bryanowa-1 26.08.09, 22:35 czy w Skandynawi sie kisi ryby? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
figrut Re: elske 26.08.09, 22:41 Surströmming to specjał szwedzki, nie norweski. Elske jest w Norwegii Odpowiedz Link
bryanowa-1 Re: elske 26.08.09, 22:43 he he juz mi na czacie laski daly namiary na googla he he.a czy dorsz na przyklad tez kiszony? czy tylko sledz?a jadlas?i co?dobre? bo ja bym sprobowala mimo smrodu,serio Odpowiedz Link
figrut Re: elske 26.08.09, 22:48 Dorsza też się jakoś preparuje, ale nie pamiętam dokładnie gdzie (chyba w Norwegii). Zdaje się, że moczy się go w ługu aż będzie przeźroczysty. Surströmming próbowałam, ale smród niewyobrażalny pozwolił mi tylko na stwierdzenie, że przy położeniu na język jest on taki jakby gazowany. Coś jak kiszony ogórek który jest w momencie intensywnego kiszenia (taki gaz szczypiący). Nie jestem wrażliwa, ale po położeniu tego na język puściłam pawia którego nie mogłam opanować, bo cały czas czułam ten smród Odpowiedz Link
elske Re: elske 27.08.09, 07:47 Pojęcia nie mam czy ryby sie tutaj kisi.Za to tutaj ryby przerabia sie na :fiskepudding -to jest budyń z ryby(jeszcze tego nie jadłam). www.voldafiskemat.no/bilder/fiskepudding.jpg -fiskeboller-to sa kulki z mielonego miesa rybiego w jakiejs zaprawie octowej chyba.Nie jadłam tego,mąz po zjedzeniu jednej kulki zwymiotował. -fiskekake -to sa placki rybne,to jadam czesto,ma fajny smak. www.nrk.no/contentfile/file/1.6580874!f169CropList/img650x367.jpg www.stabburet.no/eway/imgstore/bfd40ebb01.jpg Odpowiedz Link
zales239 Re: elske 27.08.09, 09:55 Małż kiedyś przywiózł te kulki rybne w zaprawie-puszka. Takiego syfu to jeszcze nie jadłam-próbowałam Pies nawet tego nie tknął,wylądowało w koszu bleeee. Odpowiedz Link
koralik12 Re: elske 27.08.09, 11:05 Takie kulki z mielonej ryby w occie często kupuję. W Polsce. Odpowiedz Link