ave.duce 06.02.14, 09:23 oglądałam wczoraj "Wiadomości" w TVP, z których dowiedziałam się, że JP2 zwalczał pedofilię w kk. Zdziwiłam się - może niesłusznie. Wie ktoś coś na ten temat? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dystans4 Re: Wyjątkowo 06.02.14, 09:34 Czytałem, że JPII był przez Dziwisza izolowany od tematu aż tak, że praktycznie nic do niego nie docierało i także stąd wynikała jego całkowita bierność i obojętność. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Wyjątkowo 06.02.14, 09:41 No ale takie na przykład honorowanie i chronienie Maciala już po tym, jak niektórzy z jego podopiecznych oficjalnie wystąpili z oskarżeniami? Odpowiedz Link
gat45 Re: Wyjątkowo 06.02.14, 14:29 No to rzeczywiście mają rację ci, którzy obwiniają kk o wyjątkową częstotliwość występowania pedofilii. Skoro tak sprawy się mają po ofensywnym przeciwdziałaniu JP2 przez 27 lat pontyfikatu, to imaginujecie sobie, co musiało się dziać przedtem ? Strach myśleć. Odpowiedz Link
kanciasta Re: Wyjątkowo 09.02.14, 21:39 gat45 napisała: > No to rzeczywiście mają rację ci, którzy obwiniają kk o wyjątkową częstotliwość > występowania pedofilii. Skoro tak sprawy się mają po ofensywnym przeciwdziałan > iu JP2 przez 27 lat pontyfikatu, to imaginujecie sobie, co musiało się dziać pr > zedtem ? Strach myśleć. Zdarzyło się, że akurat zajrzałam, przeczytałam - zabolało (chociaż pewnie nie powinno). To mam w związku z powyższym dwa pytania: 1. Czy przez kk rozumiesz tu kler czy ogół ludzi deklarujących przynależność? 2. Jeśli na jednym końcu osi umieścimy choroby w rodzaju gruźlica, dżuma, czarna ospa, a na drugim końcu czyny w rodzaju morderstwo, kradzież, przemoc - to w której części tej osi umieściłabyś pedofilię? Przepraszam, pamiętam, że obiecywałam się tu nie odzywać, ale nie mogłam się powstrzymać. Chciałabym wiedzieć, czy dobrze zrozumiałam Twoją wypowiedź. Odpowiedz Link
gat45 Re: Wyjątkowo 10.02.14, 08:01 Czan-dra ma rację. Czcionka do sarkazmu staje się niezbędna. Ale ponieważ Cię zabolało, a ja naprawdę nie lubię ranić, to wyjaśniam : nie znoszę uogólnień i kpię sobie z ludzi zachłystujących się częstotliwością występowania pedofilii w kk. Mnie oburza tylko sposób reakcji hierarchów na występki w łonie kościoła. Pojęcie "duszpasterstwo" zobowiązuje. Przynajmniej tak myślę ja, osoba spoza wspólnoty, którą chcę szanować i szanowałabym, gdyby mi w tym sami zwierzchnicy tej wspólnoty nie przeszkadzali. Nie rozumiem Twojego pytania o rozmieszczenie na jednej osi chorób zakaźnych i pewnych profilów psychologicznych. A o samej pedofilii się nie wypowiadam, bo jej zupełnie nie rozumiem. Wypowiadam się tylko przeciwko krzywdzeniu dzieci. No i wiem jeszcze, że istnieli - i pewnie istnieją nadal - pedofile, który wspaniale potrafili wysublimować swoją skłonność w kierunku opieki nad dziećmi i chylę czoła przed ich siłą charakteru. Czy teraz jaśniej ? Odpowiedz Link
ave.duce Też odpowiem, niepytana i zapytam > 10.02.14, 15:01 1. kler 2. pedofilia - w potocznym znaczeniu: wykorzystywania seksualnego dzieci - to przestępstwo bliskie (tożsame) z przemocą. kanciasta napisała: > Przepraszam, pamiętam, że obiecywałam się tu nie odzywać O! Smutne... Odpowiedz Link
dystans4 Re: Wyjątkowo 07.02.14, 23:48 Napisałem co słyszałem, nie znam tematu. Jeśli jest tak jak piszesz i o tym wiedział, to skandal. Odpowiedz Link
z.a.p.i.j.a.c.z.o.n.y-r.y.j Re: Wyjątkowo 07.02.14, 09:01 dystans4 napisał: > Czytałem, że JPII był przez Dziwisza izolowany od tematu aż tak, że praktycznie > nic do niego nie docierało i także stąd wynikała jego całkowita bierność i obo > jętność. z tego wynika, ze Zdziwisz to wyjątkowa świnia był i jest Odpowiedz Link
panidemonka Re: Wyjątkowo 07.02.14, 08:45 Nie zdziwiłam się, bo takie opinie już czytałam i słyszałam. Twojemu zdziwieniu nie dziwię się wcale. Wiedzy na ten temat nie mam zbyt wielkiej, mam poglądy i wrażenia. Ba! mam też głębokie przekonanie, że taka opinia może dziwić. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Wyjątkowo 07.02.14, 10:42 Jak na beatyfikowanego i ... wkrótce ... kanonizowanego - to granda. wyborcza.pl/1,75477,15406480,ONZ_krytykuje_Watykan_za_tuszowanie_pedofilii_i_krycie.html ps. jak tam maluszka? Kiedy trafi na "Sosnę"? Odpowiedz Link
inna57 Re: Wyjątkowo 08.02.14, 19:31 Za dużo wiem żeby komentować. JP2 przepadał za wizytami młodziutkich harcerzy z Polski. A co do zamiatania pod dywan różnych takich to przecież odwieczna kościelna tradycja. JP2 nie tylko nie zwalczał ale i póki jeszcze nie zmienił się w obwoźne "sado-maso" sam angażował się w ukrywanie niecnych sprawek swych podwładnych. Następcy nie byli i nie są lepsi. B16 to typowy trep z klapkami na oczach a Franio to pozer, dużo gada pod publiczkę a interes kręci się jak się kręcił. Dywan mają nadal pojemny, jest gdzie zamiatać i jest gdzie ukrywać tych którym się nie udało spacyfikować swych ofiar. Spiżowa brama nadal jest spiżowa i to za nią ukrywają się najobrzydliwsze kreatury tego świata. Możemy im Trynkiewicza podesłać, będzie jeszcze jeden swój między swymi. Odpowiedz Link
damakier1 Re: Wyjątkowo 08.02.14, 23:49 Za dużo wiem żeby komentować. - czy możesz rozwinąć to zdanie? Odpowiedz Link
inna57 Re: Wyjątkowo 10.02.14, 08:48 Moim wujem jest ksiądz który był bardzo blisko z JP2. I tyle w temacie. Odpowiedz Link
mroofka.reaktywacja Re: Wyjątkowo 13.02.14, 11:31 "Jan Paweł II z pewnością pozbawił się prawa do beatyfikacji, kiedy nie ustanowił prawnych norm w celu usunięcia pedofilów ze stanu kapłańskiego i przez wiele lat po prostu odwrócił się od tego problemu. Santo non subito!" - "Poczekajcie z tą aureolą", NYT, M.Dowd 2011 Może Dziwisz wyda o tym kolejną książkę? Chętnie kupię! :D Odpowiedz Link