zapijaczony_ryj 22.05.10, 12:12 www.fakt.pl/Byk-przebil-gardlo-torreadorowi-DRASTYCZNE-ZDJECIA,artykuly,72653,1.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marguyu Re: Makabreska 22.05.10, 15:15 Jesli ktos jest na tyle durny, ze staje w szranki z kilkusetkilogramowym bykiem, to predzej czy pozniej placi za to zdrowiem. Corrida jest dla mnie nie do przyjecia w XXI wieku. Odpowiedz Link
zapijaczony_ryj Byk rzeczyiście walczył uczciwie 22.05.10, 17:02 gat45 napisała: > Trzeci głos za bykiem i przeciwko corridzie. Odpowiedz Link
man_sapiens Re: Makabreska 22.05.10, 17:09 > Brawo, byk! Na razie jest 10000:1 dla torreadorów, ale może to przełom? Odpowiedz Link
gat45 Re: Makabreska 22.05.10, 18:15 man_sapiens napisał: > Na razie jest 10000:1 dla torreadorów, ale może to przełom? Prawdziwy przełom to będzie, jak byki zaczną sobie hodować torreadorow dla rozrywki. Ale one za mądre... Dzis dzień zwierząt. Odpowiedz Link
tojajurek Re: Makabreska 22.05.10, 19:07 Niestety ludzie chcą płacić za oglądanie rozrywki, w której może paść trup. Dlatego chodzą na corridę, albo na pokazy lotnicze, lub też na wyjątkowo skądinąd widowisko, jakim są wyścigi samochodowe. Osobiście zakazałbym obecnej formuły corridy. Dla fanów tej kretyńskiej rozrywki zostawiłbym wariant, który ongiś widziałem w Prowansji, gdzie byczki mają kuliste ochraniacze na rogach, a zabawa nie kończy się zabijaniem zwierzęcia. A ci którym to się nie spodoba - niech idą grać w kulki. Odpowiedz Link
tojajurek Re: Makabreska 22.05.10, 19:11 oczywiście miało być: ...wyjątkowo skądinąd nudne widowisko, jakim są wyścigi samochodowe. Odpowiedz Link
iza.bella.iza Re: Makabreska 23.05.10, 02:09 Właśnie dziś rozmawiałam z Moim Miłym i Najukochańszym o zjawisku kibolstwa. Doszliśmy do wniosku, że najłatwiej by było rozwiązać to tek: Obok stadionu drużyny X budujemy klatkę o ogrodzeniu 3 metry wysokości zwieńczoną drutem kolczastym, po środku umieszczamy bramę podnoszoną na gwizd arbitra. Brama podnosząc się, uwalnia dostęp do broni dla kiboli obu drużyn - siekier, bejsboli, kastetów i itp. - kibole dopadają do broni, chwytają co im w łapy wpadnie i walą we wraży obóz. Po zakończeniu meczu na "normalnym" boisku do klatki obok wkraczają służby porządkowe - dobijają rannych i razem z zabitymi wcześniej zrzucają ich do do dołu z wapniem. Makabryczne? Pewnie tak, ale po jednym, najwyżej dwóch sezonach ligowych, mielibyśmy na stadionach cywilizowaną atmosferę, a najróżniejsze służby państwowe o połowę mniej roboty :) Odpowiedz Link
lackzadek Klon 22.05.10, 21:57 gat45 napisała: > man_sapiens napisał: > > > Na razie jest 10000:1 dla torreadorów, ale może to przełom? > > Prawdziwy przełom to będzie, jak byki zaczną sobie hodować > torreadorow dla rozrywki. Ale one za mądre... > > Dzis dzień zwierząt. Właśnie sobie sklonowali sobie jakiegoś bojowego byczka! Mam nadzieję, że będzie lepszy od tego z fotek. Czego wszystkim bykom życzę! Odpowiedz Link
sclavus Polecam... Corrida - inaczej :) 22.05.10, 19:23 www.youtube.com/watch?v=pgeZv9f8oeo&feature=related Jak narazie, jest to najpiękniejszy sprzeciw jaki znam... :)) Odpowiedz Link
marguyu Re: Fernando ;-) 23.05.10, 13:00 Dolaczam do sclavusa. Przy okazji link do tekstow francuskich piosenek: fr.lyrics-copy.com/ Oto tekst Cabrel'a. La corrida by Francis Cabrel Album: Samedi soir sur la Terre Depuis le temps que je patiente Dans cette chambre noire J'entends qu'on s'amuse et qu'on chante Au bout du couloir Quelqu'un a touché le verrou Et j'ai plongé vers le grand jour J'ai vu les fanfares, les barrières Et les gens autour Dans les premiers moments j'ai cru Qu'il fallait seulement se défendre Mais cette place est sans issue Je commence à comprendre Ils ont refermé derrière moi Ils ont eu peur que je recule Je vais bien finir par l'avoir Cette danseuse ridicule Est-ce que ce monde est sérieux ? Est-ce que ce monde est sérieux ? Andalousie, je me souviens Les prairies bordées de cactus Je ne vais pas trembler devant Ce pantin, ce minus ! Je vais l'attraper, lui et son chapeau Les faire tourner comme un soleil Ce soir la femme du torero Dormira sur ses deux oreilles Est-ce que ce monde est sérieux ? Est-ce que ce monde est sérieux ? J'en ai poursuivi des fantômes Presque touché leurs ballerines Ils ont frappé fort dans mon cou Pour que je m'incline Ils sortent d'où ces acrobates Avec leurs costumes de papier ? J'ai jamais appris à me battre Contre des poupées Sentir le sable sous ma tête C'est fou comme ça peut faire du bien J'ai prié pour que tout s'arrête Andalousie, je me souviens Je les entends rire comme je râle Je les vois danser comme je succombe Je pensais pas qu'on puisse autant S'amuser autour d'une tombe Est-ce que ce monde est sérieux ? Est-ce que ce monde est sérieux ? Si, si hombre, hombre Baila, baila Hay que bailar de nuevo Y mataremos otros Otras vidas, otros toros Y mataremos otros Venga, venga a bailar... Y mataremos otros Odpowiedz Link
airam.as Re: Makabreska 23.05.10, 13:30 Normalka. Ale encierros też mnie nie rajcuje jak i tomatina zresztą. No ale tradycja - to jak druga natura. Jak KK w Polsce. Odpowiedz Link
ave.duce Nie pośpiewa już sobie Julio > 23.05.10, 14:13 ... Zabiłem byka, cóż to dla mnie byk Krew z byka sika, siku, siku, sik... Brawo, Panie B.! :p Odpowiedz Link