27.09.15, 11:45
Może powinnam to wpisać do "Chryzostomii", ale jakoś mi nie pasuje. Przede wszystkim dlatego, że nie jestem pewna swojej racji.
Otóż obserwuję coraz częstsze użycie słowa "parlament" w znaczeniu "sejm". I nie chce mi się szperać po uczonych tekstach, ale czy to jest poprawne ? Moje francuskie naleciałości sprawiają, że "parlament" automatycznie odczuwam jako całość władzy ustawodawczej, to znaczy obie izby razem. Czyli rzadko komu jest dane wygłaszać przemówienie przed parlamentem, bo bardzo rzadko obie izby zasiadają wspólnie.
A jak to jest w Polsce ? Słusznie się czepiam, czy niesłusznie ?
Obserwuj wątek
    • magdolot Re: Parlament 27.09.15, 12:19
      Słusznie się czepiasz, choć dzielisz włos na czworo, bo w Polsce określenia parlament mocno na wyrost jest. Jak już, to: pierdoloment, wrzeszczament, zalewament, popierdziment, populiment, pojebament, cyrk.*

* określenia dotyczą obu izb.
      • gat45 Re: Parlament 27.09.15, 13:28
        Bo to po polsku tak dumnie i cudzoziemsko brzmi, ten parlament. Ale źródłowo to on pochodzi od bardzo potocznego mówienia, gadania - więc we Francji wszystkim się zgadza.
    • ave.duce Re: Parlament 27.09.15, 14:29
      jest w RP dwuizbowy, czyli Sejm+Senat.
      Czepialstwo Twoje zatem słusznym jest.
    • damakier1 Re: Parlament 27.09.15, 14:43
      Wszystko, co napisałaś, słuszne jest, ale niewykluczone, że używający słowa parlament w znaczeniu sejm kierują się tym, że w sejmie gada się (parla z francuskiego, a jakże!) mętnie (ment).

-------
      "Dama ma - jak zwykle rację. I nie może być inaczej, skoro jest Damą."
      (aut.: ToJaJurek)

Wrona i inne zwierzaki
      • gat45 Re: Parlament 27.09.15, 15:06
        Fakt.
        Słuchałam ostatnio kawałka dyskusji o uchodźcach (niewiele, człowiek swoją wytrzymałość posiada) i przez jakiś czas miałam w głowie doczepiony do tej dyskusji obrazek wielkiego, egzotycznego drzewa. Po kilku dniach dopiero zdałam sobie sprawę, jaki to rasistowski manewr wykonała moja podświadomość : w Afryce jest/była tradycja tzw arbre à palabres - drzewo do debatowania - pod którym zbiera/ła się starszyzna albo i cała wioska i omawiają/li bieżące sprawy samorządowe. "Palabre", słowo niegdyś obojętne ( z hiszp. = mowa, rozmowa), z czasem nabrało znaczenia "czcza gadanina" :(
    • rozbawiony77 Re: Parlament 27.09.15, 15:20
      Słusznie. Ale to już nie parlament, tylko partyjna POwa maszynka do zatwierdzania decyzji podjętych , często wbrew Konstytucji RP, przez gauleitera Tuska i jego promotorkę. Słowem- nie jedna z trzech równorzędnych władz, lecz zwiędnięty odrostek władzy wykonawczej, a i to nie do końca polskiej .

Trwająca przez dekady negatywna selekcja polityków doprowadziła w końcu do tego, że żadne ze słów przez nich używanych nie ma już związku z wyrastającymi nad nimi jak skały fundamentami kulturowymi Polaków. Jedyne wspólne, które pozostało między nimi a nami, to pełne pogardy: "skurwysyny".
      • behemot17-13 Re: Parlament 27.09.15, 20:56
        Przestań się ślinić. Zwoje mózgowe to nie to samo co korba studni.
    • behemot17-13 Re: Parlament 27.09.15, 20:48
      Napiszę tak, parlament jest utożsamiany z Sejmem, Senat niestety jest instytucją nikomu do szczęścia niepotrzebny/niepotrzebną poza samymi zainteresowanymi , senator brzmi dumnie jedynie przy urnie.
      Masz rację i nie masz. Dwie izby tworzą formalnie parlament, Sejm i posłanki/posłowie decydują, Senat w liczbie stu osób może co najwyżej focha strzelić.
      Pytanko sprawdzające - wymień choćby trzy nazwiska senatorów, czas i miejsce akcji dowolne?
      • gat45 Re: Parlament 27.09.15, 20:56
        Przypadkiem znam kilka nazwisk senatorów, ale naprawdę nie o to mi chodzi. Ciekawa byłam tylko, czy słownikowo mam rację : że o sejmie nie powinno się mówić parlament, bo to nie to samo (każdy poseł na sejm jest parlamentarzystą, ale nie każdy parlamentarzysta jest posłem).
        • behemot17-13 Re: Parlament 27.09.15, 21:18
          > (każdy poseł na sejm jest parlamentarzystą, ale nie każdy parlamentarzysta jest posłem).
          Tu zgoda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka