Dodaj do ulubionych

Labolatorium

04.09.18, 00:00
Dziś wygłosiła przemówienie w jakiejś szkole którą "zaszczyciła" swoją obecnością sama pani minister od edukacji niejaka zalewska anna (vel "szczeżuja"), nota bene polonistka z wykształcenia (to ważne).
I powiedziała mnie więcej coś takiego że "w każdej szkole powstanie labolatorium(!!!)".

Obserwuj wątek
    • smutas13 Re: Labolatorium 04.09.18, 08:04
      Się nie dziwię. Sam szef ich bandy, miał matkę polonistkę, a wysławia się jak prostak.
      • erte2 Re: Labolatorium 04.09.18, 10:18
        Główny policmajster, niejaki jarosław zieliński (ksywa "Confetti") też jest z wykształcenia polonistą i karierę zawodową rozpoczynał jako nauczyciel. Ale po krótkim czasie został ze szkoły zwolniony za skrajną nieudolność na zgodne żądanie rodziców, uczniów i dyrekcji, i był to ponoć jedyny taki przypadek w historii szkoły.
        A wiem to z pewnego źródła bo w tejże szkole uczyła matematyki moja nieżyjąca już siostra która pracowała tam od czasu ukończenia studiów (1963) do emerytury.
        Rzecz działa się w V LO w Gdańsku-Oliwie.

Na marginesie - w jaki sposób ten matoł i niedouk zdołał skończyć jakiekolwiek studia?
        • ave.duce Re: Labolatorium 04.09.18, 12:29
          Niejaka Zalewska (ministrantka) mówiła o sobie tak:
          "Jestem urlopowanym nauczycielem języka polskiego"...
          • erte2 Re: Labolatorium 04.09.18, 14:11
            ave.duce napisała:

Niejaka Zalewska (ministrantka) mówiła o sobie tak: "Jestem urlopowanym nauczycielem języka polskiego"...
            Jedyna pozytywna wiadomość że "urlopowanym"....

• inna57 Re: Labolatorium 04.09.18, 12:44
      Niestety niewielu kończących polonistykę jest takim mistrzem słowa jakim była Dama. Znam to z autopsji. Teściowa syna, polonistka z wykształcenia, mówi gwarą mazowiecką.
      • erte2 Re: Labolatorium 04.09.18, 14:08
        inna57
        Dama była dwufakultetowa. Wprzódzi skończyła polonistykę właśnie, a później (już zaocznie) bibliotekoznawstwo.
        • inna57 Re: Labolatorium 04.09.18, 14:31
          Dla mnie (i zapewne dla wielu spośród nas) Dama pozostanie na zawsze w pamięci jako mistrzyni słowa i kultywator pięknej polszczyzny. Bardzo mi Jej brakuje w zalewie ogarniającego nas zewsząd prostactwa językowego. Dama nawet zbesztać potrafiła w sposób piękny.
          • ave.duce Re: Labolatorium 04.09.18, 14:48
            Kultywator?!
            • yoma Re: Labolatorium 04.09.18, 15:54
              Mnie się podoba.
              • ave.duce Re: Labolatorium 04.09.18, 16:34
                Widać nie zrozumiałam ...
                • inna57 Re: Labolatorium 04.09.18, 16:40
                  Zrozumiałaś ale w sensie rolniczym a kultywowanie ma wiele znaczeń ;)
                  • ave.duce Re: Labolatorium 04.09.18, 16:53
                    Kultywowanie - tak, kultywator (w dodatku rodz. męski ... Dama - rodz. żeński) - nie.
                    Pozdrawiam.
                    • yoma Re: Labolatorium 04.09.18, 17:17
                      Kultywator kultywuje oraz orze na ugorze. Pasuje. Mnie się podoba.
          • erte2 Re: Labolatorium 04.09.18, 18:58
            Przykro mi, ale Dama z kultywatorem nijak mi się nie kojarzy. A znałem Ją lepiej niż Wy....
      • yoma Re: Labolatorium 04.09.18, 17:18
        >Teściowa syna, polonistka z wykształcenia, mówi gwarą mazowiecką.

Kultywuje wymierający dialekt :)
        • inna57 Re: Labolatorium 04.09.18, 21:50
          Raczej kaleczy polszczyznę. Najgorsze że jako nauczycielka stara się wpływać na proces edukacji naszego wspólnego wnuka.
    • yoma Re: Labolatorium 04.09.18, 15:58
      Dla informacji: pisi zrobili malutki kroczek w tył w deformie edukacji, a to wycofują się z wymogu, aby wszelki nauczyciel we wszelkiej szkole był zatrudniony na etacie. Co oznacza raz, że dzieciaki w szkołach jednak będą miały logopedów i psychologów, dwa, że milion pińcet sto dziwińcet szkół policealnych i podyplomowych jednak nie zniknie nagle z powierzchni ziemi.
    • trusiaa Re: Labolatorium 05.09.18, 09:29
      Idę o zakład, że pieniądze pani polonistka trzyma w porponetce, a po warzywa chodzi natarg.
      • ave.duce Re: Labolatorium 05.09.18, 11:06
        Nie "pieniądze"! Piniążki ;)
        • trusiaa Re: Labolatorium 05.09.18, 11:22
          Susznie. Porponetka służy do przechowywania piniążków drobnych, czyli moniaków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka