Dodaj do ulubionych

Bajka dla Tomka

05.09.10, 11:53
Z przykrością obserwuję, jak w ramach pięknej z pozoru akcji bajka dla Tomka przeróżni ludzie
czytają w tefałenie jakies grafomańskie gnioty, które u co bardziej wrażliwych dzieci mogą
spowodować wysypkę albo co gorszego. Jest tyle przeróżnych konkursów i idiotycznych audycji,
gdzie mozna się spełniać artystycznie, że naprawdę nie ma potrzeby aby swe literackie ambicje
zaspokajać na chorych dzieciach. Zamiast katować chore dzieci panem Barcisiem czytającym
wypociny o parasolce, można dla naprzykładu puścić dzieciom Pchłę Szachrajkę z doskonałą
Anną Seniuk. A takich perełek jest przcież dostatek (wiersze Tuwima w interpretacji Ireny
Kwiatkowskiej!).
Zaraz mi powiecie, że nie można ciągle powtarzać starych znanych rzeczy. Ale, jak nowych dobrych
nie umiecie, to lepiej dajcie stare, a dobre.
Obserwuj wątek
    • ave.duce Wierzę Ci, Damo, na słowo > 05.09.10, 18:11
      Dorzucam "Mikołajka" w wykonaniu Pani Ireny Kwiatkowskiej i doskonałe "Muminki" z udziałem, np. Pani Zofii Rysiówny,
      a jeśli do rymu ma być, to w ogóle "Wiersze dla dzieci" Juliana Tuwima, gdzie obok Pani Seniuk, występował Krzysztof Kołbasiuk.

Mnóstwo tego dobrego!
    • olga_w_ogrodzie Re: Bajka dla Tomka 05.09.10, 18:32
      rzucanie wielkich słów : napiszecie bajki, to Tomkowi będzie lepiej.
      dobre z jednej strony - czegoś tam dzieci uczy.
      ale tak naprawdę, jak dla mnie, akcja, by się inne maluchy poczuły, że są super.

• ploniekocica Re: Bajka dla Tomka 05.09.10, 18:46
      A ja w związku z tą całą sprawą Tomka mam mieszane uczucia. Z jednej strony
      fajnie, że wszyscy za sprawą mediów przejmują się losem Tomka, a z drugiej .....
      z drugiej codziennie tysiące rodziców w tym kraju boryka się samotnie z
      niejednokrotnie równie ciężkimi chorobami swoich dzieci, o których to chorobach
      i dzieciach nie informują kilka razy dziennie niemal wszystkie media, którym to
      dzieciom nie przebudowuje się domu na bardziej komfortowy, a wszyscy nie piszą
      im bajek.
      Z jednej strony fajnie, że chociaż ten jeden Tomek dostał z każdej strony
      modelową pomoc, a z drugiej nie mogę oprzeć się wrażeniu, że nie Tomek się liczy
      w tym wszystkim tylko temat dla mediów. A ja naprawdę uważam media w dobie
      tabloidyzacji i epoce web.2 za źródło co najmniej polowy paskudztwa w naszym
      pięknym kraju.
      • olga_w_ogrodzie Re: Bajka dla Tomka 05.09.10, 18:58
        wyjęłaś mi z ust, Kocico.

umarła dopiero co dziewczynka z powodu zatrucia grzybami.
        przeszedł temat bez emocji i roztrząsania.
        a z Tomkiem to taki big brother jak dla mnie.
        są korzyści, oczywiście - więcej ludzi rozumiejących i opowiadających się z zgodą na ofiarowanie
        organów do przeszczepów.

ale...
      • inna57 Re: Bajka dla Tomka 06.09.10, 19:32
        Co racja, to racja. Bez agresywnych mediów, które prześcigają się w chwytliwych miałkich tematach może byłoby nudniej ale i uczciwiej.

Nie cierpię dziennikarzy którym wydaje się że prowadząc program dla kucharek zapracowują sobie na Pulitzera. Ostatnio rozbawia mnie Jarosław Kuźniar w TVN który nadaje się owszem do telewizji śniadaniowej ale nie do rozmów bardzo politycznych, jest w tym tak kiepski że aż żal .... ściska.

Faktycznie z tragedii małego chłopca zrobili show i nawet wzrost dawców organów nie rekompensuje tego potoku głupoty która przy okazji jest widzom sprzedawana.

Zgadzam się mamy wspaniałą własną i obcą literaturę dziecięcą, kiedyś telewizja i radio zrobiły świetne programy na jej podstawie, należy jedynie programy i audycje udostępnić nieodpłatnie wszystkim szpitalom dziecięcym.

A z tym pisaniem nowych bajek często przez grafomanów i plagiatorów to jest kompletna bzdura. Wystarcza mi poseł Dorn który swego czasu napisał bajkę o kupie.
      • aniechto.only Re: Bajka dla Tomka 13.09.10, 21:52
        Tomkiem sie posluzono . I nie miedia to robia , tylko lekarze .Przezyl (puk, puk puk), bo przeszczepiono mu watrobe. Odrabiane sa straty po Ziobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka