ave.duce 09.11.12, 09:12 ... Posłowie chcą potępić przesiedlenia Ukraińców ... Z perspektywy lat łatwo jest potępiać. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ave.duce Re: Akcja "Wisła" 09.11.12, 14:12 ... "W czasie trwania tej akcji zastosowano właściwą dla systemów totalitarnych zasadę odpowiedzialności zbiorowej, która nigdy nie może być podstawą polityki demokratycznego państwa" ... No i się zgadza - PRL nie była demokratycznym państwem. A sytuacja po II wojnie światowej była wynikiem, m.in. Jałty. Wg mnie - całkowicie wystarczy "ubolewanie prezydenta Kwaśniewskiego". Odpowiedz Link
humbak Re: Akcja "Wisła" 09.11.12, 14:16 Temat kontrowersyjny, ale moicj wątpliwości wiele rozwiewa uzasadnienie wskazujace na sposób zorganizowania przesiedlenia. Z tego co słyszę na miejscu podziały społeczne Polacy- Ukraińcy w wielu miejscach nadal są zauważalne. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Akcja "Wisła" 09.11.12, 14:50 humbak napisał: > Temat kontrowersyjny, ale moicj wątpliwości wiele rozwiewa uzasadnienie wskazuj > ace na sposób zorganizowania przesiedlenia. Wg mnie chodziło nie o to, żeby całkiem rozproszyć ludność ukraińską, ale niejako oddalić ją od granicy ukraińskiej. > Z tego co słyszę na miejscu podział > y społeczne Polacy- Ukraińcy w wielu miejscach nadal są zauważalne. Mnie to nie przeszkadza. I podoba mi się, że łatwiej im kultywować tradycje. Odpowiedz Link
humbak Re: Akcja "Wisła" 09.11.12, 14:54 > Wg mnie chodziło nie o to, żeby całkiem rozproszyć ludność ukraińską, ale nieja > ko oddalić ją od granicy ukraińskiej. Przede wszystkim chodziło jak sądzę o wykorzenienie i zatarcie pamięci o tym konflikcie. > > Mnie to nie przeszkadza. I podoba mi się, że łatwiej im kultywować tradycje. Źle mnie zrozumiałaś. Nie chodzi o to że oni zachowali swoją kulturę. To akurat raczej nie miało miejsca. Chodzi o to że pozostała taka niewypowiedziana granica. Trzymanie się od siebie zdala, wrogość wobec związków między Polakami a Ukraińcami (małżeństwa w sensie). Czegoś takiego jak Wołyń nie da się ot tak wymazać z pamięci. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Akcja "Wisła" 09.11.12, 15:12 Masz na myśli mordy na Wołyniu? Widać mam do czynienia z innymi ludźmi. Nieważne. Odpowiedz Link
humbak Re: Akcja "Wisła" 09.11.12, 15:20 Sam nie mam do czynienia. Gadałem pewien czas temu z lokalnym entuzjastą historii i antropologii. Może facet się myli, a może po prostu ma do czynienia z innymi warstwami tej społeczności niż Ty. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Akcja "Wisła" 09.11.12, 17:14 Ok, może tak być, ale o co Ci chodziło z tym "Wołyniem"? Odpowiedz Link
humbak Re: Akcja "Wisła" 09.11.12, 21:29 Zgubiłem się... i to pomimo że sprawdziłem treść poprzednich postów. Nonsens:) Odpowiedz Link
magdolot Re: Akcja "Wisła" 09.11.12, 22:11 A gdyby Ciebie Humbaku napiętnowano jako Ukraińca z czarnym podniebieniem i wypieprzono z chałupy, to nie trzymałbyś się troszkę z boku na nowym? Na Ziemiach Odzyskanych jest większość takich, ale wypieprzenie przez Rosjan i wypieprzenie przez "większość", to jednak nie to samo jest. Na całej Łemkowszczyźnie działały 2 sotnie UPA, słownie: dwie. Przez niektórych, owszem, popierane, przez większość - nie. Jak Ci po nocy przychodzą goście z giwerami do chałupy, to raczej popierasz ich, a dokładnie, to nie fikasz fcale, bo zwyczajnie lubisz żyć. Opowiadał mi w latach 80' ówczesny sołtys Nowicy [obecnym jest syn], po wódce mi opowiadał i znając poglądy nasze, że ich było 3 braci, jednego zgarnęło i wcieliło UPA, jednego Armia Czerwona, a on się zgłosił sam, bo szczęśliwie go nikt nigdzie nie wcielał, do Łemkowskiej Brygady LWP i zajmował się wyłącznie przemaszerowywaniem, bo im nie ufano dość, żeby ich posłać w bój. Nowica wtedy była jedną z 3 łemkowskich wsi... na Łemkowszczyźnie. A nasi sąsiedzi Łemkowie, chociaż znali nas i dokładnie wiedzieli co myślimy, za każdym razem tężeli, jak im się wyrywało łemkowskie słowo w polskim zdaniu. A byli na swoim, bo po 68', po 20 latach, mogli wrócić i odkupić chałupy w których się urodzili od polskich osadników. Wieś pełna samotnych staruszków z dziećmi i wnukami gdzieś na Mazurach. Byś sobie obejrzał z bliska, jak ludzie zjechawszy ze sporego obszaru nocują pod unicką cerkwią, żeby być na mszy... Prawosławie czerwone hołubiło nawet, unici mieli przegwizdane. Byś oglądał przez lata rozpadające się cerkwie przerobione na magazyny pasz i dzikie kombinacje jak by je uratować, to pewnie zrozumiałbyś i może nawet posmutniał na widok Łemkowskiej Watry z tryzubami. Jak czytam o dnoszące się do Łemków określenie "ludność ukraińska" to trafia mnie szlag, bo to przecie Rusnacy. Język pomiędzy naszym i ukraińskim. Wepchnięci w tryzuba - ja tak to rozumiem. W Nowicy 30 lat temu pokupowali chałupy goście z miasta, Studenckie Koło Przewodników Beskidzkich [kiedyś wysłuchałam od lekarza w Gorlicach ostrzeżenia, że to fszystko panie, te wredne Ukraińce, bo oni odkłamywali czerwoną propagandę na temat "akcji Wisła"] i inne kolorowe przypały. Szymon i jego "kamieniarze" odnawiają łemkowskie krzyże przydrożne i cmentarze jak leci: łemkowskie, żydowskie, niemieckie [I wojna!]. Ciągną kasę na materiał i sprzęt, znajdują chętnych studentów i orają za friko. Niedawno Szymon dostał nagrodę ministra kultury i słusznie, bo robi to od 30 lat. W Nowicy teraz warsztaty pisania ikon, festiwal teatralny i jazzowy, współpraca przypałów z Sareptą [ichniejsza Oaza]. Może dlatego Nowica się nie zmieniła na gorsze - gargameli tam prawie nie pobudowano, bo miastowi z pietyzmem konserwowali chyże, prosili pana Kapelucha kiedy jeszcze żył, żeby im też żurawia przy studni... i mają. To jest cholerny kawał dobrej roboty. 30 lat temu nagle mi się rozpromieniła jedna matka ucznia, jak o "akcji Wisła" coś zapodałam prywatnie. Poszła ze mną na stronę, cichaczem podziękować mi i powiedziała, że jej, Ukraince z czarnym podniebieniem, było cholernie miło usłyszeć publiczne oświadczenie, że to było niesprawiedliwe. Znajoma opowiedziała mi o pewnej łemkowskiej wnuczce, co właśnie wróciła na dziadkowszczyznę i zamierza tam żyć, bo rodzice tego nie zrobili. To tak jak z polskimi Żydami - pokolenie dzieci holocaustowych udawało Greka ze strachu, a dzieci ich już nie. Małe Ojczyzny literatury 90' lat - czy one są lepsze i gorsze? One są własne. Odtwarzamy sobie wyrypane przez totalitarny monolit korzenie. Fszyscy. Się wychowałam w bazach studenckich w Bieszczadach, się bawiłam w lasach w których co trzecie drzewo było owocowe i fundamenty chałup w łopianach dawały namacać się. Się chodziło na szagę [szlaki dla ciuli albowiem] na niemieckie przedwojenne sztabówki, bo najdokładniejsze, można było policzyć chałupy byłych wsi. Pod ruiną cerkwi na Rylim dziś stoją tablice z opisem kto, komu, co i jak. Za moich czasów można było iść na Tworylnym aleją starych lip, zmacać ruiny cerkwi i obejrzeć na mapie kolportowanej pod stołem, jak wyglądała wieś. Beskid Niski zlazłam jako przedszkolak, pusty jak fiks. Chcieliśmy mleka raz pod Chyrową, zostaliśmy na tydzień, bo gościnni ludzie. Pamiętam chleb z blachy z solonym masłem i że się zakochałam w unickim biskupie, co wieczorem zdejmował zawój, rozplatał kasztanowy warkocz i czesał i wyglądał jak Chrystus himself. Rodzina mi uzupełnia o koszmary senne, o które mnie przyprawił swą wersją opowieści o łunach. Gospodarze Łemki, co nie dały się wywalić i chałupę wymieniali po desce, bo na nową pozwolenia nie mogli dostać. Bieda. Mama im chciała zapłacić choć troszeczkę. Usłyszała "nie godzi się brać pieniędzy za chleb". Łemki to była moja pierwsza mniejszość w życiu i od zawsze było mi ich zwyczajnie po ludzku żal, bo se nie zasłużyli. Dzięki jednemu wywiadowi holocaustowemu musiałam nadrobić takie dziwne rzeczy, jak Republiki: Wschodniej i Zachodniej Ukrainy, II Pacyfikację Ukrainy [i ni cholery nie mogę wygrzebać I wciąż] - 1938, polska armia burzy cerkwie m.in. - w ramach sanacyjnego pomysłu szaleńczo światłego, że w związku ze dupianą międzynarodową syt. należy natychmiast odebrać autonomię Litwinom, Białorusinom i Ukraińcom, zlikwidować język w szkole itd. Od tej pory Wołyń mnie bardzo nie dziwi. Tak to, jest jak durna waadza poczyna sobie butnie, a potem zostawi na pastwę szarego obywatela, że on w odgrywce rżnięty jest nad wyraz patriotycznie i dokładnie. Czytałam wiele postów o Salomonie Morelu, o Czesławie Głębockim - nie. A to paciorki jednego różańca, siebie warte. Łambinowice. Polski obóz dla Niemców, do którego zgarnięto jak leci okolicznych Ślązaków Opolskich. Przy każdej odwilży usiłowali Czesława rozliczyć, a potem niecne zarzuty oddalano, a Czesław awansował. Z własnych peregrynacji historycznych wyszło mi, że Ślązaków tam zgarnięto i mocno trzebiono, bo decyzja o wysiedlaniu tzw. Niemców do Niemiec zapadła dopiero w Poczdamie, a na Kresach 1,5 mln. ludzi było do upchania w Ojczyźnie... Powód trywialny. Obrabianie klucza czterech folwarków za pomocą niemieckich niewolników - takie coś usłyszałam w tym samym wywiadzie - i zlokalizowałam to o rzut kamienia od Łambinowic i one wypłynęły mi z ohydnym pluskiem. Wołyń i "akcję Wisła" łączy chujactwo, pospieszna "sprawiedliwość", podobny sposób myślenia, tworzenie homogena siłą i nic więcej. Łambinowice też z tej bajki. I Srebrenica. I cała masa innego historycznego [oby!] syfu. I pomysł potępienia "akcji Wisła" bardzo podoba mi się i fcale nie ze względu na stosunki polsko-ukraińskie, ale ze względu na to że może coś puści w dzieciach i wnukach tych ludzi, chociaż w nich. Bo tamci doczekali najwyżej uchwały Senatu z 1990 i dobrze, jak doczekali. Troszkę drgnęłam na sformułowanie Ave "z perspektywy czasu łatwo jest oceniać". Z jednej strony - tak, oczywiście. Ale z drugiej, to rośnie we mnie pytanie: a dlaczego górali nie wyrypali na Mazury z powodu pana Ognia?! I prosta odpowiedź, że Goralenvolk jest przecie nasz, do bólu zęb piastowy... Odpowiedz Link
99venus Re: Akcja "Wisła" 09.11.12, 22:20 wzruszyłem się nad niedolą tych biednych ludzi. ale historia nie zacząła się od burzenia cerkwi w 1938 roku.dlaczego nie wrócisz do zamordowania Pierackiego,Hołowki,do mordowania przez ukraińskich nacjonalistów Ukraińców opowiadajacych się za współpraca z Polska. a niezależnie od tego:jaki był cennik za 1 zburzoną cerkiew:10 osób,20 osób,100? ludobójstwo dokonane przez ukraińskich nacjonalistów do dzisiaj nie zostało osądzone a my mamy ubolewać nad przesiedleniem Ukraińców.my przesiedliliśmy-oni mordowali. Odpowiedz Link
magdolot Re: Akcja "Wisła" 10.11.12, 02:39 Pisałam o atmosferze, co była patriotyczna po trupach i po uczuciach wzajemnych; jak wymyślono narody stopniowo zamiast cesarzy i prawo ich do samostanowienia i dotychczasowi sąsiedzi zaczęli być wrogami. Pisałam o tym, że wolę to, co w Nowicy zrobili zwyczajni ludzie i nasza III RP, że to jest właściwe i dobre. I tak właśnie Łemko może się poczuć Polakiem i patrzeć na paszport swój bez zgrzytu zębuf w duszy, a nie jak mu się coś rozpierdala na szczępki. Ino do tanga dwojga trza. I dumna jestem z tego, co się tam wyprawia. U nas. W czasach dawnych fszyscy jechali na ostro w swoją mańkę... Bauman kiedyś rzekł, że druga wojna to cena za demokrację. W dużym obrazku to prawda, a skoro była tak droga ta piękna demokracja, to szanujmy ją. Nie znam szczegółów, chętnie się dowiem więcej. Jak się Ukraińce miotały bijając to nas, to ZSRR [1920] i decyzja Petlury nie są mi całkiem obce. Że polskie folwarki palono za ciaćki od Abwehry, wiem. Rzeź Czerwonogrodu mam w rodzinie. Ostatnio się dowiedziałam jak Marszałek rzutem na taśmę zapierdzielił Wilno Litwinom... Wywiad robiłam z polskimi Żydami, latyfundystami z okolic Nadwórnej, klimaty mi się obiły o uszy, ino zwielokrotnione o strach przed Polakami. Oni mieli przegwizdane z trzech stron, a ponieważ nazwisko mieli węgierskie z brzmienia, to uchowali się [w drobnym ułamku, rzecz jasna] dodając polskie imiona w akcie chrztu, a po drodze zaliczyli pogrom w Przemyślu, więc nigdy tej sprawy nie odkręcali... aż do teraz, a teraz za Chiny Ludowe nie udowodnią prawa do częściowego odszkodowania dla "zabużan" za 2 tys hektarów lasu, 400 czarnoziemu, hutę szkła i trochę innego badziewia. Ale jak dorwałam etniczny spis wiochy przy folwarku z 1906, to tam było ze stu Niemców, kilku Żydów i mrowie Ukraińców ponad tysięczne. A pana zarżnęli, jak wkroczyli Rosjanie i trza było uciekać na łeb. Ale nikt z miejscowych i znanych, bo oni go szanowali. Tak trochę mniejszy ból, że chociaż nie swoi. Ja ubolewam nad fszystkimi zwyczajnymi ludźmi, co nikomu nic, a dostali od losu straszliwie. I życia mi nie starcza, psiakrew, bo ich jest legijon. I każdy ma swój kawałek bardziej osobisty ze 100 milionów dusz sprzed lat 70 i ciągle dochodzą nowe... nieustająco. I można se siąść i zapłakać i już nigdy nie wstać. A można próbować coś lepić. Wybieram lepienie. Reszta niżej. Odpowiedz Link
magdolot Errata 10.11.12, 02:45 Błąd, mieli przegwizdane z czterech [Rosjanie, Ukraińcy, Niemcy, Polacy], bo Węgrzy byli niegroźni i się szybko zmyli. Odpowiedz Link
99venus Re: Akcja "Wisła" 10.11.12, 08:41 Ostatnio się dowiedziałam jak Marszałek rzutem na taśmę zapierdzielił Wilno Litwinom... to długo czekałaś. w twojej trosce o zwykłych ludziach umknął jeden fakt:największych zbrodni dokonywali zwykli ludzie.Bandera za wyjatkiem sprawy Pierackiego w morderstwach bezpośredniego udziału nie miał-mordowali sąsiedzi. Odpowiedz Link
humbak Re: Akcja "Wisła" 10.11.12, 09:24 Właśnie dlatego Wołyń jest czymś tak przerażającym. Jak czystki afrykańskie. Lata nienawiści nagle wyładowały się w czymś czego nornalny człowiek jak sądzę nie może pojąć. Ja nie wyobrażam sobie co by musiało się dziać bym był zdolny do takich rzeczy. A jednak ludzie potrafią antagonizmy o podłożu religijnym, kulturowym, czy innym traktować machinalnie i wykorzystywać dla swoich celów. Odpowiedz Link
jola.iza1 Re: Akcja "Wisła" 09.11.12, 22:32 Magdolocie , Ty piszesz, a reszta nie kuma co to czarne podniebienie, i Łemkowie:( Odpowiedz Link
99venus Re: Akcja "Wisła" 09.11.12, 22:39 bez przesady.czytelników GP i GPC raczej tu nie uświadczysz. Odpowiedz Link
magdolot Re: Akcja "Wisła" 10.11.12, 01:08 > Magdolocie , Ty piszesz, a reszta nie kuma co to czarne podniebienie, i Łemkowi > e:( pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81emkowszczyzna Łemkowskie wsie 30 lat temu były 3... Bartne, Nowica i bodaj Hańczowa. pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81emkowie Bo maniacko mówią "łem". I śpiewają takoż. "My by hribiw ne zbyrały łem byśmy sia lubowały" Sami o sobie: Rusnacy. Tu jest schizma tylawska i ich paskudny grekokatolicyzm - czyli etniczno/religijne zajączki tożsamościowe. Dzie Łemkom na ich ugorach do Ukraińców z ich czarnoziemami?! Lud biedny tak, że dwie jego narodowe używki, to "kropka" i "derewlanka", czyli eter i denaturat, bo na wódę go przez stulecia stać nie było. 30 lat temu mój kumpel- kowboj kosił łąki Łemkami i płacił słojami eteru, a przed sklepem w otwartym 3 razy w tygodniu bez dnia pół [święto!] polegiwały sobie grupki panów wokół słoika z przezroczystą cieczą, nakrytego chlebkiem... Jeden znajomy już prawie próbował eteru z łemkowskim przyjacielem swym, jak wpadła jego żona, skrzyczała go okropnie, że gość się przekręci na ament i zabrała im słoik w cholerę. A ich w ogóle przeważnie wypierdzielali do ZSRR [tam nieźle goniła granica, swoją drogą], ale co bardziej rozgarnięte wsie wysyłały naprzód szpiona i kategorycznie odmawiały i ftedy dopiero wypierdzielali je na Mazury, do wrednych Szkopów, czyli Kaszubów z czarnymi podniebieniami nie mniej... Przy czystkach etnicznych albowiem dostaje w dupę wszystko to, co nieczyste. Z patriotycznego rozpędu. Czarne podniebienia mają złe psy tradycyjnie [zabobon] i Ukraińcy też [zabobon]. A żeby jeszcze namiszać, z rozpędu zawadziłam o Bieszczady a tam byli Bojkowie dla odmiany, oni wpełzli pod tryzub nieco bardziej. -------------------------------------------------------------- Venusie, mego dziadka piłą rżnęli, myśmy wszystko zapomnieli. Ale z rozpędu tak zupełnie innego dziadka w eb? W dodatku za Wołyń?! Można się cofnąć i do Rzeczypospolitej Obojga, a nie Trojga fcale, co wypunktował podle Jasienica niejaki, podszyw Beynar. Można się cofać do syta między dziadki z wehrmachtu i własnej chujowacizny nigdy, przenigdy nie odpuszczać i za nią nie przepraszać, bo nie przeprosił zupełnie inny ktoś? Morale Ukraińców znacznie mniej mnie obchodzi, niż własne i dla mnie to znaczy po prostu, że my się czujemy i lepiej i pewniej i nas stać. Stać nas żeby odpuścić parszywą propagandę, wrzut do jednego wora, i nawet na przeprosiny. Na potępienie pewnego rodzaju myślenia. Mam nadzieję, że Ukraińcom też się to przydarzy pewnego dnia i dzieci i wnuki wołyniaków też się poczują lepiej. Ale oni z tym mają trochę większy problem do uporania się, bo po drodze między dżumą i cholerą umoczyli zajączkiem w Adolfa... Mieszkam w mieszkaniu znanego niemieckiego historyka, którego ojca wcielono do armii i nigdy nie był w NSDAP. Znalazłam na półce książkę, listy ojca z wschodniego frontu do matki, do których nie zajrzał przez 30 lat, a na starość je opublikował. Bym chciała, żeby już nikt nie bał się w nic zaglądać. Tyle. I żal mi, że to fszystko musi tak długo trwać zanim się przetnie wrzody nabrzmiałe przez pokolenia i będzie się mogło goić. I nawet mój niemiecki wyszedł w związku z basenem poza" Hande hoch, polnishe schweine!" Jeżeli kurzbahnschwimmen to pływanie w poprzek jest, to sturmbahnfurrer jest wodzem zdobywającym pociągi... Niestety on ma "bann" zamiast "bahn" i znuf skołowanam do cna. Odpowiedz Link
99venus Re: Akcja "Wisła" 10.11.12, 08:46 Venusie, mego dziadka piłą rżnęli, myśmy wszystko zapomnieli. Ale z rozpędu tak zupełnie innego dziadka w eb? W dodatku za Wołyń?! na tym polega między nami różnica,że ja nie zapomniałem.nie zapomniałem tym bardziej,że widzę co się dzieje dzisiaj na Ukrainie,widzę setki pomników Bandery,Szuchewycza,tablicę ku czci tego bandyty na polskiej szkole w Lwowie,kretactwa i matactwa ukraińskie związane z odbudową sprofanowanego cmentarza Orląt,słyszę ciagle kłamstwa i wypieranie się zbrodni,czytam wypowiedzi Ukraińców mieszkających w Polsce. nie zapomnę niczego,będę pamietał i rozpowszechniał. Odpowiedz Link
humbak Re: Akcja "Wisła" 10.11.12, 09:28 Tylko pomyśl jakie działanie będzie miało, jeśli my powiemy: Wyście są podli Ukraińcy, a my dobre Lachy. Wyście nas mordowali i macie się kajać. Myślisz że to zadziała w jakikolwiek pozytywny sposób? Odpowiedz Link
99venus Re: Akcja "Wisła" 10.11.12, 17:36 jak prześledzisz moje wpisy na tematy UPA-bo to o to chodzi to może zauważysz,że uzywam określenie nacjonaliści ukraińscy w kontekście zbrodni i Ukraińcy w pozostałych sprawach. nie oczekują kajania się,tym bardziej,że jestem przekonany,że byłoby fałszywe.nie mówię,że Ukraińcy są podli; natomiast mówię,że nacjonaliści ukraińscy rosną w siłę,stają się coraz silniejsi,agresywni i świadczy o tym wiele faktów. ich działalność powoduje,że Ukraina coraz bardziej staje się ludziom obojętna,ruch turystyczny na Ukrainę zdecydowanie zmalał,między innymi dzięki wspólnej postawie pograniczników i celników na przejściach granicznych i niech tam sobie Ukraina wegetuje jak chce.na moje ciepłe słowo niech nie liczy.nie liczę i nie oczekuję żadnego pokajania się.tym bardziej,ze nie mam żadnych wątpliwości,że ze szczerością nie miałoby nic wspólnego.byam na Ukrainie i widzę co tam się dzieje. natomiast odrębnym zagadnieniem jest sprawa sejmowej uchwały i to już uważam za pospolite skurwysyństwo.temat jest wywołany przez polskich Ukraińców uważających się za wielce pokrzywdzonych,ukraińskie lobby naciska nie tylko na posłów narodowosci ukraińskiej(fakt ich obecności w sejmie najlepiej świadczy o prześladowaniu ludności ukraińskiej) ale również na posłów z innych ugrupowań,którzy dają się rozgrywać Uktraińcom jak dzieci. sejm do dzisiaj mimo wielu apeli i próśb nie uchwalił 11 lipca(rozpoczęcie masowych mordów przez UPA) dniem pamięci.na to nie ma czasu.dla biednych ofiar akcji Wisła czas się znalazł. Odpowiedz Link
magdolot Re: Akcja "Wisła" 10.11.12, 14:32 > na tym polega między nami różnica,że ja nie zapomniałem.nie zapomniałem tym bar > dziej,że widzę co się dzieje dzisiaj na Ukrainie,widzę setki pomników Bandery,S > zuchewycza,tablicę ku czci tego bandyty na polskiej szkole w Lwowie,kretactwa i > matactwa ukraińskie związane z odbudową sprofanowanego cmentarza Orląt,słyszę > ciagle kłamstwa i wypieranie się zbrodni,czytam wypowiedzi Ukraińców mieszkając > ych w Polsce. a ja widzę pomnik Ognia odsłaniany przez prezydenta RP pomniki Dmowskiego, a pod nimi NOP i ONR z wiadomym przesłaniem kłamstwa, kłamstw, kłamstwa a jutro pana Kobylańskiego jako naczelnego patriotę polskiego i słyszę, co mówi o Jedwabnem pan Jerzy Robert Nowak pan Korkuć o Ogniu... a po Gorcach nie chodzę odkąd wiem, że w wikendy przebierają się za ogniowców panowie z krakowskiego IPN i latają po górach bawiąc się w dawnych bohateruf Odpowiedz Link
99venus Re: Akcja "Wisła" 10.11.12, 17:40 i uważasz,że głupota i podłość polskiej prawicy-oni upowców w dupę by całowali gdyby to miało wydźwięk antyrosyjski - stanowi usprawiedliwienie lub wytłumaczenie i dla ukraińskiego nacjonalizmu. ja uważam,że nawet postawienie pomnika podhalańskiemu bandycie nie usprawiedliwia bestialskich działań UPA. Odpowiedz Link
magdolot Re: Akcja "Wisła" 10.11.12, 18:40 > i uważasz,że głupota i podłość polskiej prawicy-oni upowców w dupę by całowali > gdyby to miało wydźwięk antyrosyjski - stanowi usprawiedliwienie lub wytłumacze > nie i dla ukraińskiego nacjonalizmu. > ja uważam,że nawet postawienie pomnika podhalańskiemu bandycie nie usprawiedliw > ia bestialskich działań UPA. Fcale tak nie uważam. Piszę jeno, że część NAS rozumuje tak samo jak ONI. Bardziej mnie boli własny syf bratni i bardziej się go wstydzę i na sprzątanie go mogę mieć wpływ, jakikolwiek. Na pojebuf ukraińskich nie mam żadnego wpływu... Granica między bojownikiem o wolność a terrorystą jest cienka, między patriotą a nacjonalistą też. Ale to, co dla nas jest nacjonalizmem może być walką o wolność dla przeciwnej strony i ftedy cholerny klops, trza znaleźć inny język. Odpowiedz Link
tojajurek Re: Akcja "Wisła" 10.11.12, 19:47 Był ongiś taki film z 1961 roku "Ogniomistrz Kaleń". W opinii ludzi, którzy zetknęli się z powojennymi losami południowo-wschodniej Polski, film dość prawdziwie oddaje zaciętość i brutalność walk Polaków z UPA i OUN - pomijając oczywiście propagandową komunistyczną warstwę filmu. W oskarżeniach - generalnie słusznych - ze strony Polski nie mozna jednak nie zauważać faktu, że nacjonaliści ukraińscy byli zdeterminowani w dążeniach do utworzenia niezawisłego państwa ukraińskiego. Wcześniej byli skłonni w tym celu współpracować nawet z hitlerowskimi Niemcami, no i srogo się zawiedli. A zabijanie pod koniec wojny było dla żołnierzy i członków zbrojnego podziemia czymś zwyczajnym i nie budziło większych emocji, zwłaszcza gdy było "ideologicznie" uzasadnione. Znam relację mojego, starszego ode mnie przyjaciela Jurka F. (jeszcze żyje), który po zakończeniu wojny trafił do karnej kompanii LWP za zatajenie przynależności do AK, gdy po upadku Powstania wstąpił do armii Berlinga i doszedł aż do Berlina. A wtedy kontrwywiad zaczął szaleć i Jurkowi też dobrał się do dupy. Ponieważ świeżo dostał Krzyż Walecznych, a i dowódca bronił go z całych sił, skończyło się dość szczęśliwie na karnej kompanii. W krótkim czasie jego jednostka została przerzucona w Bieszczady do zwalczania UPA. Nie będę przytaczał różnych, dość przerażających opowieści Jurka, zwłaszcza gdy zaczęli dostawać w kość i zrozumieli, że tzw. "bandy" to liczące wieluset żołnierzy oddziały, świetnie uzbrojone, zorganizowane i doświadczone w bojach. Wszakże jedna relacja zapadła mi w pamięć, gdy wyśledzili oddział, który wcześniej spacyfikował polską wieś, bestialsko mordując wszystkich mieszkańców. Upowcy, sądząc że skutecznie zmylili tropy, zatrzymali się na noc we wsi zamieszkałej przez ludność ukraińską. Nasi nad ranem otoczyli wieś i o świcie bez uprzedzenia otworzyli ogień do wszystkiego co tylko się ruszało. Z zawziętości, a po części dla ochrony własnych tyłków, strzelali tak długo aż ostatni pies został dobity. Potem wieś podpalili. Tak wyglądał nasz drobny wkład do akcji "przesiedleńczej". Jurek opowiadał mi o tym dość beznamiętnie. Wojsko było powołane do likwidowania przeciwnika, a wszystkie humanitarne pierdoły mogą sobie po latach pieprzyć politycy i różne pięknoduchy, które wojnę oglądały tylko w fotelu kinowym. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Akcja "Wisła" 10.11.12, 08:37 To "PRL" nie wiedziała (nie chciała wiedzieć - dla uproszczenia wcielając ich w szeregi ukraińskie) o Łemkach, za to jeżeli chodzi o "czarne podniebienie" - o, w tym przypadku szanowała tradycję. Odpowiedz Link
humbak Re: Akcja "Wisła" 10.11.12, 09:20 Nie wiem czemu adresujesz to akurat do mnie. Przecież właśnie rozumiem że akcja miała swoje ciemne strony i skrzywdziła niewinnych ludzi. Wołyń przecież wziął się z nienawiści etnicznej bazującej na odpowiedzialności zbiorowej i wielu wiekach konfliktów. Odpowiedz Link
99venus Re: Akcja "Wisła" 09.11.12, 20:57 nie widzę żadnych podstaw do potepienia akcji Wisła. skandaliczny jest fakt,że dzisiejszego dnia ani sejm ani inne władze nie zajęły się problemem ludności Polskiej na kresach bestialsko mordowanej przez ukraińskich nacjonalistów w latach 1939-1945 oraz po wojnie na terenie Polski południowo-wschodniej. www.stowarzyszenieuozun.wroclaw.pl/wystawa_spis.htm bezczelne domaganie się przez Ukraińców zamieszkujących dzisiaj Polskę odszkodowań za przesiedlenia służą jedynie odwróceniu uwagi od tematu podstawowego jakim jest ludobójstwo dokonane przez bandy UPA.ludobójstwo,które do dzisiejszego dnia nie zostało rozliczone i osądzone. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Akcja "Wisła" 10.11.12, 08:45 Teraz się zastosuje właściwą dla systemów demokratycznych zasadę nieodpowiedzialności zbiorowej. Przemyślawszy fszystko - uważam, że lepiej, żeby 10 złoczyńców fruwało na wolności, niż jeden niewinny siedział za kratami. Odpowiedz Link
99venus Re: Akcja "Wisła" 10.11.12, 08:47 nie akceptuję nieodpowiedzialności zbiorowej tym bardziej,że winnych łatwo odnaleźć. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Akcja "Wisła" 10.11.12, 08:55 To dlaczego tego nie zrobiono do tej pory? Przez "nich" odium spada na innych... Odpowiedz Link
99venus Re: Akcja "Wisła" 10.11.12, 10:13 moim zdaniem w czasach PRL ze wzgledu na przyjaźn bratnich narodów ale mimo wszystko mówiło się o tym,Bratny napisał kilka opowiadań,a dzisiaj tylko po to żeby tworzyć iluzje niepodległej Ukrainy dążącej do Europy i na złość Rosji. Głupota. Odpowiedz Link
magdolot Re: Akcja "Wisła" 10.11.12, 14:14 Tak, ale ile czasu zabrało nam uporanie się z Jedwabnem itp. i co do tej pory mówią o tym patrioci - wszyscy wiemy. A my jednakowoż od 20 lat nie tworzymy iluzji niepodległej Polski, ino pojękujemy w okowach kondominium, wciśnięci między złych Niemców i złych Rosjan fciąż, a Gross korzystając podle z owego klinczu fajda nam we gniazdo... Odpowiedz Link
99venus Re: Akcja "Wisła" 10.11.12, 17:46 problem polega na tym,że z Jedwabnem się nie uporaliśmy i nie powinnismy się nigdy uporać. ta zadra winna trwać abyśmy zawsze o tym pamietali. to dobrze,że nie tworzymy iluzji niepodległej Polski bo ją mamy.jeżeli uważasz,że Gross korzysta z sytuacji aby jak piszesz nafajdać nam w gniazdo to jesteś w wielkim,podstawowym błędzie.zarzucanie mu przy tym podłości jest aberracją.ja bym powiedział,że Gross stanął w obronie przyzwoitości i godności Polaków.ci,którzy negują Jedwabno i szkalują Grossa działają na szkodę Polski.określone ułomności mentalne i nieuctwo nie pozwalają im tego faktu zrozumieć. Odpowiedz Link
gat45 Re: Akcja "Wisła" 10.11.12, 18:09 Jak to mawia Czandra w swojej sygnaturce ? Jest wielkie zapotrzebowanie na czcionkę do sarkazmu ? Siostrze Magdzie Lotnej w moich oczach jej nie zabrakło - a w Venusowych owszem. Odpowiedz Link