Dodaj do ulubionych

Protest-strajk

26.11.19, 17:14
Cześć

Wczoraj, tj. 25 listopada miała miejsce ogólnopolska akcja solidarności w naszych sklepach i przed siedzibą dyrekcji generalnej(a później w siedzibie)

Działacze solidarności namawiali ludzi do bojkotu castoramy i rozdawali ulotki mówiące o bezprawnym zwolnieniu 9 pracowników castoramy notabene związkowców.
Będąc tego dnia w dwóch różnych Castoramach jak i w siedzibie byłem naocznym swiatkiem tegoż protestu. Jestem ciekaw kilku rzeczy: przez to że ludzie nie będą robili zakupów w castoramie (tym grozi bojkot) pracownicy nie dostaną turbo premii, jeśli będzie to bardzo duża skala problemu kilku dyrektorów może będzie musiało zredukować skład czytajcie będą zwolnienia - gdzie tu pomoc dla pracowników, oprócz oczywiście pomocy swoim kolegą zwiazkowcą. Solidarność mówi że zwolnieni związkowcy nie działali na niekorzyść spółki a sami przy pierwszej możliwości to robią -??????. Byłem również w siedzibie jak się zwalilo kilkanascie autobusów, byli górnicy byli z Pomorza byli z Podbeskidzia ale nie widziałem tak uciśnionych pracowników castoramy. Czyżby kierat w marketach nie zostawiam pracownikom energii i jedynie to mają siły aby dość do domu i zalec na łożu? A związkowcy weszli do siedziby wzięli sobie obiady, wyciągnęli wodeczke(widziało to mnóstwo osób tam będących) i tak protestowali. Zapytałem się trzech z nich w różnych miejscach siedziby co się stało bo jestem z postronnej firmy to mi odpowiedzieli że kogoś tam zwolnili i ich zebrali żeby protestować. Później pewnie wycieczka na zamek królewski i do muzeum powstania warszawskiego 😉 każdy ma prawo protestować ale panowie solidarnościowcy mówią o poszanowaniu prawa którego sami nie szanuja(rozumiem do tego zmusiła sytuacja, normalnie to oni szanują prawo ale jak Castorama nie szanuje to i oni nie szanują-zachowanie dziecka) to jeszcze nie biorą nikogo poszkodowanego. Gdzie Ci biedni bezwinnie zwolnieni pracownicy którzy się zapracowywali na śmierć dla bezdusznego wyzyskiwacza z zagranicy(znam ja jednego ze zwolnionych i określenie słaby pracownik to najmijsze określenie pracy tej osoby). Czemu to oni nie protestują tylko zawsze ktoś za nich? Czemu jeśli w castoramie są takie nadużycia bhp, poszkodowany nie zgłasza tego do udt lub do pipu? Na koniec szkoda że w Polsce nie ma innych firm, jest tylko ta jedna i trzeba w niej pracować, gdyby to była Wielka Brytania to jakby mi nie odpowiadał pracodawca to bym sobie znalazł nowa prace która mi odpowiada i bym nie narzekam, byłbym mniej sfrustrowany i szczęśliwszy. Niestety w naszej Polszy tak zrobić nie mogę...
Obserwuj wątek
    • xszajn Re: Protest-strajk 26.11.19, 18:31
      Solidarność zrobiła z siebie klaunów, strzelili pracownikom w kolano i okrzykują to walką i sukcesem. Poważnie? A Ci zwolnieni pracownicy? Gdzie ta ochrona prawna, o której mówicie? Hipokryzją są działania bezprawne na rzekome bezprawne działanie pracodawcy. Kończ Waść, wstydu oszczędź.
      • casto_ludek_lodz [...] 25.01.20, 02:58
        Treść postu jest niedostępna.
    • denisrousos Re: Protest-strajk 26.11.19, 20:26
      Widzę że trole z regionu i centrali założyły własny wątek. Tymi pierdołami o turbo to może straszyć tych co pracują rok czasu. Obecne wyniki turbo na Śląsku dobitnie to pokazują. A co do zwolnień to trzeba mieć kogo zwalniać bo chyba nie każdemu jest obce że nie ma chętnych do pracy. Wyniki idą na dół, Leroy "robi" nas jak chce, we wszystkim przodują. A u nas SAP, Good home i Good bye, a żeby niebyło nie sympatyzuje za zwiazkami, ale takich pierdół jak tu czytam nie mogę "strzymać".
      • denisrousos Re: Protest-strajk 26.11.19, 20:51
        A tak "gwoli ścisłości" to UDT wzywa się gdy w wypadku "czynny udział bierze" sprzęt podlegający Dozorowi Technicznemu. Ale reasumując to skąd Ludzie Pałacu mają o tym wiedzieć. Słowa typu boczniak, piesek, winda robią na nich takie wrażenie jak na dziecku, któremu czyta się nauki Freuda.
        • postronny19 Re: Protest-strajk 26.11.19, 21:23
          Udt można wezwać jeśli mimo aktualnych badań technicznych stan urządzenia odbiega znacząco od normy lub eksploatacja zagraża zdrowiu bądź życiu, udt można wezwać do wszystkich gasnic, zraszaczy itp. Gwoli ścisłości. Jak chcesz kogoś pouczać to z mniej pełna wiedzę na ten temat. Może z Freudem idzie Ci lepiej😉
      • postronny19 Re: Protest-strajk 26.11.19, 21:07
        Szanowny kolego po co od razu się denerwować? Ja nie trzymam żadnej ze stron więc nie pisz o mnie jako o trolu bo centrala i regiony też mają swoje pod paznokciami. Tyle że odnoszę się do wczorajszych wydarzeń. W castoramie wyniki z roku na rok były coraz lepsze więc wiadomo było że balonik kiedyś pęknie. To że nie ma rąk do pracy to też nie wina pracodawcy tylko obecnego pokolenia które nie mając doświadczenia i wiedzy chce zarabiać niewadomo ile. Nie zwalajmy wszystko na pracodawcę. Oczywiście SAP UO i tego typu pomysły nie przyspożyly nam klientów i tu jest pies pogrzebany ale taki kurs obrał King fisher, niestety przekonamy się o tym twardym łądowaniem no ale życie. Łatwo jest szukać winnych. Ja nie pisałem o całej naszej polityce ale o wczorajszych wydarzeniach.
        • minionek1546 Re: Protest-strajk 30.11.19, 17:57
          Zaraz, zaraz. Coś mi się tu w Twojej wypowiedzi nie zgadza.
          To jesteś postronny(jak masz w nicu)..."światek..."(pisownia oryginalna, przyp.red.), a wypowiadasz się per...."Nam, nasz..."
          W mojej ocenie należysz do ludzi o których Artur Schopenhauer pisał następująco.
          ...Pełno jest na swiecienie ludzi, co nie zasługują by do nich mówić....
          Konkludujac wspomniany cytat, dlatego, żes z pałacu jeste bądź blisko z nim zwiazany. Dlatego, że nie słuchacie ludzi. Tych ludzi co tą firmę zbudowali.
          W dalszą dywagacje czy też analizę Twej wypowiedzi nie, zamierzam sie wdawać bo .....słabi ludzie, szukaja zemsty, silni odpuszczają, inteligentni ignorują...
    • castokafar Re: Protest-strajk 28.11.19, 22:45
      Od razu widać, że to biedny kolega z centrali co się bał zjeść obiadek na dole, a ludzie z Castoramy byli tylko nie pokazywali się wam żebyście na nich zaraz nie donieśli a „prawy” zarząd by ich zwolnił lub polował i odgrywał się na nich jak już nie raz to pokazał
    • castoludek2018 Re: Protest-strajk 02.12.19, 08:26
      Podpisuj się że jesteś z centrali a nie że sklepu ...
      • 8050sucks Re: Protest-strajk 09.12.19, 07:22
        Ad "postronny"
        Miałem Ci napisać pięknie czarno na białym jak ta wasza rzeczywistość wygląda w praktyce ale szkoda czasu.
        Jesteście z gatunku ludzi, którym pluć w twarz to mówią, że deszcz pada.
        Zaklinajcie dalej rzeczywistość, albo najlepiej wypieprzcie na pysk nas, starych cwaniakow.
        Wtedy będziecie mieli pełne możliwości aby wykazać się waszym planingiem i zarządzaniem.
        Młodzi kupią wszystko przez jakiś czas, a potem ich też na pysk.
        Dzięki takiemu prostemu zabiegowi będziecie mieli posluszna ekipę. Głupią ale posluszna.
        • switmozenadejdzie Re: Protest-strajk 12.12.19, 17:05
          Dziwne, według mnie, jak ktoś działa na szkodę firmy, to nie powinien w niej pracować. Związki ogólnie chcą mieć większa władzę niż mogą, a nie tak to powinno wyglądać. To pracodawca płaci pracownikom nie zapominajmy o tym.
          • 8050sucks Re: Protest-strajk 13.12.19, 05:54
            Jak mnie bawi to post komunistyczne podejście w Polsce.
            A pracodawca to mi płaci bo taki dobry wujek jest?
            Czy może płaci za moją wykonaną pracę na jego rzecz? Za mój czas, który spędzam w pracy?
            Czemu Polacy zapominają, że pracownik i niewolnik to nie są słowa równoważne?
            To, że podpisałem umowę z casto nie czyni mnie ich własnością.
            A jeśli casto uważa, że płacą mi za nic bo nic nie robię to niech mnie zwolni.
            Proste?
            • denisrousos Re: Protest-strajk 13.12.19, 08:27
              Ja myślę że osoby z Pałacu muszą tutaj pełnić dyżur (wg. Grafiku). Bo tylko nicki się zmieniają ale system pisania pierdół nie zmienia się. Już jedna nawiedzona pisała postulaty, apele i rozsyłała po sklepach pewnie niedługo przejdzie do Pałacu.
              • 8050sucks Re: Protest-strajk 13.12.19, 21:12
                A z tym nie pracowaniem jeśli ktoś działa na szkodę firmy to tak nie galopuj.
                Bo jeśli by to zadziałało to w pierwszej kolejności 3/4 pałacu powinno na pysk wylecieć.
                To wasze pomysły i rozwiązania najbardziej zaszkodzily firmie w ciągu ostatnich kilku lat.
                • casto_ludek_lodz [...] 25.01.20, 03:02
                  • xelectric Re: Protest-strajk 26.01.20, 10:40
                    ja do niedawna na drewnie pracowałem, i tylko starzy pracownicy potrafili rozpoznać markę po zamku panela i jego kształcie, no bo wszystko goodhome LOL na innych działach też pewnie tylko starzy się orientują co jakiego producenta
                    • 8050sucks Re: Protest-strajk 01.02.20, 21:16
                      Kurde jak ja lubię poczytać odpowiedzi na pytania rady pracowników i takie tam.
                      Zauważyliście pewną zależność?
                      W zasadzie nie ma takiego pytania i problemu nad, którym już by ktoś nie pracował.
                      Aż szkoda, że nie padło pytanie:
                      - Chcielibyśmy jako pracownicy wysłać pierwszy załogowy lot na Marsa i odkryć drogę do Nibylandii. Co na to Castorama?
                      - Nasz zespół analizuje wszystkie opcje w celu znalezienia najlepszego rozwiązania.

Pomijam już prawie nie istotną kwestię redagowania pytań i odpowiedzi.
                      Propaganda sukcesu dalej trwa. Dalej czego się nie dotknięcie to zamienia się w złoto.
                      A tymczasem wychodzi kupa, żeby nie powiedzieć gówno.

Pracownicy nie mają absolutnie żadnej motywacji do większego wysiłku. Większość robi co musi i nic więcej, bo po co?
                      Na szczęście to nie my się tłumaczymy przed zarządem i akcjonariuszami. Powodzenia.

Trochę szkoda mi nowego najwyższego bo nikt mu nie powiedział, że do tego wyścigu po klienta dostał zagłodzonego konia.
                      Konia, którego najpierw trzeba odkarmić zanim się wystawi w jakimkolwiek biegu.
                      No cóż zobaczymy jaki z niego gracz.

A tymczasem jem swojego banana i z bananem na gębie obserwuję wydarzenia.
                      • casto_ludek_lodz Re: Protest-strajk 03.02.20, 20:28
                        Racja. Ludzie tylko patrzą i czekają co będzie. A i widzę że komuś moje komentarze nie leżały... szkoda bo czy tak nie jest???
                        • 8050sucks [...] 04.02.20, 22:28
                          • 8050sucks Re: Protest-strajk 15.02.20, 22:32
                            Znowu piszę pod sobą ale może wybaczycie.
                            Tak się ostatnio zastanawiam nad kilkoma rzeczami.
                            Jedna z nich jest sposób zarządzania zarówno kapitałem jak i zasobami ludzkimi.
                            Kurde ja nawet jestem w stanie zrozumieć skalę i jakie to są problemy, żeby wszystkim dogodzić.
                            Nie rozumiem za to jednego.
                            Z własnej szafy wyciągam własną broń. Sam ją ładuje, własnymi nabojami. Sam ją wymierzam we własne kolano i również sam pociągam za spust.
                            Następnie szukam kto jest winny tego, że mam przesztrzelone kolano.
                            A skoro wiem doskonale, że winnego nie znajdę bo to moje ręce sprawiły to winę zwalam solidarnie na wszystkich.

Przecież stosując tą metodę nie wyciągnę żadnych wniosków ze swoich błędnych decyzji bo w moim mniemaniu ich nie ma.

Jakiś czas temu był taki gościu jak Mitnick. Wziął się włamał tam gdzie się włamać nie dało. Napsul sporo krwi. Jednakże firma, której krwi napsul wyciągnęła wnioski. Gościa złapali i zaproponowali mu pracę przy zabezpieczeniach. Tym sposobem zyskali jedne z lepszych zabezpieczeń na świecie.

U nas gdy zwykły wyrobnik wytyka błąd w wielkim i wspaniałym planie to się go zwalnia. Nawet się nie zastanawiając czy miał rację. No i dalej się realizuje ten wielki, wspaniały i spieprzony plan.

Prawie 12 tys ludzi, z czego z 10-11 tys pracuje na tym planie codzień i widzi jaki jest.
                            Nikt nie bierze ich opinii i zdania pod rozwagę. Bo grupa kilkuset osób w biurze wie lepiej niż kilkanaście tysięcy na sklepie co kilka milionów klientów chce.
                            To mogło by być śmieszne gdyby nie było żałosne.
    • monika_chochulska Re: Protest-strajk 16.02.20, 10:15
      Na szczęście ja mam pracę, w której sama jestem szefem dla siebie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka