1zorro-bis 13.04.10, 18:07 mam nadzieje, ze sie ktos z decydujacych ocknie! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trzecikot Re: To chyba jakas paranoja z tym pochowkiem na W 13.04.10, 18:14 Niestety nie. Obawiam się, że ta karuzela nie ma hamulców, więc uwaga na pawie! Odpowiedz Link
inna57 Re: To chyba jakas paranoja z tym pochowkiem na W 13.04.10, 18:27 To chyba najwspanialszy komentarz do tego co się stało. I nawet ten głos jednego wątpiącego czy tak należy podejmować aż takie decyzje zabrzmiał groteskowo. Cyrk, karuzela, groteska tylko czy my naprawdę musimy w tym zwariowanym spektaklu brać udział. Czy maniakalna megalomania jednego człowieka może aż tak bardzo wpłynąć na los narodu. Ta farsa może być już wkrótce zagarnąć jeszcze jeden ważny w naszej kulturze tytuł dk.tlen.pl/recenzje/?id_r=483 Odpowiedz Link
trzecikot Re: To chyba jakas paranoja z tym pochowkiem na W 13.04.10, 18:31 Było pokolenie JP2, teraz pokolenie Tu154, czekam na pokolenie U235. I w końcu będzie cicho i spokojnie. Odpowiedz Link
1zorro-bis ..."zgiineli smiercia bohaterska"....!!! 13.04.10, 18:31 to ja sie pytam, cze te pozostale 94 osoby tez??? Odpowiedz Link
inna57 Re: ..."zgiineli smiercia bohaterska"....!!! 13.04.10, 18:35 nie to były tylko osoby towarzyszące bohaterowi, który na barykadzie własną piersią .... Aż dziw że brat bratu takie świństwo. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: ..."zgiineli smiercia bohaterska"....!!! 13.04.10, 18:39 dla Jarka zadnych swietosci juz nie ma. Byle do przodu! Odpowiedz Link
degrengolka Pozostałe zgineły przez czyjeś bohaterstwo 13.04.10, 18:37 1zorro-bis napisał: > to ja sie pytam, cze te pozostale 94 osoby tez??? Odpowiedz Link
airam.as Re: To chyba jakas paranoja z tym pochowkiem na W 13.04.10, 18:40 trzecikot napisał: > Niestety nie. Obawiam się, że ta karuzela nie ma hamulców, więc uwaga na pawie! Za pozwoleniem , Kocie. Zabieram to, i użyję jako swoją przyszłą sygnaturkę. Dziękuję z góry. Odpowiedz Link
trzecikot Re: To chyba jakas paranoja z tym pochowkiem na W 13.04.10, 18:48 A bierz. Ja sobie zachachmęciłem takie cudo: 3g4.utnij.net Odpowiedz Link
airam.as Re: To chyba jakas paranoja z tym pochowkiem na W 13.04.10, 18:57 Tak, fakt, dzis w radiu też słyszałam o Panteonie.... Odpowiedz Link
kamfora dlaczego właściwie... 13.04.10, 18:41 ...jest to dla Was takie ważne, w którym kościele położą trumny Kaczyńskich? Czy to nie wszystko jedno? I tak msze żałobne będą w każdym kościele w Polsce (dzisiaj np. przy wejściu do klatki schodowej widziałam klepsydrę z informacją, że na moim osiedlu będzie taka w piątek). Pomniki prawdopodobnie też postawią w każdym mieście i ulice ponazywają jego/ich imieniem. Nie czuję powodu tego sprzeciwu. Czym jest dla Was kaplica na Wawelu? Jakimś relikwiarzem? Odpowiedz Link
kamfora Re: dlaczego właściwie... 13.04.10, 19:20 inna57 napisała: > Już nie. Co: już nie? > A dla ciebie czym ? No właśnie usiłuję sobie na to pytanie odpowiedzieć: czym? Czym się różni od tej w katedrze warszawskiej czy poznańskiej? Dlaczego to takie ważne, trumna z czyim ciałem tam zostanie złożona? Przecież wszyscy są zgodni co do jednego: dusz w tych ciałach nie ma.... Odpowiedz Link
sclavus Re: dlaczego właściwie... 13.04.10, 19:38 Tak! Właśnie relikwiarzem historii naszej... i kudy tam Kaczyńskiemu! Odpowiedz Link
kamfora Re: dlaczego właściwie... 13.04.10, 19:47 sclavus napisał: > Tak! > Właśnie relikwiarzem historii naszej... > i kudy tam Kaczyńskiemu! No ale przecież relikwie to katolicka forma kultu zmarłych uznanych za świętych. W dodatku nie przez wszystkich katolików uznawana (na przykład ja nie mogę się przełamać) Ty??? Odpowiedz Link
gat45 Czym dla mnie jest Wawel ? 13.04.10, 19:56 Symbolem. Wielkości. Jakiejś tam. Kiedyś z urodzenia, potem za wyjątkowe zasługi. I chciałabym, żeby tak zostało. Odpowiedz Link
kamfora Re: Czym dla mnie jest Wawel ? 13.04.10, 20:57 gat45 napisała: > Symbolem. Wielkości. Jakiejś tam. Kiedyś z urodzenia, potem za > wyjątkowe zasługi. I chciałabym, żeby tak zostało. Kiedyś, pamiętam, rozmawialiśmy o tym co kto chciałby, żeby po śmierci z jego ciałem...pisałaś wtedy o swojej przyjaciółce, która pokonywała mnóstwo trudności, żeby spełnić wolę swojego męża i rozsypać jego prochy gdzieśtam...Wydawało mi się, że wszyscy wtedy biorący udział w rozmowie byli zgodni co do jednego: nieważne, gdzie i w jaki sposób - ważna właściwie tylko rodzina/bliscy. I pisałaś, że ten mąż pewnie by nigdy tego swojego życzenia nie powiedział, gdyby był świadom ile to przysporzy kłopotu zamiast ująć. Teraz okazuje się, że są miejsca, których symbolika wymaga wyjątkowych zasług, by zostać tam pochowanym. Symbol wielkości...Czy to odpowiednik świętości? Umniejszy się ta nasza wielkość poprzez zwłoki Kaczyńskich? Mój dziadek był dosyć zasłużony dla społeczności, w której przyszło mu żyć. Ksiądz odmówił uczestnictwa w jego pogrzebie, ledwo wyrażając zgodę na pochówek w obrębie cmentarza. Pewnie musiał długo walczyć sam ze sobą, żeby pozwolić skalać świętość ziemi cmentarnej przez samobójcę... Odpowiedz Link
gat45 Tak, uważam, że są miejsca których symbolika 13.04.10, 21:22 wymaga wyjątkowych zasług, by zostać tam pochowanym. Pamiętam doskonale przeniesienie zwłok Marii Curie do Pantheonu i jaka duma mnie ogarnęła, że nasza Maryśka tam będzie jako pierwsza niewiasta (jedna już wprawdzie jest, ale jako żona przy mężu, nawet nie pamiętam czyja). I właśnie to nazywam symbolem. Bo te wyjątkowe zasługi muszą przejść próbę czasu. I tym się różnią od bezpośredniego pochówku. Odpowiedz Link
kamfora Re: Tak, uważam, że są miejsca których symbolika 14.04.10, 07:32 gat45 napisała: > I właśnie to nazywam symbolem. Bo te wyjątkowe > zasługi muszą przejść próbę czasu. I tym się różnią od > bezpośredniego pochówku. Coś jak w KK uznawanie za świętego? Faktycznie, wygląda że z tą polską duszą jest coś ... innego, niż innych narodów. W niedzielę tłukły mi się po głowie słowa Norwida, a przecież napisał je w okolicznościach podobnych: po zaszczuciu przez rodaków hrabiego Raczyńskiego, który śmiał na nagrobku Mieszka i Chrobrego wyryć napis, że to z jego pieniędzy było... Gdyby kogokolwiek z protestujących przeciwko otwarciu krypty dla Kaczyńskich spytać, czy on sam (protestujący) zasługuje na pochowanie tam - każdy z pewnością zaprzeczyłby skromnie. Ale każdy czuje się uprawniony wyrokować o braku zasług innych. Ciekawa jestem, co teraz byłoby najlepiej, jaki scenariusz widzą ci, którzy organizują protesty. Żeby J.Kaczyński i Marta zawstydzeni takim świętokradztwem przyznali to publicznie i zadecydowali, że jednak wolą ich jest, by para prezydencka została złożona na tym cmentarzu, na którym leży ojciec Kaczyński? Albo na jakimś cmentarzu w Pcimiu Dolnym? A może mają z tego wstydu popełnić zbiorowe samobójstwo? Ze zdumieniem przeczytałam gdzieś, że na Wałęsę też czeka odmowa społeczeństwa gdyby mu się zamarzyło leżeć na Wawelu... Odpowiedz Link
wanda43 Re: dlaczego właściwie... 14.04.10, 08:43 > Czym jest dla Was kaplica na Wawelu? Jakimś relikwiarzem? Nie, już nie. Od niedzieli bedzie tylko niezwykle kosztownym miejscem pochowku. Niech sobie go Krakow zabiera, jako nieboszczyk miastu juz nie zaszkodzi, za to Dziwiszowi zwiekszy /przynajmniej na poczatku/ dochody z biletow wstepu. Odpowiedz Link
zapijaczony_ryj.zapijaczonyryj Też tak uważam 14.04.10, 10:25 trzecikot napisał: > Niestety nie. Obawiam się, że ta karuzela nie ma hamulców, więc uwaga na pawie! Odpowiedz Link
p.a.d.a.l.c.o.w.a godz. 18.04 13.04.10, 18:40 padalcowa napisała: forum.gazeta.pl/forum/w,89075,110000063,110000063,chyba_i_p_Bog_sie_wkurzy_.html Odpowiedz Link
isa.stern Re: To chyba jakas paranoja z tym pochowkiem na W 13.04.10, 18:42 tradycyjnie: przerost formy nad treścią...:/ btw - pisiory tak mi obrzydziły śp Kaczyńskiego, że już mi przeszła trauma związana z katastrofą.... Odpowiedz Link
trzecikot Re: To chyba jakas paranoja z tym pochowkiem na W 13.04.10, 18:46 Niestety w związku z dzisiejszą groteską okazało się, że moje cyniczne ja ma się równie dobrze, jak poczucie smaku... Odpowiedz Link
mis.io Re: To chyba jakas paranoja z tym pochowkiem na W 13.04.10, 18:50 Nic nam nie zostaje jak przystroić trasę przemarszu konduktu pogrzebowego tęczowymi flagami. Odpowiedz Link
isa.stern Re: To chyba jakas paranoja z tym pochowkiem na W 13.04.10, 18:52 uwielbiam Twoje "cyniczne ja"...;) Odpowiedz Link
inna57 Re: To chyba jakas paranoja z tym pochowkiem na W 13.04.10, 18:48 U nas "prozac" można nazwać "jarkiem", też śmiesznie. Leczenie z traumy w sposób przyspieszony. Odpowiedz Link
isa.stern Re: To chyba jakas paranoja z tym pochowkiem na W 13.04.10, 18:53 dzisiaj miałam to szczęście nie mieć czasu na sledzenie doniesień z show pt. "Polska w żałobie".... Odpowiedz Link
wiewiorzasta Re: To chyba jakas paranoja z tym pochowkiem na W 13.04.10, 20:17 isa.stern napisała: > tradycyjnie: przerost formy nad treścią...:/ > btw - pisiory tak mi obrzydziły śp Kaczyńskiego, że już mi przeszła trauma > związana z katastrofą.... Qrwa. Mam prawie identycznie. Odpowiedz Link
scoutek Re: To chyba jakas paranoja z tym pochowkiem na W 13.04.10, 20:18 nie tylko wy tez tak mam Odpowiedz Link
ex.mila Re: To chyba jakas paranoja z tym pochowkiem na W 13.04.10, 20:23 scoutek napisała: > nie tylko wy > tez tak mam > Dokladnie to samo napisałam jakiś czas temu, tylko dużo mniej elegancko. Ale sens ten sam. Odpowiedz Link
scoutek Re: To chyba jakas paranoja z tym pochowkiem na W 13.04.10, 20:45 mila, dzisiaj sie z Toba generalnie zgadzam elegancko i mniej rowniez Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: To chyba jakas paranoja z tym pochowkiem na W 14.04.10, 06:52 witaj isa! Mnie tez.... Odpowiedz Link
ave.duce Pani Maria Kaczyńska ... jaka była? 13.04.10, 19:01 W telewizjach osoby zaproszone i pismaki starają się za wszelką cenę „ocieplić” wizerunek ś.p. Kaczyńskich. Zwłaszcza First Lady jest przedstawiana jako skromna, bezpośrednia, ciepła i życzliwa ludziom osoba, „zwyczajna” Polka, a przy tym > WYKSZTAŁCONA kobieta. Czy TAKI ktoś, kto zapewne miał pojęcie, czym są krypty wawelskie, życzyłby sobie pochówku na Wawelu? Nie chce mi się rozwodzić nad „ułomnościami” Pani Marii Kaczyńskiej. Nie pora na to. Niechże pismaki i „wspominający” się na coś zdecydują! ps. nie rozumiem córki... czy nie ma nikogo, kto by ją wspierał w tych trudnych chwilach? :p Odpowiedz Link
airam.as Re: Pani Maria Kaczyńska ... jaka była? 13.04.10, 19:10 Pani Maria Kaczyńska była całkiem w porządku i na tyle na ile potrafiła i miała możliwość trzymała swojego męża w ryzach. ave.duce napisała: > > Niechże pismaki i „wspominający” się na coś zdecydują! Pismaki jak zawsze bredzą. Bo muszą zważać na swoje konto w banku. > > ps. nie rozumiem córki... czy nie ma nikogo, kto by ją wspierał w tych trudnych > chwilach? > Tez nie rozumiem. Choć... rozumiem. Dla niej - to są TYLKO rodzice. I bardzo jej wspólczuję. Najwyraźniej ona nie ma zamiaru bawić się w tę... karuzelę. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Pani Maria Kaczyńska ... jaka była? 13.04.10, 19:14 Właśnie dlatego, że dla niej to są TYLKO (aż!) Rodzice > nie powinna dać sobą manipulować, jak to m miejsce, wg mnie :( :p Odpowiedz Link
airam.as Re: Pani Maria Kaczyńska ... jaka była? 13.04.10, 19:22 Miała wsiąść na tę karuzelę? I pyskować z tą machiną klerykalno-fanatyczną? Daj spokój. Lata by zeszły na to. ONI zawczasu juz ŚP Kaczyńskiego zawłaszczyli i umieścili w panteonie. Zgodnie z wizją wodza. ps. Kończę. Bo się zdenerwuję. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Pani Maria Kaczyńska ... jaka była? 13.04.10, 19:29 Mogła powiedzieć NIE. Chyba że jest za tą karuzelą właśnie. :p Odpowiedz Link
airam.as Re: Pani Maria Kaczyńska ... jaka była? 13.04.10, 19:37 ave.duce napisała: > Mogła powiedzieć NIE. Chyba że jest za tą karuzelą właśnie. > Nie wiem. Ale nie sądzę. Męża też sobie wybrała wbrew ojca i stryjka poglądom politycznym. Raczej myślę, że ma to wszystko "gdzieś." Tę karuzelę. Pełną... kolorowych pawiów. Odpowiedz Link
kamfora Re: Pani Maria Kaczyńska ... jaka była? 13.04.10, 19:30 ave.duce napisała: > Czy TAKI ktoś, kto zapewne miał pojęcie, czym są krypty > wawelskie, życzyłby sobie pochówku na Wawelu? Powiedz, Ave: czym są krypty wawelskie? Czym są dla Ciebie? Czym powinny być dla mnie? Naprawdę nie żartuję: nie czuję niestosowności złożenia jakichkolwiek zwłok w jakimkolwiek grobie. Dlaczego powinnam? Odpowiedz Link
ave.duce Re: Pani Maria Kaczyńska ... jaka była? 13.04.10, 20:43 Dla mnie to miejsce zadumy nad historią i kulturą Państwa. Pochowani tam od XIX w. Polacy to wybitne w swoich dziedzinach jednostki. Tego żadną miarą o parze prezydenckiej powiedzieć się nie da. Tylko tyle. Nie czujesz > Twoja sprawa. Czy ja twierdzę, że powinnaś? Nie. ps. uprawiasz jakieś roślinki? kwiatki? :p Odpowiedz Link
kamfora Re: Pani Maria Kaczyńska ... jaka była? 13.04.10, 22:36 ave.duce napisała: > Nie czujesz > Twoja sprawa. Czy ja twierdzę, że powinnaś? Nie. Etam. Chodzi mi o to, co się zmieni po tym, jak para prezydencka spocznie (chyba dobre słowo?) na Wawelu? Nie będziesz w stanie się zadumywać nad historią? Nad kulturą? Wstyd Ci będzie przed...przed kim? Szczerze mówiąc - na Wawelu byłam 2 razy w życiu. Ty bywasz tam często? Za każdym pobytem w Krakowie? > > ps. uprawiasz jakieś roślinki? kwiatki? A co? Widać, żem baba_ze_wsi? Na razie to tylko mam bratki na balkonie i świerczek, który w czasie bożonarodzeniowym za choinkę robił ;-) Ale jest duże prawdopodobieństwo, że jeśli kupi nas potężny X - wszyscy pracownicy mojego obszaru zostaną wysłani na zieloną trawkę ;-( Odpowiedz Link
ave.duce Re: Pani Maria Kaczyńska ... jaka była? 14.04.10, 10:54 Zacznę tak > ani słowem nie odniosłaś się do istoty mojego pierwszego postu. Ok, nie musisz. Nie wkładaj jednak w moje "usta" tego, czego nie napisałam. Wstyd to kraść, tak mnie uczyli mój Dziadek i Ojciec. Jeśli się wstydzę, to tylko za to, co sama zrobiłam. Nie jestem społeczeństwem ani narodem. Szczegółowiej > bywam w Krakowie dość często, na Wawelu też. Z Twoich wypowiedzi wynika, że raczej jest to dla Ciebie miejsce mało znane. Nieważne, ile razy się gdzieś było. Posunę się nawet dalej > czasem w ogóle nie jest ważne, czy się gdzieś było osobiście. Internet + tv stwarzają olbrzymie możliwości poznawcze! Dlaczego ma być widać, żeś baba_ze_wsi? Chciałam po prostu wiedzieć, czy uprawiasz jakieś rośliny. Bratki? Niech będą bratki (nomen omen!). Lubisz na nie patrzeć, podziwiać kolory, pielęgnujesz je, podlewasz? Zieleń to dla mnie najwspanialszy kolor, ale z wyboru, nie z przymusu. Zatem nie życzę Tobie "zielonej trawki". :p Odpowiedz Link
leniwa_lady Re: No pewnie, że paranoja - mauzoleum 13.04.10, 19:29 powinni wystawic ze zmumifikowanym Kaczyńskim w środku a oni go chowają w ciasnej krypcie wawelskiej Odpowiedz Link
sclavus Gorzej!! 13.04.10, 19:35 to Paranoja i Schizofrenia... ... a może nawet zemsta z zaświatów... Odpowiedz Link
manny-jestem Re: To chyba jakas paranoja z tym pochowkiem na W 13.04.10, 19:43 Jest precedens. Na Wawelu lezy Wladyslaw Sikorski ktory swoich wspolczesnych Polakow dzielil bardziej niz Lech Kaczynski i ktory zasluzyl sie tym podpisal sojusz z Sowietami. A lezy bo zginal jako szef rzadu w tragicznych okolicznosciach na posterunku. Lech Kaczynski zginal w tragicznych okolicznosciach na posterunku w dadatku w miejscu szeczgolnie dla wielu Polakow, a powinno byc dla wszystkich, symbolicznym. W mojej opinii zasluguje lezec na Wawelu bardziej niz Sikorski. A ci ktorym Sikorski nie przeszkadza powinni zamknac buzie na klodki. Odpowiedz Link
trzecikot Re: To chyba jakas paranoja z tym pochowkiem na W 13.04.10, 19:53 Genialne! Odwalcie się od Kaczyńskiego, bo Kaczyński wielkim Polakiem był i mordy w kubeł, a jak wam się nie podoba, że na Wawelu, to odkopiemy Sikorskiego! Po prostu genialne. Odpowiedz Link
manny-jestem Kolego nie manipuluj 13.04.10, 19:57 bo nic takiego nie napisalem. A wiesz skadinad ze osobiscie uwazam ze powinien lezec w Warszawie, ale o to ze na wawelu go pochowaja rozpaczac zamiaru nie mam a precedens ku temu jest. I niewatpliwie uwazam ze Kaczynski bardziej zasluguje tam lezec niz Sikorski. Odpowiedz Link
trzecikot Re: Kolego nie manipuluj 13.04.10, 20:02 Precedens nie musi oznaczać zgody. Historia, z której nie wyciąga się wniosków, powraca jako farsa. Odpowiedz Link
leniwa_lady Re: Kolego nie manipuluj 13.04.10, 20:12 manny-jestem napisał: > I niewatpliwie uwazam ze Kaczynski bardziej zasluguje tam lezec niz Sikorski. a czym niby sobie zasluzyl bardziej? Bo Sikorski byl w legionach, walczyl w wojnie polski-bolszewickiej, mial Krzyż Komandorski Orderu Wojennego Virtuti Militari i wiele innych bojowych odznaczen a Kaczyński? Odpowiedz Link
ave.duce Szanowna L_L! 13.04.10, 20:49 Nie mogę zacząć wyliczanki, co MIAŁ Pan Prezydent Lech Aleksander Kaczyński, bo jest żałoba i nie wypada się :) :p Odpowiedz Link
wiewiorzasta Re: To chyba jakas paranoja z tym pochowkiem na W 13.04.10, 20:06 manny-jestem napisał: > Jest precedens. Na Wawelu lezy Wladyslaw Sikorski ktory swoich wspolczesnych > Polakow dzielil bardziej niz Lech Kaczynski i ktory zasluzyl sie tym podpisal > sojusz z Sowietami. A lezy bo zginal jako szef rzadu w tragicznych > okolicznosciach na posterunku. Bzdurny argument - Sikorskiego na Wawelu nie chowali mu współcześni. Odpowiedz Link
basia.basia Poczytaj sobie 14.04.10, 01:21 manny-jestem napisał: > > W mojej opinii zasluguje lezec na Wawelu bardziej niz Sikorski. A ci ktorym > Sikorski nie przeszkadza powinni zamknac buzie na klodki. pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82adys%C5%82aw_Sikorski Odpowiedz Link
wiewiorzasta Re: To chyba jakas paranoja z tym pochowkiem na W 13.04.10, 20:07 Zdaje się, że PiS ma pozamiatane. Szargania zwłok niewielu im wybaczy. Odpowiedz Link
1zorro-bis Jarkowi tylko jedno w glowie.... 13.04.10, 21:30 po trupach, byle do przodu...Obrzydlistwo. Odpowiedz Link
basia.basia i w krypcie Piłsudskiego... 14.04.10, 01:27 zaprojektowanej specjalnie dla niego! "Krypta pod Wieżą Srebrnych Dzwonów Krypta Józefa Piłsudskiego W ostatniej krypcie, zaprojektowanej przez Adolfa Szyszko-Bohusza, w romańskiej wieży spoczywa marszałek Józef Piłsudski, przeniesiony tutaj z krypty św. Leonarda gdzie pierwotnie był pochowany. Marszałkowi zgodnie z jego wolą towarzyszy gliniana urna z ziemią z grobu matki Marii z Bilewiczów Piłsudskiej pochowanej podobnie jak serce marszałka na wileńskiej Rossie. Kryptę zamyka ażurowa krata z herbami Polski I Litwy oraz herbem rodu Piłsudskich – Kościesza." Jest poufna wiadomość, że Jadwiga Kaczyńska zmarła wczoraj. Pewnie ją zechcą marszałkowi do towarzystwa przydać. Całą sprawę uważam za kuriozalną. Odpowiedz Link
witekjs Decyzja o Wawelu to błąd Rodziny i Kościoła 14.04.10, 08:20 Jestem wstrząśnięty i głęboko przekonany, że nie powinno się podejmować, tak ważnych w Państwie decyzji, w ten sposób. Witek Odpowiedz Link
kamfora A ja się utwierdzam w przekonaniu... 14.04.10, 09:13 ...że to właściwy wybór. I myślę, że dobrze byłoby, żeby wszyscy prezydenci byli tam właśnie chowani. Nawet, gdyby się to miało wiązać z budową dodatkowej kaplicy/krypty. Nie powinniśmy mieć o sobie takiego złego zdania: że nasza wielkość już była, że teraz to tylko małość. Prezydent wybrany większością głosów . Tak samo jak i jego poprzednicy. Nie powinniśmy się bać popatrzeć w lustro. Tacy jesteśmy, jacy nasi prezydenci. To nie lustro jest krzywe - to my tacy jesteśmy. Przed kim i gdzie mamy się kryć? Może Wawel powinien być symbolem nie tylko naszej dawnej wielkości, ale również symbolem marzeń o wielkości dzisiejszej?. Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re: A ja się utwierdzam w przekonaniu... 14.04.10, 09:32 Gombrowicz wiecznie żywy! Odpowiedz Link
basia.basia Re: A ja się utwierdzam w przekonaniu... 14.04.10, 10:34 kamfora napisała: > ...że to właściwy wybór. "W ostatniej krypcie, zaprojektowanej przez Adolfa Szyszko- Bohusza, w romańskiej wieży spoczywa marszałek Józef Piłsudski, przeniesiony tutaj z krypty św. Leonarda gdzie pierwotnie był pochowany. Marszałkowi zgodnie z jego wolą towarzyszy gliniana urna z ziemią z grobu matki Marii z Bilewiczów Piłsudskiej pochowanej podobnie jak serce marszałka na wileńskiej Rossie. Kryptę zamyka ażurowa krata z herbami Polski I Litwy oraz herbem rodu Piłsudskich – Kościesza. Krypta jest mała i nie mogę sobie wyobrazić jak można tam jeszcze 2 trumny umieścić! Kardynał Dziwisz popełnił wielki błąd. To jest nie w porządku! Myślisz, że Lechowi Kaczyńskiemu, by się ten pomysł podobał? On przecież uwielbiał Marszałka! > I myślę, że dobrze byłoby, żeby wszyscy prezydenci byli tam właśnie chowani. > Nawet, gdyby się to miało wiązać z budową dodatkowej > kaplicy/krypty. Nie wiesz o czy piszesz! W katedrze nie ma już miejsca na żaden sarkofag czy trumnę w krypcie. To jest naprawdę bardzo zły pomysł. Odpowiedz Link
ave.duce Re: A ja się utwierdzam w przekonaniu... 14.04.10, 11:25 basia.basia napisała: > Nie wiesz o czym piszesz! Wie chociaż, że nic nie wie? :p Odpowiedz Link
witekjs Re: A ja się utwierdzam w przekonaniu... 14.04.10, 20:04 Droga Ba. Nie pisałem o wyborze, lecz formie w jakiej kard. Dziwisz z Rodziną podjęli tę decyzję. Wawel to nie jest zwykły cmentarz, o którym "decyduje rodzina". Witek Odpowiedz Link