Dodaj do ulubionych

obsesyjne myśli i potrzeba kontroli

18.11.13, 19:43
Bardzo proszę o rady.

Mam 27 lat. W życiu zawodowym i towarzyskim dobrze sobie radzę, ale mam problemy ze sobą. Szukam pomocy - na prywatną terapię mnie nie stać, jestem na liście oczekującej na terapię z NFZ, ale zanim nadejdzie moja kolej, minie ok. rok. Czytam książki i blogi o rozwoju osobistym, dość regularnie czytam to forum. Wiele udało mi się już zmienić - podnieść swoje poczucie własnej wartości (choć nadal miewam z tym problemy, ale wiadomo - to ciągła praca), trochę spacyfikować perfekcjonizm.

Aktualnie moim największym problemem jest to, co w tytule. Natręctwa miewałam już w dzieciństwie, teraz to zelżało, ale nadal trapią mnie obsesyjne myśli. Właściwie cały czas wałkuję w głowie jakiś temat - zazwyczaj dotyczący np. mojego zdrowia (mam parę drobnych problemów zdrowotnych, nic poważnego), wyglądu (jestem dość ładna, ale mam parę kompleksów, wiadomo), mojego chłopaka (np. rozpamiętuję jego wady charakteru, rzeczy, które zrobił źle - choć jest naprawdę oddany i w porządku, a sprawy, do których wracam, już dawno omówiliśmy i zamknęliśmy). Sprawę, którą mam aktualnie na tapecie, rozważam właściwie w każdej wolnej chwili - kiedy czekam na autobus, wracam z zakupów, przed zaśnięciem, ogólnie - kiedy tylko podejmuję jakieś nieangażujące zajęcie. To dodatkowy problem, bo mam wolny zawód, muszę się sama dyscyplinować do pracy, a często nie mogę się od tych myśli uwolnić. Wiem, że to wynika z potrzeby kontroli. Na pewno nie czuję się bezpiecznie w świecie.
Czy moglibyście mi doradzić, co zrobić, żeby sobie pomóc? Może polecić mi jakieś lektury? Z góry bardzo dziękuję.
Obserwuj wątek
    • pade Re: obsesyjne myśli i potrzeba kontroli 18.11.13, 20:26
      jest taka książka:
      www.empik.com/zaburzenia-obsesyjno-kompulsyjne-brynska-anita,3086475,ksiazka-p
      ona jest raczej dla psychologów, psychiatrów niż dla pacjentów, ale może Ci się przyda
      • pade Re: obsesyjne myśli i potrzeba kontroli 18.11.13, 20:27
        aa i polecam relaksację, wszelkiego rodzaju techniki oddechowe, afirmacje, medytację, trening Jacobsona, Schultza
    • tully.makker Re: obsesyjne myśli i potrzeba kontroli 18.11.13, 21:30
      Taka mysl mi przyszla do glowy - ze te sprawy, ktore obsesyjnie analizujesz nie sa z cala pewnoscia zamkniete, przynajmniej nie dla ciebie.

Moze chcialabys je zamknac, ale skoro tkwia w twojej glowie, to jednak poki co trzeba zaakceptowac, ze to sie nie udalo. Moze warto sie zastanowic, dlaczego?

Pisze z wlasnego doswiadczenia - bo tez mam tendencje do przezuwania, ale tez widze, co przezuwam, a co przestalam i wiem dlaczego. Dlatego,z e wlasnie tych spraw wciaz nie zamknelam.
      • marina2 Re: obsesyjne myśli i potrzeba kontroli 18.11.13, 22:36
        www.psychiatria.pl
        może tu coś dla siebie znajdziesz
        a może psychiatra zanim trafisz na terapię? może będzie szybciej? jedna z teorii mówi,że za zok może być odpowiedzialny nieprawidłowo funkcjonujący płat czołowy ,a weryfikuje sie to lekami.
        nie jestem lekarzem,ale niedawno pilotowałam koleżankę do psychiatry cierpiącą na nerwicę natręctw.dostała lek parogen co kilka dni zwiększała dawkę o pół tabletki.jak doszla do dwóch zaczęła odczuwać wyraźną zauważalną przez otoczenie poprawę.
    • 71tosia Re: obsesyjne myśli i potrzeba kontroli 18.11.13, 22:49
      mojej kolezance ktora ma troche podobne problemy, pomaga intensywny sport, nie wiem czy to dlatego ze odraca mysli czy moze zmienia troche chemie organizmu, ale pomaga.
      • zuzi.1 Re: obsesyjne myśli i potrzeba kontroli 18.11.13, 23:18
        dokładnie intensywny sport to b. dobry pomysł, codziennie, poza tym, gdy tylko Twoje myśli odpływają na jakiś ograny stały temat/-y stawiaj się do pionu i wyłącz się świadomie z myślenia na ten temat, gdy zauważasz, że Twoje mysli biegną już w znanym kierunku, natychmiast reaguj i na siłę zmieniaj myslenie na inny temat, idź coś zrób, jakąs aktywnosc, tak aby nie wracac do tych mysli, kontroluj to o czym myślisz, nie pozwalaj sobie na odpływanie w siną dal, bo to nie służy Twojemu zdrowiu psych.
    • danaide Re: obsesyjne myśli i potrzeba kontroli 21.11.13, 13:28
      A może "Zaklinacz koni"? Można też obejrzeć film, czysta przyjemność (Redford, Scott Thomas...).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka