Dodaj do ulubionych

Nowa twarz Anny Grodzkiej?

26.03.15, 14:43
Przeczytałam w najnowszej "Polityce" rozmowę Elżbiety Turlej z Anną Grodzką. Rozmowa dotyczy problemów społecznych i psychologicznych związanych ze zmianą płci. Bardzo ciekawa, ale zadziwił mnie podpis pod dołączonym do niej zdjęciem: " Anna Grodzka, polityczka, działaczka podziemia w PRL, współzałożycielka Fundacji Trans-Fuzja [...]"

Od dawna przyglądam się życzliwie Annie Grodzkiej i uważam, że zrobiła bardzo wiele dobrego dla ludzi zmagających się z podobnymi, co ona problemami i doświadczonymi niezasłużonej dyskryminacji. Ale nigdy dotąd, a ni w jej własnych wypowiedziach, ani w artykułach na jej temat, nie spotkałam się z informacją, jakoby miała cokolwiek do czynienia z opozycją demokratyczną. Wikipedia na ten temat donosi:

W okresie PRL działała w Zrzeszeniu Studentów Polskich (m.in. jako instruktor polityczny młodych kadr) i PZPR (m.in. zasiadając podczas stanu wojennego w egzekutywie Podstawowej Organizacji Partyjnej na UW[12])

i dalej pisze o jej powiązaniach, już za III RP, najpierw z Socjaldemokracją RP, później z SLD i Stowarzyszeniem Ordynacka, czyli ogólnie rzecz biorąc, z dawną pe-zet-peerią.

I gnębi mnie teraz, czy to pani Elżbieta Turlej, w szacownym i bardzo przeze mnie cenionym tygodniku "Polityka", niefrasobliwie napisała taką lipę i czy pani Anna Grodzka jest tego świadoma? Usiłowałam nawet napisać w tej sprawie do "Polityki", ale na stronie nie umiałam znaleźć adresu. Na FK, nie chciałam o tym pisać, bo wyobraziłam sobie te pomyje, jakie wylano by tam zaraz na Annę Grodzką, a mam nadzieję, że nie chciała sobie przypisać opozycyjnej karty w szale kampanii prezydenckiej i że może to sprostuje.

A może ktoś coś wie o jej podziemnej działalności?
Obserwuj wątek
    • ave.duce Re: Nowa twarz Anny Grodzkiej? 26.03.15, 14:48
      Na szybko:

www.polityka.pl/opolityce/1500087,1,redakcja-polityki.read
      • damakier1 Re: Nowa twarz Anny Grodzkiej? 26.03.15, 14:52
        Tak, Szefowo Błyskawiczna, tę stronę też znalazłam. Ale jak się kliknie, w któryś z podanych adresów, to otwiera się okno i nic się nie da w nie wpisać.
        • ave.duce Re: Nowa twarz Anny Grodzkiej? 26.03.15, 14:58
          Żeby nie komplikować: przekopiuj adres - polityka@polityka.pl ...
    • ave.duce Re: Nowa twarz Anny Grodzkiej? 26.03.15, 15:01
      damakier1 napisała:

> A może ktoś coś wie o jej podziemnej działalności?

Nie wiem nic, ale poszperam. Do tej pory - o ile mi wiadomo - sama Anna Grodzka nic o takiej działalności nie wspominała.
      • ave.duce Re: Nowa twarz Anny Grodzkiej? 26.03.15, 15:08
        ... Przeszłość ...
    • mariner4 Amputacja? Tak! Ale 27.03.15, 07:32
      tylko ratująca życie.
      M.
      • man_sapiens Re: Amputacja? Tak! Ale 27.03.15, 08:44
        Dopóki to nie twój interes, to nie twój interes co kto i dlaczego sobie amputuje.
        • gat45 Re: Amputacja? Tak! Ale 27.03.15, 08:52
          Święte słowa.
      • gat45 Re: Amputacja? Tak! Ale 27.03.15, 11:09
        A tak w ogóle to jaki ma związek jakakolwiek amputacja z tematem wywołanym przez Damę we wpisie założycielskim ?
        • mariner4 Seks, preferencje, to osobista sprawa 27.03.15, 12:38
          Ale jak ktoś robi z tego sprawę publiczną, to musi się poddać osądowi publicznemu.
          Ja się nie chwalę z kim sypiam i pani (pan) Grodzka (Grodzki) może po prostu robić tak samo.
          M.
          • ploniekocica Re: Seks, preferencje, to osobista sprawa 27.03.15, 12:42
            mariner4 napisał:

> Ale jak ktoś robi z tego sprawę publiczną, to musi się poddać osądowi publiczne
            > mu.
            > Ja się nie chwalę z kim sypiam i pani (pan) Grodzka (Grodzki) może po prostu ro
            > bić tak samo.
            > M.

A sie chwali z kim sypia? Czy coś przeoczyłam?
          • damakier1 Re: Seks, preferencje, to osobista sprawa 27.03.15, 14:39
            Ale jak ktoś robi z tego sprawę publiczną, to musi się poddać osądowi publicznemu.

Marinerze, nawet jeśli przyjąć, że Anna Grodzka uczyniła ze swej seksualności sprawę publiczną i musi być za to sądzona publicznie - nie znaczy to wcale, że mnie ten aspekt jej życia musi interesować i że mam ochotę ją z tego powodu osądzać. Napisałam wyraźnie dlaczego założyłam wątek o Annie Grodzkiej i co mnie zainteresowało. Jeśli masz coś do powiedzenia na ten temat, chętnie przeczytam. Ale jeśli interesuje Cię wyłącznie, co Anna Grodzka ma pod spódnicą i masz imperatyw kategoryczny pisania o tym, to naprawdę na FK jest mnóstwo wątków temu właśnie poświęconych i nie musisz zaśmiecać mojego.
            ------
            "Dama ma - jak zwykle rację. I nie może być inaczej, skoro jest Damą."
            (aut.: ToJaJurek)

Wrona i inne zwierzaki
            • ave.duce Napisałaś? 27.03.15, 17:31
              • damakier1 Re: Napisałaś? 27.03.15, 17:40
                Minęło mi.
                • ave.duce Re: Napisałaś? 27.03.15, 17:47
                  Może przejdzie na mnie - muszę tylko nabyć egzemplarz albo dorwać gdzieś "cyfrę" ;)
                  • damakier1 Re: Napisałaś? 27.03.15, 17:58
                    Chętnie pokibicuję.
                    Cała rozmowa dotyczy problemów psychologicznych dzieci, których ojcowie stali się matkami i nie ma potrzeby tego czytać w aspekcie podpisu pod zdjęciem. Dokładny tekst podpisu mogę Ci wysłać.
                    • ave.duce Re: Napisałaś? 27.03.15, 18:02
                      Ok, dawaj :)

ps. może autorce albo temu, kto podpisywał zdjęcie, pomyliła się A. Grodzka z E. Hołuszko?
                      • ploniekocica Re: Napisałaś? 27.03.15, 18:13
                        ave.duce napisała:

> Ok, dawaj :)
                        >
                        > ps. może autorce albo temu, kto podpisywał zdjęcie, pomyliła się A. Grodzka z E
                        > . Hołuszko?

Miałam dokładnie to samo napisać wczoraj, ale ponieważ nie pamiętałam nazwiska, a nie miałam czasu szukać w guglu, nie chciałam się kompromitować.
                      • damakier1 Re: Napisałaś? 27.03.15, 18:35

Rozmowa jest na 31. stronie, pod tytułem "Uciec od sensacji"
                        Z Anną Grodzką rozmawia Elżbieta Turlej.

Podpis pod zdjęciem: "Anna Grodzka, polityczka, działaczka podziemia w PRL, osoba po zmianie płci, współzałożycielka Fundacji Trans-Fuzja, o tym, czy można dobrze wejść w nowe życie, z nową płcią, gdy się ma już dzieci i rodzinę."

Jeżeli poważna dziennikarka poważnego tygodnika nie odróżnia, czy rozmawia z Anną Grodzką, czy z Ewą Hołuszko, to Kocico Kochana, nie pozostaje nic innego, tylko iść się zabić.
                        • ploniekocica Re: Napisałaś? 27.03.15, 18:53
                          Ja myślę, że ona zna tylko panią Annę, ale w jakimś kościele jej zadzwoniło, że jest opozycjonistka trans i jej się nałożyło. Co jej oczywiście nie usprawiedliwia.
                          Od kilku lat redakcje, nawet poważne, okropnie oszczędzają na riserczingu i stąd takie kfiatki atakujące zewsząd. Że o mniej poważnych redakcjach i pracujących w nich dziennikarzach nie wspomnę.
                          • ave.duce Re: Napisałaś? 27.03.15, 21:55
                            Ostatnio wciąż natykam się (słuchowo) na mylenie dopełniacza z biernikiem (czego? co?). Kto tych ludzi uczył? Chyba nic innego nie zostaje, ino iść i się... wiadomo co.
                        • ave.duce Poszło 28.03.15, 14:01
                          Ciekawe, czy odpiszą ;)

Pytanie zasadnicze z @:

Czy autorka artykułu, pani red. Elżbieta Turlej, mogłaby podać mi uprzejmie źródło tej informacji?
                          • damakier1 Re: Poszło 28.03.15, 16:58
                            Bardzo by mnie "Polityka" rozczarowała, gdyby nie odpisali.
                            • ave.duce Re: Poszło 13.04.15, 13:59
                              Na razie cisza.
      • magdolot Re: Amputacja? Tak! Ale 27.03.15, 15:29
        mariner4 napisał:

> tylko ratująca życie.
        > M.

Sorko za zaśmiecanie watka, ale miałam natychmiastowe skojarzenie z Terlikowskim i amputacją mózgu. :)
        • ewa9717 Re: Amputacja? Tak! Ale 27.03.15, 19:11
          Jest jeszcze taka możliwość, że rozmowa z A.G. to jedno, a podpis pod zdjęciem to zupełnie inne drugie.
          Co nie zmienia faktu, że bycie aparatczykiem na studiach rozpoczętych chyba w 1973 roku pachnie brzydko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka