Dodaj do ulubionych

Świadome sny

28.12.09, 22:20
Od jakiegoś czasu próbuje podczas snu uzyskać świadomość.
Próbowałyście tego kiedyś?
A może macie świadome sny same z siebie (bo znam osoby, które samoistnie tak
mają)?
Obserwuj wątek
    • alice_cullen08 Re: Świadome sny 28.12.09, 22:25
      Podobał mi się kiedyś jeden chłopak. Świadomie ciągle o nim myślałam przed snem
      i w końcu rzeczywiście mi się przyśnił. Moja koleżanka układa sobie różne
      historie, które póżniej się jej śniąwink
    • tunia.18 Re: Świadome sny 28.12.09, 22:28
      Parę razy tak miałam ale to były kryminały albo horrory i były bardzo
      straszne,więc nie lubie być świadoma...brrr...smirk
    • oliiviia Re: Świadome sny 28.12.09, 22:32
      Ja mam świadome sny nieraz.
      A jak już je mam to są tak porąbane że masakra xD
      Ostatnio gonił mnie woźny z kosiarką po Manufakturze a ja byłam tak szybka jak gepard
      xD
      • beautiful_ Re: Świadome sny 28.12.09, 22:39
        Mi zazwyczaj nic się nie śni, pewnie dlatego że przed snem mam w głowie miliony
        różnych mysli smile Ale jak już się przyśni to coś dziwnego co nawet się nie
        skończy a potem główkuję o co chodziło tongue_out bo słyszałam że sny mają czasem jakieś
        znaczenie ale nie wiem czy to prawda haha
      • tinn Re: Świadome sny 28.12.09, 22:39
        świadome sny to co innego. Mój kolega się tym interesuje i potrafi takie coś. Są
        jeszcze podróże astralne, które mnie przerażają. Czasem z nim o tym gadam to się
        boję. Wolę się tym nie ineteresować. Ale nie powiem fajnie byłoby wyjść ze
        swojego ciała i świadomie zwiedzać różne miejsca i takie inne. Jak będę miała
        wiecej czasu to Wam coś o tym opowiem.
      • mystic4space Re: Świadome sny 28.12.09, 22:42
        Ja mam tak że jak coś tam robie czy jakiś film oglądam to wiem co się zaraz
        stanie..
    • famous_ash Re: Świadome sny 28.12.09, 22:34
      Ja mam czasmi swiadome sny. Ale niektore sa fajne a niektore nie
    • gitarzystka_ Re: Świadome sny 28.12.09, 22:36
      Ja miałam raz taki i dziękuję bardzo, ale wolę mieć nieświadome.
      • ikusia Re: Świadome sny 28.12.09, 22:43
        hm... ^^ czasami lubie mieć takie sny ;p. teraz cały czas śni mi się moje
        spotkanie z Johnny'm Depp'em (; od kiedy rodzice zaczęli gadać, że może w
        przyszłe wakacje wybierzemy się do Francji mam tak prawie noc w noc ;P
        • agapi Re: Świadome sny 28.12.09, 22:50
          tak, mam takie sny jak myślę o kimś przed zaśnięciem. fajna sprawa xD
    • oliiviia Re: Świadome sny 28.12.09, 22:46
      mystic4space :
      "Ja mam tak że jak coś tam robie czy jakiś film oglądam to wiem co się zaraz
      stanie.. "

Czyli że masz Deja Vu (nie wiem jak to sie pisze). Ja też tak często mam, ale częściej od
      Deja Vu mam poprostu wizje ;]
      Fajnie jest znac przyszłośc a ja lubie ją zmieniac xD
    • melissa_x3 Re: Świadome sny 28.12.09, 22:47
      kiedys mialam.
      teraz zadziej ale caly czas sa.
      • kitty Re: Świadome sny 28.12.09, 22:53
        nie do końca wiem co mam pod tym rozumieć, ale wiem na pewno, że sny to
        odzwierciedlenie naszych pragnień, a ja włączam swą świadamość i integruję w
        nie. czy o to chodzi?
        • chotnick Kitty 28.12.09, 23:04
          Tak, dokładnie o to mi chodzi. Nie mam na myśli czegoś takiego, ze o czymś się w
          kółko myśli, a potem to mi się śni, tylko właśnie ingerowanie w to, co dzieje
          się w tym śnie. Czytałam o tym dużo, są różne techniki, ale póki co nic mi nie
          wychodzi z tego;/
    • miss_mimi094 Re: Świadome sny 28.12.09, 22:53
      jeszcze nie próbowalam
      • tinn Re: Świadome sny 28.12.09, 23:10
        ja nie radze się w to bawić. Większosć z Was pomyślała o takim czymś kiedy
        przywołuje się myślami to o czym chce się śnić. A chodzi o to, żeby podczas snu
        świadomie nim kierować, zmieniać przyszłosc itd.
    • basia95 Świadome sny 28.12.09, 23:11
      Hmm... Nie jestem pewna, czy osoby odpowiadające na Twoje pytania wiedzą, co to są świadome sny. A więc zamierzam Wam to wyjaśnić:

W świadomych snach nie chodzi o to, że, gdy się obudzicie, pamiętacie swój sen. W tych snach chodzi o to, że możecie robić we śnie, co tylko chcecie. Przykład? Hmm... Wiele nastolatek marzy o randce z jakimś przystojnym gwiazdorem. Proszę bardzo. W takim śnie jest to możliwe.
      Możecie także przeżyć to, co tylko zechcecie. Spotkanie z chłopakiem, w którym skrycie się kochasz, przygoda rodem z ekranu kina, czy ulubionej książki...

Ja osobiście bardzo chciałabym zapaść w świadomy sen w poszukiwaniu natchnienia, a także po to, żeby sprawdzić, jak to jest. Tylko nie wiem, jak zacząć ;] Odwiedziłam już kilka stron i forów na ten temat, ale, szczerze mówiąc - jestem niezłą panikarą big_grin Kiedy odważyłam się spróbować, serce zaczęło mi walić tak mocno, że się przestraszyłam i przestałam ;] Dodam, że wyobrażałam sobie wtedy, że bujam się na huśtawce - wszystkie moje odczucia były identyczne, co wtedy opisane. Ale przez to moje panikowanie, oczy otworzyłam. No...

A potem przeczytałam w necie o paraliżu przysennym i występujących przy nim wytworów wyobraźni. Wtedy już na serio spanikowałam smile No cóż, nie wiem, którą techniką zapaść lepiej w świadomy sen. Gdyby nie ten paraliż, pewnie spróbowałabym w poprzednie wakacje... No nic, czekam na następne wypowiedzi smile

Gdyby ktoś był ciekawy:
      TU znajdziecie więcej informacji o Świadomym Śnie.

Pozdrawiam serdecznie kiss
      • tomojlizaak Re: Świadome sny 28.12.09, 23:17
        ja mam taką świadomość we śnie, że wiem, że to sen i wiem zaraz się obudzę.
        dziwaczne xd big_grin
      • chotnick Re: Świadome sny 28.12.09, 23:21
        Ja miałam dokładnie to samo. Kiedy już byłam tak bardzo blisko, że wiedziałam,
        ze to sen, to serce zaczęło mi strasznie szybko bić, czułam mrowienie w całym
        ciele i się obudziłam;/
        • heyyeah Re: Świadome sny 28.12.09, 23:26
          Ja… Kurde, będziecie się śmiać.
          No więc czułam takie perfidne ciepło, kiedy…
          Cholera.
          Śniło mi się, że Nick J. mnie przytulał.
          LOL.
          • basia95 Re: Świadome sny 29.12.09, 01:08
            Hej, to nic dziwnego ;] Ja miałam wiele takich snów. Ale, niestety - tylko snów. Nie mogłam w nich decydować, co zaraz zrobię.
            • love_you_joe Re: Świadome sny 29.12.09, 01:17
              często mi isę coś śni i czuję jakby to była rzeczywistość, ale jakby w tych
              snach nie moge wszystkiego zrobić xD
      • cranche Re: Świadome sny 28.12.09, 23:23
        basia95 wspomniała o paraliżu sennym... Doświadczam go bardzo często mimo to, że
        nie próbuje zapaść w świadomy sen. Zdarza się on kiedy nie mogę zasnąć i
        zasypiam na siłę.

W czasie snu mózg nakłada na ciało 'klatke', której nie odczuwamy podczas snu.
        Natomiast podczas świadomego snu niestety doświadczamy tego nieprzyjemnego uczucia.

Kiedy próbuję zasnąć myślę o różnych rzeczach, które przeistaczają się w LD
        (świadomy sen). Podczas tego snu na jawie [bo ja to w połowie tak odczuwam] mózg
        nakłada na moje ciała wspomnianą już wcześniej klatę. Jestem wtedy zdolna do
        myślenia świadoma, ale mam tak jakby zanik mięśni... nie mogę ruszyć nawet
        palcem, czuję się okropnie jakbym była opętana xD [serio], ale wystarczy
        poruszyć np. kciukiem powoli i spokojnie, a nasze ciało wreszcie się 'uwolni'.

Mam nadzieję, że wytłumaczyłam pojęcie paraliż senny

P.S. Post napisany na faktach autentycznych smile
        • basia95 Re: Świadome sny 29.12.09, 01:06
          cranche - kit z tym paraliżem big_grin Bardziej panikuję na myśl o tym, że czasem podczas tego paraliżu czasem występuje coś takiego jak 'zmora nocna'. Nie wiem, czy ludzie na forach pisali coś takiego, żeby innych nastraszyć, czy serio coś takiego mieli... No cóż, z mojej wiedzy nabytej w necie, ta 'zmora nocna' pojawia się w trakcie paraliżu przysennego, tuż po tym, gdy się obudzisz. Czujesz wtedy, jak coś naciska na Twoją klatkę piersiową, jakby na niej siedziało. Słyszysz świszczący oddech tuż przy twarzy i widzisz to 'coś'. Możliwe, że coś pokręciłam. Dodam, że jestem w pewnym stopniu łatwowierna. Czytałam też o tym, jak pewni forumowicze dyskutowali o tym, że ich mózg wytwarzał dość dziwne obrazy - np. że UFO przeprowadzało na nich jakieś badania, czy coś. Wiecie, obrazy rodem z horrorów ;] Teraz jak o tym pomyślę to mi głupio, pisząc takie rzeczy. Bo pewnie większość z Was na tym forum myśli sobie o mnie teraz nie wiadomo co: jaka to ja naiwna, łatwowierna i panicznie bojaźliwa xd I wiecie, co? Zgodzę się z tym ;]
          • cranche Re: Świadome sny 29.12.09, 09:52
            o zmorze to ja nie słyszałam i teraz to mnie przestraszyłaś...Już chyba nie będę
            próbować uzyskać LD.

A propos paraliż senny to naprawdę nie jest kit, to jest tak nieprzyjemne, że
            ja nie moge smile Jak po raz pierwszy tego doświadczyłam, to naprawdę myślałam, że
            coś mi się porobiło...tongue_out to było straszne...
    • chocolatediet Re: Świadome sny 28.12.09, 23:33
      Hmmm... chyba to, co nazywasz świadomym snem mnie nie dotyczy, ale jestem
      (niestety) marzycielką i potrafię tak się zamyślic, wyobrażając sobie nieprawdopodobne
      historie, że nie ma ze mną kontaktu smile
    • oliwia003 Re: Świadome sny 29.12.09, 00:10
      ja znalazlam sposob (nie dziala u wszystkich) i dzis sproboje:
      idziesz do lozia jak jestes spiaca, kladziesz sie i zamykasz oczy i liczysz do
      30 sekund, pozniej otwierasz oczy na 2-3 sekundy i zamykasz, znowu liczysz do
      30, otwierasz oczy na 2-3 sek.
      smirk
    • aandziulaa Re: Świadome sny 29.12.09, 01:27
      ja zawsze pamietam co mi się sni ... i zawsze mam tego świadomość jakbym
      wkraczała do innego świata ...
      ale nie wiem czemu ...
    • robin Sny 29.12.09, 10:25
      ja czasami tak mam, to dziwne... ale dość rzadko. a ogólnie staram się zapamiętywać sny,
      ale raczej idzie mi słabo /
    • blonde05 Re: Świadome sny 03.03.10, 21:47
      Ja umiem/potrafię (nie wiem jak napisaćwink) ld. teraz próbuję wejść do snu innej osoby.
      A ld to świadome śnienie, czyli że możesz se sen zawsze zmienić a nie to co piszą tu inni!!
    • blonde05 Re: Świadome sny 03.03.10, 21:52
      a paraliż przysenny to nic takiego. Po prostu nie możesz się ruszać przez jakiś czas (ale to trwa do 20 sekund, ja dłuzeszego nie miałam) i widzisz różne rzeczy tzw halucynacje. Niektórzy widzą latające konie, inni widzą zmarłych a inni nic nie widzą tylko słyszą różne jęki i takie przeraźliwe odgłosy. Ale to naprawdę nic strasznego, wystarczy się choćby delikantnie poruszyc i to znika (cały paraliż)
    • losers Re: Świadome sny 03.03.10, 21:53
      kilka lat temu, kiedy śniło mi się coś w rodzaju "koszmaru", w śnie zaciskałam
      mocno powieki i wtedy się budziłam. później robiłam to już podświadomie. kiedy w
      śnie było coś, co mnie przerażało, zaciskałam nerwowo powieki, żeby znowu
      spojrzeć na ściany w moim pokoju. to było coś w rodzaju myśli, jakbym przeniosła
      się do innego świata, a po jednej próbie otworzenia oczu, znowu była w łóżku.
      dziwne dość.
      • love_you_boy looknij tu ^^ 03.03.10, 21:59
        Ostatnio, na zimowisku miałam zajęcia o snach. Powiedzieli mi tam że jak chce
        mieć świadomy sen to powinno mi 'wejść' w nawyk patrzenie na ręce. Więc teraz
        kilka razy dziennie patrze się przez jakieś 5 sekund na ręce. Znam taką osobę,
        której już te 'weszło' w nawyk i podczas snu patrzy się na swoje ręce. W śnie,
        oczywiście nie widzimy samego siebie. Więc te ręce powinny być rozmazane. Wtedy
        można kontrolować sen ^^ podobno nezły ubaw miała przy tym.

Pozdrawiam big_grin,
        Love_you_boy kiss
    • lorente Re: Świadome sny 03.03.10, 22:01
      Mam świadome sny.
      Nigdy nie zapomnę snu w którym Nick Jonas przyszedł do mnie na wigilie.
      Ale czasami mam nie przyjemne sny.
      Kiedy śnię czuję jak w rzeczywistości..
      np śniło mi się że ktoś do mnie strzela, czułam ten ból.

eh..
    • martynka111 Re: Świadome sny 03.03.10, 22:05
      tak bardzo mi się podobakwiatserceserce
    • magnaw18 Re: Świadome sny 03.03.10, 22:05
      czasami
    • tyska_2311 Re: Świadome sny 03.03.10, 22:47
      Kiedyś podczas sny uświadomiłam sobie że tylko śnie i zaczęłam mówić we śnie "obudź się" i
      się obudziłam XD na razie miałam tylko dwa takie sny w których się obudziłam z własnej woli
      smile a ostatnio śniło mi się, że coś mi nogę ucięło i jak się obudziłam to mnie strasznie noga
      bolała sciana
    • slodkiporanek Re: Świadome sny 04.03.10, 07:29
      Sama z siebie mam od czasy do czasu.
    • marszalinka Re: Świadome sny 04.03.10, 10:46
      W lato jak nie jestem przemeczona szkola umiem panowac nad snem. To jest fajne
      big_grin nauczylam sei tego jakis czas temu. I zawsze pamietam swoje sny smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka