nowa. Ten mechanik kazał zawieźć głowicę do sprawdzenia, zawieźliśmy, facet sprawdził kasę wziął z głowicą wszystko ok. Gość trzyma samochód miiesiąc! Chciał oddać do sprawdzenia czy już jest dobrze , że pojeździmy i sprawdzimy czy ok, tylko jakiś osłon zakładał nie będzie, mąż się nie zgodził chciał cały samochód i sprawny bo z poprzednim mechanikiem trochę było nieprzyjemności, wyjął sobie termostat i już do samochodu nie włożył uncertain później wyszło na jaw.
No i dzisiaj mąż dzwoni do mechanika czy może zabrać i pojeździć autem , gośc mówi że ok nie ma sprawy, aż tu nagle telefon, że samochód dalej o dziwo dymi! No kuwa to co on nie sprawdzał go wcale, nic nie robił że zdziwiony że jednak dymi?
I co teraz? Zabrać auto do innego mechanika bo ten chyba w kulki leci, miesiąc bez auta jest upierdliwy , mąż musi pożyczać żeby do pracy dojeżdżać uncertain Tylko jak się z gościem rozliczyć, czy nie płacić bo za co skoro samochód w takim samym stanie a my już na części kupę kasy wydaliśmy bo co raz coś zmieniał chyba metodą prób i błędów.
Obserwuj wątek
    • figrut Re: Problem z samochodem i mechanikiem 08.01.12, 13:16
      Dymi na biało, a mocy nie stracił ? Jeśli płyn z chłodnicy ucieka, a na korku wlewu oleju jest piana (taka żółtawa), to na 90% poszła uszczelka pod głowicą i dziwne, że mechanik tak długo trzyma samochód i jeszcze tego nie zrobił, ile to to.
      • pysiaczek1234 Re: Problem z samochodem i mechanikiem 08.01.12, 15:47
        Uszczelka wymieniona! Tyle , że jak pierwszy wymienił to po chwili było to samo, więc poszliśmy do drugiego i z drugim to samo. Uszczelka to była ich pierwsza myśl i albo źle zmieniają albo nie wiem, nie mam siły. DOstał ultimatum, do końca tygodnia zrobi albo ma go złożyć a my idziemy gdzie indziej, zwracamy kasę za wymienione części i do widzenia. Jak się nie umie zrobić auta lub po prostu nie wie co się dzieje to niech powie a nie kuźwa nie wiadomo ile trzyma nas bez auta uncertain
        • figrut Re: Problem z samochodem i mechanikiem 08.01.12, 17:04
          Pysiaczku,czasami głowicę trzeba splanować (doszlifować, żeby równiutka była) i to planowanie z dowozem do kogoś, kto to robi nie dłużej jak trzy dni wychodzi. Jak ktoś na nie splanowaną głowicę uszczelkę położył, to naraził Cię na niepotrzebne koszty, bo raz ściągniętą uszczelkę, choćby nowiutka była musisz wyrzucić, bo ryzyko jest ogromne, że będzie przepuszczać. Mam nadzieję, że bierzesz rachunki za każdą naprawę, bo wtedy możesz złożyć reklamację i mechanik na swój koszt musi Ci uszczelkę odkupić i nie skasować za jej ponowną wymianę, tylko za samo planowanie głowicy.
    • kfiatuszkowa Re: Problem z samochodem i mechanikiem 08.01.12, 15:11
      Nie płać nic, nie zrobił w aucie nic, trzymał miesiąc bez potrzeby. Znamy takie przypadki. Mąż jest mechanikiem i już nie raz do niego przychodziły osoby, które do innego "mechanika" zawiozły samochód i zostały oszukane. Niestety jest wieeelu nieuczciwych mechaników. Jeśli nie będzie chciał Wam auta wydać to postraszcie, że z policją przyjedziecie, bo jakby nie było, nie powinien trzymać auta miesiąc nie informując Was o tym co w samochodzie było/będzie robione, choć nie wiem co by musiał tam robić, żeby miesiąc trwało.
      Zabierz auto i zawieź do kogoś kto się na tym zna, najlepiej z polecenia czyjegoś. Bo jak znowu dasz jakiemuś paprokowi to niestety znowu stracisz pieniądze, czas i dalej auto zrobione nie będzie.
      Jak coś to pytaj, ja męża zapytam i odpiszę smile
      • pysiaczek1234 Re: Problem z samochodem i mechanikiem 08.01.12, 15:49
        Wiesz on niby mówi co robi tylko, że dalej to się nie okazuje to mam obawy że spierdzieli coś bardziej w aucie uncertain
        • pysiaczek1234 Re: Problem z samochodem i mechanikiem 08.01.12, 15:52
          To jest mechanik z polecenie, już drugi taki uncertain I jak się później okazuje opinie są tak podzielone, że jeden zachwala a drugi krytykuje i normalnie oszaleć można. Auto było super sprawne do momentu aż dziewucha wjechała na czołówkę w męża i skasowała "trochę" przód, jej auto do kasacji nasza bmka trochę do naprawy ale jak się okazuje po tej stłuczce coś walnęło i chyba nikt nie wie co uncertain A ja uwielbiam to auto. ZUpełnie bezawaryjne do tego momentu.
          • kfiatuszkowa Re: Problem z samochodem i mechanikiem 08.01.12, 16:22
            dobra, ja się popytam męża co może być, a Ty napisz coś o aucie. Jaki silnik, benz czy diesel, jakie jeszcze są objawy oprócz tego, ze kopci na biało? Mi coś świta że jak mieliśmy mazdę to tam były pierścienie czy coś, ale nie pamiętam czy kopcił na biało a nie umiem się zapytać chłopa teraz bo do garażu wybył wink Także opisz wszystko od początku najlepiej smile
          • kfiatuszkowa Re: Problem z samochodem i mechanikiem 08.01.12, 16:24
            A to, że jeden zachwala a drugi go krytykuje, to tak jest zawsze i wszędzie smile
            A powiedz mi, na komputerze byliście z tą beemką?
            • pysiaczek1234 Re: Problem z samochodem i mechanikiem 08.01.12, 16:37
              Komputer nic nie wykazuje! No porażka normalnie.
              No oprócz białego dymu to spierdzielanie płynu chłodniczego, a i temperatura rośnie ale termostat też zmieniony. Ale ten dym jest w takiej ilości , że jak wracałam z dzieckiem ze szkoły to modliłam się żeby nikt w nic za mną nie przywalił bo nie było nic widać, dojechałam i zostawiłam samochód mężowi. Głowica też u speca była , specjalnie tam wieziona to obejrzenia i facet stwierdził, że jest ok.
              BMW E320D , 2.0 silnik, diesel.
              • kfiatuszkowa Re: Problem z samochodem i mechanikiem 08.01.12, 16:38
                Dobra! Czekaj jeszcze raz lecę do garażu big_grin
                • kfiatuszkowa Re: Problem z samochodem i mechanikiem 08.01.12, 16:45
                  No to tak. Albo chłodnica, albo tak jak mówiłam, nie splanowali Ci tej głowicy przy wymianie uszczelki. Mam zapytać ile płaciłaś jak Ci wymieniali tą uszczelkę.
                  No i czy woda wybija (czyli czy się gotuje).
                  Bezpośrednio po stłuczce autem się zajmował kto i co robił za tym pierwszym razem?
            • kfiatuszkowa Re: Problem z samochodem i mechanikiem 08.01.12, 16:37
              Dobra, zaszłam do niego bo bym się mogła nie doczekać i powiedział, że jak staniesz za kopciuchem i śmierdzi olejem to mogą być uszczelniacze na głowicy i pierścienie, bo olej żere, a jak nie czuć oleju to może być ta uszczelka bo w sumie mogli Ci wymienić uszczelkę ale głowicy do planowania nie dać i dalej będzie tak jak przedtem. Ale to by też woda zagotowywała się, wywalałoby ją zbiorniczkiem wyrównawczym. Może też być chłodnica, może być jeszcze coś innego, tego tak nie można stwierdzić na 100% nie widząc auta.
    • kfiatuszkowa Co taka cisza nastała? 09.01.12, 13:58
      Hej heej, żyjesz tam?
    • mamakarolla Re: Problem z samochodem i mechanikiem 09.01.12, 20:27
      linki, które polecił mój szwagier, posiadacz niejednego bmw:

www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=127922&start=0
      www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=40622
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka