Dodaj do ulubionych

Parkowanie

12.02.11, 16:17
Przed chwilą była u nas pod blokiem straż miejska. Oczywiście obłożenie samochodami niesamowite. Straż spisała tylko jeden samochód,który zaparkował na chodniku. Fajnie, bo coś się ruszyło. Czy to ktoś z Was dzwonił? Ale niefajnie, bo to oznacza,że reszta aut parkuje na legalu. Czy ktoś zna się na przepisach na tyle,aby coś ciekawego w tej kwestii powiedzieć?
Obserwuj wątek
    • moka_l2 Re: Parkowanie 12.02.11, 16:18
      Przepraszam-pomyliłam się,spisali samochód parkujący na TRAWNIKU
      • marcin.kaminski Re: Parkowanie 12.02.11, 18:19
        Obawiam się że właśnie brak jest podstaw do karania pod naszym blokiem. Zignorowanie zakazu wjazdu to pewnie trzeba by na gorącym złapać. A zakazu parkowania a nawet zatrzymywania się nie ma. Parkowanie jednym kołem wzdłuż ulicy można by na siłę podciągnąć pod utrudnianie dojazdu. Parkowanie na łuku przy przy wyjeździe z garażu możnaby podciągnąć pod parkowanie na skrzyżowaniu ... ale to trzeba żeby się Strasznikowi chciało.
        • tobiaty Re: Parkowanie 13.02.11, 13:12
          Straż miejska może interweniowac na terenach prywatnych kiedy teren ten jest miejscem użyteczności publicznej.
          ###Nie można parkowac na trawie: KW Art. 144. § 1. Kto na terenach przeznaczonych do użytku publicznego niszczy lub uszkadza roślinność albo depcze trawnik lub zieleniec lub też dopuszcza do niszczenia ich przez zwierzęta znajdujące się pod jego nadzorem, podlega karze grzywny do 1.000 złotych albo karze nagany.
          ###Nie można też parowac na chodniku tym przed naszym blokiem ponieważ obowiązuje przepis: Kodeks Drogowy Art. 47. 1. Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 2,5 t, pod warunkiem, że:
          1) na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju,
          2) szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m,
          3) pojazd umieszczony przednią osią na chodniku nie tamuje ruchu pojazdów na jezdni.
          2. Dopuszcza się, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 pkt 2, zatrzymanie lub postój na chodniku przy krawędzi jezdni całego samochodu osobowego, motocykla, motoroweru lub roweru. Inny pojazd o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 2,5 t może być w całości umieszczony na chodniku tylko w miejscu wyznaczonym odpowiednimi znakami drogowymi.
          Tak więc istnieją podstawy prawne do zwracania uwagi i karania źle parkujących. A ja dalej będe wkładał kartki tym co prakują na trawie :) . Sprawa parkowania przed blokiem i tak wymaga obszerniejszej dyskusji i rozwiązania ponieważ będzie to duży problem w przszłości. Ale długo by o tym pisać.
          • marcin.kaminski Re: Parkowanie 04.04.11, 09:02
            W sobotę po południu na resztkach trawnika parkowała furgonetka jakiejś hurtowni art. p.poż. O 18:17 zadzwoniłem na 986 aby zaprosić straszaków. Pan odbierający zgłoszenie poinformował że jestem trzecią osobą to zgłaszającą i już za chwilę podsyła patrol. ok 19-ej ponowiłem zgłoszenie i usłyszałem że już już jadą. Furgon odjechał przez nikogo niepokojony ok 19:30. Takie mamy tempo reagowania służb.
            Ale co tam, na wiosnę zapłacimy parę setek extra za doprowadzenie trawnika do stanu używalności. Z balkonu dobrze widać jak po trawniku uprawiane są rajdu w kółko. Widać też wyraźnie wiele litrów oleju i innych płynów jakie zostawiły po sobie parkujące samochody. Z poziomu gruntu aż tak tego nie widać ale a wysokości widać jak ulica przy krawężniku jest upstrzona plamami.
          • dyzio_01 Re: Parkowanie 05.05.11, 03:06
            Ty Tobiaty weź najpierw zabierz ten skuter z garażu nie stojący na Twoim miejscu a potem będziemy może gadac o stawaniu nie według przepisów.
            • dyzio_01 Re: Parkowanie 05.05.11, 03:13
              Może jak się z S.M dogadałeś to mniej za garaż zapłacę w przyszłym miesiącu ?
              • dyzio_01 Re: Parkowanie 05.05.11, 12:03
                Przepraszam Tobiaty za pomówienie cieszę się że sprawa się wyjaśniła.Sorki jeszcze raz.
                • tobiaty Re: Parkowanie 05.05.11, 12:25
                  Też się cieszę że się wszystko wyjaśniło. Pozdrawiam.
                  • tobiaty Re: Parkowanie 17.12.11, 22:02
                    A teraz Audi dostaje nagrodę od Straży Miejskiej pod blokiem
                    • stemar15 Re: Parkowanie 17.12.11, 23:45
                      czyżby parkowanie na "inwalidzie"?
                      • tobiaty Re: Parkowanie 17.12.11, 23:54
                        Nie - zerknij przez okno - na chodniku i na trawie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka