Dodaj do ulubionych

Bezsenność

18.09.13, 11:41
Dziewczyny, od kilku tygodni mam problemy ze snem. Praktycznie noc w noc budzę się między 2/3 i nie śpię do ok 5-tej. I nie wiem czemu. Czuję się wówczas wyspana, nie chce mi się spać itd.
I o ile po zumbie śpię całą noc (instruktor daje czadu a my razem z nim big_grin ) to normalnie nie mogę usnąć. I w ciągu dnia czuję zmęczenie, jestem senna a potem nie dość, że usnąć nie mogę to się budzę...

I mam dość bo z niewyspania gorzej funkcjonuję, że już nie wspomnę o tym, że widać to po mnie bo wiele osób się pyta czemu tak kiepsko wyglądam.

Wyniki mam ok, więc to nie to. Leków żadnych na sen nie chcę, syn czasami się budzi, boję się że go nie usłyszę a wstać trzeba.

Co robić? Bo kawa mi już bokiem wychodzi...
Obserwuj wątek
    • iziula1 Re: Bezsenność 18.09.13, 12:36
      Kup sobie magnez i pij przed snem jedną lub dwie tabletki.
      Ciepłe mleko też pomaga.

Masz jakieś stresujące sytuacje w pracy, domu?
    • hamerykanka Re: Bezsenność 18.09.13, 16:10
      Mam to samo, tylko ze juz przeszlo w postac chroniczna.
      Przemysl, czy nie masz przed snem gonitwy mysli, stresujesz sie ze masz cos zrobic w okreslonym terminie lub inne stresy.
      Sa tabletki ziolowe dzialajace uspokajajaco i nasennie, rowniez homeopatyczne, jesli w to wierzysz. Sa tabletki z melatonina, naturlana substancja ulatwiajaca zasniecie-ssie sie je przed snem.
      Kiedy budze sie o tej porze jak Ty, biore sobie tablet i czytam, dopoki znowu nie zacznie mnie morzyc sen, nie staram sie zasnac na sile-probowalam i nie pomaga, a tylko rozbudzam meza wierceniem siesmile

A tak, niestety, musze ciagnac na tabsach nasennych od lekarza sad
    • doral2 Re: Bezsenność 18.09.13, 19:04
      mam to samo, od dwóch tygodni uncertain
      przesilenie?
      pełnia?
      zmiana pogody?
      abo chujwico uncertain
    • iziula1 Re: Bezsenność 18.09.13, 20:29
      Dziewczyny, naprawdę spróbujcie z magnezem. Miałam takie bezsenne noce, miałam noce w których "spałam z otwartymi oczami" lub każdy szmer mnie budził i potem męczarnia z zaśnięciem
      Magnez przyniósł ulgę. po nim przespałam spokojnie pierwszą noc.
      Jak ktoś nie chce tabletek to kubek mocnego kakao.
    • mamalgosia Re: Bezsenność 20.09.13, 08:43
      no niestety: ja poza zolsaną nie znam innego sposobu na zaśnięcie. Wszystkie porady stosowałam, ale bezskutecznie
      • doral2 Re: Bezsenność 20.09.13, 20:24
        hmmm... czytam teraz taką książkę o bieganiu, no bo biegam, i w tej książce napisane jest, że jak się dużo biega, to potem nie potrzebuje się tak dużo snu.
        może i coś w tym jest?
        no ale nie wiem, czy ty biegasz, albo co innego ćwiczysz, więc to są moje przemyślenia, do zastosowania do mojej osoby...
        • mamalgosia Re: Bezsenność 23.09.13, 14:02
          Ja?
          Ja nie biegam.
          Na bezsenność cierpię od 17 roku zycia, a kto wie czy nie wcześniej
    • iziula1 Re: Bezsenność 23.09.13, 09:14
      Owszem, ale po bieganiu łatwiej wstaje się o 6.30. Organizm, przynajmniej mój nie potrzebuje leniuchowania w łóżku do 9.00 w soboty czy w niedzielę.
      Jak biegam wstaje rześka o 6-7 rano i jestem wypoczęta.
      Nikt nie mówi, że bieganie wyklucza sen. Raczej bieganie wpływa na lepszą regeneracje ciała i reguluje cykl całego dnia.
      • opium74 Re: Bezsenność 23.09.13, 09:56
        zasypiam szybko, budzę się w nocy. Czasem sa to krótkie przebudzenia kilka razy w nocy a czasem zbudzę się i nie moge ponownie zasnąć.
        Dziś nie spałam od 1 do 5 rano. Jak w końcu zmrużyłam oko to pies zaczął piszczeć bo coś ja pogoniło i musiała na dwór...
        Nie mam zbyt dobrego nastroju....
    • mamalgosia Re: Bezsenność 23.09.13, 14:01
      Wiadomo, że można się uzależnić. Staram się brac tylko jak już widzę, że inaczej nie mam szans zasnąć
    • mamalgosia Re: Bezsenność 24.09.13, 11:55
      Od 17 roku zyciasmile To jeszcze więcej.
      Juz nie mam sily, nerwów i pieniędzy nigdzie się zgłaszać
    • mamalgosia Re: Bezsenność 24.09.13, 16:35
      dzięki, zajrzę jutrosmile
    • kinga832 Re: Bezsenność 25.09.13, 10:49
      Spróbuj światłoterapii. Pomaga przy zasypianiu, poza tym pozwala się pozbyć uczucia zmęczenia w ciągu dnia. Warto poczytać na ten temat i wypróbować, bo większość osób chwali. Ceny urządzeń do światłoterapii mogą zniechęcać, ale patrząc na korzyści warto jednak spróbować. Można kupić lampy antydepresyjne, chodzić na specjalne sesje, albo zafundować sobie słuchawki Valkee. Słuchawki są najbardziej praktyczne, można je wszędzie nosić i wystarczy używać kilka minut dziennie. W przypadku lamp trwa to dłużej (światło dostaje się do mózgu szybciej przez kanał uszny niż oczy).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka