Dodaj do ulubionych

abp. Głódź

20.01.19, 08:25
... Nie wolno rugować Kościoła z życia publicznego. Trzeba nam powrotu do dawnych wartości. Tych, z których wyrosła przed stu laty niepodległość – odebrana przez sąsiadów w sytuacji wewnętrznej słabości i podziałów ...

ad hoc:
Kościół kat. w Polsce = wartości?
No to ja dziękuję.
Obserwuj wątek
    • ave.duce BEZ KROPKI! -> abp 20.01.19, 08:27
      Sorki ;)
      • fo.e Re: BEZ KROPKI! -> abp 20.01.19, 13:34
        Według człowieka bez kropki:
        - nie ma burmistrzyń, prezydentek i wójtek (albo 1: kobiet sprawujących funkcje publiczne witać nie trzeba, albo 2: zostałyby przywitane zaraz po Tusku, ale kiedyś trzeba powitania skończyć, więc ciach, albo 3: wystarczająco żeńskie były ekscelencje),
        - kościół znów mógłby może chcieć zostać mediatorem w sporze, którego teraz jest stroną, wystarczy byśmy się wszyscy ukorzyli i poddali pod mądry osąd,
        - w Polsce nie ma nikogo poza czynnymi i potencjalnymi katolikami, którzy tylko czekają na wtłoczenie w poukładany świat chrześcijańskich wartości (ewentualnie lepiej o nich mówić, bo jak nie mówić to może znikną),
        - największym problemem współczesnego świata jest rugowanie kościoła z przestrzeni publicznej (bo taca mocno brzęczy, a za mało szeleści).

Miał pan kapłan szansę zwrócić się do wszystkich. Wolał rozmawiać ze swoimi. Główną część nabożeństwa uratowało dwóch protestantów.
        • ave.duce Re: BEZ KROPKI! -> abp 20.01.19, 14:10
          No i jeszcze musiał, po prostu musiał wetknąć na siłę pod kiepskimi pretekstami "smoleńsk".

ps. obecne poglądy Adamowicza mają się nijak do poglądów obecnego "polskiego" kk, który stoi w miejscu. Czyli się cofa.
        • 99venus Re: BEZ KROPKI! -> abp 21.01.19, 14:35
          Zwracam uwagę,że Głódź zabrał głos WBREW woli rodziny zamordowanego prezydenta.
    • magdolot Re: abp. Głódź 20.01.19, 15:02
      A ja wolę Pollyanną:
      Ważne i bardzo potrzebne rzeczy tam się stały, tylko szkoda troszku że Głodzia nie dało się nijak wyrugować.[ kropka]
      Zawadziłam na YT o wypowiedź Juliusza Brauna i bardzo szybko pożałowałam kliknięcia onego, gdyż mnie z obrzydzenia natychmiast zemdliło. Na tym tle Głódź mi się okropnie podoba, gdyż pan Braun zaczął od wymiędlenia katolickiej grobowej formułki, nie pamiętam czy o śfiatłości wiekuistej, czy innej, może tej o śfieceniu nad duszą, następnie raczył zauważyć dramat żony i dzieci i już jako dobry wyznaffca z pozycji wyższego moralnie przepełnionego miłością bliźniego katolika... kontynuował prawe i sprawiedliwe szczucie na nieboszczyka, żałując przy tym bardzo, że dobry Bóg go powołał do siebie zanim sąd ludzki naziemny zdołał onemu wymierzyć należytą karę. I ja się wolę łudzić, że gdyby Głódź to sobie obejrzał dokładnie i do końca [czego ja, w uzasadnionej obawie o swoję własnę duszę, zrobić nie zdołałam], to może by zrozumiał ową potrzebę rugowania KK z życia publicznego, choć może na trzeźwo i publicznie, to on by nie wyznał tego...
      • nickbezznaczenia Re: abp. Głódź 20.01.19, 15:52
        Nie miałaś aby grzegorza brauna na myśli?

p s. Małe litery zamierzone.
        • magdolot Re: abp. Głódź 20.01.19, 16:08
          Miałam.
          Bardzo przepraszam Juliusza Brauna za siebie i za Grzegorza Brauna. Wyrażam ubolewanie, że nazwiska mogą się nakładać w przestrzeni publicznej i paskudnie dublować, a imiona mylić. Wyrażam je z pozycji osoby, która od urodzenia dysponowała nazwiskiem wielce rzadkim i trudnym do podrobienia, choć też przekręcanym. Biję się mocno w piersi aż się rozlega łomot.
          • tojajurek Re: abp. Głódź 20.01.19, 19:16
            Znamienny lapsus?
            Dziś - relacjonując konkurs skoków w Zakopanem - Przemysław Babiarz oznajmił, że taka oprawa zawodów jest "dla uczczenia tego, co wydarzyło się w Gdańsku".
            Ja pierdzielę!
            • fo.e Re: abp. Głódź 20.01.19, 20:26
              Zaciekawiona słowami Jerzego Iwaszkiewicza w Szkle Kontaktowym, szukałam w sieci światełek z Zakopanego. Spiker zakrzyczał i odrobinę popsuł, ale wybór piosenki, jak na katolicki kraj i jeszcze mocniej katolicki region, ciekawy. Aleja Gwiazd Sośnickiej. Ładny wybór.
          • erte2 Re: abp. Głódź 21.01.19, 11:37
            magdolot
            Gwoli ścisłości - Grzegorz Braun jest synowcem Juliusza (czyli, przekładając z mickiewiczowskiego na polski - synem brata, czyli Juliusz jest jego stryjem).
            W każdej rodzinie może się przydarzyć taka parszywa owca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka