demonii.larua 11.07.09, 08:00 skuteczne to? Używała któraś? Muszę nabyć drogą kupna i nie wiem czy warto (może polezę od razu wyciąć cholerstwo, bo boli). I czy śmierdzi mocno? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
demonii.larua Re: Maść ichtiolowa 11.07.09, 08:05 Dochtór mówi, że może pomóc na syfa co mi się na nodze zrobił Odpowiedz Link
agik82 Re: Maść ichtiolowa 11.07.09, 08:06 a czy ten syf to nie czyrak przypadkiem? bo na takiego to są inne sposoby Odpowiedz Link
demonii.larua Re: Maść ichtiolowa 11.07.09, 08:07 No czyrak niby właśnie. Jakie te sposoby (myślałam, że jaki antybiotyk dostanę albo mi to w cholerę wytnie od razu) Odpowiedz Link
agik82 Re: Maść ichtiolowa 11.07.09, 08:13 no więc tak od razu to ci gada nie wytną, przynajmniej mi nigdy pojedyńczych czyraków nie wycinali, a w swym życiu miałam ich dziesiątki, jak nie setki! a co do maści, to bardzo nie śmierdzi, ale fiołkami też nie pachnie ja gady traktuję tak: mocno podgrzewam mleko i w tym moczę miąższ z bułki, lekko odciskam i to przykładasz na gada, tylko ma to być tak ciepłe jak dasz radę wytrzymać, zawijasz i znieniasz kilka razy dziennie Odpowiedz Link
demonii.larua Re: Maść ichtiolowa 11.07.09, 08:19 Trzeba łazić non stop z tym kompresem? Odpowiedz Link
agik82 Re: Maść ichtiolowa 11.07.09, 08:21 demonii.larua napisała: > Trzeba łazić non stop z tym kompresem? tak, jak nie chcesz buły, to choć riwanol przyłóż, żeby rana była mokra, dopóki zawartość nie wylezie Odpowiedz Link
agik82 Re: Maść ichtiolowa 11.07.09, 08:19 możesz jeszcze przyłożyć gorącego rozgotowanego ziemniaka przygotuj się że trochę syfy z tego gada wylezie i uważaj, aby nie zabrudzić tej rany, możesz odkazić riwanolem czyraków nie powinno się wyciskać, ale ja roziągałam skórę wokół gada, aby szybciej syf wylazł aha wiem, że te babcine sposoby mogą się wydać śmieszne, ale naprawdę są skuteczne powodzenia, bo wiem jak to cholerstwo boli, i niestety możesz mieć następne Odpowiedz Link
demonii.larua Re: Maść ichtiolowa 11.07.09, 08:22 Mnie babcine sposoby nie śmieszą, bo już nie raz pomagały Duże ślady to cholerstwo zostawia? (kończyny i tak mam już upstrzone bliznami po urazach, ale czyraka jeszcze nie miałam). No boli właśnie, ciągnie po całej łydce cholerstwo Odpowiedz Link
agik82 Re: Maść ichtiolowa 11.07.09, 08:30 wiesz, duże jak duże jak zacznie się goić, to pod skóra przez jakiś cza jest takie jakby sinawe zgrubienie, ale po jakimś czasie zanika bez śladu, chyba, że zaczniesz przy tym gadzie dłubać, to śladzostanie a blizny to ja mam po wycinaniu na doopie, plecach i czole( wtedy miałam 15 lat i przez tydzień chodziłam z dekoracją na łbie jak górnik z latarnią, ale to było 5 czyraków w 1!, kuźwa jak se przypomną, to jeszcze teraz mnie łeb napiernicza Odpowiedz Link
agik82 Re: Maść ichtiolowa 11.07.09, 08:38 teraz już ok, mam może 2-3 w roku, ale było niewesoło. Brałam abtybiotyki i nie pomagały, może tylko łagodziły, trzymaj się i walcz z cholerstwem!!!!! Odpowiedz Link
koralik12 Re: Maść ichtiolowa 11.07.09, 09:33 Ja miałam okłady z ciepłego ugotowanego siemienia lnianego, takiej papki galaretowatej zawiniętej w gazę. Pomagało to. Maść ichtiolowa też pomagała. Tak znam ten jej charakterystyczny zapach że z daleka czuje jak ktoś ma opatrunek z tą maścią. W dzieciństwie zawsze miałam przynajmniej jednego czyraka a jak już nie było czyraka to chociaż jęczmień na oku. Całe szczęście przeszło i mam nadzieje że już nigdy nie wróci, przynajmniej nie w takim nasileniu. Odpowiedz Link
wilowka Re: Maść ichtiolowa 11.07.09, 10:28 Maść ichtiolowa pomaga. Troche masakruje skórę wokoło, ale mi 2 dni noszenia kompresu przyklejonego plastrem - pomogło. Tylko se tam dokładałam tej maści i oglądałam cholerstwo i obmywałam. Wylazło samo. Odpowiedz Link