Dodaj do ulubionych

Wątek meteo

23.05.14, 07:28
Podobno u Was gorunc niepomierny ? Opowiedzcie, jak to jest, bom zapomniała.
U mnie dzisiaj - godz. 5.15, wyjście Tobika zwanego od wczoraj Tobołkiem - było 5 (pięć) malutkich celsjuszków.
Obserwuj wątek
    • smutas13 Re: Wątek meteo 23.05.14, 07:51
      Południe Polski - Godz. 7.50 - 24* C. w cieniu. Rolety, wentylatory ruszyły pełną parą.
      Prawie lato! :-)
    • 99venus Re: Wątek meteo 23.05.14, 08:38
      23,3;lekki wiaterek.
      • dzidzia_bojowa Re: Wątek meteo 23.05.14, 09:08
        Południowy- zachód, Kotlina Kłodzka, o 7.00 było 25 w cieniu, teraz jest też 25 stopni w cieniu. Przyjemnie ciepło, słonko świeci, trochę wieje ale w sumie jest cudnie!
        • ewa9717 Re: Wątek meteo 23.05.14, 10:21
          Damookolice: nieba lazur, upał, ale i wiatr, człek się czuje jak w lipcu nad morzem, mniam, mniam ;)
          • scoutek Re: Wątek meteo 23.05.14, 10:24
            Śląsk, pięknie po prostu
            nareszcie!
          • damakier1 Re: Wątek meteo 23.05.14, 10:46
            wa9717 napisała:

> Damookolice: nieba lazur, upał, ale i wiatr, człek się czuje jak w lipcu nad mo
            > rzem, mniam, mniam ;)

PotFFFierdzam.
    • ta Re: Wątek meteo 23.05.14, 13:45
      Tu tymczasowo Kraków :). Mniodzio. Pełne słońce, lekki wiaterek, ok 26 st. Ludzi kupa, Mickiewicz oblegnięty, Smok dyszy.
      • magdolot Re: Wątek meteo 23.05.14, 22:55
        Ucałuj ode mnie Smoka, priti plis, bo żem się stęskniła. :)
        • ta Re: Wątek meteo 24.05.14, 22:39
          Z pyska Smoku gorąc większy niż wokół, tom się bała podać mu ust mych grona, alem mu pomachała.

Przy okazji odkryłam ciekawą tabliczkę wsród ofarodawców na restaurację Wawelu w 1921 roku. Pośród wielu nobliwych i utytułowanych wraz z Marszałkiem Piłsudskim, ale także i skromnych obywateli Rzeczpospolitej wisi działająca na mą wyobraźnię taka oto:
          Lilianna Lorma Primabalerina Milano 1921
          Nijak tej pani odnaleźć nie potrafię. Ktoś coś wie?

Dzisiaj nieco popadało, nadal ciepło.Lato.
          • ave.duce Re: Wątek meteo 24.05.14, 23:11
            Nie znam niemieckiego ;)

baza-nazwisk.de/suche.php?data=51231&hits=2359&ds=2134&title=Lorma,%20Liliana
            https://www.oxmon.com/wawel/b/449.jpg

www.oxmon.com/wawel/p/pg44.html

Ale pewnie to wszystko już znalazłaś.
          • magdolot Re: Wątek meteo 25.05.14, 21:01
            Dzięki za pomachanie Gadowi! I dzięki za panią Lilianę, bo przypomina że przejeżdżanie pod Wawlem rowerem, to niegapienie się jest na detale, a dawnom już nie wagarowała... Nadrobić cza wagary! :)
            • ta Re: Wątek meteo 26.05.14, 12:10
              Magdolotu :)

Pod tymi tabliczkami zawsze przystaję. Czegóż tam się można dowiedzieć! Jakie tytuły, jakie organizacje i nazwiska! Aż serce rośnie, jak nasi protoplaści pojmowali patriotyzm. Każdy z ofiarodawców na restauracje Wawelu, który ma tam tabliczkę, sponsorował ponoć jeden dzień prac! Wystawiasz sobie?
              Swoją drogą sterczę tam zawsze sama. Mozesz zagadnąć zadumaną panią w ciemno :)

Nadal nic więcej nie mogę znaleźć o Primadonnie Lilianie Lormie, oprócz śladu po jej hojności na murze okalającym Wawel.
              • magdolot Re: Wątek meteo 26.05.14, 13:41
                Kiedyś myślałam o zrobieniu albumu z fotografiami Krakowa "z lotu dziecka". Bo dorośli, palanty, fffcale nie patrzą w górę, bo są ważni, nadęci i się, kurna, spieszą... a dziecko detale widzi, bo ono się zagapia totutotam i potrafi się pięknie zagapić na cacy, pokontemplować chodnik jak mu lody spadną. Myślałam zrobić Kraków, który dorosłym umyka.
                I popa, dorosłam, nadęłam się i się spieszę, a Ta jak profesjonalny bachor fffszystko wygapi na glanc! :)))
                Lilianę Lormę, Primadonnę, co po niej nie zostało nic z tego na co kobieta zapewne liczyła i na co harowała latami, by się w annałach luckości zapisać [jeno pretensjonalny grób ze zwiewnym janiołem gdzieś pod lazurem włoskim?]... a zapisała się w durnym porywie kobiecego serca na ścianie zamku pokręconego narodu, w kraju gdzie białe niedźwiedzie dupami szczekają i gonią foki po głównych ulicach!

Wagon flozoficznego romantyzmu w najlepszym gatunku, żeś dostarczyła, Ta, bachorze zatracony co ciągle się gapisz. I chwała Ci i wata na patyku. Howgh.
                • gat45 Re: Wątek meteo 26.05.14, 13:58
                  I jeszcze bańki mydlane puszcza !
                  • ta Re: Wątek meteo 26.05.14, 21:41
                    Bańkomat został z K. wczoraj zabrany i będzie miał trasę objazdową ku uciesze małoletnich w innych miastach :)

Przyrzekłam sobie dopiąć celu i dowiedzieć się więcej o Primadonnie Lilianie, co oprócz zapewne wyjątkowych umiejętności tanecznych miała szczere serducho.I więcej się jej należy niż cyprys zielony nad grudkami być może obcej ziemi. Znalazłam już inną panią Lormę, aktorkę polską, może siostry ?

Zagapiam się od dziecka i tak mi pozostanie. Nad ślimakiem, źdźbłem, kostką brukową, zmarszczkami staruszki, załomem muru i krzywymi schodami, tak jakoś. K. do zagapiania jest stworzony :)
    • ave.duce Re: Wątek meteo 23.05.14, 15:10
      We WSI gorąc bucha: buch, buch.
      Co do temperatury - stary dowcip:

Żaba siedzi sobie nad stawem i moczy nogi. Przychodzi bocian i pyta:
      - Ciepła ta woda?
      Żaba nawet nie zwróciła uwagi. Bocian pyta się jeszcze raz:
      - Pytam czy ciepła ta woda?!
      Żaba nic. W końcu bocian się wkurzył i wrzeszczy:
      - Q,,a, ciepła ta woda czy nie?!
      Na to żaba odwraca się do bociana i mówi:
      - Może i q..a, ale nie termometr...
      • dzidzia_bojowa Re: Wątek meteo 23.05.14, 15:32
        Aktualizacja: 30 stopni w cieniu ale niebo jakieś takie...., no takie jakby wieczorem miało walić piorunami. Czyli przedburzowy gorąc. Lubię jak wali piorunami pod warunkiem, że jestem w domu, nie muszę wychodzić i mam pewność, że wszyscy moi bliscy są bezpieczni.
    • man_sapiens Re: Wątek meteo 23.05.14, 16:00
      Gorunc, bo już miałem tradycyjna dyskusję z sąsiadką, która uparcie zostawia otwarte drzwi na klatkę schodową:
      - Czemu pan zamyka znowu te drzwi, przecież jest gorąco! (a echo dopowiada ...mać, ...mać, ...mać)
      - Właśnie dlatego, proszę pani.
      - $%*&#$%^! (a echo odpowiada "byłby pan łaskaw wyjaśnić dokładniej dlaczego?")
      - Temperatura powietrza na dworze to 302 kelwiny albo inaczej 29 stopni Celsjusza a na klatce schodowej 294 kelwiny czyli 21 celsjuszów. Jeżeli pani zostawi otwarte drzwi to chłodniej zrobi się na dworze a goręcej na klatce schodowej.
      - Co pan gada (a echo odpowiada ...oli, ...oli, ...oli), jak jest upał to trzeba wietrzyć to będzie chłodniej.
      - Proszę pani, to byłoby złamanie podstaw fizyki, zwłaszcza drugiej zasady termodynamiki. Jeżeli faktycznie uda się pani zmniejszyć entropię w układzie zamkniętym i to na dodatek przez proste otwarcie drzwi - Nobel murowany.
      - Idiota (echo odmawia odpowiedzi).
      Drzwi zostały otwarte. Kolejny dowód na wyższość ducha nad materią.
      Dodatkowo wyjaśniam, że klatka schodowa nie ma okien, drzwi są jedynym otworem na zewnątrz. Dlatego też nie wchodzi w grę zmniejszanie entalpii organizmu poprzez intensyfikację parowania potu pod wpływem ruchu powietrza przepływającego przez klatkę schodową od drzwi do okna.
    • dupeteczek Żarówa! 23.05.14, 16:13
      Zbyt duży i zbyt gwałtowny ten skok temperatury jak dla mnie:/
      • magdolot Re: Żarówa! 23.05.14, 23:29
        dupeteczek napisał:

> Zbyt duży i zbyt gwałtowny ten skok temperatury jak dla mnie:/

O!
        Lipiec w maju?! Skandal.

3 dni oszalałej, lazurowej lampy po 30 gradusuf. Fczoraj wytknęłam nos z chałupy o 19 rowerem, błogosławionc i rower i starodrzew i wiaterek. Dziś ocknęłam się warcząc na małża, bo zalałam się potem jak on mnie przytulił [może jeszcze kiedyś to zrobi mimo fffszystko?] i wierzyć nie chciałam, że już dostał maila z przykazaniem zamknięcia okien zanim wyjdzie do pracy, bo nadchodzi SZTORM. To żem z nienawiścią w duszy zabrała kabacik, ale rzeczywiście słońce się zemdliło, a potem było pochmurno, a potem nawet siąpnęło cuś jak przyleźliśmy do domu. I całe szczęście, że się zrobiło chłodno, bo szło wywietrzyć ten upał, cośmy go przez gupie Szkopy w domu zatrzasnęli i wypad na nas jak dziki od progu.
        Jutro ma być gradusuf 20 i to jest lucka rzecz.
        • chateau Re: Żarówa! 24.05.14, 22:46
          Uć nie do wytrzymania. Tzn. teraz to już z górki, bo przestało świecić i nawet trochę podmuchuje.

Więcej gradusów po otwarciu lokali wyborczych ;-)
          • smutas13 Re: Żarówa! 25.05.14, 11:22
            Dziś idealna (dla mnie) temperatura - 21*C. w cieniu, lekko pochmurno, duszno.
            • gat45 Re: Żarówa! 25.05.14, 11:48
              a w Szalecie :

Météo Chalette-sur-Loing - 45120
              -
              Prévision à 15 jours
              Longitude : 2.736E
              Latitude : 48.012N
              Altitude : 87m
              (GMT +02:00)

DIM 25
              https://image.lachainemeteo.com/images/lachainemeteo2013/previsions/nebu/150x130/jour/x3960.png

-----------------------------------------------
              • inna57 Re: Żarówa! 25.05.14, 20:30
                +30 a odczuwalna +36, lubię i już dziś żałuję że już wkrótce trzeba będzie wrócić do skromnych +25
                • ewa9717 Re: Żarówa! 25.05.14, 21:07
                  Mnie też na peryskopowej nie przeszkadza, a jeziora już pływalne!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka