Dodaj do ulubionych

Kobiecy gabinet cieni > co my na to?

07.03.11, 09:08
TU!

Zapatrzyłam się na wiosnę za oknem i stąd pomyłka ;)

Zapraszam do wpisywania się tutaj :)
Obserwuj wątek
    • gat45 Premier : 07.03.11, 11:02
      Ave_duce, oczywiście

kultura - Damakier1
      sport - Maniasza
      gospodarka i infrastruktura - Trusiaa
      sprawiedliwość - Magdolot
      sprawy zagraniczne : Ploniekocica
      ..... ciągnijcie dalej :)))

• ave.duce Tym razem chciałam na poważnie > 07.03.11, 11:23
        ... Kongres Kobiet przedstawił swój gabinet cieni i jego priorytety ...

> Premierem kobiecego rządu będzie Danuta Hübner, europosłanka PO, była minister ds. europejskich w rządzie Leszka Millera, pierwsza polska komisarz w UE ds. polityki regionalnej.
        >
        Ministrem spraw wewnętrznych i administracji - Teresa Kamińska, szefowa doradców premiera Jerzego Buzka, od 2007 roku prezes Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.
        >
        > Na czele MON stanie Danuta Waniek, była posłanka SLD, b. szefowa kancelarii prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego i b. wiceszefowa MON.
        >
        Ministerstwem Finansów pokieruje Maria Pasło-Wiśniewska, była prezes Banku Pekao SA, b. posłanka PO.
        >
        Ministrem ds. przedsiębiorczości ma być Henryka Bochniarz, szefowa Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych „Lewiatan”.
        >
        Ministrem ds. równości - prof. Małgorzata Fuszara, socjolożka, współtwórczyni Gender Studies przy Instytucie Stosowanych Nauk Społecznych UW.
        >
        Minister Edukacji, Nauki i Sportu - Magdalena Środa.
        >
        Kongres chce też utworzyć specjalne ministerstwo ds. neutralności światopoglądowej i wielokulturowości. Na jego czele stanie Barbara Labuda, była posłanka, b. minister w kancelarii prezydenta Kwaśniewskiego, a ostatnio ambasador RP w Luksemburgu.
        >
        Największym chyba zaskoczeniem jest teka ministra spraw zagranicznych dla Jolanty Kwaśniewskiej.
        >
        Ostatnie odpada. Lena Kolarska-Bobińska > to moja kandydatka.
        >
        Nad resztą muszę się zastanowić dłużej.
        • damakier1 Re: Tym razem chciałam na poważnie > 07.03.11, 12:24
          A uważasz, że Gat podała skład nie na poważnie???
          A na poważnie: są w tym składzie propozycje cakiem do przyjęcia, są takie, które nic mi nie mówią, i są nie do przyjęcia. Ale pomysł, żeby w tworzeniu rządu jednym z zasadniczych kryteriów było, że koniecznie musi być baba jest tak durny, że nie ma co się nad tym zastanawiać.
          Kolejne propozycje do rozważenia: rząd z samych grubych, chudych, łysych, owłosionych, gejów, cyklistów ettecera.
          • ave.duce Re: Tym razem chciałam na poważnie > 07.03.11, 12:27
            Chodziło mi o propozycje personalne.
            W obecnym rządzie są niby kobiety > ale można sobie z ich powodu nagwizdać jedynie, bo chyba były w większości dobierane, żeby ideę kobiet "rządzących" skompromitować.
          • ave.duce Co do "składu" Gat > 07.03.11, 12:30
            uzupełnię później, może ktoś będzie szybszy. Kiedyś już był mątek podobny, o ile pamiętam.
      • ave.duce Re: Premier : 07.03.11, 13:38
        Gat45 - edukacja i nauki wszelkie

Olga_w_ogrodzie zajęłaby się ochroną środowiska.
        • ave.duce Dodaję jeszcze Inną > 07.03.11, 13:51
          minister skarbu państwa.
        • damakier1 Re: Premier : 07.03.11, 17:40
          Tak sobie myślę, że od kultury to jednak Scoutek będzie ode mnie lepsza. Przy niej przynajmniej kinematografia rozkwitnie. Dla mnie utwórzcie Ministerstwo Orderów i Innych Odznaczeń
          • blind_as_a_bat Mała zmiana? 09.03.11, 06:48
            Ministerstwo Orderów i Wszystkich Odznaczeń dla Damy Kier oraz Ministerstwo Szerokiej Klatki Piersiowej :-)
            • ave.duce Re: Mała zmiana? 09.03.11, 13:07
              A biusthalter gdzie? Zgubiłeś, doradco?
    • mariner4 A co z parytetem? 07.03.11, 19:13
      Rozumiem że parytet dotyczy minimalnej ilości kobiet, a górnej granicy nie ma?
      Proponuję jeszcze utworzyć damski parlament cieni. Nazwa już jest. "Wielki Buduar". To z "Matriarchatu" Wolskiego.
      M.
    • blind_as_a_bat Re: Kobiecy gabinet cieni > co my na to? 09.03.11, 06:43
      Środa jest chwiejna.
      • trusiaa Re: Kobiecy gabinet cieni > co my na to? 09.03.11, 11:57
        Też byś był w jej sytuacji:

Wtorek Środę wziął pod brodę:
        "Chodźmy sitkiem czerpać wodę."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka