tabakierka2 19.08.09, 12:27 poratujcie mnie w potrzebie, baaaaardzo proszę Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hellious Re: sos do carbonara proszę:) 19.08.09, 12:29 mmmm, zjaflabym.... Glodna jestem w sumie, chyba se toscika zapodam Odpowiedz Link
dtz Re: sos do carbonara proszę:) 19.08.09, 12:32 ja robię uproszczoną wersję smażę boczek drobno pokrojony, mieszam z makaronem, do tego dużo śmietany i na wierzch ulubiony ser do posypania Odpowiedz Link
margotka28 Re: sos do carbonara proszę:) 19.08.09, 12:36 ja mam swoją wersję:\ podsmażam drobno pokrojony boczek, cebulkę i czosnek. Wlewam słodką śmietanę, mieszam, czekam aż zgęstnieje. Solę, pieprzę, doprawiam papryką czerwoną oraz natką pietruszki. Mieszam z makaronem, na wierzch parmezan. Wiem, że dodaje się jeszcze jajko na sam koniec robienia sosu, ale ja tego nie robię. Smacznego. Odpowiedz Link
romashka Re: sos do carbonara proszę:) 19.08.09, 12:43 Apetytu mi narobiłyście, wredne... Odpowiedz Link
moninia2000 Re: sos do carbonara proszę:) 19.08.09, 12:40 Niby ten oryginalny jest z winem, ale ja tez robie urposzczona,a le pyszna wersje: Cebula drobno pokrojona z czosnkiem- podsmazyc.Dodac drobno pokrojony boczek w kosteckach najlepiej, podsmazyc, dodac sol oczywiscie, oregano ciut, serki topione w trojkatach (czasem daje cale okragle opakowane) plus czosnek suszony i mieszac dodajac mleko. Wychodzi gsty, czosnkowo-boczkowy sos, mozna mniej czosnku i tez jest boskie. A inne przepisy na sos tutaj: kuchnia.now.pl/przepis.php?NUMER=4557 Odpowiedz Link
tabakierka2 moninia 19.08.09, 12:44 1) te serki to takie od Hochlland? śmietankowe? 2) ile mleka dolać? Odpowiedz Link
tabakierka2 Laski!!! 20.08.09, 08:48 sos wyszedł przepyszny!!! skorzystałam z przepisu z serkami topionymi monini - mniam!!!przepis wydał mi się najłatwiejszy macie jeszcze jakiś patent na pyszny i prosty obiad? koniecznie makaronowy + sos! Odpowiedz Link
socka2 Re: Laski!!! 20.08.09, 09:16 Wloch by was zabil za te serki topione i brak jajka ale jak smakowalo, to super - no i nie sos carbonara tylko monini Odpowiedz Link
margotka28 Re: Laski!!! 20.08.09, 09:21 znam takiego jednego włocha, restauratra, który strasznie przeżywa to, że do naszej firmy przynosi żarcie w jednorazówkach, że jemy plastikowymi sztućcami Umarłby, gdyby przeczytał nasze wersje "carbonary". Tabaka: przepis na makarn ze szpinakiem: szpinak dusisz (mrożony lub świeży) z czosnkiem, solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. na koniec wlewasz słodą śmietanę, czekasz aż zgęstnieje. DOdajesz makaron, mieszasz, posypujesz natką pietruszki i parmezanem. Makaron z brokułami: brokuły dzielisz na różyczki gotujesz w osolonej wodzie, tak żeby były jędrne. Na patelni rozgrzewasz oliwę lub olej, dodajesz odcecone brokuły i czosnek drobno posiekany i paprykę czerwoną ostrą i łagodną. Chwilę mieszasz aż smaki się połączą. Dodajesz do makaronu. Bolonese zakładam, że umiesz zrobić Odpowiedz Link
tabakierka2 Re: Laski!!! 20.08.09, 09:56 margotka28 napisała: > Bolonese zakładam, że umiesz zrobić > of korz, że niedawaj! a za brokułowy i szpinowy dziękuję jeszcze brukselkowy byś podała i idealna czarna mężowska lista gotowa Odpowiedz Link
margotka28 Re: Laski!!! 20.08.09, 10:02 bolonese: mielone podsmażasz na oliwie, dodajesz drobno pokrojoną cebulę, kilka ząbków czosnku, dwie puszki pomidorów bez skóry (albo świeże ale też bez skóry), paprykę mieloną ostrą i łagodną, oregano, sól, pieprz. Podlewasz wodą lub bulionem (ja robię z kostki) i dusisz na małym ogniu, pod przykryciem dość długo. Ja duszę minimum godzinę. Mieszasz co jakiś czas. Spagetti gotujesz al dente, mieszasz z sosem, posypujesz parmezanem i natką pietruszki (jak lubisz). Odpowiedz Link
margotka28 Re: Laski!!! 20.08.09, 10:03 makaron z pesto: gotujesz makaron i mieszasz z gotowcem pesto ze słoika (albo robisz sama, ale musisz sobie wyhodować mnóstwo bazylii). Posypujesz drobno posiekanymi orzeszkami i serem. Mniam. Odpowiedz Link