madame_zuzu 28.07.09, 14:51 czy zdarza wam się, że ryz po ugotowaniu ma gorzkawy posmak? Czy to zalezy od ryżu- gatunku, czy od czego? chyba, że mi sie smak popsuł... Po raz kolejny wywalam porcje gotowanego ryzu do śmieci, bo gorzki co robie nie tak? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
panna.migotka777 Re: dlaczego- kulinarny znów 28.07.09, 14:58 a inne potrawy z tego garnka są dobre?? Miałam kiedyś taki garnek że wszystko waliło blachą, wywaliłam garnek problem się skończył. Odpowiedz Link
ez-aw Re: dlaczego- kulinarny znów 28.07.09, 14:59 Nigdy mi się tak nie trafiło. Zawsze wychodził dobry, bez względu na gatunek lub producenta. A sugestia Migotki jest ciekawa. Próbowałaś ugotować w innym garnku? Odpowiedz Link
madame_zuzu Re: dlaczego- kulinarny znów 28.07.09, 15:00 tak tak, garnek jest w porządku. Może ja zły ryż kupuję? Jedyny jaki nie wyszedł mi nigdy gorzki to basmati i taki do sushi..., ale te sa drogie by je tak pozerac czesto ( a lubimy z mezem ryz i jemy go naprawde duzo) a moze sie przejadł? i czuję posmak goryczy? buuu Odpowiedz Link
ez-aw Re: dlaczego- kulinarny znów 28.07.09, 15:04 To może woda się zmieniła? Albo z solą coś nie tak? Dodajesz coś jeszcze do gotowania? Odpowiedz Link
madame_zuzu Re: dlaczego- kulinarny znów 28.07.09, 15:08 woda zawsze taka sama z kranu, a soli nie dodaje i nie dawałam nigdy wcale. ( z tego co sie juz zorientowałam, to np. Japończycy nie sola wcale ryżu, ani w gotowaniu, ani po.) wiec i ja nie solę. Odpowiedz Link
doral2 Re: dlaczego- kulinarny znów 28.07.09, 15:59 to ryż luzem czy w torebkach do gotowania?? jak w torebkach, to wina torebek. właśnie ze względu na posmak tych torebek (mnie one walą benzyną) nie kupuję torebkowanego, tylko zawsze luzem. Odpowiedz Link
madame_zuzu Re: dlaczego- kulinarny znów 28.07.09, 16:02 no taki luzem kupuje ( w torebkach w gr nie widziałam nigdy) Odpowiedz Link
prosiaczek.only Re: dlaczego- kulinarny znów 28.07.09, 16:26 No to moze masz cos z watroba? Ponoc wtedy w ustach gorzki posmak? Chyba ze to tylko przy kosztowaniu ryzu. A moze z innego pudelka ryz ugotuj- moze jakas wadliwa seria wyszla i nieszczesliwie ty ja kupilas? Odpowiedz Link
madame_zuzu Re: dlaczego- kulinarny znów 28.07.09, 16:28 kupie inny i zobaczymy. Firme zmienie. dziięki za odzew dobre kobiety Odpowiedz Link