damakier1
09.12.11, 11:02
Zobaczyłam na pasku w tvp2, że we wtorek o 21:40 będzie "Kolęda nocka" Ernesta Brylla i Wojciecha Trzcińskiego (prapremiera w Teatrze Muzycznym w Gdyni, 18. grudnia 1980) - na żywo, oczywiście w nowej obsadzie, ale z Krystyną Prońko, która w tamtym spektaklu śpiewała przepięknie i świeciła niczym gwiazda albo brylant.
Jak tylko tę wiadomość przeczytałam, zaraz poszłam do regału z płytami naszej "Kolędy nocki" szukać. Oczywiście musiałam przerzucic płyta po płycie cały długi ciąg ustawionych płyt, bo zawsze jest tak, że jeśli się zaczyna szukać jakiejs płyty od prawej strony szeregu - płyta jest na samym koniuszku po lewej, a jeśli zaczyna się od lewej - jest po prawej. Czasem w połowie szukania od prawej dochodzi się do wniosku, że jednak jest po lewej - przerywa się szukanie i zaczyna od lewej - wtedy okazuje sie, ze jest po środku.
No więc zaczęłam od lewej, "Kolęda nocka" była trzecia od prawej - u góry pięknej okładki (projekt graf. Zbigniewa Malickiego wg obrazu Zdzisława Beksińskiego) widnieje czerwonym pisakiem wypisane "listopad'82". Mieliśmy zwyczaj, żeby na wszystkich płytach pisać miesiąc i rok, w którym do nas przyszły. Ten czerwony "Listopad'82" napisany jest solidarycą, co wymownie świadczy, że płyta oprócz tego, że piękna, miała jeszcze wielkie znaczenie emocjonalne. Wyrażała nasz sprzeciw, dodawała otuchy. Gdyby to słowo nie zostało tak ostatnimi czasy zeszmacone, powiedziałabym, że przemawiała do naszego patriotyzmu.
Teraz to trochę śmieszy swym może naiwnym patosem, ale wtedy tak właśnie czuliśmy.
"Psalm stojących w kolejce" śpiewany przez Krystynę Prońko zrobił chyba z całej płyty największą karierę i chyba powszechnie jest znany do dzisiaj. Dla nas odkryciem była przpięknie śpiewająca Teresa Haremza, która bardzo mało jest znana, bo niedługo potem wyemigrowała i, zdaje się, niedawno zmarła.
Chciałam dołączyć tu "Kolędę Maryi" w wykonaniu Haremzy, ale niestety nie udało mi się znaleźć.
Posłuchajcie "Psalmu o gwieździe", śpiewają Krystyna Prońko i Teresa Haremza.
www.youtube.com/watch?v=Xw-VH2eaj1w
-------------
"Dama ma - jak zwykle rację. I nie może być inaczej, skoro jest Damą."
(aut.: ToJaJurek)