Dodaj do ulubionych

Kolęda nocka

09.12.11, 11:02
Zobaczyłam na pasku w tvp2, że we wtorek o 21:40 będzie "Kolęda nocka" Ernesta Brylla i Wojciecha Trzcińskiego (prapremiera w Teatrze Muzycznym w Gdyni, 18. grudnia 1980) - na żywo, oczywiście w nowej obsadzie, ale z Krystyną Prońko, która w tamtym spektaklu śpiewała przepięknie i świeciła niczym gwiazda albo brylant.
Jak tylko tę wiadomość przeczytałam, zaraz poszłam do regału z płytami naszej "Kolędy nocki" szukać. Oczywiście musiałam przerzucic płyta po płycie cały długi ciąg ustawionych płyt, bo zawsze jest tak, że jeśli się zaczyna szukać jakiejs płyty od prawej strony szeregu - płyta jest na samym koniuszku po lewej, a jeśli zaczyna się od lewej - jest po prawej. Czasem w połowie szukania od prawej dochodzi się do wniosku, że jednak jest po lewej - przerywa się szukanie i zaczyna od lewej - wtedy okazuje sie, ze jest po środku.
No więc zaczęłam od lewej, "Kolęda nocka" była trzecia od prawej - u góry pięknej okładki (projekt graf. Zbigniewa Malickiego wg obrazu Zdzisława Beksińskiego) widnieje czerwonym pisakiem wypisane "listopad'82". Mieliśmy zwyczaj, żeby na wszystkich płytach pisać miesiąc i rok, w którym do nas przyszły. Ten czerwony "Listopad'82" napisany jest solidarycą, co wymownie świadczy, że płyta oprócz tego, że piękna, miała jeszcze wielkie znaczenie emocjonalne. Wyrażała nasz sprzeciw, dodawała otuchy. Gdyby to słowo nie zostało tak ostatnimi czasy zeszmacone, powiedziałabym, że przemawiała do naszego patriotyzmu.
Teraz to trochę śmieszy swym może naiwnym patosem, ale wtedy tak właśnie czuliśmy.
"Psalm stojących w kolejce" śpiewany przez Krystynę Prońko zrobił chyba z całej płyty największą karierę i chyba powszechnie jest znany do dzisiaj. Dla nas odkryciem była przpięknie śpiewająca Teresa Haremza, która bardzo mało jest znana, bo niedługo potem wyemigrowała i, zdaje się, niedawno zmarła.
Chciałam dołączyć tu "Kolędę Maryi" w wykonaniu Haremzy, ale niestety nie udało mi się znaleźć.
Posłuchajcie "Psalmu o gwieździe", śpiewają Krystyna Prońko i Teresa Haremza.
www.youtube.com/watch?v=Xw-VH2eaj1w
-------------
"Dama ma - jak zwykle rację. I nie może być inaczej, skoro jest Damą."
(aut.: ToJaJurek)
Obserwuj wątek
    • erte2 Re: Kolęda nocka 09.12.11, 11:21
      Z tą płytą wiąże się dość ciekawa historia, znamienna zreszta dla tamtych czasów.
      Otóż została ona nagrana w roku 1980. i na fali ówczesnej "odwilży" dopuszczona przez cenzurę do wydania. Ale w PRL-u cykl wydawniczy płyt trwał długo, niekiedy ciągnął się latami i "Kolęda Nocka" ujrzała światło dzienne dopiero w roku 1982., niejako przez "niedopatrzenie", w najczarniejszym okresie stanu wojennego, przez to jej przekaz zabrzmiał mocniej i bardziej wyraziście. Jednak władza ludowa dość szybko zorientowała się w sytuacji i to co nie zostało sprzedane - zostało wycofane i zniszczone. Nie wiem nawet czy zachowały się jakieś matryce czy taśmy, w związku z tym oryginalna czarna płyta jest już dzisiaj "białym krukiem".

• ave.duce Re: Kolęda nocka 09.12.11, 11:24
      https://s.dsimg.com/image/R-2631801-1294158131.jpeg

w203.wrzuta.pl/audio/9VVEbl10nex/koleda_maryi_ciemna_nocy...
      • ave.duce Off... 09.12.11, 11:27
        Tak samo mam, kiedy jadę w nieznane: wszystkie knajpy przydrożne i stacje benzynowe są zawsze po przeciwnej stronie ;)
      • damakier1 Re: Kolęda nocka 09.12.11, 11:47
        Dziękuję za wrzutę :)
    • dupetek Re: Kolęda nocka 09.12.11, 11:36
      Mam tę płytę i podobnie jak Ty Damo całą długą półkę innych winyli, tyle że od czasu (kilka lat) jak mi wysiadł gramofon/adapter wszystko stoi bezczynnie. Planuję się rozejrzeć za jakimś sprzętem, ale zawsze coś ważniejszego na głowie:(
      Czekam do wtorku!
      • dupetek Ech, wspomnienia. BTW 09.12.11, 12:21

Zajrzałem na swoją półkę i obok "Kolędy nocki" stoi "Zagrajcie nam dzisiaj wszystkie srebrne dzwony" również E. Brylla, ale z K. Gartner. Pomimo, że to oratorium na Dzień Zwycięstwa z 1975, to muzycznie równie świetne, o ile nie lepsze. Poziom wyrównany i trudno coś szczególnie wyróżnić, ale zawsze lubiłem "Pieśń kronikę" w wykonaniu Grechuty.
        www.youtube.com/watch?v=7_p4DmQFaSE
        Sor Damo, że trochę obok, ale zawsze lubiłem Brylla. Pokopię jeszcze w płytach, bo wydaje mi się, że miałem go więcej - a bałagan w płytotekę mi się wdarł:)
        • ewa9717 Re: Ech, wspomnienia. BTW 09.12.11, 14:31
          www.youtube.com/watch?v=-LhVu0YHD-M
          www.youtube.com/watch?v=7GWaX2rii3A
          Trochę obok, Teresa Haremza kilka fajnych rzeczy z Grechutą robiła, nawet jakiś program telewizyjny, chyba z końca lat siedemdziesiątych, mi się majaczy.
        • damakier1 Re: Ech, wspomnienia. BTW 09.12.11, 14:47
          Nie masz co sorrować, Dupetku< bo to jeden z uroków FzD, że raz rozpoczęty wątek nigdy nie wiadomo, w które ścieżki powędruje.
          Jak tak Brylla lubisz, to pewnie masz też "Na szkle malowane" . Chociaż poza Niemenem i Rodowicz cała reszta wykonawców (Rybiński, Hulewicz, Grunwald ...) to nie z mojej bajki, na tej płycie dają się całkiem dobrze słuchać. Oto, co może uczynić dobry tekst i muzyka:)
          A tak w ogóle, to czarna płyta teraz na nowo odżywa, co mnie bardzo cieszy, bo na nowoczesność jakoś nie umiałam się przestawić. Tamte płyty kupowałam, zbierałami i "puszczałam" sobie często z wielką przyjemnością, a tych obecnych jakoś nie czuję i choc mąż mój zgromadził ich już chyba więcej niż płyt czarnych nie wydaję mi się, żebym samodzielnie włączyła kiedy jakiegoś kompakta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka