konwalie_27 24.08.09, 18:46 Witam, Chciałam zapytać czy możliwe jest całkowite wyparcie faktu bycia molestowanym w dzieciństwie? Czy można tego po prostu nie pamiętać? Z góry dziękuję za fachową opinię. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
verdana Re: molestowanie w dzieciństwie 24.08.09, 20:16 Tak, mozna. Ale z drugiej strony bywa i tak, ze molestowanie - na skutek niewlasciwej terapii "przypomnieli" sobie ci, ktorzy molestowani nigdy nie byli. Odpowiedz Link Zgłoś
factory2 Re: molestowanie w dzieciństwie 02.09.09, 18:07 Eleganckie badania nad efektem fałszywych wspomnień prowadziła Loftus. > Tak, mozna. Czy Ty jesteś psychologiem? Nie sądzę. Więc skąd owa konstatacja? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_iwaszkiewicz Re: molestowanie w dzieciństwie 27.08.09, 00:44 Można zapomnieć, bo to jest częsty mechanizm obronny. Przy czym słowo zapomnieć, bardziej dotyczy funkcji mózgu. A tu raczej w grę wchodzą mechanizmy psychologiczne. Takie jak zaprzeczanie, wyparcie, dysocjacja i inne. Pojawiają się często jako sposób radzenia sobie z traumą. Można też nie wiedzieć, że to co się wydarzyło, to właśnie było molestowanie. Można też ulec sugestii innych. Ale należy być w tej materii bardzo ostrożnym, jak napisała "verdana". Agnieszka Iwaszkiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
fourmi21 Re: molestowanie w dzieciństwie 02.09.09, 17:53 Witam Cie, powiem Ci jak bylo ze mna: moja pamiec otworzyla sie gdy mialam 40 lat, po trzydziestupieciu latach wewnetrznego cierpienia i drazacego pytania: dlaczego anoreksja, bulimia, depresja, lek i kompulsje? Raptem wszystko zrozumialam, byl to moment fenomenalny, tak jakbym wyszla z ciemnej piwnicy na slonce. Nagle zobaczylam te scene jakbym ogladala film: ja piec lat i moj ojciec, scena krotka, tylko kilka minut. Potem cale zycie walka o normalne zycie - ale mam je. Pozdrawiam Cie Odpowiedz Link Zgłoś
red0 Re: molestowanie w dzieciństwie 11.10.09, 07:24 witaj jestem po 40 i dopiero sie wiedziałam ze błam wykrystywana i całe zycie miałam npisne- obiekt seksualny. szukam poocy dla siebie. bo psyccny i poczuce rzywdy .wyszłas z tego sama? ja szukam pomocy facowej jesli masz akis godny namiar odpisz Odpowiedz Link Zgłoś
twojabogini Re: molestowanie w dzieciństwie 13.10.09, 15:50 Jest możliwe. Ale samo wyparcie z pamięci nie oznacza, że wszystko z taka osobą jest w porządku. Zaburzenia z jedzeniem, ucieczka w akohol, narkotyki, wczesne i częste stosunki seksualne, wykonywanie nacięć na skórze. Lista jest długa. A jak się przypomni - to jakby sie rozjasniło, co się działo z a taka osoba do tej pory. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: molestowanie w dzieciństwie 20.10.09, 02:19 nie nie mozna ale mozna o tym wcale nie myslec wcale Odpowiedz Link Zgłoś