Dodaj do ulubionych

Pytanie o PIT-a

14.02.07, 12:01
Jak wygląda rozliczenie podatkowe w pierwszym roku po smierci małżonka?
Tzn.wiem juz że moge rozliczać się na preferencyjnych warunkach jako osoba
samotnie wychowująca dziecko ale do końca nie wiem jak.Jaki pit,jaki
formularz,czy jakis dodatkowy wniosek,dokumenty sie sklada?A co z
rozliczeniem Rafała-mojego męża?Jego rozlicza zakład pracy?W tamtym roku
rozliczalismy sie wspólnie.A w tym jego dochodu nie uwzględniam?Przepraszam
ale jestem zielona w tej materii...
Obserwuj wątek
    • agama30 Re: Pytanie o PIT-a 14.02.07, 12:59
      Aniu, możesz rozliczyć się jeszcze wspólnie z mężem na takich samych zasadach
      jak dotyczczas. Sprawdź jednak czy będzie to dla Ciebie korzystne.Ja
      rozliczałam się ze Sławkiem, na dole pitu napisałam jedynie adnotację o śmierci
      męża. Jeśli chodzi o rozliczenie z dzieckiem to prawdopopdobnie jest to jedynie
      wtedy korzystne jeśli Dzieciom nie przysługuje renta. Pamiętaj, że jeśli jest
      renta, to nie są opłacane składki na ubezpieczenie społeczne. Ja nie rozliczam
      się wspólnie z Olą, bo Ola ma rentę i niestety jest to dla mnie nie korzystne..
      Najlepiej jednak spytać fachowca. Pozdrawiam Aga
      • magdatysz Re: Pytanie o PIT-a 14.02.07, 13:09
        Ada upewnij sie jeszcze z ta rentą bo mi się wydaje ze to nie ma żadnego
        znaczenia i że w obu wypadkach możesz sie rozliczac z dzieckiem.
      • hafal Re: Pytanie o PIT-a 05.03.07, 23:30
        Aga, a u nas renta od zus-u jest podzielona równo na nas trzy, a pit 40A z zus
        wystawiony na mnie. Korzystniej dla mnie z powodów o których napisałaś, byłoby
        rozliczenie oddzielne, ale czy wogóle mogę to zrobić? Czy wtedy moja 1/3 mam
        dodać do mojedo pitu, czy wystarczy, ze zus rozliczył mnie na pit40A?
        • agama30 Re: Pytanie o PIT-a 06.03.07, 17:56
          Najgorsze jest jeśli urzędnikiem jest osoba niekompetentna. Niestety za ich
          błędy i niewiedzę nie płacą oni tylko inni. Pisałam Wam o tym że rozliczam się
          sama, bo renta Oli jest rozliczana przez ZUS. Takie informacje uzyskałam od
          doradcy podatkowego i z US. Nigdy się tym nie zajmowałam więc skorzystałam
          wydawało mi się z fachowej porady. Niestety w tym roku jeszcze raz zadzwoniłam
          do US i dowiedziałam się że muszę jak najszybciej dokonać korekty poprzednich
          zeznań i uwzględnić w nich rentę Oli. Mam nadzieję że jeśli zrobię to
          dobrowolnie to uniknę kary. Mam już wszystkiego dosyć. Nie rozumię dlaczego na
          tak ważnych stanowiskach gdzie chodzi często o być albo nie być drugiego
          człowieka zatrudnia się ludzi bez wyobraźni i podstawowych kompetencji. Moja
          wiedza (nauczyciel akademicki), jest poddawana co roku weryfikacji przez
          przełożonego i studentów. Jestem wściekła. Aga
          • hafal Re: Pytanie o PIT-a 07.03.07, 23:02
            Jeżeli ktoś potrzebuje pomocy w sprawie pitów, to podaję linka do forum, gdzie
            znalazłam odpowiedzi na moje pytania. Powodzenia innym w walce z fiskusem:)

www.gofin.com.pl/forum
            podatki.pl/forum
    • agama30 Re: Pytanie o PIT-a 14.02.07, 13:03
      Jeszcze jedno jeśli zdecydujesz się rozliczyć z dzieckiem, to niestety musisz
      sama oddzielnie rozliczyć męża składając na jego PIT-e swój podpis i pisząc
      adnotację o swoim statusie prawnym i śmierci męża.
    • magdatysz Re: Pytanie o PIT-a 14.02.07, 13:03
      Możesz sie rozliczyć z męzem z tym ze do PIT-u dodajesz kserokopię aktu zgonu.
      Tak było w moim przypadku. Za rok 2004 rozliczałam wspólnie - mąż cały
      przepracował ale nie mógł sie podpisac bo już nie żył. Za rok 2005 rozliczałam
      sie z dzieckiem. Rafał zginął 2 stycznia więc już nic "nie zarobił", a jego
      zakład pracy wystawił PIT na mnie (np. pieniądze za niewykorzystany urlop)
      Dochód męza tak czy inaczej musisz uwzględnić.
      • ania77 Re: Pytanie o PIT-a 15.02.07, 07:52
        starsznie to skomplikowane sie teraz mi wydaje..:)Rafal pracował do 30 września
        2006,ja cały rok,Madzia dostała rentę od października 2006.Jeśli rozlicze się z
        Rafałem to gdzie rentę Madzi uwzględniam?
        • manuskrypt Re: Pytanie o PIT-a 15.02.07, 13:43
          Ania77 rozliczając rok podatkowy 2006 masz dwie możliwości:
          - możesz rozliczyć się wspólne z mężem;
          - możesz rozliczyć się jako osoba samotnie wychowująca dziecko.
          W obu przypadkach to będzie PIT-36 i załącznik M (dotyczący dochodów
          małoletnich dzieci - renta twojej córki).
          W jednym i drugim sposobie uwzględniasz dochód małoletniej. Wejdź na stronę
          www.pit.pl i obejrzyj formularz PIT-36 i załącznik, wtedy z pewnością wszystko
          będzie jasne.
          Jeśli postanowisz rozliczać się jako osoba samotnie wychowująca dziecko to nie
          uwzględniasz w rozliczeniu dochodów męża. Nie musisz też wcale skaładać za
          niego żadnego zeznania podatkowego. Jeśli rozliczysz się z mężem to nie musisz
          załączać aktu zgonu (na formularzu zaznaczasz tylko odpowiedni kwadrat).
          Policz podatek dwa razy rozliczająć się z mężem i drugi raz rozliczając się z
          córką i wybierz wersję korzystniejszą dla Ciebie. Tylko w tym roku masz taką
          opcję.
          Mam nadzieję, że trochę wyjaśniłam, jeśli mas zjeszcze jakieś pytania to śmiało
          pytaj.
          Pozdrawiam.
          Anna
          • magdatysz Re: Pytanie o PIT-a 15.02.07, 13:54
            Wiesz co zdziwiło mnie to co napiasłaś bo mi kazano dołączyć akt zgonu. A do
            zwrotu części podatku należnej mężowi jeszcze kserokopię orzeczenia (czy czegoś
            tam) o spadku. Ale może się przepisy zmieniły przez ten czas albo było to
            jakieś głupie ustalenie wewnętrzne.
            Ja sie rozliczam z dzieckiem, a że młody nie ma renty to uwzględniam tylko moje
            dochody.
            Magda
            • manuskrypt Re: Pytanie o PIT-a 15.02.07, 14:09
              Madziu!
              Przeczytałam przepisy i oprócz tego byłam w Urzędzie Skarbowym po informację.
              Wyjątkowo miła i kompetentna Pani mi jej udzieliła :-), dlatego ośmieliłam się
              odpowiedzieć na post Ania77. Jest w podobnej sytuacji jak moja, czyli mąż zmarł
              w 2006 roku, a dziecko otrzymuje rentę po ojcu (czyli są to dochody
              małoletniego, które musi wykazać w zeznaniu).
              Pozdrawiam.
              Anna
              • magdatysz Re: Pytanie o PIT-a 15.02.07, 15:02
                To co napisałaś jest bardziej normalne i dobrze. Ja miałam pecha nie trafić na
                miłą panią w urzędzie.
                A w ostatniej Rzeczpospolitej był program do rozliczeń PIT- ów. Całkiem ok.
                Polecam.
                Pozdrawiam.
                Magda
                • agama30 Re: Pytanie o PIT-a 18.02.07, 23:42
                  Rentę dziecka PIT-40A możesz ale nie musisz rozliczać. Sprawdź wszystkie
                  warianty z mężem, sama i z dzieckiem. Renta dziecka jest automatycznie
                  rozliczana przez ZUS, więc nie musisz jej rozliczać, chyba że jest to dla
                  ciebie korzystne. Takie informacje miałam od doradcy podatkowego i z US. Aga
    • magdatysz Re: Pytanie o PIT-a 06.03.07, 21:06
      Jakby ktoś z was chciał przekazać swój 1% podatku jakiejś organizacji a nie
      wiedział jakiej to może "mnie" :) tzn. na środowisko w którym działam i w
      którym zajmuję się pracą z młodzieżą. Poniżej podam wam linka do strony hufca.
      Oczywiście to tylko moja bardzo serdeczna prośba i zachęta, bo wiem że
      organizacji pożytku publicznego jest w Polsce wiele i kazda z nich robi dużo
      dobrego.
      Pozdrawiam
      Magda

www.ziemko.ovh.org/fusion/php-files/viewpage.php?page_id=11

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka