Dodaj do ulubionych

Chora mama

17.08.16, 11:39
Witajcie. Chciałam podzielić się moją sytuacją rodzinną. Niełatwą...
Mam chorą mamę. Jest jeszcze młoda (51 lat) i nie jestem chyba jeszcze przygotowana na to co się dzieje. Choć nigdy na takie sytuacje nie jest właściwy czas.
Moja mama wychowała się w domu z problemem alkoholowym. Potem, w małżeństwie również ten problem się pojawił. Od lat leczy się na depresję. Miała kilka prób samobójczych. Ostatnia 3 miesiące temu - zdążyłam wezwać karetkę. Przepraszała mnie potem za to i obiecała, że to się nie powtórzy. Ja nie oczekuję takich obietnic, bo to za duże słowa...
Mama kilka lat temu rozwiodła się. Wtedy wpadła w "szał imprezowy" - taki czas nadrabiania utraconej młodości. Jednak nie uwolniła się od przeszłości.
Jakiś czas temu zmarła jej mama, która prowadziła ją za rękę przez całe życie. Po tym jej stan się pogorszył. Doszły problemy krążenia, kręgosłupa, układu trawiennego. Bardzo gubi się we wszystkim. Ma coraz większe problemy z pamięcią. Staram się jej jakoś pomagać. Ale mam swoje życie - małżeństwo, małe dziecko, 2 prace, własne problemy.
Wiedziałam, że nadejdzie czas, w którym będzie trzeba zająć się rodzicami. Nie sądziłam tylko, że tak szybko. W momencie, w którym oczekiwałabym od mojej mamy bycia po prostu babcią. Moje rodzeństwo stara się też robić co tylko może. Ale to nie jest łatwe. Nigdy nie wiadomo co naszą mamę urazi. Zwykłe zdarzenie, na które nie zwrócimy uwagi może doprowadzić ją do łez. Nie jesteśmy też w stanie pomóc jej finansowo, a ona sama już nie ma sił do pracy. Podjęła pracę, ale jest na silnych lekach. Niestety nie udało się jej uzyskać renty.
No cóż, życie bywa ciężkie. Ale w gruncie rzeczy, jeszcze nie tracę pozytywnego nastawienia.
Obserwuj wątek
    • nammkha Re: Chora mama 17.08.16, 12:43
      Nie rozumiem na co chora jest mama, że nie może pracować?
      • agisk Re: Chora mama 17.08.16, 12:53
        Depresja, rwa barkowa, zwyrodnienia kręgosłupa, ciągły ból głowy (wynikający z ucisku kręgów szyjnych), astma, zakrzepica żylna, zaniki pamięci.
        • pade Re: Chora mama 17.08.16, 13:27
          Czyli odzwierciedlenie psychiki ...
          Mama potrzebuje terapii. I to pilnie. Same leki jej nie pomogą, poza tym może przestać je brać.
          Skąd jesteś?
          • nammkha Re: Chora mama 17.08.16, 13:34
            Pomyślałam o tym samym... Chociaż rwa barkowa i zwyrodnienia kręgosłupa to zaniedbania natury fizycznej... Czy mama leczy jakoś kręgosłup?
            • pade Re: Chora mama 17.08.16, 13:44
              Niekoniecznie. Zwyrodnienia kręgosłupa powstają często od nadmiernych napięć i przeciążeń.
              portal.abczdrowie.pl/jakie-czynniki-maja-wplyw-na-powstanie-przeciazen-kregoslupa
            • agisk Re: Chora mama 17.08.16, 13:57
              Kręgosłup leczy. Lekarze stanowczo zakazują jej pracy fizycznej. Do umysłowej się nie nadaje. Gdy podjęła pracę, lekarz medycyny pracy nie podpisał zgody. Komisja w sprawie renty uznała, że może pracować. Skutek jest taki, że na razie dorabia na czarno. Straszne, że nie jest jedynym takim przypadkiem, o którym słyszałam ostatnio.
            • boski_adonis Re: Chora mama 18.08.16, 11:04
              Zwyrodnienia kręgosłupa to niestety nie tylko zaniedbania natury fizycznej. Choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa ma wiele przyczyn. Nie na wszystkie mamy wpływ - starzenie się , rodzaj wykonywanej pracy zawodowej , wady postawy nabyte w dzieciństwie , bywa ,ze choroba jest uwarunkowana genetycznie.Wady postawy ma dzisiaj chyba 80 % dzieci , beda cierpiały na bóle kregosłupa w wieku dojrzałym. Kogo obarczyc winą dzisiaj ? Moze rodziców? A moze bedziemy za 30 lat kierowac pretensje do tych dzieci (ktore beda miały chorobe zwyrodnieniową) bo popełniły "zaniedbania natury fizycznej"?
          • agisk Re: Chora mama 17.08.16, 13:54
            Byłą na terapii. I to nie jednej. Cały czas chodzi też na wizyty do lekarza psychiatry. Dopiero po próbie samobójczej uznał, że musi się solidniej za pacjentkę zabrać.
            • pade Re: Chora mama 17.08.16, 14:11
              Po której próbie?
              Może trzeba zmienić lekarza?
              Czy mama poszłaby na dłuższe leczenie do ośrodka? Są oddziały stacjonarne ale i pobyty w ośrodkach i to na NFZ.
              • pade Re: Chora mama 17.08.16, 14:11
                zobacz np. tu: www.ctn-moszna.pl/pobyty-lecznicze
                • agisk Re: Chora mama 17.08.16, 14:17
                  Dziękuję. Przyjrzę się.
              • agisk Re: Chora mama 17.08.16, 14:16
                Po tej próbie była na oddziale zamkniętym. Wcześniej na terapiach dziennych.
                • nammkha Re: Chora mama 17.08.16, 15:55
                  Jeśli chodzi o kręgosłup to proponuję znaleźć dobrego rehabilitanta i zacząć się leczyć u niego. Do tego koniecznie jakiś sport, który oczywiście jest w jej przypadku dozwolony. Kobieta jest jeszcze bardzo młoda, życie przed nią... No i poszukałabym jakiejś lepszej opieki psychiatrycznej i psychoterapeutycznej. Skoro mama ma chęć leczenia to warto z tego skorzystać. Czy do tej pory korzystała prywatnie czy z NFZ?
            • madami Re: Chora mama 21.08.16, 22:39
              Czy ktoś jej porządnie przebadał tarczycę? TSH, fy3, ft4, USG, przweciwciała, poziom wit D3, B12 i ferrytyny? Wszystkie wymienione objawy mogą być wynikiem długoletniej i nieleczonej niedoczynności i/lub niedoborów. Problemy trawienne mogą wynika z nietolerancji pokarmowych.
    • andrzejkoziol11 Re: Chora mama 01.09.16, 13:06
      Najlepiej idź z mamą do lekarza, żeby ocenił co jest nie tak.
    • agisk Re: Chora mama 06.10.16, 11:57
      Aktualnie, po kolejnym pobycie na oddziale psychiatrycznym zamkniętym, lekarze podjęli decyzję o zmianie kierunku leczenia. Cieszy mnie to. Zauważyli, że farmakologiczne leczenie nie działa i skierują ją niebawem na oddział psychologiczny - na długi pobyt o charakterze resocjalizacyjnym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka