99venus 13.10.16, 15:18 Mój ulubiony: www.youtube.com/watch?v=ZaTCYNOVmnI Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ave.duce Re: Bob Dylan-literacki Nobel 13.10.16, 15:39 To jeden z moich (tekst): Bob Dylan - Not Dark Yet Fajnie, że dostał. Odpowiedz Link
scoutek Re: Bob Dylan-literacki Nobel 13.10.16, 17:33 cały film jest genialnie oprawiony muzyką mało kto kojarzy, że słynne "Knockin' to Heaven's Door" tez pochodzi własnie z tego filmu Knockin on Heaven's Door - Pat Garrett & Billy the Kid Odpowiedz Link
scoutek Re: Bob Dylan-literacki Nobel 13.10.16, 17:34 no i zapomniałam napisać: SUPER, że dostał!!!!! mało który Nobel mnie tak ucieszył jak ten Brawo, Panie Robercie Zimmerman Odpowiedz Link
scoutek Re: Bob Dylan-literacki Nobel 14.10.16, 12:25 i po co? po co tam zaglądasz? przecież to było do przewidzenia i wiem, że tego pełno, nie tylko tam, wszędzie nie, nie zamykam oczu i problem znika tylko nie pozwalam im na budzenie we mnie nienawiści do nich i tego co robią nie staję się również ich publicznością, którą próbują zarazić swoją chorobą Odpowiedz Link
trusiaa Re: Bob Dylan-literacki Nobel 14.10.16, 13:23 Jak to: po co zaglądam? Lubię wiedzieć, co wruk knóje, poznać myśli kosmitów. Czasem pośmiać się serdecznie, a to zdrowo. No dobrze: jestem masochistką :) Odpowiedz Link
scoutek Re: Bob Dylan-literacki Nobel 14.10.16, 16:37 też tak miewam, ale walczę z tym bo wydaje mi się, że juzżosiągnęli dno, a tu proszę - co raz to jeszcze gorzej i człowiekowi niedobrze i wystarczy mi tego, co wciska się samo, nie muszę tego specjalnie szukać więc nie sięgam tam, gdzie to na pewno jest Odpowiedz Link
instant.crush Re: Bob Dylan-literacki Nobel 19.10.16, 18:27 A cóż konkretnie takiego strasznego jest w tym artykule, że mogłoby budzić nienawiść? Pytam serio, bo przeczytałem ten krótki tekst i nie wiem, co z tego, co tam jest napisane, mogłoby prowadzić do jakichś absurdalnych oskarżeń o próby zarażania chorobą. Odpowiedz Link
99venus Re: Bob Dylan-literacki Nobel 19.10.16, 20:43 Dylan dostał Nobla nie za muzykę,nie za śpiewanie tylko za teksty piosenek i było to wyraźnie powiedziane. To pismo nie budzi nienawiści tylko obrzydzenie i nie za ten artykulik ale za całokształt. Odpowiedz Link
damakier1 Re: Bob Dylan-literacki Nobel 19.10.16, 22:11 Ta płyta po dziś dzień stoi na naszej półce z płytami, a dostaliśmy ją w 1970 roku w prezencie ślubnym od mojej szkolnej przyjaciółki. Szczęśliwi byliśmy niebotycznie, bo zdobycie tej płyty dla zwykłego śmiertelnika było niemożliwością, a ta moja przyjaciółka miała jeszcze inną przyjaciółkę, która pracowała w największej księgarni muzycznej w Szczecinie no i jak przyszło kilka płyt, to jedna spod lady trafiła na nasz ślubny prezent. Słuchaliśmy sami i z przyjaciółmi, którzy specjalnie dla tej płyty wpadali do nas wieczorami, bo wszyscy mniej więcej w tym czasie Boba Dylana odkryliśmy i pokochaliśmy. Przypomniało mi się to wszystko, gdy usłyszałam o tym Noblu i choć wiem, że to nagroda za teksty, to dla mnie prywatnie to nagroda również za tamten czas, gdy tak cudownie nam się tej płyty słuchało... Po tych 46. latach wszystkie podostawane wtedy pizdryki to się wytłukły, to gdzieś zapodziały, a Bob Dylan stoi i zawsze stać będzie na regale wśród z pietyzmem wybranych i zachowanych czarnych płyt. Odpowiedz Link
magdolot Re: Bob Dylan-literacki Nobel 19.10.16, 22:20 Nio. Dama na zafffsze rację. I nawet komisja noblowska to wie i... zdała egzamin. :-) Odpowiedz Link
damakier1 No i bardzo dobrze! 29.10.16, 10:29 Bob Dylan powiadomił, że z radością przyjmie nagrodę Nobla i będzie uczestniczył w ceremonii jej wręczenia. Myślę o sobie przede wszystkim jako o poecie, dopiero później muzyku. Żyłem jak poeta i umrę jak poeta. Odpowiedz Link
p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: No i bardzo dobrze! 29.10.16, 15:08 2 tyg. się namyślał. Na pytanie dociekliwych pytaczy: "dlaczego tak" - nie odpowiedział. Odpowiedz Link
scoutek Re: No i bardzo dobrze! 29.10.16, 15:50 ale powiedział, że info o Noblu odebrała mu mowę się nie dziwię ;) Odpowiedz Link
damakier1 Re: No i bardzo dobrze! 29.10.16, 16:13 Co, jak co, ale przyjęcie Nobla wymaga głębokiego namysłu... ;) Odpowiedz Link
gat45 Re: Rozumie ktoś zachowanie Dylana? 17.11.16, 10:29 Pewnie nie ma się w co ubrać Odpowiedz Link
eulalija Re: Rozumie ktoś zachowanie Dylana? 17.11.16, 12:02 Nie rozumiem. Ale nie muszę. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Rozumie ktoś zachowanie Dylana? 17.11.16, 13:00 Ja rozumiem - po prostu nie ma czasu. On byl zawsze rebeliant i za to sie go lubi, nie tylko sama poezja czlowiek zyje. Moze musie to rebelianctwo troszke w sztarcza dziwacznosc zaglebia, czycus. No i te wszystkie "atrakcje" wokol rozdania nagrod sa nadzwyczaj ciezkie do wytrzymania. Spytajcie pani Szymborkiej to wam powie szczerze, ile musiala zniesc, i ile zdrowia ja to kosztowalo. Odpowiedz Link
scoutek Re: Rozumie ktoś zachowanie Dylana? 17.11.16, 16:31 asia.sthm napisała: > Spytajcie pani Szymborkiej to wam powie szczerze, ile musiala zniesc, i ile zdr > owia ja to kosztowalo. > to byłoby raczej trudne ;) ale Ona znana była z tego, że ją popularność krępowała i to z powodu wiecznie dzwoniącego telefonu zatrudniła Rusinka, który pierwszą rzecz jaką zrobił to.... wyłączył ten telefon i tym ją do siebie przekonał Odpowiedz Link
p.a.d.a.l.c.o.w.a pytanie merkantylne... 17.11.16, 19:38 znaczy sieM...kasiory tyż nie weŹNnie ? Odpowiedz Link
asia.sthm Re: pytanie merkantylne... 18.11.16, 08:28 Jeszcze nie wiadomo, moze wezmnie a moze sie wypnie. Nie ma obowiazku osobistego odebrania nagrody i Dylan nie jest tu jakims wyjatkowym wyjatkiem. W ostatnich latach nie zjawili sie miedzy innymi Doris Lessing, Harold Pinter i Elfriede Jelinek - wielkiego szumu nie bylo. Jedno co musi zrobic Dylan to w ciagu 6 miesiecy wyglosic wyklad noblowski. I tez nie musi sie zjawic osobowo, moze ten wyklad specjalnie w tym celu nagrac u siebie. Mnie tylko ciezko ciekawi coz to za zobowiazania ma wpisane w kalentarz 10 grudnia. Moze jego Bardzo Wazna Osoba ma urodziny albo koncert na rzecz ratowania Swiata? Odpowiedz Link
p.a.d.a.l.c.o.w.a pytanie merkantylne ;) 18.11.16, 10:53 bridgetwhelan.com/2016/11/18/bob-dylan-wont-be-going-to-the-nobel-prize-ceremony-but-the-clock-will-still-start-to-tick (...)I hope that Dylan does fulfil his obligation. I was delighted when he won and, while I’m sure he doesn’t need the million dollar prize money ($923,179.20 to be exact) or the 18-karat gold medal, the award is an acknowledgement that literature doesn’t come in one-size-fits-all formats. And that all traditions were once new. Only two winners have refused to accept the Nobel Prize for Literature: Boris Pasternak, in 1958 because of pressure from his country, the Soviet Union, and Jean Paul Sartre, in 1964 because throughout his life he refused all official honours and awards. Odpowiedz Link
ploniekocica Re: Rozumie ktoś zachowanie Dylana? 17.11.16, 12:58 A ja rozumiem i nawet nie wiem, czy gdybym był Dylanem nie zrobiłabym tak samo. Jak Lessing zrobiła to samo, nikt jej nie wyzywał. Od tego wszystkiego, od czego wyzywają Dylana :((((( Odpowiedz Link
ave.duce Re: Rozumie ktoś zachowanie Dylana? 17.11.16, 16:22 Ok, jego wybór, tylko po co te wszystkie kołomyje? Odpowiedz Link