ave.duce 07.03.11, 09:08 TU! Zapatrzyłam się na wiosnę za oknem i stąd pomyłka ;) Zapraszam do wpisywania się tutaj :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gat45 Premier : 07.03.11, 11:02 Ave_duce, oczywiście kultura - Damakier1 sport - Maniasza gospodarka i infrastruktura - Trusiaa sprawiedliwość - Magdolot sprawy zagraniczne : Ploniekocica ..... ciągnijcie dalej :))) Odpowiedz Link
ave.duce Tym razem chciałam na poważnie > 07.03.11, 11:23 ... Kongres Kobiet przedstawił swój gabinet cieni i jego priorytety ... > Premierem kobiecego rządu będzie Danuta Hübner, europosłanka PO, była minister ds. europejskich w rządzie Leszka Millera, pierwsza polska komisarz w UE ds. polityki regionalnej. > Ministrem spraw wewnętrznych i administracji - Teresa Kamińska, szefowa doradców premiera Jerzego Buzka, od 2007 roku prezes Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. > > Na czele MON stanie Danuta Waniek, była posłanka SLD, b. szefowa kancelarii prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego i b. wiceszefowa MON. > Ministerstwem Finansów pokieruje Maria Pasło-Wiśniewska, była prezes Banku Pekao SA, b. posłanka PO. > Ministrem ds. przedsiębiorczości ma być Henryka Bochniarz, szefowa Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych „Lewiatan”. > Ministrem ds. równości - prof. Małgorzata Fuszara, socjolożka, współtwórczyni Gender Studies przy Instytucie Stosowanych Nauk Społecznych UW. > Minister Edukacji, Nauki i Sportu - Magdalena Środa. > Kongres chce też utworzyć specjalne ministerstwo ds. neutralności światopoglądowej i wielokulturowości. Na jego czele stanie Barbara Labuda, była posłanka, b. minister w kancelarii prezydenta Kwaśniewskiego, a ostatnio ambasador RP w Luksemburgu. > Największym chyba zaskoczeniem jest teka ministra spraw zagranicznych dla Jolanty Kwaśniewskiej. > Ostatnie odpada. Lena Kolarska-Bobińska > to moja kandydatka. > Nad resztą muszę się zastanowić dłużej. Odpowiedz Link
damakier1 Re: Tym razem chciałam na poważnie > 07.03.11, 12:24 A uważasz, że Gat podała skład nie na poważnie??? A na poważnie: są w tym składzie propozycje cakiem do przyjęcia, są takie, które nic mi nie mówią, i są nie do przyjęcia. Ale pomysł, żeby w tworzeniu rządu jednym z zasadniczych kryteriów było, że koniecznie musi być baba jest tak durny, że nie ma co się nad tym zastanawiać. Kolejne propozycje do rozważenia: rząd z samych grubych, chudych, łysych, owłosionych, gejów, cyklistów ettecera. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Tym razem chciałam na poważnie > 07.03.11, 12:27 Chodziło mi o propozycje personalne. W obecnym rządzie są niby kobiety > ale można sobie z ich powodu nagwizdać jedynie, bo chyba były w większości dobierane, żeby ideę kobiet "rządzących" skompromitować. Odpowiedz Link
ave.duce Co do "składu" Gat > 07.03.11, 12:30 uzupełnię później, może ktoś będzie szybszy. Kiedyś już był mątek podobny, o ile pamiętam. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Premier : 07.03.11, 13:38 Gat45 - edukacja i nauki wszelkie Olga_w_ogrodzie zajęłaby się ochroną środowiska. Odpowiedz Link
damakier1 Re: Premier : 07.03.11, 17:40 Tak sobie myślę, że od kultury to jednak Scoutek będzie ode mnie lepsza. Przy niej przynajmniej kinematografia rozkwitnie. Dla mnie utwórzcie Ministerstwo Orderów i Innych Odznaczeń Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Mała zmiana? 09.03.11, 06:48 Ministerstwo Orderów i Wszystkich Odznaczeń dla Damy Kier oraz Ministerstwo Szerokiej Klatki Piersiowej :-) Odpowiedz Link
mariner4 A co z parytetem? 07.03.11, 19:13 Rozumiem że parytet dotyczy minimalnej ilości kobiet, a górnej granicy nie ma? Proponuję jeszcze utworzyć damski parlament cieni. Nazwa już jest. "Wielki Buduar". To z "Matriarchatu" Wolskiego. M. Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re: Kobiecy gabinet cieni > co my na to? 09.03.11, 06:43 Środa jest chwiejna. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Kobiecy gabinet cieni > co my na to? 09.03.11, 11:57 Też byś był w jej sytuacji: Wtorek Środę wziął pod brodę: "Chodźmy sitkiem czerpać wodę." Odpowiedz Link