Dodaj do ulubionych

kapusta czerwona

04.12.13, 21:32

będę jutro robić danie z ww. pierwszy raz ( proszę tu za głośno nie rżeć). i teraz tak. kapustę nabyłam. siedzę w necie i się kształcę, i dostrzegam problem. w wielu przepisach dodawany jest sok jabłkowy, kostka rosołowa i inne cuda. otóż ja tego dodać nie mogę. jak zrobić kapuchę z jak najmniejszą ilością składników? jak uduszę z cebulą, kminkiem, solą, pieprzem - to da się zjeść? co dodać? ( żadnych soków owocowych oraz sztuczności)
uprzejmię proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • olinka20 Re: kapusta czerwona 04.12.13, 21:43
      Ja nie wiem, ale najbardziej lubie kapuste czerwoną poszatkowaną i wymieszaną z truskawkami w plasterki i balsamiko. Taka jest najlepsza.
      • moonshana Re: kapusta czerwona 04.12.13, 21:57
        kopniaczek rośnie w siłę:/P mowiłam, bez owocowych szaleństw ma być.
        • olinka20 Re: kapusta czerwona 04.12.13, 22:04
          To poszatkuj i balsamiko skrop, bedzie super, chrupka ale słodka.
          I nie kop mnie wink
    • capa_negra Re: kapusta czerwona 04.12.13, 22:18
      Kapustę czerwoną szatkuję i gotuję na pól miękko.
      Odcedzoną, gorącą skrapiam delikatną zalewą słodko kwaśną ( robię z octem bo kwasku nie cierpię, ale z kwaskiem ponoć tez dobra)
      Kroję cebulę w kostkę plus jabłko ( ale nie koniecznie) mieszam, przyprawiam ( sól, pieprz) dodaję odrobinę oliwy i odstawiam na 15 minut żeby się przegryzło.
    • e-kasia27 Re: kapusta czerwona 05.12.13, 01:49
      Wszystko się da zjeść, jak kto lubi.
      Z kapustą czerwoną jest taki problem, że jak nie dasz żadnego kwasu, to ona przestanie być czerwona, a stanie się szaro-bura, dlatego tradycyjnie dodaje się do niej soki owocowe, jabłka, ocet, albo kwasek cytrynowy, ale jak ci nie zależy na kolorze, to jedz jaką chcesz.
      • doral2 Re: kapusta czerwona 05.12.13, 20:43
        mniam,mniam, mniam, uwielbiam czerwoną kapustę.
        poszatkować, zblanszować, skropić sokiem cytryny albo octem (co tam kto woli), wystudzić, dodać drobno siekaną cebulę, jabłko niekoniecznie, pieprz, ciutkę cukru, zostawić do przegryzienia, dobrze schłodzić.
        chociaż ja i na ciepło lubię smile
        • ella_nl Re: kapusta czerwona 05.12.13, 21:37
          I boczek podsmażony! I wymieszać!
          • kfiatuszkowa Re: kapusta czerwona 06.12.13, 10:26
            No ja robię tylko z octem, solą, pieprzem i boczkiem wytopionym wink Ponoć ociupinka cukru też się dobrze sprawdza, ale to wszystko trzeba w trakcie dosmakowywać wink
            • madziab83 Re: kapusta czerwona 06.12.13, 11:19
              kapustę duszę z dodatkiem tłuszczu ( najlepiej kaczy, jak piekę kaczkę, to go zostaje sporo, wówczas zlewam do słoiczka i trzymam w lodówce, może stać nawet 3 m-ce), solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i cytryną ( może być ocet pewnie, ale wolę naturalne składniki), pod koniec ucieram jabłko ( można pewnie to pominąć). Na końcu ewentualnie dosładzam, dokwaszam itp.
    • prigi Re: kapusta czerwona 06.12.13, 20:04
      Kapustę czerwoną kocham miłością szczera i wielką, ale musi być surowa, chrupiaca. Kapusta pookrojona, odrobina soli,pieprz i szczypta cukru. Olej z octem + odrobina szczypiorsku.
      Mlask
      • miodowa13 Re: kapusta czerwona 09.12.13, 10:27
        Ja "przejelam" potrawe po Babci, nie mam konkretnego przepisu - kapustę po obraniu z zewnętrznych liści szatkuję, zalewam wodą, dodaje sól i cukier do smaku, można liść laurowy i ziele angielskie i gotuję pod przykryciem. Kiedy kapusta zmięknie, odcedzam, kosztuję, dodaję kwasek cytrynowy, ew jeszcze soli i cukru. Mieszam z cebulą drobniutku posiekaną i przelaną wrzatkiem oraz z ugotowaną fasolką (perełką; ale ostatnie lata ide na łatwiznę i wsypuję puszkę drobnej fasolki). Mieszam, wstawiam na dobę do lodówki lub gdy jest lodowato na balkon, by sie przegryzło Generalnie - podałam składniki, proporcje - musiesz dobrac sobie sama, i pokosztować. Nam - jakiej ilosci bym nie zrobiła - zawsze jest za mało. Jest świetna w wigilie do ryb - smazonych, w galarecie, a w Świeta - do wszelakich mięs. Ja potrafie ją jeśc bez niczego
    • pszczolaasia Re: kapusta czerwona 09.12.13, 11:14
      kocham kocham kocham...
      podsmazam i dusze na tkz szybko. z boczusiem, z cebulka mrrr.wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka