scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 11.11.24, 11:51 Tytuł bardzo niejasny dopóki widz nie skojarzy tego z terenem dookoła .......................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 20.11.24, 11:18 W ramach rozświetlania sobie aury w listopadowe ponure zazwyczaj wieczory sięgnęłam po serial z lat 2000-2007, rodzinno-młodzieżowy i bardzo sympatyczny...... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 30.11.24, 13:00 Ten zeszłoroczny film Jima Strouse'a, amerykańskiego reżysera, który zdaje się specjalizować się w tego rodzaju filmach, prosty i nieskomplikowany porusza jednak w widzu jakieś struny....... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 14.12.24, 12:58 Zalecenia poszpitalne: robić nic. To robię nic prawie dosłownie, a więc tylko słucham, czytam i oglądam. Dzisiejszy film odkryła przede mną moja przyjaciółka i to z Jej namowy skorzystałam, choć podała mi tylko tytuł. I Wam serdecznie polecam. Film, którego akcja jest prosta jak drut, a emocji pod powierzchnią jest tyle......... Odpowiedz Link
behemot17-13 Re: Forumowo Filmowo 22 17.12.24, 22:26 Nie wiem co mam napisać i od czego zacząć. Miałem o Stanisławie Tymie i. Zdrówka, zdróweczka i jeszcze co sobie wyśnisz i wymarzysz, a w ogóle, to przede wszystkim zdrówka raz jeszcze Wracam do pana Stanisława. Nigdy nie był tak dobry jak pan Holoubek czy Zapasiewicz.. Stanisław Tym, być może warsztat aktorski nieco w innym kierunku, cholernie blisko mistrzów. Odpowiedz Link
behemot17-13 Re: Forumowo Filmowo 22 17.12.24, 22:45 'Nóż w wodzie' Nie ma lepszego filmu, Potop, nie ma lepszej ekranizacji. Teraźniejszość, kompletny miał, nie chce mi się. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 18.12.24, 10:43 Czytam o ekranizacji "Stu lat samotności" i odkładam sobie, by się delektować. Bo to z daleka pachnie arcydziełem. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Forumowo Filmowo 22 19.12.24, 15:27 Natychmiast pomyślałam o "Domu dusz"/"Domu duchów" i "Pod wulkanem". Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 19.12.24, 15:34 Napiszę, oczywiście, że napiszę. A Dom dusz (czy duchów) uwielbiam 😍 Odpowiedz Link
trusiaa Re: Forumowo Filmowo 22 18.12.24, 02:13 Scoutku Kochany, dopiero do mnie dotarło, co przeczytałam: kciuki za Twoje wyzdrowienie trzymam! I niech Twoje far niente będzie słodkie. A film zaczęłam oglądać parę dni temu, z ciekawości, ale bez większych oczekiwań i tak niesamowity się okazał, że po dwudziestu minutach powiedziałam stop - on potrzebuje specjalnej oprawy, trzeba się nim delektować, bo to rzadka gratka we współczesnym kinie. Zostawiłam go sobie na świąteczny deser. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 18.12.24, 08:25 🫂 Wszystkich przytulam. Jest dobrze. I szykuję się na, jak przeczytałam: "najpiękniejszy serial świata". Na razie 8h odcinków..... Odpowiedz Link
kanciasta Re: Forumowo Filmowo 22 18.12.24, 09:52 Scoutku, trzymaj się. Codziennie sprawdzam, czy coś nowego obejrzałaś. Jeszcze nigdy się nie zawiodłam na Twoich polecajkach. I na pewno wiele bym przegapiła, gdyby nie Ty. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 18.12.24, 10:41 Oglądam dużo, ale nie o wszystkim chce mi się pisać. Np. pełno teraz filmów "świątecznych", pełnych choinek, światełek, uśmiechu i szczęścia. I w ostatniej scenie sam dobry Bóg się uśmiecha ze szczęścia. Czasem oglądam, ale tak naprawdę szkoda czasu, bo to kompletne dno zwykle jest. Teraz Odpowiedz Link
ave.duce Re: Forumowo Filmowo 22 19.12.24, 15:29 We wszystkich tych filmach powinien grać Karolak ;))) Odpowiedz Link
kanciasta Re: Forumowo Filmowo 22 21.12.24, 14:05 scoutek napisała: > Np. pełno teraz filmów "świątecznych", pełnych choinek, światełek, uśmiechu i s > zczęścia. I w ostatniej scenie sam dobry Bóg się uśmiecha ze szczęścia. > Czasem oglądam, ale tak naprawdę szkoda czasu, bo to kompletne dno zwykle jest. Ale jest w tej grupie specyficzny „świąteczny”: Przesilenie zimowe. Ciekawa jestem Twojej opinii (jeśli się zdecydujesz obejrzeć) Odpowiedz Link
ave.duce Re: Forumowo Filmowo 22 19.12.24, 15:24 > robić nic. Tylko się trzymać. Dokładnie tak. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 27.12.24, 12:16 Gabriel Garcia Marquez wydał tę swoją magiczną opowieść w 1967 roku. Była (i jest ciągle) jedną z najbardziej znanych książek tzw. literatury iberoamerykańskiej. Na każdym, kto ją przeczytał, zrobiła nieprawdopodobne wrażenie i każdy nosi w sobie to cudowne uczucie zagubienia w baśniowym klimacie. ................. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 06.01.25, 11:13 Skuszona obsadą i formułką, że obraz nazajutrz znika z platformy, włączyłam ten długi film Damiena Chazelle'a z 2022 roku i spędziłam wieczór w bardzo dziwnej atmosferze........................... Odpowiedz Link
trusiaa Re: Forumowo Filmowo 22 06.01.25, 15:00 Scoutku Jedyny, nie dałam rady obejrzeć tego filmu: pierwsza scena była okropliwa dość, druga już tylko mi mignęła, bo udało mi się wcisnąć guzik na pilocie. A skusiła mnie obsada i zapowiadany rozmach - nie mój klimat, no. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 06.01.25, 22:48 Też miałam ciężko. Też myślałam, że wyłączę. Przetrzymałam. Ale oczywiście kino to nie jest miejsce, żeby człowiek siedział z przymusu wbrew sobie. Chyba lepiej obejrzeć Whiplash po raz kolejny, c'nie? 🙃 Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 14.01.25, 12:00 Po przeczytaniu kilku recenzji tego krótkiego nowego serialu z Netflixa (zaledwie 6 odcinków, w tym jeden niewiele ponad 30 minut) wahałam się, czy chcę poświęcać mój czas na opowieści o ciężkich początkach w kolonizowaniu zachodnich rubieży Ameryki. Ale gdy przeczytałam, że scenariusz napisali razem Mark L. Smith i Alejandro G. Inarritu,................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 23.01.25, 11:13 Niby nic, świecidełko takie. Przypadkiem zobaczyłam zajawkę, w której pojawiła się ruda Meryl Streep i zaraz obok Nicole Kidman. I okazało się, że to zupełnie nowy film na Netflixie. Historia dotyczy balu maturalnego (w naszym rozumieniu, w USA nazywa się to prom) w jakieś dziurze w Indianie. I z grubsza chodzi o...................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 03.02.25, 11:32 Dopiero niedawno Netflix wrzucił ten serial na platformę, bo gdyby nie to, pewnie już dawno bym go obejrzała. Ale lepiej późno niż wcale. Sześć sezonów (różna ilość odcinków - 13, 22, 18, 15, 22 i 13) zrealizował Jason Katims ze wsparciem Rona Howarda w latach 2010 - 2015. Sam tytuł mówi prawie ........ Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 14.02.25, 11:07 Mam dwa zarzuty do tego filmu: szkoda, że szum medialny wokół niego dotyczy osób biorących udział w tym przedsięwzięciu i odwraca uwagę od treści, oraz to, że opowieść płytko i po łebkach zajmuje się głównym problemem. Ale po kolei, najpierw szum wokół filmu.................. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 24.02.25, 12:18 Książkę znamy wszyscy, większość ekranizacji pewnie też. A jest ich całe mnóstwo, bo temat nośny a historia bardzo filmowa, wzbudza zainteresowanie zarówno reżyserów, jak i aktorów. O roli głównej w tak dobrej opowieści marzy wielu. I wielu znakomitych aktorów wystąpiło już w tej roli, trzeba tu wspomnieć choćby najsłynniejszych francuskich aktorów jak Jean Marais czy Gerard Depardieu........................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 10.03.25, 10:59 Gdy usłyszałam, że Gene Hackman nie żyje starałam sobie przypomnieć które jego role najlepiej pamiętam. Był znakomitym aktorem, podziwiałam jego talent, bo tworzył rewelacyjne kreacje i każda warta była zapamiętania. Mnie najbardziej utkwiła epizodyczna rola konserwatywnego senatora w zabawnej "Klatce dla ptaków". Pisałam już o niej.................. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Forumowo Filmowo 22 11.03.25, 12:52 Missisipi w ogniu... pamiętam najlepiej. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 19.03.25, 11:27 Philip K. Dick napisał tę książkę w 1962 roku czyli wieki temu. Nigdy nie byłam i nadal nie jestem fanką powieści sf, więc nie znałam tego dzieła. Ale skuszona wieloma recenzjami sięgnęłam po 40 godzinnych odcinków (4 sezony) zrealizowane w latach 2015 - 2019 przez Franka Spotnitza. Dodatkowym (dla mnie) atutem był udział Ridleya Scotta, który był i nadal jest dla mnie wielkim kinowym autorytetem............... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 27.03.25, 10:56 Dziś będzie, jak na mnie, wyjątkowo długo o najgłośniejszym serialu ostatnich dni. W tym przypadku spędza się zaledwie 4 godziny (tyle trwa całość - 4 odcinki) na historii, która widza zwala z fotela i tam go zostawia. Przysięgam, trudno się podnieść. Naprawdę rzadko się zdarza by serial wzbudził tyle emocji wśród widzów, takich poważnych dyskusji, pytań, wątpliwości i zastanawiania się co z tym zrobić. I to również na poziomie rządów, bo twórcy serialu........ Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 19.05.25, 13:00 Dawno mnie tu nie było, z różnych powodów. Jednym z nich był serial wielosezonowy, o którym nie zamierzam pisać, bo już pisałam po pierwszych sezonach a teraz doobejrzałam resztę i nie miałam czasu na nic innego. Ale wczoraj zajrzałam na ......... Odpowiedz Link
ewa9718 Re: Forumowo Filmowo 22 19.05.25, 17:09 Chyba tu ktoś kiedyś wspominał, że chętnie obejrzałby "Hotel Polanów i jego goście" nieobecny kilkadziesiat lat. Jest na tubce. Odpowiedz Link
kanciasta Re: Forumowo Filmowo 22 20.05.25, 16:06 scoutek napisa�a: > Dawno mnie tu nie było /.../ I całe szczęście, że wróciłaś. Sama bym tego filmu nie znalazła, a faktycznie warty obejrzenia :-) Dzięki za polecajkę, będę czekać na kolejne. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 02.06.25, 13:03 Książkę Roberta Harrisa przeczytałam ze dwa tygodnie temu, więc z ciekawością zasiadłam do filmu Edwarda Bergera. Ciekawa byłam ile z książki znalazło się w filmie i przyznaję, poza drobiazgami ..................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 12.06.25, 11:24 W zeszłym roku w lutym po obejrzeniu zaledwie dwóch sezonów "Yellowstone" napisałam notkę o tym serialu, zauroczona bohaterami i intrygą. Teraz dooglądałam całe trzy pozostałe sezony (w sumie to 54 odcinki) i zachwycona wszystkim, zwłaszcza niesamowicie wzruszającą końcówką, zaczęłam się rozglądać za czymś w podobnym nastroju i znalazłam. W 2021 roku ....................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 19.06.25, 11:00 Od 1994 roku powstało 15 sezonów (prawie 330 odcinków) niezapomnianego, jednego z najlepszych seriali medycznych ever czyli "E. R.", który u nas jest znany jako "Ostry dyżur". Kilku znakomitych aktorów rozpoczęło od tej historii swoją karierę, wspomnę tylko George Clooney'a czy Juliannę Margulies. Wtedy też zadebiutował w nim Noah Wylie, który grał w nim od początku do końca. Po wielu latach, w 2025 roku ............ Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 26.06.25, 11:27 To sequel "1883" i równocześnie prequel "Yellowstone", czyli historia przodków właścicieli rancza Yellowstone, rodziny Duttonów. Jest już po pierwszej wojnie światowej, rodzina nieco rozwiana po świecie, a na ranczu ................................ Odpowiedz Link
trusiaa Re: Forumowo Filmowo 22 27.06.25, 08:44 Scoutku Kochany, jestem zupełny chomąt, łachudra i wół... (spóźnione to mało powiedziane) życzenia imieninowe Ci ślę Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 27.06.25, 13:21 Kochana, na Śląsku NIKT nie pamięta, przyzwyczajona jestem. I tak wiem, że mi dobrze życzysz :) Dziękuję gorąco Odpowiedz Link
ave.duce Re: Forumowo Filmowo 22 27.06.25, 18:50 A ja Ci życzę jeszcze lepiej choć nieco chłodniej ;) Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 11.07.25, 13:03 Zawsze lubiłam westerny, moją ukochaną książką z dzieciństwa jest, całkowicie wydumany przez Niemca w pudle, wielki Winnetou. Po śmierci Wielkiego Apacza bardziej ode mnie płakał chyba tylko Old Shatterhand. A od czasu...................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 19.07.25, 12:37 Kilka razy wspominałam o R, znajomym z Twittera/X, na którego guście filmowym jakoś się do tej pory nie zawiodłam. I tym razem również trafił w to, co i ja lubię oglądać, choć podchodziłam do tego trochę nieufnie ze względu na głównego aktora. Nigdy nie byłam fanką Sylvestra Stallone........................ Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 29.07.25, 11:46 Po "Yellowstone" z dodatkami i "Tulsa King" sięgnęłam po kolejne dzieło Taylora Sheridana, twórcy tego wszystkiego. No i dostałam solidne ............................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 11.08.25, 12:29 Dziś będzie krótko, ale krwisto i treściwie. Prawie 20 lat minęło od czasu realizacji tego filmu. To drugie tajemnicze ....................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 25.08.25, 11:52 Brytyjska tegoroczna produkcja, 5 krótkich odcinków czyli właściwie dłuższy film. Ogląda się szybko, bo trzyma w napięciu i nie ma co dzielić na kilka seansów. Główna bohaterka to premier ....................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 06.09.25, 14:37 Odszedł właśnie Graham Greene, wybitny aktor pochodzący z Pierwszych Narodów i postanowiłam zobaczyć Go w jednym z ostatnich filmów, w którym zagrał. Jak zwykle nie była to główna rola, bo aktor ............................. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 19.09.25, 12:21 Dziś będzie kompletnie inaczej, ale po prostu muszę. Od kiedy pamiętam jestem fanką tego pana i wszystkich jego aktywności. Był aktorem, reżyserem, artystą, twórcą festiwalu filmów niezależnych i w ogóle propagatorem kina niezależnego. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 06.10.25, 12:43 Alan Ritchson, odtwórca Jacka Reachera w popularnym serialu, chciał chyba udowodnić, że nie jest tylko napakowanym mięśniakiem i bardzo męskim jedynym sprawiedliwym i dlatego zatrudnił się w prostej, żeby nie powiedzieć banalnej historii. Ten zeszłoroczny film w reżyserii ........................... Odpowiedz Link
dzidzia_bojowa Re: Forumowo Filmowo 22 13.10.25, 16:53 Nie mogę otworzyć linku do bloga :( Serdecznie pozdrawiam! Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 14.10.25, 23:24 A tak BTW super Cię zobaczyć Dzidziu kochana ❤️ Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 21.10.25, 11:48 Znowu Taylor Sheridan, jeszcze chwilę a zostanę fanką. Na razie jestem na etapie podziwu dla jego kreatywności, pracowitości i konsekwencji. Tym razem odkopałam na SkyShowTime ............................. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 07.11.25, 11:56 Serial powstawał w latach 2003 2008 i wydawało mi się, że go widziałam, tylko słabo pamiętam. Jak się zrobił szum po zapowiedziach dalszego ciągu postanowiłam sobie przypomnieć i okazało się, że nie znam wcale. I obejrzałam z wielką satysfakcją ........................ Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 20.11.25, 11:50 Jan Holoubek, "nepo baby" czyli syn wielkiego (nie tylko fizycznie) Gustawa i znakomitej aktorki Magdy Zawadzkiej, wyrósł na świetnego reżysera. Już nie "zapowiada się", a jest. Dwa tytuły o tym świadczą dobitnie, choć nakręcił już o wiele więcej. Słynną "Wielką wodę" mamy ............... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 01.12.25, 11:14 Tytuł całego serialu to tytuł pierwszej części trylogii Stephena Kinga ("Mr. Mercedes","Znalezione nie kradzione" i "Koniec warty"), która opowiada historię okrutnego mordercy Brady'ego Hartsfielda i ścigającego go emerytowanego policjanta Billa Hodgesa.................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 17.12.25, 11:43 Na Filmwebie opis tego filmu zaczyna się od słów "porywający thriller". Rzeczywiście. Dawno tak porywającego badziewia nie widziałam. Siedziałam jak zaczarowana wpatrzona w ekran, wsłuchana w dialogi i głęboko zastanawiająca się nad tym jak udało się komukolwiek zrobić taki szajs. A do tego firmowany ....... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 29.12.25, 12:51 Ameryka, zwłaszcza zaś USA to miejsce, w którym zamieszkuje najwięcej emigrantów i ich potomków. I pewnie dlatego Amerykanin Brady Corbet nakręcił w 2024 roku film o fikcyjnym węgierskim Żydzie, który w latach 40. ubiegłego wieku zmuszony jest do emigracji do tego amerykańskiego raju na ziemi....... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 13.01.26, 12:19 Od pewnego czasu trwa pochód filmów których bohaterowie albo zaczynają się godzić z upływem czasu albo żegnają się z życiem. Za takie role biorą się dojrzali znakomici aktorzy, którzy różnie się to robią, ale zawsze warto popatrzeć na odwagę i kunszt aktorski. ........ Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 28.01.26, 12:54 Celowo nie poszłam do kina, a i z oglądaniem w streamingu zwlekałam parę dni. Wiedziałam, że zaboli i tak się stało. Dużo o nim już mówiono i pisano, więc moja opowieść to tylko moje spojrzenie i mój odbiór tego bardzo ważnego filmu....... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 09.02.26, 12:33 Nie lubię opowiadań, bo zbyt szybko zostaję sama z tym, co właśnie przeczytałam. Saga lub powieść wielotomowa pozwala na rozczytanie się, pozostanie dłużej w klimacie opowieści. Dlatego pewnie coraz bardziej lubię oglądać seriale, bo dają mi możliwość zaprzyjaźnienia się z bohaterami, a przynajmniej poznania ich bliżej i zrozumienia tego, co nimi powoduje i co tak naprawdę zdarzyło się w historii, którą oglądam. Miniseriale są jeszcze lepsze, bo wymyślone z góry na określoną ilość odcinków, nie ma ryzyka dopisywania dalszego ciągu na siłę w stylu "Mody na sukces" zależnych od obsady i trendów. Jest problem i sprawa dookoła niego, bohaterowie, którzy próbują znaleźć się w sytuacji i historia, która zostaje w głowie. Lub nie. Ale z tym serialem z 2025 roku jest inaczej................. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 16.02.26, 14:33 Ta historia jest mi dobrze znana, bo mieszkam w Katowicach prawie od urodzenia i to, co działo się w Szopienicach, dzielnicy mojego miasta, znam z rozmów rodziców i znajomych. Na tyle daleko mieszkałam, że mnie nie dotknęło, ale jednak w tym samym mieście. Zresztą, nazwa mojej Koszutki ........................ Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 24.02.26, 11:50 Pisałam kiedyś o "Virgin River", to moje takie guilty pleasure. I teraz, zupełnie przypadkiem, trafiłam na opowieść, która - mam uczucie - dzieje się po drugiej stronie tej samej rzeki. Już nie udajemy, że jesteśmy w Kalifornii, tylko naprawdę w Kanadzie.................... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 06.03.26, 13:41 Bardzo dobry, niezbyt długi (właśnie wszedł trzeci sezon, każdy ma po sześć prawie godzinnych odcinków) australijski serial, którego akcja rozgrywa się w latach 80. I trzeba przyznać doskonale trzyma klimat tych lat w scenografii, fryzurach, makijażu, muzyce itd. Bohaterami są prowadzący oraz ekipa realizatorów wieczornego programu informacyjnego w jednym z komercyjnych kanałów telewizyjnych................ Odpowiedz Link
trusiaa Re: Forumowo Filmowo 22 25.11.25, 11:50 Zajrzałam do starszych wpisów i znalazłam Twoje wspomnienie o R.R. Idealnie opisałaś to, jak go sama odbierałam. Z wymienionych filmów nie widziałam tylko Boso w parku. A może widziałam, tylko mi umknęło? Postaram się znaleźć i obejrzeć. ♡ Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 26.11.25, 14:03 Też widziałam go zupełnie przypadkiem i to zaledwie kilka lat temu, choć to przecież stare już. Zabawne, rozbrajające i oni tacy młodzi z przyszłością 🥰 chętnie bym powtórzyła. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Forumowo Filmowo 22 04.02.26, 10:23 Po nitce do kłębka trafiłam :) Pozdróffka dla Ciebie, Scoutku Kochany Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 16.03.26, 23:28 Obejrzałam tylko jeden film z nominowanych. I on wygrał. Jutro będzie o nim na blogu. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 17.03.26, 11:31 Sytuacja w kraju i za granicami spowodowała w tym roku, że kompletnie wyleciały mi z głowy nagrody Amerykańskiej Akademii Filmowej czyli Oscary. Gdyby nie sieć to przeoczyłabym nawet werdykt. W związku z tym zawirowaniem spośród wszystkich nominowanych filmów udało mi się obejrzeć jeden, ale za to dwa razy. I właśnie ten film wygrał. Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 27.03.26, 10:27 Przed laty pisałam o tym serialu, opowieści o gangu Peaky Blinders z Birmingham, teraz pojawiła się historia zamykająca tamtą opowieść. Niektórzy piszą, że to niepotrzebne, ale moim zdaniem to dobre wyjście. Bo to zamyka rozdział, w którym szefem gangu jest Tommy Shelby, postać tragiczna....... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 07.04.26, 13:55 Chyba nie mogłam sobie wybrać lepszego filmu na poniedziałek wielkanocny. Ten zeszłoroczny film Piotra Domalewskiego, zdobywca Orła Publiczności oraz Orła za najlepszy scenariusz jest rewelacyjny. Świeży, dowcipny, mądry. I mocny. Zwłaszcza ostatnia scena. Opowieść o czterech chłopakach, którzy służąc do mszy w kościele....... Odpowiedz Link
scoutek Re: Forumowo Filmowo 22 23.04.26, 11:18 Tego świetnego filmu nie da się sklasyfikować. Zaczyna się jako opowieść o czarnych (sorry), potem jest rozmowa o gangu Al Capone w Chicago (a mamy rok 1932), żeby przez religię przejść do musicalu, a potem do opowieści o ..... Odpowiedz Link