ave.duce 25.11.16, 13:36 cosik: ... to jest zamach stanu, legalnie - lege artis - przeprowadzany zamach stanu ... Lege artis?! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
99venus Re: Oj, Lisie, Lisie - pomyliło ci się 25.11.16, 13:59 Żaden zamach stanu nie może być przeprowadzony lege artis.Ale patrząc na to co się dzieje to możemy stwierdzić,że mamy do czynienia z pełzającym tworzeniem systemu autorytarnego przy wykorzystaniu narzedzi prawnych przy likwidacji kontroli prawa przez TK i pomocy służb specjalnych,usłużnych posłów i obojętności większości społeczeństwa. Kaczyński zyska to na czym mu najbardziej zależy:wieczną obecność w podręcznikach historii i prawa prawa konstytucyjnego ale będzie to sława Herostratesa z dodaniem drugiego imienia-Józef albo Adolf. Odpowiedz Link
aga-kosa Re: Oj, Lisie, Lisie - pomyliło ci się 25.11.16, 14:59 Będzie maraton pisania listów amnesty - adresatem wszyscy ci co łamią prawa człowieka.... - Tak sobie pomyślałam, ze napiszę. aga Odpowiedz Link
ave.duce Re: Oj, Lisie, Lisie - pomyliło ci się 25.11.16, 15:00 Ciekawe, po kim/na czyją cześć K. Jarosław otrzymał na drugie - Aleksander. Odpowiedz Link
gat45 Re: Oj, Lisie, Lisie - pomyliło ci się 25.11.16, 16:10 Po kimś bardzo ważnym, bo bliźniak też miał na drugie Aleksander. Odpowiedz Link
tt-tka Re: Oj, Lisie, Lisie - pomyliło ci się 25.11.16, 16:49 Po Macedonskim czy jeszcze wieksza skala ? :) Odpowiedz Link
ave.duce Re: Oj, Lisie, Lisie - pomyliło ci się 25.11.16, 17:13 Na cześć cara Aleksandra I - tak mi się pomyślało ;) Odpowiedz Link
p.a.d.a.l.c.o.w.a może i artis...ale czy "lege" ? 25.11.16, 18:53 ave.duce napisała: cosik: Lege artis?! ----- w TokFm podkasty już płatne, ale jeszcze jest YT: www.youtube.com/watch?v=9z3l5vGAv_c&index=1&list=PLVLI1ArZ-BLY2lh7YQLDouSdUFKf3RN4i Odpowiedz Link
gat45 Ej, chyba nie całkiem tak... 26.11.16, 08:55 ave.duce napisała: > cosik: > > [url=https://www.tokfm.pl/Tokfm/7,102433,21029019,expose-lisa-to-co-robi-pis-to- > nie-jest-sprawowanie-wladzy.html#MT2]... [b]to jest zamach stanu, legalnie - [u > ]lege artis[/u] - przeprowadzany zamach stanu[/b] ...[/url] > > Lege artis?! Mnie tu akurat przeszkadza "legalnie" a nie "lege artis". To drugie oznacza "zgodnie z prawidłami sztuki", czyli tu - sztuki przeprowadzania zamachów stanu. Odpowiedz Link
man_sapiens Re: Ej, chyba nie całkiem tak... 26.11.16, 15:23 A no właśnie, lege artis to niekoniecznie legalnie i tak samo legalnie to nie zawsze zgodnie z zasadami sztuki. W każdej dziedzinie życia oprócz formalnego prawa obowiązuje całe mnóstwo niepisanych zasad. Te niepisane zasady są często ważniejsze od pisanych i zwykle trudne do ujęcia w formalne ramy. To, co wyróżnia chama vel prostaka raczej łobuza od porządnego człowieka, to właśnie łamanie tych niepisanych zasad - bo "za to nie idzie się do więzienia, to możecie mi, elity z salonów, naskoczyć". Odpowiedz Link
ave.duce Re: Ej, chyba nie całkiem tak... 28.11.16, 16:25 Odebrałam słuchem wypowiedź Lisa następująco: "legalnie" Lis dookreślił jako "lege artis". Odpowiedz Link