Dodaj do ulubionych

Do europracowniczek bedacych mamami

IP: *.166-246-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 15.01.12, 20:46
Powiedzcie gdzie rodzilyscie i z jakim lekarzem. Czy wiecie moze, czy w Belgii przy drugim porodzie latwiej jest o cesarke, gdy pierwszy sie odbyl przez cesarskie ciecie? Czy trzeba rodzic naturalnie? Czy KE zwraca calosc za porod? Ja dopiero jestem od kilku tygodni w ciazy i zamierzam wybrac sie do lekarza (polecanego i mowiacego po ang.) i bede badac sprawe, ale forumowych opinii nigdy za malo :)
Obserwuj wątek
    • Gość: mama *2 Re: Do europracowniczek bedacych mamami IP: *.252-128-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 16.01.12, 09:02
      z zarzycka w ixelles. ale nie jestem w 100% przekonana. szpital fajny choc doradztwo laktacyjne niezbyt dobre
      • Gość: olak73 Re: Do europracowniczek bedacych mamami IP: *.ec.europa.eu 16.01.12, 10:38
        ja z cayphasem w cavell. przyjmuje w montgomery medical center. drugie w takiej samej konfiguracji
    • Gość: ula Re: Do europracowniczek bedacych mamami IP: *.ec.europa.eu 16.01.12, 17:00
      W skrocie:
      cavell - podejscie zmedykalizowane, czyli jesli lubisz miec przewidywalna sytuacja, dostac kroplowke z oksytocyny a potem znieczulenie i odbebnic wszystko w programowy sposob, to wybor akurat dla ciebie

Ixelles - podejscie raczej naturalne, czyli indywidualna polozna na zyczenie, zzo jesli chcesz to rowniez i raczej zero ingerencji bez twojej zgody (chyba ze sytuacja jest z rodzaju emergency i trzeba dzialas szybko - ale to chyba oczywiste).

na polskojezycznych lekarzach sie nie znam, gdyz z zasady unikam.

CC na zyczenie w Belgii raczej nie istnieje, ale wszystko zalezy od sytuacji indywidualnej. Przygotuj sie jednak, ze lekarz bedzie probowal cie od tego zamiaru odwiezc, czemu sie wcale nie dziwie.

Tak - KE zwraca calosc za porod, z wyjatkiem roznych bajerow, ktore sobie zazyczysz w szpitalu i ktore nie sa kosztami stricte medycznymi (typu WiFi na maternite).
      Poza tym panie w szpitalach sa mile, uczynne, usmiechniete i jest to lekki szok w porownaniu z PL.
      • Gość: olak73 Re: Do europracowniczek bedacych mamami IP: *.ec.europa.eu 18.01.12, 11:50
        nie prawda! ja rodzilam w cavellu bez znieczulenia, nikt mnie do niego nie zmuszal, kine byla przy mnie caly czas i urodzilam 100% naturalnie
        • Gość: ula Moze sprecyzuje IP: *.ec.europa.eu 18.01.12, 16:30

Jesli CHCESZ miec porod zmedykalizowany tzn. zaprogramowany na konkretny dzien z podaniem oxy i zzo, to w cavell da sie to uzyskac, natomiast w Ixelles raczej ciezko.

Jesli natomiast jestes nastawiona na SN z minimum ingerencji, prawdopodobnie nie odczujesz roznicy miedzy obydwoma szpitalami.
    • Gość: Aleksandra Re: Do europracowniczek bedacych mamami IP: *.159-129-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 18.01.12, 14:45
      a mozna wiedziec kogo wybralas na swojego lekarza prowadzacego?
      ja swoja pierwsza ciaze prowadzilam u dr van Snick i bylam srednio zadowolona
      • Gość: mama Re: Do europracowniczek bedacych mamami IP: *.ec.europa.eu 18.01.12, 16:54
        moim lekarzem byl dr Janowski, mialam cc z pow. wskazan med. duzo znajomych rodzilo z nim naturalnie, ze znieczuleniem lub bez, wszystkie zadowolone
        • Gość: mamainspe Re: Do europracowniczek bedacych mamami IP: *.4-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 18.01.12, 19:16
          Dziekuje za wasze odpowiedzi. Ja akurat z PL mialam b. dobre doswiadczenia, super szpital i polozna w Wawie. Moje pierwsze "ciazowe" doswiadczenia w Bru sa na razie takie, ze przychodzisz na umowiona godz. na konsultacje i czekasz 45 min na swoja kolejke (w porze lunchu pracowego...). Zobaczymy jak sie to dalej potoczy. Moje doswiadczenia porodowe sa w skrocie takie, ze 12h rodzilam naturalnie ale bezskutecznie (wspominam to jako horror i maksymalny bol) i w koncu zaordynowano mi cesarke, bo dziecku spadalo tetno. Teraz chcialabym bardzo kolejna cesarke, bo po poprzedniej stanelam po 2dobach na nogi (wbrew powszechnej opinii, widocznie taka moja natura). Generalnie jestem W MOIM PRZYPADKU absolutnie przekonana o tym, ze cesarka jest dla mnie lepszym wyjsciem i zdeterminowana do tego stopnia ze jesli belgijscy lekarze beda krecic nosem na ten pomysl (skadinad nie taki wydziwiony bo duza czesc lekarzy w PL po jednej cesarce zaleca kolejne, gdyz inaczej moze byc roznie ze szwami itp.) to jestem gotowa jechac na prod z umowiona cesarka w Medicoverze w PL.... I zaplacic z wlasnej kieszeni ale przestac z przerazeniem patrzec na termin porodu. Ale na szczescie trafilam na lekarke ktora powiedzila abym sie nie martwila i ze cesarka kolejna jest jak najbardziej ok, to lekarz z centrum O+ Medicale, rue H. Jaspar 113, bylam tam pierwszy raz narazie, ale jestem poki co zadowolona. Dr. Janowski w konsultacji tel. powiedzial mi, ze pomimo moich obaw do porodu sn raczej do konca ciazy nie da sie roztrzygnac jednoznacznie jaka metoda moje dziecko przyjdzie na swiat. Niestety dla mnie to troche za malo w materii dla mnie dosc delikatnej i istotnej wiec na razie zostaje przy O+Medicale... Dzieki za info o szpitalach i sorry za ten watek porodowy na ogolnym forum. pzdr!
          • Gość: mama 35+ O+ medicale IP: *.24-128-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 18.01.12, 20:09

jest baaaardzo w porzadku i warto z nimi zostac. Petra rowniez :) Zreszta generalnie tam zadnemu lekarzowi nie mozna nic zarzucic (a chodze tam juz kilka lat)

USG przy kazdej wizycie, polozna i kine na miejscu, jesli potrzebujesz.

powodzenia
          • Gość: mczapl od admina IP: 136.173.162.* 20.01.12, 12:29
            Nie masz za co przepraszac. Watek porodowy jest na tym forum jak najbardziej na miejscu.

Mam nadzieje, ze w razie dalszych pytan bedziesz tu powracala. Chetnie Ci pomozemy (sam niedawno przechodzilem to z moja druga polowa i wiem dobrze jakie problemy czyhaja na mamy in spe).
            • Gość: mamainspe Re: od admina IP: *.ec.europa.eu 10.02.12, 14:52
              Dziekuje bardzo za ta mila odpowiedz i mam nadzieje, ze watek sie przysluzy innym mamom. Dodajac cos o O+ Medicale - przy pierwszej wizycie placilam 70 euro (u dr. Seny Jabor). Doktor zrobila mi od razu m.in. cytologie, usg i skierowala na badania krwi. Co do kompetencji to na razie nie moge sie wypowiedziec bo jutro ide dopiero na kolejna wizyte, ale generalnie wrazenie pierwsze bylo dobre, wiec na razie pozostane. Jest to pani w srednim wieku,mila, elegancka, wyglada troche jak Wloszka, dobrze mowi po angielsku. Pracuje w szpitalu Cavell. Trafilam do niej z przypadku, akurat byl wolny termin. Jesli bedzie ok to powiem i znajdzie sie pewnie na liscie odwiedzanych lekarzy przez polskie pacjentki :) Opowiedzialam jej o moich lekach z porodem naturalnym po cesarce i przyjela to ze zrozumieniem. Samo centrum jest czyste, przyjemne, panie w recepcji uczynne, sprzet wydaje sie nowy. Przerazil mnie na poczatku brak strony internetowej, ale to blisko z pracy, 2 stacje metrem, to przewazylo ze pojechalam (poza tym w Belgii mnie juz nic nie zadziwi). Badania krwi mozna zrobic kilka bram dalej, na tej samej ulicy.
              Co do dyskusji o szpitalach to podoba mi sie opis Cavell, bo jednak chyba nie jestem najlepsza w rodzeniu "na zywiol" :) Pozdrawiam wszystkie mamy i wspierajacych tatow tez ;)
      • mamat14 Re: Do europracowniczek bedacych mamami 24.01.12, 11:41
        Hej, a mozesz powiedziec, dlaczego nie odpowiadala Ci doktor Van Snick? I rowniez chetnie dowiem sie, jakich lekarzy do prowadzenia ciazy polecaja inne mamy. pozdrowienia
      • Gość: kasia Re: Do europracowniczek bedacych mamami IP: *.ec.europa.eu 14.06.12, 10:37
        > ja swoja pierwsza ciaze prowadzilam u dr van Snick i bylam srednio zadowolona

a mozesz napisac dlaczego...wlasnie mam zamiar sie do niej pierwszy raz wybrac
        dzieki!
    • Gość: mamatez Re: Do europracowniczek bedacych mamami IP: *.ec.europa.eu 24.01.12, 14:00
      U mnie pani Van Snick tez - ciaza z komplikacjami i wg mnie prowadzona doskonale. Pani Van Snick ma nie tylko wiedze medyczna, ale tez wiele empatii , co przy komplikacjach sie liczy.
      Jesli chodzi o porod (cc) w Cavel, byl OK ale niezbyt komfortowa byla dla mnie dezorganizacja personelu pielegniarskiego oraz ich brak umiejetnosci mowienia po ang.
    • Gość: Marta van Snick IP: 95.154.230.* 25.01.12, 20:07
      a wiec:
      - droga, 80 auro za wizyte z USG, drogo w 0+ za wizyte place max 50 euro, do tego polozna na miejscu, milo, czysto i przyjemnie,
      - nie ma nawet parawanu w gabinecie, nie mowiac juz o umywalce, zakladasz i sciagasz majty przy van Snick (do tego w oknie tylko firanka a za oknem zycie sobie plynie a ludzie chodza chodnikiem...) mi to przeszkadza
      - w czasie pierwszej ciazy (niestety poronionej), owszem wsparcie psychiczne swietne, na poczatku ciazy nie chciala zbadac progesteronu a utrogestanu juz wcale nie chciala dac, powiedziala, ze to takie wymyslanie pacjentek (nie wazne, ze w drugiej ciazy bez Utrogestanu mialam kiepski progesteron a po sytnetyku wszystko bylo pieknie), do tego nie zauwazyla odklejajacej sie kosmowki i zbagatelizowala zle wyniki cytologii (pobrala material do badan, otrzymala zle wyniki, nie skontaktowala sie ze mna, dopiero maz przywiozl wyniki z laboratorium i ja do niej dzwonilam, tlumaczyla sie, ze byla zajeta - tak czy siak - poronilam, nie chce na nikogo zwalac winy, ale moza ta odklejajaca kosmowka i brak w tym czasie wspomagania progesteronem moze byc powodem
      - ma straszny balagan na biurku, brak organizacji (ale to juz jest malo wazne)

w 0+ (teraz jestem w ciazy), po 1 poronieniu juz mnie traktuja inaczej (a niby jedno poronienie nie jest niczym wielkim jak to van Snick powiedziala)
      • mamat14 Re: van Snick 26.01.12, 10:43
        Ja niestety tez nie mam najlepszych doswiadczen. Zignorowala, ze dziecko zapowiadalo sie na olbrzyma, w czasie porodu zaordynowala przerwanie pecherza plodowego, zeby przyspieszyc akcje. Po fakcie dowiedzialam sie, ze przy duzych dzieciach jest to czynnikiem faworyzujacym okrecanie sie dziecka pepowina i zaklocenie rotacji. Co w moim przypadku sie sprawdzilo i w skrocie-dziecko musialo byc reanimowane.Nie wiem, czy to rzeczywiscie jest jej wina, czy przy innym lekarzu nie byloby dokladnie to samo, ale coz stalo sie.
        Przy czym zgadzam sie, ze pani jest bardzo sympatyczna i wyluzowana. Ale stwierdzam, ze troche za luzne ma wlasnie podejscie do pacjentow.
        • mamat14 centre médical montgomery-opinie? 26.01.12, 10:54
          Jakie sa Wasze doswiadczenia z doktorami: Cayphas i Hennes? Co w ogole sadzicie o poziomie uslug medycznych w tym centrum? dzieki z gory i pozdrowienia
          • Gość: montgomery Re: centre médical montgomery-opinie? IP: *.dsl.scarlet.be 26.01.12, 21:49
            Prowadzę tam ciążę i jestem zadowolona.
            Wizyta kosztuje 60 EUR, w cenie jest usg (tak zwane "petit echo").
            Usg typowo ciążowe, na bardzo dobrym sprzęcie, kosztuje 98 eur.
            W przychodni oddaje się również krew na badania, wyniki trafiają do lekarza następnego dnia (o ile nie jest to nic skomplikowanego).
            Lekarze są raczej z cavell.
          • Gość: Gość Re: centre médical montgomery-opinie? IP: *.169-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 13.06.12, 14:17
            Umówiłam się na piątek do dr Hennesa. Będę tam pierwszy raz, dlatego dostałam termin tak w miarę szybko.. bo inaczej to dopiero w połowie lipca :( a że sytuacja jest taka, ze chce potwierdzic bądź wykluczyć ciążę, to chcąc nie chcąc idę w ciemno do tego Hennesa. CZy mam zwrócić na coś specjalnego uwagę, mając na względzie moją sprawę a nie czysto kontrolne badanie ginekologiczne? Dziękuję za poradę.
      • Gość: ola to dziwne IP: *.ec.europa.eu 26.01.12, 11:18
        "w 0+ (teraz jestem w ciazy), po 1 poronieniu juz mnie traktuja inaczej (a niby jedno poronienie nie jest niczym wielkim jak to van Snick powiedziala)"

Bo mnie na przyklad w 0+ po dwoch poronieniach traktuja jak kazda inna pacjentke, czemu zreszta przeciwna nie jestem, bo sama uwazam, ze 2 poronienia bez ustalonej przyczyny sa zjawiskiem raczej fizjologicznym.
      • Gość: szukajaca Re: van Snick IP: *.ec.europa.eu 26.01.12, 11:32
        Dzieki za informacje Marta. Ja tez po mojej ostatniej (i pierwszej w Brukseli) wizycie u gineko gdzie zaplacilam 70 euro (!!?), bylam zalamana poziomem wyposazenia gabinetu, to bylo u pani Brat Muriel. Teraz szukam innego ginekologa i zastanawiam sie czy mozliwe jest znalezienie dobrze wyposazonego gabinetu gdzie zaplace max 50 eur za wizyte - mowisz ze tak jest w 0+? Czy oni maja jakas strone internetowa? Nie wiesz czy maja tam gineko ktory pracuje w Cavell?
        • Gość: ula 0+ IP: *.ec.europa.eu 26.01.12, 13:10
          strony internetowej nie ma

znajduja sie przy Metro Hotel de Monnaie
          Tel. 02 533 22 80
          Avenue Henri Jaspar 113

Tak - maja ginow, ktorzy odbieraja w Cavell (chociaz osobiscie uwazam Cavell za przereklamowany), chociaz wiekszosc pracuje chyba w Ixl. Ale sa tez akredytowani przy innych szpitalach. Najlepiej sie tam udaj i wez z recepcji ulotke z nazwiskami i specjalizacjami. Ewentualnie pogadaj z paniami w recepcji - one znaja na pamiec, ktory lekarz gdzie odbiera.
          • Gość: szukajaca Re: 0+ IP: *.ec.europa.eu 26.01.12, 14:29
            Dzieki Ula! A czemu myslisz ze Cavell przereklamowany? Co lepsze Ixelles czy Cavell?
            • Gość: ula Re: 0+ IP: *.ec.europa.eu 26.01.12, 14:42
              a to juz zalezy, co lubisz.

Zajrzyj do moich wpisow powyzej.

Ja akurat lubie minimum interwencji, a najlepiej to zeby w ogole lekarz sie w to wszystko nie mieszal (nie wiem - moze tak mam po porodzie w PL). Chcialam najpierw rodzic w cavellu, ale tam powitano mnie tekstem "termin zawsze mozna dostosowac do potrzeb pacjentki" (mimo ze nie zdazylam nawet otworzyc buzi ani slowem sie zajaknac, ze mi jakos termin wychodzacy z kalendarza nie pasuje). No to sie pozegnalam z cavellem ...
              Poza tym tam wala tlumy :)
        • Gość: ula aha - za wizyte IP: *.ec.europa.eu 26.01.12, 13:13
          dzisiaj zaplacilam 45 EUR

wizyta z USG (jesli chcesz - lekarz przelaczy sie na 3D, bo kazda maszyna w kazdym gabinecie ma taka opcje). Moj lekarz zreszta USG robi przy kazdej wizycie, natomiast fakturuje tylko 3 USG w trakcie ciazy (i wtedy placi sie 75 EUR).
          • Gość: anbxl dobra nowina dla rodzicow IP: *.access.telenet.be 26.01.12, 18:23
            Miedzy innymi dzieki V&M i CD&V od marca zwiekszy sie do 4 miesiecy urlop wychowawczy platny w Belgii
            www.nahima.be/index.php?id=95&tx_ttnews[tt_news]=406&tx_ttnews[backPid]=94&cHash=ff21a57ea3412d43a601d335b3c70f41
            sorry,ze po nl,ale chyba w google mozna znalezc po fr.Nie mam pojecia jak to ma sie do przepisow z instytucji.To jest przepis belgijski
    • Gość: mama 5-latka in-vitro IP: 67.159.5.* 07.02.12, 21:47
      Witam,
      Moze Wy mi pomozecie.
      Jestem juz mama ale od tego czasu staramy sie o rodzenstwo dla naszego synka i niestety po drodze zaliczylam 3 poronienia (wszystkie wyniki ok). Niestety ze wzgledu na niska rezerwe jajnikowa i wiek lekarz zaleca in-vitro.
      I teraz sie zastanawiam czy ktos moze ma doswiadczenie w tym temacie. Zastanawiam sie na UZ-Brussel badz nad 0+ (tutaj lekarz W. ABdul-Nour). Czy ktos ma doswiadczenie z tym szpitalem/klinika i in-vitro? Co wybrac?
      Z gory dziekuje za pomoc
      • Gość: rozumiem Re: in-vitro IP: *.254-128-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 07.02.12, 21:57
        ja polecam St Luc :
        www.saintluc.be/services/medicaux/gynecologie/equipe.php
        mam bardzo dobre doswiadczenie z dr pascale laurent
        gorzej jest niestety z prowadzeniem ciazy. jesli sie juz uda zaplodnienie to odnioslam wrazenie, ze nie jest sie dla szpitala az tak interesujacym przypadkiem. ale moze przesadzam.
      • Gość: dr Nour Re: in-vitro IP: *.168-128-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 08.02.12, 09:25

Przeszlam u dra Noura dwuletnie leczenie - w sumie 3 pelne cykle FIV. Nie zakonczyly sie co prawda sukcesem, bo przyczyna lezala zupelnie gdzie indziej. :)
        Po zakonczeniu leczenia trafila nam sie zupelnie spontaniczna wpadka i najbardziej ksiazkowa ciaza na swiecie.
        A tez bylam po poronieniach, dlugim szukaniu ich przyczyny (ktora znalazl wlasnie Nour a nie poprzednicy)

Natomiast Noura i Cavella jesli chodzi o FIV moge naprawde szczerze polecic. Glownie z nastepujacych powodow:
        - dok jest z Toba szczery: jak jest dobrze to bedziesz o tym z pewnoscia wiedziec, jak jest zle - rowniez nie bedzie owijal w bawelne. Nie wiem jak Ty, ale mnie to traktowanie odpowiada. Nie lubie koloryzowania ...
        - no i plus jest tez taki, ze nigdy nie czekalam na wizyte dluzej niz 15 minut - dzwonisz na komorke, umawiasz sie i zalatwiasz sprawe.
        - nie jestes kolejnym anonimowym pacjentem (jak np. w Jette), a Cavell to nie fabryka - czyli masz szanse na indywidualne podejscie, rozwazenie dodatkowych opcji i procedur

dr Nour przyjmuje w Cavell oraz w 0+ (za moich czasow mial tez jakis gabinet prywatny na WSP, ale nie wiem czy tam jeszcze bywa).
        Wczesniej pracowal w St. Luc.

Jak chcesz wiedziec wiecej, napisz na sofi75@gazeta.pl. Chetnie odpowiem na inne pytania.
        A jak juz trafisz do Noura, to pozdrow ode mnie :) rzadko z ktorym lekarzem tak sie rozumialam :)

• Gość: Iwona G. dr Nour prowadzenie ciazy IP: 95.154.230.* 20.03.12, 14:26
      czy ktoras z forumowych mam prowadzila swoja ciaze u tego doktora? slyszalam, ze jest dobrym lekarzem ale niestety czesto bywa opryskliwy, ma podejscie troche olewackie jak sie z nim rozmawia, ale to nie wynika z jego nastawienia a raczej z natury. Moze sie ktos wypowie?
      • Gość: o.n.a. dr Nour nie zajmuje sie prowadzeniem ciazy IP: *.164-128-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 21.03.12, 14:38
        pracuje na oddziale rozrodu wspomaganego w Cavell i w momencie, gdy jego pacjentki zachodza w ciaze, prezkazuje je z powrotem do ich ginekologow prowadzacych.

Nie jest opryskliwy, ale jest dosyc bezposredni i z nim rowniez nalezy byc bezposrednim. Ja mialam z nim super kontakt, ktory zreszta utrzymujemy do dzis dnia, mimo, ze problemy juz dawno za mna.
        Poza tym jest bardzo slowny, co sobie wyjatkowo cenilam tzn. jesli mowi, ze oddzwoni z taka i takia informacja, to oddzwoni chocby byla 22.30, a on na kolacji w knajpie.
    • Gość: MamaTB szkola rodzenia - położna Cavell IP: *.ecatel.net 13.06.12, 20:45
      Na razie znalazlam ta szkole: www.bctbelgium.com, z racji tego, ze bedzie to pierwsze dziecko a do tego wiedza zerowa na temat przygotowania do porodu, samego porodu, poznieszej opieki, karmienia, przewijania, kapania itd itp poszukujemy takowej, najelpiej prowadzacej zajecia w jezyku angielskim.
      Mozecie cos polecic? Warto? Czy wystarcza zajecia oferowane przez szpital?
      Rodzic bede w Cavell zapewem, no chyba, ze cos po drodze wyskoczy i zmienimy.

Do tego odnosnie poloznej w cavell, mozecie polecic kogos ? Nie musi to byc pani z Polski. Najlepiej doswiadczona i mila.
      • Gość: Polecam W Brukseli IP: *.132-128-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 14.06.12, 06:59

www.maisondelanaissance.be
        www.aruna.be/FR.htm#
        www.bebe-passion.be
        www.monbebe.com/rubrique/accouchement/accouchement-cours.php
        www.maisondelanaissance.be/preparations/preparation-aquatique.htm?
        Sages-femmes pratiquant la préparation aquatique :
        Clarisse Mukanga
        0485/ 93 99 07
        Laura Frigola
        0474/60 80 67
        Eléonore Rossi
        0497/ 60 83 13

www.chu-brugmann.be/fr/virtu/bfhi.asp
        • Gość: Polecam Re: W Brukseli IP: *.132-128-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 14.06.12, 07:04
          newarchimede.be/?page_id=11
          newarchimede.be
          Avenue d'Italie 5 - 1050 Ixelles (Bruxelles)
          Tél. : +32 (0) 2 640 24 87
      • Gość: xyz Re: szkola rodzenia - położna Cavell IP: *.248-128-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 14.06.12, 09:19
        w cavell nie mozna sobie wybrac poloznej, rodzisz z ta, ktora jest akurat na dyzurze (w czasie moich dwoch porodow mialam kontakt z trzema roznymi), szpital nie prowadzi tez szkoly rodzenia - sa tylko ogolne ok. godzinne spotkania informacyjne nt. karmienia, szpitala i znieczulenia. masz za to wybor kine, ktora bedzie Cie przygotowywala do porodu i uczestniczyla w porodzie.
        co do BCT - na pierwszy raz moze byc, chociaz duzo o zajmowaniu sie dziecmi sie nie dowiesz (tego ucza polozne juz w szpitalu, po porodzie), ich zajecia sa raczej na temat porodu i ogolnego samopoczucia.... mam wrazenie ze w Belgii w ogole nie ma czegos takiego jak szkola rodzenia, ktora funkcjonuje w Polsce. jest za to kine, a po wyjsciu ze szpitala odwiedzi cie asystentka medyczna z ONE, ktora w razie potrzeby pomoze Ci sie zajac noworodkiem, zdaje sie ze podobna usluge (ale odplatnie) swiadczy tez cavell.
        • Gość: o.n.a oczywiscie ze jest w Belgii szkola rodzenia IP: *.12-128-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 17.06.12, 11:51
          ciaze mozesz prowdzic u lekarza lub poloznej.

Jesli zdecydujesz sie na lekarza, mozesz dodatkowo wziac kilka spotkan z polozna, ktora szczegolowo przejdzie z Toba przez fazy porodu, nauczy podstawowych cwiczen, pozycji przy porodzie, powie co robic w naglych wypadkach, a dodatkowo od 37 tc bedzie dla Ciebie pod telefonem w dzien i w nocy (wiem, bo sama dzwonilam o 23.30 skonsultowac sie na temat potencjalnych objawow porodu i kiedy mam jechac do szpitala - pojechalam o 2.00 w nocy a moja polozna dojechala godzine pozniej).

Bedzie to Twoja polozna, ktora moze byc w Toba przez caly czas porodu, moze tez porod pod koniec odebrac (obecnosc lekarza w prawidlowo przebiegajacym porodzie nie jest wymagana).
          Oczywiscie robi to odplatnie, ale wynagrodzenie poloznej przy porodzie to ok. 250 ojro 100% refundowane przez KE.

Takie zwyczaje panuja w szpitalu Ixelle i St. Elisabeth. P0olozna znalazlam w przychodni 0+.

Co do opieki nad noworodkiem - tutaj ucza tego dopiero po porodzie a nie w 'szkole rodzenia', wychodzac z (slusznego moim zdaniem - a mam porownanie z PL) zalozenia, ze nauka na plastikowych nieruchomych lalkach, to zadna nauka.

powodzenia
    • Gość: NataliaS. porod gdzie: Ixelles czy Cavell IP: 95.154.230.* 29.06.12, 11:50
      polecacie ktorys z tych szpitali badz odradzacie? macie doswiadczenie z opieka po porodzie? dobre czy zle? kazda opinia bedzie dla nas cenna.
      • Gość: gosc Re: porod gdzie: Ixelles czy Cavell IP: 78.129.111.* 29.06.12, 12:42
        Polecam Ixelles, choc z pozoru nie jest taki zlansowany jak Cavell, to jednak wez pod uwage ze Ixl to szpital a Cavell klinika, nie maja neonatologii z tego co wiem, wszystko sie dzieje prywatnie, "à la carte". maternité w Ixl jest super jesli chodzi o opieke, a to jest chyba wazniejsze niz nowoczesny wystroj pokoju? Poza tym masz w samym pokoju dodatkowy pokoik dla malucha z kacikiem higienicznym, a w Cavell ponoc tak nie jest.
        Tez sie wahalam miedzy tymi miejscami, ale z racji zbyt krotkiego stazu ubezpieczenia szpitalnego wykluczylam Cavell i w ogole tego zaluje. niektorzy ixl'lowscy lekarze pracuja tez w Cavell, wiec poziom opieki ten sam..
        Ogolnie nie lubie miejsc, ktore jada na lansie- Cavell to taka przystan dla eurokratow, w ktorej zdziera sie nieludzka kase za normalne uslugi, korzystajac na braku konkurencji- jak zawsze jesli chodzi o rynek brukselski.

Powodzenia, ja tez kilka miesiecy temu mialam ten sam problem:) Porod wspominam wspaniale!
        • Gość: NataliaS. Re: porod gdzie: Ixelles czy Cavell IP: *.76-129-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.06.12, 15:43
          a jezeli chodzi o opieke przed samym porodem/ zainteresowanie pacjetem? jest podobnie czy to jednak Cavell poswieca wiecej czasu ze wzgledu na swoja prywatnosc, czy jego prywatnosc polega tylko na ladnych pokoikach i scianach?
          A takze odnosnie znieczulenia, czy jest to tutaj norma czy dodatkowa opcja?
          Sama nie wiem co wybrac, z Cavella sporo Mam jest bardzo zadowolonych, Ixelles jakos malo popularny jest ale co sie z tym wiaze nie znaczy, ze nie maja uslug na wysokim poziomie.
          Niestety jestem ograniczona do tych dwoch szpitala ze wzgledu na lekarza prowadzacego, ktorego jednak nie chce zmieniac, inaczej postawilabymna St Luc.
          I dzieki za Twoja opinie, jest bardzo cenna dla mnie/nas.
          • Gość: ja Re: porod gdzie: Ixelles czy Cavell IP: *.187-128-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.06.12, 16:25
            a jezeli chodzi o opieke przed samym porodem/ zainteresowanie pacjetem?
            >> ale co rozumiesz przez opieke przed porodem? Bo przed porodem to sie Toba opiekuje lekarz. A jak porod juz sie zacznie, to i tak pierwsza jego czesc spedzasz w domu (no chyba ze ktos lubi kwitnac w szpitalu)

Cavell poswieca wiecej czasu ze wzgledu na swoja prywatnos
            > c, czy jego prywatnosc
            - jaka prywatnosc i jak widzisz to poswiecanie czasu przed porodem? Tak jak juz wspomniano - mozesz miec swoja wlasna polozna (z pewnoscia w Ixelles, nie wiem czy jest taka opcja w Cavell) ktora prze porodem poswieci Ci tyle czasu ile potrzeba, a potem bedziesz mogla sie z nia kontaktowac telefoniecznie i zadawac pytania w stylu' czy te skurcze to juz TE skurcze czy jeszcze nie?' :) 'pakowac sie czy czekac?' 'czy zdaze wziac prysznic?'

> A takze odnosnie znieczulenia, czy jest to tutaj norma czy dodatkowa opcja?
            - to jest tutaj norma. Raczej jak nie chcesz zzo, to musisz to powiedziec, bo per default Ci dadza. Przy czym sa roznice miedzy szpitalami jesli chodzi o traktowanie pacjentek po znieczuleniu: w Cavell lezysz podpieta do kroplowki. W Ixl mozna w miare mozliwosci sie ruszac, przy czym pomaga Ci w tym polozna.

> przejdz sie na spotkania informacyjne do obydwu szpitali (daty sa zdaje sie na stronach internetowych). Posluchaj, zadaj swoje pytania i wybierz.
            • Gość: PaulinaS Re: porod gdzie: Ixelles czy Cavell IP: *.76-129-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.06.12, 16:48
              juz wiem, ze polozna dostaje sie w cavell taka jaka jest w danym czasie na dyzurze a w Ixelles?
              odnosnie swojej poloznej mozecie kogos polecic? niekoniecznie Polke, a wrecz nie Polke ze wzgledu na meza nie mowiacego po polsku

a tak ogolnie to co macie do zarzucenia Cavellowi z co Ixelles?

no i wybierzemy sie do obu szpitali oczywiscie :)
              • Gość: ja Re: porod gdzie: Ixelles czy Cavell IP: *.187-128-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.06.12, 17:41
                > odnosnie swojej poloznej mozecie kogos polecic? niekoniecznie Polke, a wrecz ni
                > e Polke ze wzgledu na meza nie mowiacego po polsku
                - Sandra Diaz Rodriguez - pracuje w przychodni 0+, ma podpisany kontrakt ze szpitalem w Ixelles. Dzwonisz do niej w dniu porodu i ona ci towarzyszy od poczatku do konca (u mnie byla do samego konca tak, ze nawet lekarz nie musial przyjezdzac do szpitala - nie byl potrzebny, bo tez nic nieprzewidywalnego sie nie dzialo)
          • Gość: ja co do znieczulenia IP: *.187-128-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.06.12, 16:30
            ustalasz to ze swoim lekarzem (podobnie jak caly swoj plan porodu np. nacinamy lub nie/ chodzimy, stoimy, lezymy/ wanna lub nie etc) - on musi wiedziec, ze bierzesz znieczulenie pod uwage, bo bedzie musial umowic sie z anastezjologiem.

Oczywiscie jesli nie jestes zdecydowana, mozesz zawsze powiedziec 'nie wykluczam znieczulenia' - to tez jest info dla obslugi szpitalnej.

Zapytaj w szpitalach - moze maja gotowy formularz z pytaniami dotyczacymi planu porodu - to Ci bardzo pomoze.
            A jak nie, to wygooglaj w sieci - jest ich pelno w internecie.
          • Gość: gosc Re: porod gdzie: Ixelles czy Cavell IP: 78.129.111.* 30.06.12, 12:13
            jesli chodzi o opieke przed, niestety za duzo Ci nie powiem- jestem jedna z tych kobiet, ktore nie chodzily do szkoly rodzenia, nie chcialy rehabilitacji i zamierzaly jak najszybciej uciec do domu po porodzie, mogla mi na to pozwolic latwa ciaza i porod. proponowali mi rozne spotkania, ateliers, ale na mnie obecnosc innych ciezarowek i gadania TYLKO o dzieciach wplywala przygnebiajaco:)
            wiem tylko, ze sa bardzo kompetentni i w wypadku "przenoszonej" jak moja ciazy swietnie wszystko kontrolowali.
            o znieczulenie moglam poprosic w razie czego, chcialam bez, kiedy przyjechalam juz na porodowke pomyslalam ze moze wezme, bo jednak troche to boli- ale nie wiedzialam, ze praktycznie juz rodzilam;)polozne super mile, nie mialam zadnego lekarza prowadzacego, kompletnie mi na tym nie zalezalo. poszlam do pierwszego lepszego i sie nie zawiodlam.
            podczas porodu zachecali do wstawania, ruszania sie, rzeczywiscie stawiaja na nature.
      • Gość: gdybam to zalezy od Twoich preferencji IP: *.187-128-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.06.12, 15:48

Ixelles nastawiony jest na porody naturalne. 40% tamtejszych porodow to sn bez znieczulenia (co oczywiscie nie znaczy, ze jesli bedziesz chciala zzo to go nie dadza). Generalnie sa bardzo nastawieni na spelnienie Twoich oczekiwan. Mozesz przyjsc z planem porodu i jesli nie ma medycznych przeciwskazan, beda starali sie spelnic wszystkie Twoje oczekiwania z planu porodu.
        Mozna tez rodzic z wlasna polozna, ktora bedzie dla Ciebie pod telefonem juz na 2-3 tygodnie przed terminem porodu.

Co do Cavella. Nie wybralam go ze wzgledu na dosyc sztywne procedury np. jesli decydujesz sie na zzo, to jest to rownoznaczne ze spedzeniem calego porodu w pozycji lezacej. Sorry - przerabialam to w PL i nie chcialam powtorki. Plus renoma kliniki dla eurokratow.
    • karamela Re: Do europracowniczek bedacych mamami 30.06.12, 07:51
      ja rodzilam 2 razy w Cavell i chcialam sprostowac pare niescislosci:

1) neonatologia jest jak najbardziej, moja wczesniaczka spedzila tam kilka tygodni pod super opieka

2) wszystko zalezy od twojego lekarza prowadzacego: to z nim ustalasz przebieg porodu, czy chcesz zzo i kiedy, w jakiej pozycji chcesz rodzic etc. Polozna masz dyzurna, to fakt, ale wszystkie ktore spotkalam sa bardzo mile. Za to mozesz miec swoja kiné a to jest szczegolnie przydatna opcja jesli nie chcesz znieczulenia

3) w pokoju (jednoosobowym, innych nie testowalam) jest jak najbardziej w pelni wyposazony kacik do opieki nad noworodkiem.

4) ogolnie Cavell jest b. drogi ale masz wrazenie pobytu w dobrym hotelu a nie w szpitalu i to wszystko jest zwracane w 100% przez ubezpieczenie komisyjne. Osobiscie jeszcze nie spotkalam niezadowolonej mamy.
    • Gość: niezdecydowana Re: Do europracowniczek bedacych mamami IP: *.ec.europa.eu 29.11.13, 11:51
      a czy ktos ma jakie dowiadczenia z St Luc? albo porownanie z Cavell i Ixelles? i ew moze polecic gina/ginke, ktorzy tam odbieraja? raczej takich, ktorzy sa otwarci na 'zmedykalizowane' porody.
      • Gość: zdecydowaniena nie Re: Do europracowniczek bedacych mamami IP: *.222-133-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.11.13, 22:42
        chodzilam w ciazy przez kilka miesiecy do ginekologa poloznika (byl to ordynator oddzialu polozniczego), ktory przyjmowal pacjentki w szpitalu. W koncu postanowilam zmienic lekarza, gdyz nie podobalo mi sie to, ze zawsze przyjmowana bylam przez lekarzy praktykantow, tych tuz po studiach, a na ostatnie 5 min wizyty wpadal ordynator pytajac czy wszystko ok.
        Nie czulam sie komfortowo na tych wizytach, w koncu przenioslam sie w 7 mies ciazy do Janowskiego, a on z miejsca zauwazyl kilka problemow, ktore szpital St Luc przeoczyl.
        Bylam tym zdruzgotana, tym bardziej, ze na badaniach szczegolowych - monitoringu u dr Cohena potwierdzila sie diagnoza Janowskiego. Dlatego ja odradzam, tabuny lekarzy praktykanow mnie w tym szpitalu przerazaja, gdyz oni gros czasu ze mna spedzaja na konsultacji, dopiero na koniec wizyty zostaje 5-10 min czasu na specjaliste.
        • Gość: gosc 0+ IP: *.mobistar.be 10.12.13, 13:15
          polecam dr. Makhoul'a, ktory tam pracuje. Ufam mu w 100%, bo jest to czlowiek z prawdziwego powolania, ktory szuka do skutku, nie odpuszcza. Dzieki niemu uniknelam pewnych komplikacji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka