Dodaj do ulubionych

Norwegia ograniczy swobodę pracy Polaków po 1 m...

IP: 12.149.95.* 02.02.04, 18:20
Norwegia? Jasne, juz tam jade :> Ta wiadomosc przypomniala mi tekst z
filmu "Princess bride": "Do you want me to send you back where you were?
Unemployed!? In Greenland!?"
Obserwuj wątek
    • Gość: Polak Maly Norwegia ograniczy swobodę pracy Polaków po 1 m... IP: *.proxy.aol.com 02.02.04, 18:21
      Jesli kraje 15-ki moga zmieniac zdanie na rozne tematy (w tym dostepu do
      rynku pracy dla Polakow) tak samo Polska ma prawo do zmiany zdania i
      ewentualnie do posuniec korzystnych dla nas samych. Dlatego wszelkie rozmowy
      dotyczace wazenia glosow musza opierac sie na ustaleniach z Nicei. Nie mamy
      zadnego obowiazku 'moralnego', aby z tej pozycji - wymyslonej i
      zaakceptowanej przez 15-ke - rezygnowac. Mamy nauczke, ze zadne obietnice nie
      znacza nic, dopoki nie sa spisane na papierze. Wiec Nicea musi pozostac, moze
      z niewielkimi zmianami.
    • Gość: Kanadol Re: Norwegia ograniczy swobodę pracy Polaków po 1 IP: 207.112.47.* 02.02.04, 18:28
      Przeciez to bylo do przewidzenia
    • Gość: robol Re: Norwegia ograniczy swobodę pracy Polaków po 1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.04, 19:25
      I kolejne państwo Uni kocha polaków i zamyka rynek pracy przed rrobolami.Ciężka
      jest dola robola, jego życie to niewola.
      • Gość: bdyniek Re: Norwegia ograniczy swobodę pracy Polaków po 1 IP: *.polanka.kom-net.pl 03.02.04, 12:32
        Norwegia NIE jest członkiem UE
        • colaj Re: Norwegia ograniczy swobodę pracy Polaków po 1 22.02.04, 12:23
          Masz rację, nawet w tym artykule napisali ----> "Norwegia nie należy do UE, ale
          jako członek Europejskiego Obszaru Gospodarczego przestrzega tych samych zasad
          co kraje UE w sprawie swobodnego przepływu pracowników"
    • legal.alien Gazeta sie obudzila. 02.02.04, 20:25
      Norweska prasa juz o tym w piatek pisala.
    • Gość: Juliusz z Danii A na co liczyli "euroentuzjasci"... IP: *.228.142.223.ip.tele2adsl.dk 03.02.04, 07:49
      Polakow nikt nie lubi w Europie i nikt nie chce (z wyjatkiem zezwolen na prace
      dla malych grup wasko wyspecjalizowanych specjalistow). Europa woli kolorowych -
      ma ich zreszta wbrod a i tak importuje ich z Indii, Pakistanu...
      Tak wiec wejscie do Unii nic ale to nic Polsce nie da na rynku pracy ( a w
      kazdym razie bardzo niewiele).
      Biorac pod uwage, ze Polska nie wprowadzila sankcji zatrudnieniowych dla
      obywateli unijnych efekt tego juz mozna przewidziec - w ramach aktywacji
      zawodowej masa bezrobotnych, siedzacych na niemalych zasilkach bedzie
      delegowana do Polski, powstana specjalne osrodki aktywacji...a w rzeczy samej
      tysiace miejsc pracy zostanie "nieodplatnie" przekazanych Unii, ktora do krajow
      nowej dziesiatki sporo bezrobotnych wysle, chetnie im placac zasilki
      aktywacyjne i inne swiadczenia socjalne.
      Pozornie nie bedzie to Polski kosztowac - ale tylko pozornie bo w konsekwencji
      bedzie miala w tym zakresie mniejsze pieniadze strukturalne na zwalczanie
      swojego bezrobocia i sila rzeczy i tak tysiace miejsc pracy zostanie
      zasiedlonych przez EUROPEJCZYKOW!
      Nalezy pogratulowac euroentuzjastom - ktorym niestety juz szybko otworza sie
      oczy na perfidie dzialan Unijnych.
      • Gość: wachi Re: A na co liczyli "euroentuzjasci"... IP: *.in-addr.octava.net.pl 03.02.04, 09:29
        "Tak wiec wejscie do Unii nic ale to nic Polsce nie da na rynku pracy ( a w
        kazdym razie bardzo niewiele)".
        Z jednej strony masz rację, ale z drugiej to oni jeszcze nie znają naszych
        możliwości. To oni się na tym przejadą, a nie my. Nasi górą! Zobaczysz.
        Jeszcze nie było takiej sytuacji, z której by Polak nie wyszedł.
        Wszyscy psioczą, że nie znamy języków, więc chciałabym widzieć jak tacy
        europejczycy uczą się polskiego :)
        Pozdrawiam Poszukiwaczy.
    • Gość: <b>test</b> Re: Norwegia ograniczy swobodę pracy Polaków po 1 IP: 194.96.36.* 03.02.04, 09:00
      ale <b>jaja</b> !
      • Gość: Yw Brudny polityk, mały polityk jego czyny hańbą !!! IP: *.neonet.gliwice.pl / *.neonet.gliwice.pl 04.02.04, 18:31
        No tak to już jest.

Im bliżej wejścia do UE tym więcej problemów.

Ciekawe czy nasi brudni politycy zareagują na te qurewskie zmiany czy oleją
        sprawę.

Obudzcie się, bo za późno będzie już !
    • Gość: Berlusconi I bardzo dobrze! IP: *.cm.chello.no 06.02.04, 23:06
      Tutaj jest wystarczajaco duzo zlodziei i cwaniakow. Polakker i Norge? Nei takk!
    • Gość: Berslusconi I bardzo dobrze... IP: *.cm.chello.no 06.02.04, 23:08
      ...ze juz nie wspomne o porabanych katolikach... papiezomaniakach i innym
      scierwie. Starczy tego gowna co jest i siedzi na socjalu nic nie robiac...
      • Gość: corgan a Polak niewierzący może być? IP: *.chello.pl 12.05.04, 22:20
        durniu jeden...
    • Gość: ala Uwazajcie na oszustow IP: *.customer.alfanett.no 08.02.04, 22:11
      O ile wiem to pojawilo sie troche oszustow w Polsce, ktorzy obiecuja Polakom
      zalatwienie pracy w Norwegii. Nie dajcie sie nabrac, to nie tak
      funkcjonuje.Mieszkam w Norwegii juz 25 lat i wiem jak to wyglada. Musisz znac
      angielski lub norweski i musisz miec pisemna zgode na zatrudnienie od
      pracodawcy, inaczej cofna cie na granicy. Tym, ktorzy chca posmakowac przygody
      pracujac tutaj zycze szczescia, ale dmuchajcie na zimne, nie dajcie sie
      oszukac.
      • legal.alien Re: Uwazajcie na oszustow 09.02.04, 07:57
        Gość portalu: ala napisał(a):

Musisz znac angielski lub norweski i musisz miec pisemna zgode na
        zatrudnienie od pracodawcy, inaczej cofna cie na granicy.

Z tego co wiem to nie jest to do konca prawda. Niedawno przepisy sie zmienily i
        mozna szukac pracy na miejscu i jesli sie ja znajdzie to wystapic o zezwolenia
        na prace na miejscu w Norwegii.
        • Gość: ala Re: Uwazajcie na oszustow IP: 193.216.17.* 09.02.04, 08:02
          Masz racje, ale oczekiwanie na pozwolenie trwa do 3 miesiecy, przez ten czas
          musisz gdzies mieszkac i cos jesc. Jesli masz na to, to OK. Poza tym tu jest
          bezrobocie, najwieksze od czasow powojennych - Norwegowie nie moga znalezc
          pracy, a myslisz, ze ty znajdziesz? Chyba, ze pojdziesz na warunki, ktorych
          tutejsi nie akceptuja, bo z nich nie mogliby zaplacic rachunkow i utrzymac
          rodziny.
          • legal.alien Re: Uwazajcie na oszustow 09.02.04, 08:18

> Masz racje, ale oczekiwanie na pozwolenie trwa do 3 miesiecy, przez ten czas
            > musisz gdzies mieszkac i cos jesc. Jesli masz na to, to OK. Poza tym tu jest
            > bezrobocie, najwieksze od czasow powojennych - Norwegowie nie moga znalezc
            > pracy, a myslisz, ze ty znajdziesz?
            Ja akurat pracuje w Norwegii od 12 lat.

Chyba, ze pojdziesz na warunki, ktorych
            > tutejsi nie akceptuja, bo z nich nie mogliby zaplacic rachunkow i utrzymac
            > rodziny.
            A Polakow legalnie tu pracujacych nadal przybywa, szczegolnie specjalistow,
            pracujacych w branzy naftowej i IT. Nie maja specjalnych problemow z dostaniem
            zezwolenia na prace. Prawda jest jednak, ze przyjezdzaja tu juz z umowa na
            prace i zezwoleniem. Znalezienie pracy na miejscu uwazam, ze graniczy z cudem.
            Bezrobocie w Norwegii jest glownie w zawodach fizycznych. Czesciowo jest
            rozdmuchane, bo niektorym bezrobotnym nie chce sie pracowac.
            • Gość: ala Re: Uwazajcie na oszustow IP: 193.216.17.* 09.02.04, 08:33
              Nie bylo moim celem rozpetanie dyskusji na ile realne jest bezrobocie w
              Norwegii. Uwazasz, ze wiesz lepiej, niech ci bedzie. Celem mojej wypowiedzi
              bylo zwrocenie uwagi rodakow na roznych oszustow, ktorzy pojawiaja sie w
              roznych zakatkach Polski i obiecujac prace, mieszkanie itp. naciagaja biednych
              ludzi na pieniadze.
              • legal.alien Re: Uwazajcie na oszustow 09.02.04, 08:39
                A to szczera prawda, jak widze oszukancze ogloszenia np. o pracy na
                platformach w Norwegii to noz mi sie w kieszeni otwiera
              • legal.alien Re: Uwazajcie na oszustow 09.02.04, 08:57
                Swoja droga bezrobocie rzeczywsicie rosnie, a jednoczesnie w wielu zawodach
                nadal brakuje pracownikow w Norwegii.
          • Gość: Agata Re: Uwazajcie na oszustow IP: *.polkomtel.com.pl 10.02.04, 13:10
            Alu, Z tego co sie orientuje, a mieszkałam w Oslo przez 5 lat, to bezrobocia w
            Norwegii prawie wcale nie ma (a jesli jest to wlasnie sztuczne, poniewaz
            ludziom nie opłaca sie pracowac dostajac tak wysoki socjal - znam kilkoro
            takich Polakow ktorzy od lat dostaja socjal a dorabiaja sobie praca na
            czarno).Wizje ktore nam przedstawiasz chyba nie pokraywaja sie z
            rzeczywistoscia, przeciez Norwegia to jeden z najbogatszych krajow swiata, kraj
            w którym rzad nie wie co zrobic z nadwyzka budzetowa itp.Jakos nie potrafie
            sobie wyobrazic sytuacji, w której Norweg nie ma na zycie i na utrzymanie
            rodziny!!!Cos mi sie wydaje, że obawiasz sie najazdu Polakow na Norwegie po 1
            maja i chcesz ich do tego zniechecic. I tu Cie rozumiem, tez bym wolala
            mieszkac na emigracji w kraju w ktorym jest jak najmniej naszych rodakow.Bo
            czesto wstyd sie przyznac do tego, ze sie jest Polakiem.
            • legal.alien Re: Uwazajcie na oszustow 10.02.04, 13:34
              Gość portalu: Agata napisał(a):

> Alu, Z tego co sie orientuje, a mieszkałam w Oslo przez 5 lat, to bezrobocia
              w
              > Norwegii prawie wcale nie ma (a jesli jest to wlasnie sztuczne, poniewaz
              > ludziom nie opłaca sie pracowac dostajac tak wysoki socjal - znam kilkoro
              > takich Polakow ktorzy od lat dostaja socjal a dorabiaja sobie praca na
              > czarno).Wizje ktore nam przedstawiasz chyba nie pokraywaja sie z
              > rzeczywistoscia, przeciez Norwegia to jeden z najbogatszych krajow swiata,
              kraj
              >
              > w którym rzad nie wie co zrobic z nadwyzka budzetowa itp.
              Akurat tak rozowo nie jest. W Norwegii tez brakuje pieniedzy na opieke
              zdrowotna, szkolnictwo, drogi itp.
              Moja zona ma juz od pol roku miec zrobiony pewien nieduzy zabieg lekarski. Na
              wczesnej jesieni powiedzial jej lekarz, ze do konca roku robia tylko konieczne
              zabiegi bo budzet na rok 2003 juz sie wyczerpal i musie czekac do nowego roku.
              Dopiero teraz w przyszlym tygodniu bedzie miala ten zabieg.
              Oczywiscie budzetu Norwegii nie ma co porownywac do Polskiego, ale w kazdym
              kraju o represyjnym systemie fiskalnym (takie jakie sa w Polsce i w Norwegii) i
              o duzej panstwowej redystrybucji budzetu, zawsze bedzie brakowalo pieniedzy,
              bez wzgledu na to jak duzy jest to budzet. System ten sprzyja marnotrawstwu,
              chybionym inwestycjom i przerostowi zatrudnienia w biurokracji. A biurokracja
              jest w Norwegii mocno rozbudowana i pochlania olbrzymie srodki. Prawda jest
              jednak to, ze urzednicy sa kompetentni i masz uczucie zalatwiajac sprawy, ze to
              oni sa dla ciebie, a nie ty dla nich. Jeszcze mi sie nie zdazylo, zebym mial
              jakies problemy z zalatwieniem spraw urzedowych.

Co sie tyczy Polakow to nie sadze, zeby wiele sie zmienilo. Beda pracowac na
              czarno, tak jak pracowali, malujac domy, sprzatajac, zbierajac truskawki itp.
              Tak legalna praca nie bedzie sie oplacala pracodawcom. Beda nadal przyjezdzac
              specjalisci werbowani przez duze firmy i zalatwiac dla Polakow zezwolenia na
              prace, tak jak zalatwiali do tej pory. Polacy moga ewentualnie stanowic
              zagrozenie dla Polakow bedacych juz w Norwegii i pracujacych na czarno.
            • Gość: ala Re: Uwazajcie na oszustow IP: *.customer.alfanett.no 10.02.04, 17:34
              Nie masz racjii Agato i przykro mi, ze mnie zle oceniasz. Chetnie widze
              rodakow w Norwegii i pomagam im w miare mozliwosci. JEDYNYM powodem mojej
              wypowiedzi byla chec uchronienia biednych ludzi przed oszustami, bo
              napatrzylam sie na to nieszczescie tutaj i pomoglam wielu nieszczesnikom,
              ktorzy oszukani, musieli wracac do Polski bez grosza i z dlugami.
              A co do najbogatszego kraju swiata... no coz, trzeba tu mieszkac, stac w
              kolejce na operacje ponad rok, zarabiac tak malo, ze nie starcza na nowe buty.
              Socjal? Musisz miec zelazne nerwy i nic, naprawde NIC (ani mieszkania, ani
              palta na grzbiecie) abys mogla sie wyklocic o pomoc. Polacy na socjalu i
              pracujacy na czarno ? Sa, a jakze, ale gdybys widziala i slyszala jak sie kula
              i ponizaja proszac o wsparcie, to bys zwymiotowala - ja widzialam, pracowalam
              w socjalu.
              • legal.alien Re: Uwazajcie na oszustow 10.02.04, 18:38

> Socjal? Musisz miec zelazne nerwy i nic, naprawde NIC (ani mieszkania, ani
                > palta na grzbiecie) abys mogla sie wyklocic o pomoc.
                Ale co cwansi moga pasozytowac na socjalu i dorabiajac na czarno calkiem
                niezle. Sa i Norwegowie i obcokrajowcy, ktorzy opanowali ten system do
                perfekcji.
              • doyouspeakenglish Re: Uwazajcie na oszustow 24.05.04, 08:12
                Alu! Moze kilka slow otuchy dla wyjezdzajacej Polki, ktora chce normalnego
                zycia w normalnym kraju?Mam tu dziecko i nie widze, zebym mogla zapewnic mu
                lukrowana przyszlosc. Dzieki za odpowiedz!
            • Gość: Iwona Re: Uwazajcie na oszustow IP: *.globema.pl 12.02.04, 15:41
              Czy ktos moze zna jakies anglojezyczne strony www na ktorych mozna poczytac o
              sytuacji gospodarczej Norwegii, rynku pracy itd.?
    • Gość: Chochoł Re: Norwegia ograniczy swobodę pracy Polaków po 1 IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.04, 18:48
      Umrzemy za Niceę i to już niebawem ... z głodu. Pozdrowienia dla Rokity.
    • Gość: *** Re: Norwegia ograniczy swobodę pracy Polaków po 1 IP: *.cm.chello.no 10.02.04, 23:31
      Norwegia to bardzo dziwny kraj. Nie radze tam jechac...
    • Gość: rabarabar Re: Norwegia ograniczy swobodę pracy Polaków po 1 IP: 195.94.206.* 11.02.04, 13:03
      Chyba w życiu nie byłeś w Norwegii koleś.
    • Gość: Iwona Re: Norwegia ograniczy swobodę pracy Polaków po 1 IP: *.globema.pl 12.02.04, 15:44
      Pomylilam sie i nie w tym miejscu umiescilam pytanie. Ponawiam prosbe o
      anglojezyczne strony poswiecone sytuacji w Norwegii.
      Z gory dzieki.
      • legal.alien Re: Norwegia ograniczy swobodę pracy Polaków po 1 13.02.04, 07:25
        Generalne informacje mozesz znalezc w inetrnetowym wydaniu dziennika Aftenposten
        www.aftenposten.no/english/
        A szczegolow poszukaj w intenrnecie.
      • legal.alien Re: Norwegia ograniczy swobodę pracy Polaków po 1 13.02.04, 09:21
        Tu jeszcze mozesz cos znalezc:
        www.aetat.no/cgi-bin/aetat/imaker?id=106
        • Gość: Iwona Re: Norwegia ograniczy swobodę pracy Polaków po 1 IP: *.globema.pl 13.02.04, 11:42
          Dzieki serdeczne. Niestety nie znam norweskiego :) a bardzo chetnie dowiem sie
          czegos wiecej o tym kraju. Na razie wiem tylko tyle ze przyroda przepiekna.
          Czy wiesz moze cokolwiek o sytuacji nauczycieli? Czy przyjmuja spoza kraju
          tylko ze znajomoscia angielskiego?
        • yvona73pol Re: Norwegia ograniczy swobodę pracy Polaków po 1 13.02.04, 11:55
          moze jestem nienormalna, ale podoba mi sie norwegia i chcialabym tam jakis czas
          pomieszkac i pouczyc sie norweskiego, ale chwilowo to nierealne, jestem na
          antypodach i ucze sie angielskiego...
          tak tylko chcialam dorzucic swoje 3 grosze;
          pozdrawiam Aliena, ty to masz zdrowie, jestes prawie na kazdym watku, zapraszam
          na "tak daleko tak blisko" kontynuacje Wyjazdu z kraju;
          Iwona
          • legal.alien Re: Norwegia ograniczy swobodę pracy Polaków po 1 13.02.04, 12:21
            Na kazdym watku, no nie az tyle czasu nie mam. Mam pare "ulubionych" forow i
            watkow, ale nie sadze, zebym byl "na kazdym".
            W Norwegii nauczyciele z zewnatrz praktycznie nie maja szans. Jest to dosyc
            hermetyczne srodowisko, zreszto ostatnio mocno krytykowane. Ponad to niezbyt
            przychylnie patrza na wyksztalcenie humanistyczne zdobyte poza Norwegia.
          • Gość: Iwona Re: Norwegia ograniczy swobodę pracy Polaków po 1 IP: *.globema.pl 13.02.04, 15:20
            Czesc Iwona.
            Ja tez wybieram sie na Antypody nauczyc sie angielskiego gdzies kolo maja.
            Jak Ci sie tam zyje? Dlugo juz jestes? Mialas problem ze znalezieniem pracy?
            Pozdr.
    • Gość: olajda_s Re: Norwegia ograniczy swobodę pracy Polaków po 1 IP: *.tsi.tychy.pl 21.02.04, 15:28
      Jeg vile reise til Norge!!!
    • Gość: olajda_s NORGE IP: *.tsi.tychy.pl 21.02.04, 15:31
      Jeg vil reise til Norge!!!
      • Gość: norwegian freak Re: NORGE IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 22.02.04, 10:02
        gratulerer. jeg ser at du kan snakker norsk!!! hva hetter du? bari@op.pl
        • Gość: olajda_s Re: NORGE IP: *.tsi.tychy.pl 22.02.04, 11:09
          Jeg heter Ola (Det betyr Aleksandra), og du?
          • Gość: norwegian freak Re: NORGE IP: *.elb.vectranet.pl 22.02.04, 18:19
            ola, jeg liker det! jeg hetter Bartek. jeg prøver å lære lit norsk. siste år
            gikk jeg på et kurs ved univeristetet i Oslo (sommerskolen). jeg vil gjærne
            møtte deg ;-). norsken min er dessverre veldig dårlig. beste hilsen. har du en
            email så vi kan bli kjent bedre?
            • Gość: olajda_s Re: NORGE IP: *.tsi.tychy.pl 22.02.04, 21:09
              God aften Bartek!
              Min email domaleksandry@poczta.onet.pl
              Er du polsk?
              Jeg venter på email :-)
            • Gość: karolkaz Re: NORGE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.04, 15:48
              hei hei :) jeg ogsa snakker norska :) ha det fint dag!! hilsen - Karolina
              • Gość: Tom Re: NORGE over alt IP: *.bb.online.no 12.05.04, 22:10
                God kveld !! Jeg ga pa norskurs ogsa. Men jeg ma laere litt mer. Jeg haper at
                for Jul snakker jeg bra. Jeg hilse dere fra Stavanger. Ha det bra.
    • Gość: skala Re: Norwegia ograniczy swobodę pracy Polaków po 1 IP: *.fnet.pl / *.fnet.pl 16.04.04, 09:31
      Niech sobie sami buduja dobrobyt pracowalem z nimi miernoty gdyby nie ropa to
      wielkie opoje.
      • Gość: kucio Re: Norwegia ograniczy swobodę pracy Polaków po 1 IP: *.80-202-241.nextgentel.com 29.09.04, 01:37
        Mam naprawde nadzieje ze N ograniczy mozliwosc pracy dla Pl bo nikt nie jest
        tutaj zainteresowany social dumpingiem, zlodziejstwem itd.Niestety tylko o tym
        sie slyszy.Polak potrafi za 22 Nkr,27,25 ???
        Z czym do ludzi ?
        A ropa , chyba nie masz pojecia o czym piszesz, pracuje z nimi 25 lat wlasnie w
        oleju....
    • Gość: kocica Re: Norwegia ograniczy swobodę pracy Polaków po 1 IP: 80.213.22.* 11.11.04, 20:19
      Pieprzona norwegia.Znzm bardzo duzo ludzi ktorzy pracuja w norwegi legalnie i
      ma zadny problemow z legalna praca! Teraz jest naprawde lepiej, po wejsciu do
      unii mozemy smialo podejmowac legalna prace.Nic i nik nam w tym nie
      przeszkodzi!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka