tojajurek 05.08.11, 22:43 Proszę mnie obchodzić dużym łukiem, bo w tym dniu - jak pewnie już wiecie - nie bardzo jestem sobą i nie do końca wiem, czy wewogle jestem. Wkurza mnie, ale umiem tego w sobie zgasić. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czan-dra Re: Jutro 6 sierpnia 05.08.11, 22:52 Nie wiem co jest jutro, ale wg kalendarza jutro imieniny obchodzą: Felicyzm, Just, Namir, Nasław, to życzę Ci wszystkiego dobrego.... To życzyłem ja czan-dra. Odpowiedz Link
sclavus Re: Jutro 6 sierpnia 05.08.11, 23:00 a dla mnie otóż, jest to dzień świąteczny wielce... Będę szumnie obchodził świętego Jędrancusia :) Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: Jutro 6 sierpnia 06.08.11, 21:27 dla ToJaJurka dzień ów nie do świętowania, bo przygnębiał był tamten szósty... się nie pogniewasz, Jurku, jeśli tekst Twój przesmutny, ale piękny przypomnę ? forum.gazeta.pl/forum/w,89075,117603625,117607265,Powstancy_przepraszaja_warszawiakow_i_Jurka_tez_.html Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: Jutro 6 sierpnia 06.08.11, 21:34 a równo rok później, Jurku : 6 sierpnia 1945 r. o 8:16:02 rano czasu lokalnego, na wysokości 580 m nad śródmieściem Hiroszimy eksplodował ''Mały Chłopiec'' (''Little Boy''). Zrzucona z pokładu pilotowanego przez Paula Tibbetsa bombowca B-29 ''Enola Gay'' bomba miała długość 3 m, średnicę w najgrubszym miejscu - 71 cm i wagę 4035 kg. Sam ładunek uranu ważył tylko 64 kg, a tylko 0,7 kg uległo rozszczepieniu. ''Little Boy'' osiągnął moc wybuchu równoważną 15 kilotonom trotylu. Atak na Hiroszimę to pierwszy i jedyny przypadek użycia w boju bomby uranowej. Bomba zrzucona trzy dni później, 9 sierpnia, z pokładu bombowca ''Bock's Car'' na Nagasaki, była bombą plutonową. Długi na ponad 3 m, o średnicy 1,5 m, ''Fat Man'' (''Grubas'') ważył 4,5 tony, a jego siła ładunku wynosiła ok. 20 kiloton TNT. W ciągu pierwszych czterech miesięcy po bombardowaniach na ich skutek zmarło według różnych szacunków od 90 do 166 tys. ludzi z Hiroszimy i od 60 do 80 tys. z Nagasaki. Połowa ofiar z każdego z miast zginęła w dniu wybuchu. Reszta zmarła na skutek poparzeń, choroby popromiennej i innych schorzeń. Większość ofiar to ludność cywilna. Potworne straty przekonały Japończyków, że dalsza walka jest bezcelowa. Za cenę blisko 200 tys. ludzkich istnień Truman osiągnął swój cel. Sześć dni po bombardowaniu Nagasaki, 15 sierpnia 1945 r, Japonia ogłosiła kapitulację. 2 września skończyła się wojna na Pacyfiku - i II wojna światowa wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/56,80277,10072627,66_lat_po_Hiroszimie__Swiat_zdetonowal_ponad_2_tys_.html Odpowiedz Link
sclavus Re: Jutro 6 sierpnia 06.08.11, 22:03 Moja historia z 6 sierpnia, ma zaledwie 12 lat.... :) I jest bardzo radosna! Odpowiedz Link
sclavus Re: Jutro 6 sierpnia 06.08.11, 12:55 czemuż on taki poważny??? ;) Zupełnie nie tojajurkowy... Odpowiedz Link
inna57 Re: Jutro 6 sierpnia 06.08.11, 13:01 On nie jest poważny tylko dostojny. Takiego Tojajurka postrzegam wyobraźnią. Zna się na lwach od zawsze. Odpowiedz Link
tojajurek Nic to... 07.08.11, 14:31 Rzekł Pan Wołodyjowski i wysadził wraz z kumplem pół miasta w powietrze. Bo genetyczny patriota był. A w wewoglu to wszystko wina fluidów kosmicznych (wg wczorajszych wiadomości): "Ziemia jest pod wpływem silnej burzy magnetycznej. Jej przyczyną jest seria wybuchów na Słońcu. Deszcz silnie zjonizowanych cząsteczek poruszających się z prędkością 800 kilometrów na sekundę, dotarł do Ziemi wczoraj późnym wieczorem. W ciągu kilku minut amplituda wahań pola magnetycznego podniosła się z trzech do dziewięciu w dziesięciostopniowej skali. Mogą je jednak odczuć osoby, wrażliwe na zmiany pogody i natężenia pola elektrycznego. Przez ostatnie lata aktywność Słońca była bowiem niska i nasze organizmy odzwyczaiły się od takich zjawisk. Lekarze zalecają osobom z niedomaganiem serca i meteopatom, by unikały długich spacerów i wysiłku fizycznego" (a zwłaszcza umysłowego - dodam od siebie). Odpowiedz Link
trzecikot Re: Nic to... 07.08.11, 14:34 Nima się z czego śmiać, moja meteopatia osiągnęła dziś takie apogiełum (to od zwrotu "a pogięło cię?"), że po długiej przerwie zacząłem się udzielać na FK... Odpowiedz Link