Dodaj do ulubionych

a dzisiaj gulasz

18.01.13, 12:43
z makaronem. Tylko mi się okropnie nie chce mięsa kroić.. Ostatnio nic mi się nie chce a jeść trzeba.
Obserwuj wątek
    • grave_digger Re: a dzisiaj gulasz 18.01.13, 12:46
      daj swój przepis, bo mój kocha gulasze. dzięki smile
      • dziewczyna_bosmana Re: a dzisiaj gulasz 18.01.13, 13:33
        Miencho z prosiaka (ja łopatkę daję) kroisz w kostkę i wrzucasz na patelnię na rozgrzany łolej. W międzyczasie kroisz cebulę i paprykę, wrzucasz na skwierczącą świninę, sypiesz sporo papryki słodkiej, sól, pieprz i kmin (jak lubicie, ja kocham więc nie żałuję). Smażę tona dość sporym ogniu i mieszam do czasu kiedy wyparuje prawie cały "sos", który puściła zawartość patelni. Potem wrzucam smażeniznę do gara, zalewam wodą i duszę do miękkości mięcha. Oczywiście przyprawiam do smaku bo trzeba jeszcze soli i pieprzu. Jak za dużo sosu i wodnisty to możesz zaciągnąć mąką albo jeszcze odparować. Podajesz z czym chcesz smile Smacznego!!
        • grave_digger Re: a dzisiaj gulasz 18.01.13, 14:13
          ja zawsze mam tylko jeden problem. z mięsem. bo od lat go nie jem i często nie wiem o co prosić w mięsny suspicious nie śmiej się. suspicious mam prosić o łopatkę? suspicious
          • dziewczyna_bosmana Re: a dzisiaj gulasz 18.01.13, 15:12
            Tak najlepiej bez kości. Tylko z łopatką trzeba się troszkę napracować bo ma sporo tłuszczyku i błonek, za to jest najtańsza. Jak Cię brzydzi obróbka takiego mięsa to weź karkówkę (duuuuużo mniej "żyłek") albo szynkę (zero odpadu i roboty). Ja na 2 dni dla mnie i męża (daję też młodej) kupuję 70 dkg mięsa, daję dwie małe papryki i 2 średnie cebulki. Przyprawy wedle gustu.
    • mearuless Re: a dzisiaj gulasz 18.01.13, 12:47
      a u mnie dzis gotuje dziewczyna bosmana wiec ja mam wolne tongue_out
      • malgoska34 Re: a dzisiaj gulasz 18.01.13, 12:48
        U nas dziś pierogi ruskie , będzie obiad na 2 dni smile
    • mona_mayfair Re: a dzisiaj gulasz 18.01.13, 13:04
      ja dziś rybę w sosie szpinakowym robię;p jak to w piatek przystalobig_grin
    • kruszynka09 Re: a dzisiaj gulasz 18.01.13, 13:08
      u mnie tez gulasz z plackami ziemniaczanymismile mniam
      • cudko1 mó ostatni gulasz 18.01.13, 13:19
        nic odkrywczego zapewne ale wyszedł super,

mięso z szynki - ile się wzięło ale może być i karkówka i łopatka myślę i wołowe, ale wołowego to szkoda tongue_out
        podsmażyłam na rumiano w małych kawałkach
        sobie się pichciło we własnym sosie z rożnymi przyprawami (mam taką własnej roboty suszona pietrucha, por seler, koper zajebiste) do tego ziele ang, listek of cors

potem dowaliłam czosnku - cudak kocha czosnek i mógłby jeść z dżemem, gdyby dżem jadał suspicious
        cebuli duuużo - tyż lubi cudak pokrojonej jak bądź
        marcheweczki jeszcze z własnej działeczki zamrożonej tongue_out
        papryki świeżej, pieczarek w plastrach i się dalej bullgotało, potem te tam sól pieprz, papryka,
        i jak już wsio ma taką twardość/miękkość jak lubię,
        ogórek kiszony w półplasterkach i to się jeszcze sobie pobulgotało ciutkę

i wyszedł najpyszniejszy gulasz pod słoneczkiem tongue_out
        • dziewczyna_bosmana Re: mó ostatni gulasz 18.01.13, 13:34
          Z czosnkiem, pieczarkami, marchewką i ogórem nie robiłam ale to mi bardziej strogonowa przypomina. Niestety czosnku na ciepło nie tknę od ciąży z młodą..
    • marghe_72 Re: a dzisiaj gulasz 18.01.13, 13:36
      Jak mnie się nie chce gotować to się nie porywam na gulasze big_grin
      Za dużo roboty

Dziś jajka w koszulkach w pomidorach. Wg Nigelli
      • dziewczyna_bosmana Re: a dzisiaj gulasz 18.01.13, 13:46
        Mi się od niepamiętamkurdekiedy NIC nie chce. Biorę się za robotę bo inaczej bym do reszty zgniła w tej chałupie.
        • ciepla.kawa Re: a dzisiaj gulasz 18.01.13, 14:34
          A ja ostatnio robię gulasz z indyka. I zauważyłam, że dziecku mojemu bardziej smakuje niż z łopatki. Procedura taka sama tylko z udźca indyczego smile
          • cudko1 mona a ja poproszę 18.01.13, 14:37
            o przepis na rybkę w sosie szpinakowym

a co do indyka, od kiedy na maglu przeczytałam że śmierdzi i mi zaczął śmierdzieć suspicious nie pojęte bo to tej pory uwielbiałam pieczony udziec
            • annabetka Re: mona a ja poproszę 18.01.13, 14:42
              cudko1 napisała:

> o przepis na rybkę w sosie szpinakowym
              >
              > a co do indyka, od kiedy na maglu przeczytałam że śmierdzi i mi zaczął śmierdzi
              > eć suspicious nie pojęte bo to tej pory uwielbiałam pieczony udziec

Ja też oczekuję na przepis ryby w szpinakusmile i też Cudko przestał mi się indyk podobać/smakować ...ehhh...siła sugestii?
              U mnie dzisiaj krupnik,ale nie ma komu jeść ten wściekły do miasta pojechał,ta u babci siedzi ....zaraz chyba ja garem pizgnę o ścianę i mi się samopoczucie poprawibig_grin
            • mona_mayfair Re: mona a ja poproszę 18.01.13, 14:50
              Szpinak z czosnkiem podduszam na maśle ( mam świeży, ale mrozony tez się nada), dodaję serek śmietankowy typu almette, trochę śmietany, sól, pieprz. Rybe dowolną zalewam tymże i wstawiam na 20 min do piekarnika ;p ot, cala filozofia;p mozna polać usmazona wcześniej rybe, ale ostatnio staram się unikac smażeniny ;p
              • mona_mayfair Re: mona a ja poproszę 18.01.13, 14:52
                a, rybe sobie tam troszku przyprawić czym kto lubi ;p u mnie troche soli, pieprzu i soku z cytryny.
          • dziewczyna_bosmana Re: a dzisiaj gulasz 18.01.13, 15:17
            Mięsa z udźca indyczego używam często. Gulasz jednak z prosiaka wolimy smile
            • sewa.49 Re: a dzisiaj gulasz 18.01.13, 15:26
              Maz i dzieci zapiekanke makaronowo - brokulowa zjadly. Sobie biala kiebaske zagrzalam. wink
      • doral2 Re: a dzisiaj gulasz 18.01.13, 19:29
        marghe_72 napisała:

> Jak mnie się nie chce gotować to się nie porywam na gulasze big_grin
        > Za dużo roboty..."

z gulaszem??
        no weź...

mięso pokroić, wrzucić do pustego, nagrzanego żeliwnego garnka, samo się obsmaża.
        przemieszać od czasu do czasu, jak samo zacznie od dna odchodzić.
        mięso wyjąć.
        wrzucić do garnka nieco tłuszczu (smalec, olej, oliwa, wedle uznania), pokrojoną cebulę i czosnek, króciutko podsmażyć, wrzucić mięso, dolać nieco wody, ziele, listek, sól, pieprz, i inne ulubione przyprawy.
        nastawić na mały ogień i niech sobie pyrka, a my w tym czasie możemy się udać do ulubionych zajęć. pół godziny mamy na pewno, upewnić się tylko czy wody jest wystarczająca ilość, żeby się nam nie sfajczyło.
        po tym czasie sprawdzić, czy mięso jest wystarczająco miękkie, zagęścić zasmażką, śmietaną czy czym tam się lubi, albo wcale.
        też mi robota...
        • marghe_72 Re: a dzisiaj gulasz 21.01.13, 14:33
          doral2 napisała:

> marghe_72 napisała:
          >
          > > Jak mnie się nie chce gotować to się nie porywam na gulasze big_grin
          > > Za dużo roboty..."
          >
          > z gulaszem??
          > no weź...

wolę w 10 minut jakiś fajny makaron zakręcic smile

> mięso pokroić, wrzucić do pustego, nagrzanego żeliwnego garnka, samo się obsmaż
          > a.
          > przemieszać od czasu do czasu, jak samo zacznie od dna odchodzić.
          > mięso wyjąć.
          > wrzucić do garnka nieco tłuszczu (smalec, olej, oliwa, wedle uznania), pokrojon
          > ą cebulę i czosnek, króciutko podsmażyć, wrzucić mięso, dolać nieco wody, ziele
          > , listek, sól, pieprz, i inne ulubione przyprawy.
          > nastawić na mały ogień i niech sobie pyrka, a my w tym czasie możemy się udać d
          > o ulubionych zajęć. pół godziny mamy na pewno, upewnić się tylko czy wody jest
          > wystarczająca ilość, żeby się nam nie sfajczyło.
          > po tym czasie sprawdzić, czy mięso jest wystarczająco miękkie, zagęścić zasmażk
          > ą, śmietaną czy czym tam się lubi, albo wcale.
          > też mi robota...

Wiem jak się robi gulasz big_grin i nadal upieram się przy stwierdzeniu, że za dużo roboty jak na leniwy dzień.
          Tu pokroić, tam oczyścić, tu zamieszać.
          Eeeee

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka